NATURAL HISTORY MUSEUM UNIVERSITY OF CRETE (NHMC).

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διδακτικά Εργαλεία.
Advertisements

ΗΜΕΡΙΔΑ «Λόγος και Αντίλογος για την Επιλογή και Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών : Τάσεις και Προβληματισμοί» Σάββατο, 13 Απριλίου 2013 Ανάπτυξη Μηχανισμών.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΥ
Σχέδιο εργασίας “Παιδικά ατυχήματα”
Στρατηγικές διδασκαλίας και σχεδιασμός μαθήματος
Project co funded by the DG Environment of the EU Grant Agreement No /2010/579066/SUB/C4.
«Σχέδια μαθήματος, από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση» Μαρία Αντωνάτου
«Σεισμοί και ηφαίστεια»
Στρατηγικές διδασκαλίας και σχεδιασμός μαθήματος/ Ήχος
Διδασκαλία των Φ.Ε. στο Δημοτικό Σχολείο
Ο ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ
Αν κόψουμε τη γη μας στη μέση, πώς θα είναι; Τι θα συναντήσουμε;
ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ
Διδασκαλία των Φ.Ε. στο Νηπιαγωγείο
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,
Σχεδιασμός – Οργάνωση –Υλοποίηση προγράμματος Αγωγής Υγείας
Σεμινάριο Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών στο πλαίσιο του μαθήματος ΕΠΑ 429: Σχολική Εμπειρία Μάριος Παπαευριπίδου – Δήμητρα Χατζηχαμπή Ειδικό Εκπαιδευτικό.
Το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα του ελληνικού Νηπιαγωγείου
Δύσκολες Συμπεριφορές στο Σχολείο.
NATURAL HISTORY MUSEUM UNIVERSITY OF CRETE (NHMC)
ΚΟΙΝΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ 4ου & 22ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΕΥΟΣΜΟΥ
Μοντέλα και μορφές αξιολόγησης
“Μια μέρα στη ζωή του μικρού Ιάσονα” Ο Μυκηναϊκός κόσμος μέσα από τα μάτια ενός παιδιού. Συνδέσεις στο σήμερα. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Επιμέλεια:
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Τίτλος: «Συναισθήματα»
ΚΙΝΗΣΗ ΛΙΘΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΠΛΑΚΩΝ
Ιγ’ δημοτικο σχολειο παφου Προγραμμα «Νιωθω ασφαλησ στο σχολειo μου»
Μέθοδος Project Επιλογή του θέματος. Χωρισμός σε υποθέματα
Προαγωγή δημιουργικότητας και καινοτομίας στην Επιστήμη στο Δημοτικό Σχολείο Η Επιστήμη προσφέρεται ιδιαίτερα για προαγωγή του πιο πάνω στόχου γιατί τα.
Μουσειοσκευή Racce «Σεισμοί και Ηφαίστεια» Φύλλο Προ- αξιολόγησης Το ερωτηματολόγιο στοχεύει στη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τα.
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
ΕΡΕΥΝ ΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ :ΗΜΕΡΙΔΑ
Λέμε όχι στο σχολικό εκφοβισμό «Επίλυση διαφορών» Αλέξανδρος Θεοφιλόπουλος - Γιώργος Ιωάννου Γυμνάσιο ΩΘΗΣΗ - Α’ Γυμνασίου - τμήμα Α1 - 1 Δεκεμβρίου 2015.
Αφήγηση Παράδειγμα ανάλυσης. Παράγοντες επιλογής Ένα βασικός παράγοντας, για να επιλέξω να γίνω εκπαιδευτικός ήταν ότι και οι δύο μεγαλύτερες αδελφές.
Συνέντευξη με νήπια.
ΜΑΡΙΑ ΣΥΡΓΙΑΝΝΗ, ΣχολιΚΗ Συμβουλοσ Θεολογων
Μέθοδοι εμπειρικής Παιδαγωγικής
Σακελλαρίου Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Ανακαλυπτική μάθηση Γνώση προϊόν του μαθητή Διαδικασία ανακάλυψης η έρευνα για τον εντοπισμό του ακαθορίστου Μέσα από τα ερεθίσματα που του δίνει ο εκπαιδευτικός.
Βιολογία Γυμνασίου.
Παραδείγματα εκπαιδευτικών ερευνών δράσης
Ο ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Η επιστημονική μέθοδος ως εργαλείο ανάπτυξης της Βιολογίας
ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΛΙΘΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΠΛΑΚΩΝ - ΛΙΘΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΠΛΑΚΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και Επιστήμες της Αγωγής
Δραστηριότητες για την τήξη και την πήξη
«Μόνο ότι δέχεσαι με την ψυχή σου, αυτό μόνο μαθαίνεις και αυτό ενσωματώνεις στη ζωή σου και το χαρακτήρα σου» Dewey.
Το εσωτερικό της Γης.
Παιχνίδι και Παιδική Ηλικία
2o ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΥΛΑΙΑΣ Σχ.Έτος
Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο
Μαρία Ζερβού Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Ν.Κέρκυρας
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Αφήγηση Παράδειγμα ανάλυσης.
ΕΦΕΙΑ – 4ο Μάθημα Ανάδειξη των ι.μ. Μεθοδολογία Workshop.
Αναλυτικό Πρόγραμμα Προσχολικής Αγωής
Η Αξιολόγηση στα φύλλα εργασίας 5, 8 και 9
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
Σχεδιασμοί 1η παρέμβαση.
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
7 ο Νηπιαγωγείο Πατρών – Γεωργάκης Ολύμπιος
1 ο Νηπιαγωγείο Οβρυάς
33ο Νηπιαγωγείο Πατρών
37 ο Νηπιαγωγείο Πατρών
1/θ Νηπιαγωγείο Ριόλου
44ο Νηπιαγωγείο Πατρών
2 ο Νηπιαγωγείο Δεμενίκων
Μεταγράφημα παρουσίασης:

NATURAL HISTORY MUSEUM UNIVERSITY OF CRETE (NHMC)

Racce για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας

Στόχοι  Να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν το φαινόμενο των σεισμών  Να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματα που αναπτύσσουν ως προς το συγκεκριμένο φαινόμενο  Να μάθουν τρόπους αποτελεσματικής προστασίας από τους σεισμούς

 Οι ηλικίες στις οποίες απευθύνεται: 4-8  Συγκροτήθηκε μέσα από μία έρευνα δράσης σε συνεργασία με τη Σχολική Σύμβουλο της 50 ης Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής Πόπη Κασσωτάκη-Ψαρουδάκη και δύο νηπιαγωγούς από το νομό Χανίων τις κυρίες Καίτη Γωνιωτάκη και Μαρία Σκορδύλη.

Η μουσειοβαλίτσα περιλαμβάνει:  πληροφοριακά κείμενα για παιδιά (2),  ένα μοντέλο της γης,  ένα μοντέλο ηφαιστείου  ένα μοντέλο πρόκλησης τσουνάμι  CD του ΟΑΣΠ και  οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς

Η μεθοδολογική προσέγγιση  Η μουσειοβαλίτσα της Προσχολικής υιοθετεί την προσέγγιση του σχεδίου εργασίας.  Το πιο σημαντικό στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της μουσειοβαλίτσας είναι η μεθοδολογική προσέγγιση.  Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε τη μεθοδολογία και τη φιλοσοφία των δραστηριοτήτων παρά τις δραστηριότητες οι οποίες μπορούν να γίνουν με διαφορετικό τρόπο ή διαφορετική σειρά από την κάθε τάξη.

Βασικές αρχές  Ξεκινάμε πάντα από αυτό που ξέρουν ή πιστεύουν τα παιδιά και με βάση αυτό σχεδιάζουμε το επόμενο βήμα.  Επίσης δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις έννοιες τις οποίες δείχνουν να μην καταλαβαίνουν ή να μην έχουν κατακτήσει τα παιδιά και αφιερώνουμε χρόνο στη διερεύνηση και κατανόησή τους.  Επίσης βοηθάμε τα παιδιά να συνδέσουν την καινούρια γνώση με την προσωπική τους εμπειρία ώστε να επιτύχουμε την αλλαγή στη στάση και στα πιστεύω τους.

 Σχεδόν κάθε δραστηριότητα περνάει από τρία κύρια στάδια:  ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: μαντεύουμε/κάνουμε μια υπόθεση/λέμε τι πιστεύουμε ή τι νομίζουμε για… (αυτό που θα πουν τα παιδιά καταγράφεται),  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: μελετάμε καινούριες πληροφορίες,  ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: επαληθεύουμε τις αρχικές μας εκτιμήσεις (και καταγράφουμε τα αποτελέσματά μας).

 Στις περισσότερες δραστηριότητες τα παιδιά εργάζονται σε ομάδες για να πειραματιστούν, να μελετήσουν πληροφορίες, να συζητήσουν και να καταγράψουν τα συμπεράσματά τους.

Η πορεία που ακολουθήθηκε από τα δύο νηπιαγωγεία που έλαβαν μέρος στην έρευνα δράσης :  Πρόκληση ενδιαφέροντος, ανάκληση βιωμάτων: βίντεο από το you Tube. - Τι είναι αυτό; -Σου έχει συμβεί ποτέ; -Τι αισθάνθηκες; -Τι έκανες;  Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα για το σεισμό; - Τι θα θέλατε να μάθετε;

Ιστόγραμμα για την καταγραφή των επιμέρους διαστάσεων που ήθελαν να διερευνήσουν τα παιδιά

Τα επιμέρους ερωτήματα

Πώς είναι ο σεισμός;  Επίσκεψη και εργασία πεδίου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Στάδια  Πριν την επίσκεψη (Πρόκληση περιέργειας, εντοπισμός διαδρομών, προετοιμασία ταξιδιού)  Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης (πρόσληψη του σεισμικού φαινομένου μέσω των αισθήσεων, καταγραφή αισθητηριακών δεδομένων)

 Μετά την επίσκεψη (καταγραφή εντυπώσεων, επανατροφοδότηση σχεδίου εργασίας)

Γιατί γίνεται σεισμός; (Πρώτη διερεύνηση) ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  Τι νομίζετε ότι προκαλεί το σεισμό;  (Επεξεργασία της έννοιας προκαλώ)  (Μη επιστημονικές και πρωτο-επιστημονικές απαντήσεις)

Πού γίνεται ο σεισμός; Γνωριμία με το ε σωτερικό Γης ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  Αν κόψουμε τη γη μας στη μέση όπως το πορτοκάλι: - Πώς θα είναι; - Τι θα συναντήσουμε; ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  Επεξεργασία εννοιών: κόβω στη μέση (τομή)  Έρευνα διαφόρων πηγών (συμπεριλαμβανομένου του κειμένου ‘Η Δομή της Γης’)  Παρατήρηση μοντέλου της γης  Επεξεργασία εννοιών: Πυρήνας, μανδύας, εσωτερικός, εξωτερικός, στρώμα, μέταλλο, λιωμένο μέταλλο, πέτρωμα, κ.λπ.  Προσπάθεια να γνωρίσουν με τι μοιάζει η λάβα  Κόψιμο βρασμένου αυγού και παρατήρηση στρωμάτων  Κατασκευή προπλάσματος με πλαστελίνη ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  Αν κόψουμε τη γη μας στη μέση όπως το πορτοκάλι: - Πώς θα είναι; - Τι θα συναντήσουμε;

Το πείραμα με το βράσιμο του αβγού δημιούργησε νέα ερωτηματικά στα παιδιά:  Τι γίνεται με τη λάβα που βγαίνει από τις ρωγμές των λιθοσφαιρικών πλακών; ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  Εισαγωγή στο φαινόμενο των ηφαιστείων  Πρόκληση ενδιαφέροντος με παρακολούθηση βίντεο από το you Tube. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  Μελέτη μοντέλου του ηφαιστείου  Κατασκευή ηφαιστείου με πλαστελίνη  Πειράματα με σόδα και ξύδι  Παρατήρηση ηφαιστειακής πέτρας ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  Καταγραφή συμπερασμάτων των παιδιών

Γιατί γίνεται σεισμός; Μαθαίνουμε για τις Λιθοσφαιρικές πλάκες ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  Πειράματα με πλάκες από φελιζόλ

 Τα παιδιά κινούσαν τις πλάκες παράλληλα, τις έφερναν σε σύγκρουση ή τις απομάκρυναν

 Επεξεργασία κειμένου – PowerPoint ‘Οι λιθοσφαιρικές πλάκες’

 ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  Τα παιδιά ρωτήθηκαν τι είναι σεισμός ;  Ομαδικά έδωσαν το λειτουργικό ορισμό:  Σεισμός είναι αυτό που γίνεται όταν κουνιούνται οι λιθοσφαιρικές πλάκες (συγκρούονται, τρίβονται ή απομακρύνονται)

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  ΑΤΟΜΙΚΑ απάντησαν ξανά στο ερώτημα:  Τι προκαλεί το σεισμό;  (Επιστημονικές και ένα μικρό ποσοστό από πρωτο- επιστημονικές απαντήσεις)

Τι κάνουμε όταν…..;  Aναγνώριση συναισθημάτων

Τι κάνουμε για να είμαστε ασφαλείς όταν γίνεται σεισμός;  Συνεντεύξεις από ειδικούς  Μελέτη υλικού του ΟΑΣΠ (πληροφορίες, διδαδραστικά παιχνίδια, κ.λπ.)  Θεατρικό παιχνίδι

Καταληκτική Δραστηριότητα - Αξιολόγηση  Συμπέρασμα  Δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε θα γίνει σεισμός  Μπορούμε να προφυλαχτούμε με δράσεις:  Πριν  Κατά  Μετά το σεισμό

 Δημιουργία τρίπτυχου και τετράπτυχου Συμπληρωματικές δράσεις που αποφάσισαν τα παιδιά

 Ενημέρωση Γονέων

RACCE για την Α’ και Β’ τάξη του Δημοτικού  Διαφοροποίηση με βάση το αποτέλεσμα

 Συντελεστές προγράμματος:  Μαρία Αμπαρτζάκη, Πόπη Κασσωτάκη- Ψαρουδάκη, Μαρία Σκορδύλη, Καίτη Γωνιωτάκη.