Ελληνογερμανική Αγωγή 2013-2014 Εξωπλανήτης είναι κάθε πλανήτης που περιστρέφεται γύρω από ένα άλλο άστρο, είναι δηλαδή κάθε πλανήτης που ανήκει σε κάποιο.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Lambda-Sat Διαστημικές αποστολές 12 Γυμνάσιο Αχαρνών Γραπτή εργασία:
Advertisements

Γεωγραφία ΣΤ΄Δημοτικού Σχολικό Έτος
Νέοι Αστρονόμοι Σχολικής Απασχόλησης
Ενδεικτικές Ασκήσεις Αστρονομίας
Διάστημα Έλλη Πετρίδου Στ’
ΥΦΑΙΣΤΕΙΑ Ηφαίστειο είναι η ανοιχτή έξοδος από το εσωτερικό της Γης ή άλλου ουράνιου σώματος που επιτρέπει την έκρηξη ρευστών πετρωμάτων και αερίων από.
Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος & Δημήτρης Μιχαλακόπουλος
Ηλιακό Σύστημα Ερευνητική εργασία 2ου τετραμήνου της Ά τάξης του 1ου Γενικού λυκείου Καστοριάς.
ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΟΥ 1ου ΓΕ. Λ
ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΣΗΜΠΑΝ.
Το πλανητικό σύστημα.
Οι πλανήτες είναι οι εξής:
ΣΔΕ ΔΡΑΜΑΣ Διαθεματική Εργασία – Α΄ Επιπέδου
Φάσματα Διπλών Αστέρων
Ταξινόμηση κατά Hubble, Σμήνη Γαλαξιών, Σκοτεινή Ύλη
Το διάγραμμα H-R της εργασίας μας…
Η γένεση και ο «θάνατος» των αστέρων Λουκάς Βλάχος
Παρατήρηση φαινομένων στην Γη: Milky Way, Παλίρροια, Σέλας,
ΔΙΑΣ.
ΠΛΑΝΗΤΕΣ.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ- ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Οι μαύρες τρύπες είναι γιγαντιαία άστρα τα οποία κατά το τέλος της ζωής τους καταρρέουν στην ιδία τους τη μάζα με αποτέλεσμα να καμπυλώνουν άπειρα τον.
ΦΕΓΓΑΡΙ Η Σελήνη είναι (ο μοναδικός) φυσικός δορυφόρος της Γης και ο πέμπτος μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του ηλιακού συστήματος. Πήρε το όνομά του από.
ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΑ.
Κλιματικές αλλαγές και οι επιπτώσεις τους στη ζωή του ανθρώπου
Δυνάμεις – Σωματίδια Δυναμεις Εξ’ αποστάσεως Εξ’ επαφής Τα λεγόμενα σωματίδια φορείς δυνάμεων είναι υπεύθυνα για την αλληλεπίδραση των σωμάτων που βρίσκονται.
ΣΕΛΗΝΗ. Ο ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΚΟΝΤΟΥΛΑ ΜΑΡΙΑ 1.
Βάλια Σκούρα Μελίνα Μερτζάνη
ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΑΣ.
ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑ. ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Ως Ηλιακό Σύστημα θεωρούμε τον Ήλιο και όλα τα αντικείμενα που συγκρατούνται σε τροχιά γύρω του χάρις.
Ηλιακό Σύστημα Ως Ηλιακό Σύστημα συνήθως εννοείται ο Ήλιος με τους οκτώ πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από αυτόν. Αν θα θέλαμε να είμαστε ακριβείς όμως,
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΩΣ ΚΟΚΚΙΝΟ ΓΙΓΑΝΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΣΥΜΒΟΥΝ ΣΕ 5 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ.
ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Η ΓΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ.
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΜΑΣ ΕΡΜΗΣ,ΑΦΡΟΔΙΤΗ,ΓΗ, ΑΡΗΣ,ΔΙΑΣ,ΚΡΟΝΟΣ,
ΤΟΞΟΤΗΣ Τοξότης είναι αστερισμός που σημειώθηκε στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο. Ο τοξότης συνδέετε με το μύθο του κενταύρου και σε άλλες πολλές περιοχές.
Διάλεξη 13 Βαρυονική και Σκοτεινή Ύλη Βοηθητικό Υλικό: Liddle κεφ. 9.1.
Το ηλιακό σύστημα και οι πλανήτες
Θανάσης Αλμπάνης & Γιάννης Ρίζος. Ερευνητική εργασία με θέμα τον πλανήτη Δία O Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος. Είναι ο πέμπτος.
Ο Κρόνος Ο Κρόνος είναι ο έκτος πλανήτης σε σχέση με την απόστασή του από τον Ήλιο και ο δεύτερος μεγαλύτερος του Ηλιακού Συστήματος μετά τον Δία.
Α Φ Ρ Ο Δ Ι Τ Η Δήμητρα Σκληθριώτη Ζήσης Κωστάκης Μαρία Καρκαλά.
ΕΞΩΠΛΑΝΗΤΩΝ ΕΥΡΕΣΗ ΕΞΩΠΛΑΝΗΤΩΝ Μέθοδος υπολογισμού ακτινικής ταχύτητας (radial velocity) ή μέθοδος φασματοσκόπησης Doppler ή μέθοδος “τρεμουλιάσματος”
Η Σελήνη είναι ο μοναδικός φυσικός δορυφόρος της Γης και ο πέμπτος μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος του ηλιακού συστήματος. Πήρε το όνομά του από την Σελήνη,
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΜΕΤΣΙΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ Η ΒΑΡΥΤΗΤΑ 1.
ΚΡΟΝΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΝΝΕΑ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥΣ ΜΑΡΙΑ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΖΕΜΠΕΤΖΗ ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΙΑΣ.
Ηλιακό Σύστημα.
Ειρήνη Ελμίρα Ευτυχία ΣΤ΄1
Ηλιακο συστημα.
ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΙΟΣ ΕΡΜΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΓΗ 5. ΑΡΗΣ 6. ΔΙΑΣ 7. ΚΡΟΝΟΣ
H καμπύλη περιστροφής του γαλαξία μας
Από τον Νικόλα Φοινικαρίδη Φεβρουάριος, 2017
ΣΟΥΠΕΡ ΓΗ (SUPER EARTH)
2η Εργαστηριακή Άσκηση Θέμα: Βαρύτητα Μιχαηλίδου Κυριακή Α.Ε.Μ.:4060
ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ!
ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Ηλιακό Σύστημα.
Ηλιακο συστημα.
<<Η Βαρύτητα>>ΗΕργασία πληροφορικής
Ο απέραντος κόσμος !!!.
Εργασία της μαθήτριας Άννας Μαρίας της τάξης ΣΤ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Χριστιάνα Αρης.
Ας θαυμάσουμε το σύμπαν μαζί!!!. Το διάστημα όπως δεν το έχεις ξαναδεί!
Ηλιακό Σύστημα.
ΠΛΑΝΗΤΕΣ.
Ηλιακό Σύστημα.
PROJECT 4: ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Σκοτεινh yλη και Σκοτεινh Ενeργεια
ΟΙ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΕΙΣ ΚΑΙ Η ΖΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΩΝ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ελληνογερμανική Αγωγή

Εξωπλανήτης είναι κάθε πλανήτης που περιστρέφεται γύρω από ένα άλλο άστρο, είναι δηλαδή κάθε πλανήτης που ανήκει σε κάποιο άλλο ηλιακό σύστημα. Σήμερα είναι γνωστοί περίπου 1000 εξωπλανήτες σε περίπου 760 ηλιακά συστήματα. Από αυτά τα 170 περίπου είναι πολλαπλά.

Η πρώτη ξεκάθαρη ανακάλυψη έγινε το 1992, γύρω από το άστρο τύπου Pulsar PSR όταν ανακαλύφθηκαν τρεις πλανήτες σε τροχιά. Όμως, το 1988 εντοπίστηκε πιθανός πλανήτης σε τροχιά γύρω από το άστρο γ του Κηφέα από τρείς Καναδούς, όμως η ανακάλυψη δεν επιβεβαιώθηκε πριν το Παρόλα αυτά οι πρώτες εικασίες έγιναν τον 16ο αιώνα από τον ιταλό Giordano Bruno ο οποίος ήταν υποστηρικτής της ηλιοκεντρικής θεωρίας του Κοπέρνικου.

Υπάρχουν άμεσοι και έμμεσοι τρόποι εντοπισμού εξωηλιακών πλανητών.  Ο άμεσος τρόπος γίνεται με φωτογράφηση (imaging)  Οι έμμεσοι μέθοδοι είναι οι εξής:  Αστρομετρία (astrometry)  Ακτινική ταχύτητα (radial velocity)  Διάβαση (transit)  Χρονομέτρηση αστέρα νετρονίων (pulsar timing)  Βαρυτικός μικροφακός (gravitational microlesing)

Η φωτογράφηση έχει 2 βασικές δυσκολίες  Πρώτον, η απόσταση είναι πάρα πολύ μεγάλη  Δεύτερον, η διαφορά της φωτεινότητας μεταξύ άστρου και πλανήτη είναι πάρα πολύ μεγάλη, άρα ο πλανήτης είναι σχεδόν αόρατος.

Για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες αυτές, παίρνουμε τα εξής μέτρα:  Κατασκευάζουμε μεγάλα τηλεσκόπια στη Γη ή διαστημικά τηλεσκόπια, όπως το European Southern Observatory (ESO), στη Χιλή ή το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler.

 Χρησιμοποιούμε τη μέθοδο του κορονογράφου (coronagraph), όπου εμποδίζουμε το φως του άστρου τοποθετώντας, διάφραγμα πάνω στο άστρο. Φωτογραφίζουμε στο υπέρυθρο φως

Αυτές είναι μερικές φωτογραφίες Εξωπλανητών. Οι φωτογραφίες αυτές είναι πολύ σπάνιες καθώς μόνο 20 από τους 1000 περίπου πλανήτες έχουν φωτογραφηθεί, δηλαδή μόνο το 2%.

Εάν κάποιος πλανήτης βρίσκεται σε τροχεία γύρω από κάποιο άστρο, τότε το κέντρο του άστρου μετατοπίζεται ανάλογα με την κίνηση του πλανήτη. Αν ανιχνευθεί τέτοια κίνηση, υπάρχει υποψία για εξωπλανήτη.

Επειδή αν υπάρχει πλανήτης γύρω από ένα άστρο, το κέντρο του μετατοπίζεται, τότε η συχνότητα των κυμάτων που λαμβάνουμε αυξομειώνεται. Άρα υπάρχει πάλι υποψία για πλανήτη Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται φαινόμενο Doppler.

Το φαινόμενο της διάβασης, είναι αυτό κατά το οποίο κάποιος πλανήτης βρίσκεται ανάμεσα στο άστρο και στη Γη. Αν συμβεί αυτό, η φωτεινότητα του άστρου μειώνεται ελάχιστα, όμως μπορεί να ανιχνευθεί.

Η μέθοδος αυτή βασίζεται στη θεωρία του Einstein, συμφώνα με την οποία το φως καμπυλώνεται αν του ασκείται μεγάλη βαρύτητα. Αν είναι σε τροχιά κάποιος πλανήτης, τότε η καμπύλωση είναι μεγαλύτερη.

Έως σήμερα έχουν βρεθεί εξωπλανήτες με ποικίλα χαρακτηριστικά, όπως:  Αέριοι γίγαντες κοντά στους αστέρες τους  Στερεοί πλανήτες με λίγο μεγαλύτερο μέγεθος από τη Γη

Παρόλα αυτά, η πλειοψηφία των πλανητών αυτών, μοιάζουν με τον Δία (αέριοι γίγαντες), όμως βρίσκονται κοντά στο άστρο τους, πράγμα που αντικρούει στην θεωρία σχηματισμού των πλανητών. Επίσης έχουν βρεθεί και πλανήτες σε πιο αφιλόξενα μέρη, όπως γύρω από διπλούς αστέρες. Οι περισσότεροι πλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί έχουν μεγάλο μέγεθος επειδή είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν.

Οι προϋποθέσεις για εμφάνιση ζωής σε κάποιο πλανήτη ή εξωπλανήτη είναι οι εξής:  Να βρίσκονται σε κατάλληλη απόσταση από το άστρο τους, στην λεγόμενη κατοικήσιμη ζώνη.

 Να έχουν νερό σε υγρή μορφή και κατάλληλη ατμόσφαιρα. Παράδειγμα αποτελεί ο πλανήτης Kepler 22b, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler.  Να έχουν μαγνητικό πεδίο τέτοιο ώστε να προστατεύει τον πλανήτη από την ηλιακή ακτινοβολία

Πρόκειται για δορυφόρους εξωπλανητών, αλλά είναι σώματα που ακόμη δεν έχουν ανακαλυφθεί. Είναι όμως πολύ πιθανό, κάποιος αέριος εξωπλανήτης να έχει ένα στερεό δορυφόρο σαν τη Γη.

Είναι σίγουρο πως έχουμε πολλά να ανακαλύψουμε. Υπολογίζεται, πως ένα στα έξι άστρα του γαλαξία μας, έχει ένα πλανήτη σαν τη Γη. Επίσης, υπολογίζεται πως το ποσοστό αέριων γιγάντων είναι πολύ μικρότερο.

The End