Συντονιστές καθηγητές: Στέργιος Βλαχόπουλος , Σεβαστή Λαμπροπούλου

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Φεβρουάριος 2010 ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης Ποσοτική Έρευνα με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων στο μισθωτό και άνεργο.
Advertisements

Δημήτριος Κοντός πρ. Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εργασίας
Ενότητα Α2 Ο Ρόλος του Τουρισμού στις Πολιτικές Αύξησης της Απασχόλησης και στην Αντιμετώπιση της Ανεργίας Εισηγητές: κκ. Π. Παπαγεωργίου, Ι. Χασσίδ Καθηγητές,
Σωματείο «Επιχειρηματικότητα Νέων»/ Junior Achievement Greece
"Δημιουργία Κοινωνικών Επιχειρήσεων με τη χρήση Κοινωνικού Κεφαλαίου"
Κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Κοινωνικές Επιχειρήσεις: Η πρόκληση της εποχής μας Αthens Information Technology Απόστολος.
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Αλέξανδρος Σαχινίδης, ΜΒΑ, Ph.D. ΙΟΥΝΙΟΣ 2009
ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΣΠΑΙΤΕ ΕΠΠΑΙΚ 2010 – 2011 Για το μάθημα της Γ’ Λυκείου: Αρχές Οικονομικής Θεωρίας Οικονομολόγος: Δέσποινα Αναστασάκη.
RESPECT INTEGRITY COURAGE COLLABORATION COMPASSION Η αγορά εργασίας στην περίοδο της κρίσης Ποιους έχει πλήξει η ανεργία στην περίοδο της κρίσης και γιατί.
Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
28. Κοινωνία και κράτος στον Μεσοπόλεμο
Οι Κοινωνιολογικές προσεγγίσεις της Κρίσης: επιπτώσεις, κατανόηση, συλλογικές δράσεις Ιορδάνης Ψημμένο ς.
Κεφάλαιο 8 Η νέα οικονομία 8.1 Η μετάβαση από την παλιά στη νέα οικονομία. 8.2 Η έννοια και το περιεχόμενο της νέας ψηφιακής οικονομίας. 8.3 Οι κυριότερες.
Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα καινοτομιών για νέες μικρές επιχειρήσεις Γιάννης Μουρατίδης MSc, Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης Συνεργάτης Μονάδας Καινοτομίας.
Άννα Μίχου 1 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ο Ρόλος του μηχανικού από την κρίση στην ανάπτυξη Άννα Μίχου Ηλεκτρολόγος Μηχανικός.
European Commission 1 Μετανάστευση: Αποτελεσματική Πολιτική και Ανοιχτή Κοινωνία ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΛΑΣ ΚΑΜΙΝΑΡΑ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Το Περιβάλλον Του Αθλητικού Οργανισμού
Ανεργία Φυσικό ποσοστό ανεργίας (ΦΠΑ): μέσο ποσοστό ανεργίας γύρω από το οποίο κυμαίνεται το ποσοστό ανεργίας ΦΠΑ t.
επιπτώσεις της στους νέους
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
3.5. Ο συνδικαλισμός Που αποβλέπει ο συνδικαλισμός και τι είναι τα εργατικά συνδικάτα; αποβλέπει κοινάεργασιακάσυμφέροντα Ο συνδικαλισμός αποβλέπει στη.
Ε.Π. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΞΟΝΑΣ 4 / ΜΕΤΡΟ 4.1 / ΔΡΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: “ΠΡΑΞΕ” (ΤΕΧΝΟΒΛΑΣΤΟΙ) - Α ΦΑΣΗ Ανάπτυξη Εξειδικευμένων.
Αρχές οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων 1.3 Η Επιχείρηση ως Κοινωνική Οργάνωση.
Ασφάλεια Διαδικτύου Το Διαδίκτυο είναι σήμερα καθημερινό εργαλείο στη ζωή μας: για την αναζήτηση πληροφοριών, για επικοινωνία, για αγορές, για ψυχαγωγία.
Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης
Κοινωνικός και οικονομικός ρόλος της εκπαίδευσης ενηλίκων στην Ελλάδα
3. Οι οικονομικές συνθήκες κατά την περίοδο
1 Ο ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης Η ένταξη των ΤΠΕ στα πλαίσια των στόχων της εκπαίδευσης για το 2010.
ΤΕΕ/ΤΚΜ Απασχόληση Επιχειρηματικότητα Εβρενογλου Βασίλης Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός αν. Προϊστάμενος Τμήματος Επαγγελματικών Θεμάτων 1 Δεκεμβρίου 2014.
Μάθημα: Κοινωνιολογία του Τουρισμού
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
Επένδυση στη δημιουργία Ανθρώπινου Κεφαλαίου: Εκπαίδευση και Κατάρτιση Γιώργος Μ. Αγιομυργιανάκης Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής Ελληνικό.
Γενική Οικονομική Ιστορία Ενότητα # 12: Η Εποχή μετά το 1973 Διδάσκων: Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση Τμήμα: Οικονομικής Επιστήμης.
ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ Βίκυ Φλέγγα Οικονομολόγος, Μsc περιφερειακή ανάπτυξη Στέλεχος διεύθυνσης οργάνωσης και πληροφορικής.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
Γενική Οικονομική Ιστορία Ενότητα # 11: Η Χρυσή Εποχή Διδάσκων: Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση Τμήμα: Οικονομικής Επιστήμης.
► Karew Ure. The Psychology of Manufacturer (1835) ► Kίνημα βελτίωσης των συνθηκών ζωής στα εργοστάσια (στελέχη πρόνοιας) (welfare officers). Kύριος σκοπός.
Γενική Οικονομική Ιστορία Ενότητα # 4: Η εξέλιξη του Καπιταλισμού Διδάσκων: Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση Τμήμα: Οικονομικής Επιστήμης.
ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ 11/14/ Κοινωνία στην Οικονομία της Γνώσης.
Αγορά Εργασίας - Καινοτομία στην Οικονομία της Γνώσης
Η κριτική του Ορθού Λόγου
ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ
Αγροτική Κοινωνιολογία
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΗΜΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Β’ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΕΣΥΠ ΑΘΗΝΑΣ ΜΑΙΟΣ 2017.
Η Βιομηχανική Επανάσταση
Γενική Οικονομική Ιστορία
Σχολείο, αγωγή και κοινωνία Παλιά: με βάση τις κοινωνικές συνθήκες παραδοσιακές μορφές αγωγής: κάλυψη αναγκών Οικογένεια: σταθεροί ρόλοι. Διαιώνιση.
Η βιομηχανία στον 21ο αιώνα
Κοινωφελής Απασχόληση
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΤΜΧΠΠΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9ο: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ – ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ – ΑΝΕΡΓΙΑ
Γενική Οικονομική Ιστορία
Η οικονομική κρίση Μαύρη Πέμπτη/ 24 Οκτωβρίου 1929: Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καταρρέει. Κανείς από τους οικονομικούς αναλυτές δεν είχε προβλέψει.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΑΡΙΑ-ΛΙΖΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΚΠΑ - Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 9η
Διδακτικοί στόχοι Το κεφάλαιο αυτό θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις ότι κάθε κοινωνία οργανώνεται με βάση συγκεκριμένους κοινωνικούς κανόνες, οι οποίοι προσδιορίζουν.
Κατερίνα Αλεξομανωλάκη,
Η περίπτωση της Γερμανίας
ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ της ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗς
Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης
Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων:
Ο ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης
Γενική Θεώρηση των πολιτικών της ΕΕ: Κοινωνική αγορά;
Κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις της βιομηχανικής επανάστασης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Συντονιστές καθηγητές: Στέργιος Βλαχόπουλος , Σεβαστή Λαμπροπούλου ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Συντελεστές: Ρόζα Μπάρκα, Χρήστος Παπαχαρίσης, Πάρης Κούρτογλου, Γιάννης Τούσιος, Γιώργος Καζαντζίδης, Αλέξανδρος Δίγκας, Σοφία Χρονοπούλου, Δέσποινα Παπαλάμπρου, Δέσποινα Πραβίτα, Γεωργία Φωτιάδου, Ρούσι Μικελάτζε, Ναταλία Μπούφι, Ευγενία Μπερίτζε Συντονιστές καθηγητές: Στέργιος Βλαχόπουλος , Σεβαστή Λαμπροπούλου ΑΝΑΦΕΡΩ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΌ ΤΟ ΘΕΜΑ(ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΤΣΙ ΘΕΩΡΗΣΑΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ )

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ; Του παρόντος Η αναζήτηση για το μέλλον της εργασίας Μας οδήγησε στην ανάλυση… και Του παρελθόντος της εργασίας

Οι άνθρωποι και η εργασία Από τότε που υπάρχουν άνθρωποι εργάζονται Αυτό που αλλάζει είναι : οι μορφές εργασίας, οι σχέσεις εργασίας, οι τεχνολογίες

Η εργασία σε αρχαία Ελλάδα και Ρώμη Ιστορια της εργασιασ Η εργασία σε αρχαία Ελλάδα και Ρώμη Ως γνωστό οι πολίτες θεωρούσαν την εργασία απαξιωτική και δεν εργαζόταν ακόμα και αν ζούσαν άθλια Εργαζόταν οι δούλοι γεγονός που δικαιολογεί και το δουλεμπόριο

Η εργασία κατά τον Μεσαίωνα Οι μεγάλοι κτηματίες και ο ανώτερος κλήρος εκμεταλλευόταν την εργασία των δουλοπάροικων με αντάλλαγμα την προστασία και την επιβίωση Το Μεσαίωνα εργασία θεωρείται τιμωρία. Με τον προτεσταντισμό η εργασία γίνεται τρόπος ζωής Έτσι όμως αρχίζει να αναπτύσσεται ο καπιταλισμός

Η εργασία στη βιομηχανική επανάσταση Με την βιομηχανική επανάσταση ΟΙ αγροτικές κοινωνίες εκβιομηχανίζονται ΔΗΛΑΔΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΜΗΧΑΝΕΣ Π.Χ. ΤΗΝ ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΣΤΗΝ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ. Αντικαθίσταται η οικοτεχνία από το εργοστάσιο και εμφανίζεται η εργατική τάξη

Συνέπειες βιομηχανικής επανάστασης Συνέπειες βιομηχανικής επανάστασης βιομηχανική Από αγροτική οικονομία σε… Οι εργάτες συσσωρεύονται στις πόλεις, δουλεύουν από το πρωί ως το βράδυ σε άθλιες και ανθυγιεινές

Συνθήκες εργασίας-διαβίωσης κατά τη βιομηχανική επανάσταση Χαρακτηριστική ήταν η εκτεταμένη παιδική εργασία στα ορυχεία και στα εργοστάσια χωρίς προστασία και ασφάλεια και ο μέσος όρος ζωής των εργατών δεν ξεπερνούσε τα 30 χρόνια

Workhouses – οίκοι εργασίας Μεγάλα κτίρια στα οποία κατέφευγαν άνεργοι και ανήμποροι άνθρωποι. Ζούσαν σε άθλιες συνθήκες και εργαζόταν σκληρά με αντάλλαγμα την εξασφάλιση της επιβίωσης. Οι συνθήκες ήταν άθλιες για να μην πηγαίνουν εκεί οι άνθρωποι αυτοί.

Ανάπτυξη σοσιαλιστικών ιδεών - συνδικαλισμού Οι άθλιες συνθήκες εργασίας και η υπερεκμετάλλευση οδήγησαν στην ανάπτυξη των σοσιαλιστικών ιδεών, των εργατικών αγώνων και του συνδικαλισμού

Σχέση σοσιαλισμού συνδικαλισμού Άθλιες συνθήκες ζωής Ανάπτυξη σοσιαλιστικών ιδεών Συνδικαλισμός- εργατικοί αγώνες

Ενδεικτικές κατακτήσεις του συνδικαλισμού και του εργατικού κινήματος Ενδεικτικές κατακτήσεις του συνδικαλισμού και του εργατικού κινήματος Σταδιακή μείωση ωρών εργασίας (από 18 σε 10 ώρες) Δημιουργία ασφαλιστικών ταμείων από τους εργαζόμενους 1841: Περιορισμός της παιδικής εργασίας σε 8 ώρες την ημέρα 1919: Θέσπιση της 8άωρης εργασίας

Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ΟΥ ΑΙΩΝΑ Τεϊλορισμός και Φορντισμός Στις αρχές του 20ου αιώνα ο μηχανικός ΤέΪλορ ανακάλυψε τον κυλιόμενο ιμάντα. Ο εργάτης μένει στην ίδια θέση και έρχεται σε αυτόν το προϊόν για να προσθέσει ένα κομμάτι. Αρχικά αυξάνεται η παραγωγικότητα αλλά οι εργάτες γίνονται εργαλεία των μηχανών. Οι αντιδράσεις δημιουργούν το κίνημα των ανθρωπίνων σχέσεων που αναγνωρίζει αυτονομία στους εργάτες και την ομαδικότητα

Αποκορύφωμα ήταν η παγκόσμια κρίση του 1929: Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ Οι ευρωπαϊκές χώρες συγκρούστηκαν για να εξασφαλίσουν αποικίες για τα προϊόντα τους. Οι καταστροφές από τον πόλεμο ήταν τεράστιες και δημιουργηθήκαν πιο πολλά προβλήματα από εκείνα που λύθηκαν. Αποκορύφωμα ήταν η παγκόσμια κρίση του 1929: Χρηματιστήρια κατέρρευσαν Χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν Εκατομμύρια έμειναν άνεργοι Πολλές τράπεζες πτώχευσαν Πολλοί άνθρωποι αυτοκτόνησαν Ανάπτυξη φασιστικών καθεστώτων

Συνέπειες Β’ Παγκόσμιου πολέμου Εκατομμύρια νεκροί, χιλιάδες τραυματίες Καταστροφή εργοστασίων, εκατομμύρια άνεργοι Αύξηση επιρροής κομμουνιστικών ιδεών Οι χώρες τις Δύσης αντέδρασαν αναπτύσσοντας το κράτος πρόνοιας (εξασφάλιση σταθερής εργασίας, περίθαλψη, σύνταξη) Δημιουργήθηκε η χρυσή τριαντακονταετία (1950-1980)

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΡΙΣΗΣ Παγκόσμια αγορά- ανταγωνισμός Οικονομική κρίση Ανεργία ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ: Η ΑΝΕΡΓΙΑ Η πετρελαϊκή κρίση έγινε οικονομική- κοινωνική και παγκόσμια. Νέες βιομηχανικές χώρες (Κίνα, Ινδία) εμφανίστηκαν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ Ρομποτική Μικροηλεκτρονική Αυτοματισμός Πληροφορική ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ Όξυνση παγκόσμιου ανταγωνισμού Κινητικότητα κεφαλαίων- επιχειρήσεων Μεγάλη και αυξανόμενη ανεργία Υπονόμευση κράτους πρόνοιας –εργασιακών σχέσεων Ανάπτυξη ευέλικτων μορφών εργασίας

Πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας Θέσεις Ε.Ε από τη Λευκή Βίβλο για την εκπαίδευση- κατάρτιση Η Ευρώπη αντιμέτωπη με 3 προκλήσεις κοινωνία της πληροφορίας επιστημονικό-τεχνικός πολιτισμός παγκοσμιοποίηση της οικονομίας Λύση : η προσαρμογή των εκπαιδευτικών συστημάτων γενική μόρφωση- κουλτούρα Επαγγελματική κατάρτιση Δια βίου μάθηση

Θεωρείται αναγκαία: η μείωση του κράτους πρόνοιας και η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων (απορρύθμιση) η απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων ( συνεργασία, φαντασία , επικοινωνία )

Θέσεις του J. Rifkin Θεωρεί υπεύθυνη για την αυξανόμενη ανεργία την νέα τεχνολογία Οι νέες τεχνολογίες καταστρέφουν περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες δημιουργούν. Η επανεκπαίδευση και η επανακατάρτιση δε λύνουν το πρόβλημα Οι άνεργοι και οι υποαπασχολούμενοι πρέπει να αναπτύξουν τον τρίτο τομέα : Εθελοντισμός , αλληλοβοήθεια, αλληλεγγύη 5) Κερδισμένοι οι πολλοί πλούσιοι ,τα υψηλά διευθυντικά στελέχη και οι εξειδικευμένοι στην πληροφορική. 6) Χαμένοι οι άνεργοι , οι φτωχοί , οι μερικώς απασχολούμενοι , όσοι έχουν χαμηλή εκπαίδευση και τα μεσαία διευθυντικά στελέχη.

Ευέλικτες μορφές εργασίας Εργασία μερικής απασχόλησης Εποχιακή εργασία Τηλεεργασία Εργασία σε βάρδιες Εργασία σε ετοιμότητα Εφεδρική Εργασία Υπεργολαβίες- φασόν Χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες για την παροχή υπηρεσιών από το σπίτι. Εξαπλώνεται γιατί κοστίζει λιγότερο στους εργοδότες.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Ωφελημένοι είναι λίγοι άνθρωποι από τα μεσαία και τα ανώτερα στρώματα του πληθυσμού Οι πολλοί θα έχουν κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας , προσωρινές και ανασφαλείς Η εργασία δεν θα εξαφανιστεί αλλά θα χειροτερέψουν οι συνθήκες για τους πολλούς Η τεχνολογία δεν είναι η κύρια υπεύθυνη αλλά ο τρόπος που χρησιμοποιείται άρα οι άνθρωποι Πολλά θα εξαρτηθούν από τον τρόπο αντίδρασης των ανθρώπων

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ J Rifkin : το τέλος της εργασίας και το μέλλον της (εκδόσεις Νέα σύνορα 1996) C. Offe Κοινωνία της εργασίας (εκδόσεις Νήσος 1993) Λύτρας Κοινωνία και εργασία ( Παπαζήσης 2000) Θ Αλεξίου Εργασία , εκπαίδευση και κοινωνικές τάξεις (Παπαζήσης 2002) T Watson Κοινωνιολογία , εργασία και βιομηχανία (Αλεξάνδρεια 2006) Κοινωνιολογία Γ’ λυκείου Ιστορία Γ’ γυμνασίου

Ευχαριστουμε για την προσοχη σασ