Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η οικονομική κρίση Μαύρη Πέμπτη/ 24 Οκτωβρίου 1929: Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καταρρέει. Κανείς από τους οικονομικούς αναλυτές δεν είχε προβλέψει.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η οικονομική κρίση Μαύρη Πέμπτη/ 24 Οκτωβρίου 1929: Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καταρρέει. Κανείς από τους οικονομικούς αναλυτές δεν είχε προβλέψει."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η οικονομική κρίση Μαύρη Πέμπτη/ 24 Οκτωβρίου 1929: Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καταρρέει. Κανείς από τους οικονομικούς αναλυτές δεν είχε προβλέψει την καταστροφή. Μέχρι το 1931 η κρίση είχε επεκταθεί στην Ευρώπη και στην Ασία όπου πυροδότησε κοινωνικά κινήματα και αναταραχές. Η κρίση είχε ως αποτέλεσμα να τρωθεί το κύρος των ισχυρών μέχρι τότε κοινωνικών ομάδων: τραπεζίτες, μεγάλες επιχειρήσεις και παλαιά προτεσταντική ελίτ. Η κρίση έγινε αφορμή για την ανάδυση νέων ιδεών.Μιας νέας εποχής που ονομάστηκε “Νέα Συμφωνία”

2 “The Plow that Broke the plains”, 1939
Μέχρι το άνθρωποι είχαν εγκαταλείψει την περιοχή των Great Plains Η ταινία: he_plains 4uJCI&feature=fvw

3 Είχε προηγηθεί η ανάπτυξη των δύο προηγούμενων δεκαετιών και κυρίως της δεκαετίας του 1920.
Αλλαγή του τρόπου παραγωγής. Το μοντέλο του φορντισμού. Ανάπτυξη και επέκταση της αγοράς Δημιουργία της μικρής και μεσαίας αστικής τάξης

4 Ανεργία. Έφτασε το 1933 στο 25% Πτώση μισθών Μείωση κατανάλωσης Διεθνής κρίση εμπορίου, λόγω της αύξησης των προστατευτικών δασμών. Πείνα. Σε πολιτείες όπως το Κολοράντο το περίπου τα μισά παιδιά των σχολείων υπέφεραν από υποσιτισμό.

5 Παράλληλα με την οικονομική κρίση αναπτύχθηκαν και οι κοινωνικές διακρίσεις και κυρίως εκείνες που βασίζονταν στο φύλο και τη φυλή ή την εθνικότητα. Οι γυναίκες είναι εκείνες που απολύονται πρώτες. Ασιάτες, αφρο- αμερικανοί επίσης. Αγροτική κρίση. Μεγάλη ξηρασία που οφειλόταν και στους τρόπους καλλιέργειας. Μεγάλη μετακίνηση πληθυσμών από τις νοτιοδυτικές πολιτείες προς τις πόλεις της Καλιφόρνια.

6 Ο πρόεδρος Χούβερ και η απάντηση στην κρίση
Η υποστήριξη των παραγωγικών λειτουργιών: Παρότρυνση εταιρειών να μειώσουν τις απολύσεις Ενίσχυση τοπικών φορέων για να συμβάλλουν στην αρωγή των φτωχών και ανήμπορων. Μεγάλα δημόσια έργα όπως φράγματα για να παρέχεται εργασία

7 Τα μέτρα αποδείχθηκαν ελλιπή
Η ριζοσπαστική κριτική γίνεται έντονη. Ανάπτυξη των σοσιαλιστικών και κομμουνιστικών κομμάτων και κινητοποιήσεις Το 1932 εκλέγεται πρόεδρος ο Φρανκλίνος Ρούσβελτ

8 New Deal, 1933 Τράπεζες: Χρηματοδότηση τραπεζών με παράλληλους νόμους προστασίας των καταθετών. Πολλές τράπεζες έκλεισαν Federal Emergency Relief Administration-Ομοσπονδιακός Οργανισμός Εκτάκτου Ανάγκης Civil Works Administration Αυτοί οι δύο οργανισμοί έδωσαν εργασία σε περίπου 11 εκ. Αμερικανούς υλοποιώντας μια σειρά μικρών και μεγάλων έργων σε τοπική κλίμακα (κυρίως κατασκευές δρόμων και υποδομών).

9 Πόλεις σε κρίση ntry=21199

10 Ενίσχυση αγροτών με παράλληλη μείωση της παραγωγής
Νέες εργατικές νομοθεσίες που στόχο είχαν την κατάργηση της παιδικής εργασίας, την αύξηση των μισθών (με παράλληλη αύξηση της παραγωγής), την μείωση των ωρών εργασίας εβδομαδιαία. Η άνοδος του συνδικαλισμού. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις εργασίας, Η δημιουργία του κράτους πρόνοιας. Η ενοποίηση του αμερικανικού μωσαϊκού και η ανάδυση μιας νέας εθνικής ταυτότητας.


Κατέβασμα ppt "Η οικονομική κρίση Μαύρη Πέμπτη/ 24 Οκτωβρίου 1929: Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καταρρέει. Κανείς από τους οικονομικούς αναλυτές δεν είχε προβλέψει."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google