Ομάδα κου Χασούρου Project 5

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Διατροφή και υγεία.
ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Ισορροπημένη διατροφή
ΟΣΠΡΙΑ Τα όσπρια χρησιμοποιούνται άμεσα για τη διατροφή του ανθρώπου, ενώ πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ζώων. Ανάμεσα στα όσπρια,
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
Αναψυκτικά Απορ/κα Πιάτων Απορ/κα πλυντηρίου Απορ/κα χεριού
Υδατάνθρακες.
ΖΑΧΑΡΗ & ΟΞΕΑ.
3ο ΓΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Σχ. έτος: ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 3ο ΓΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Σχ. έτος:
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Βιταμίνες Η ζωή είναι τόσο σύντομη, ώστε δεν πρέπει να κοιτάζουμε ούτε πολύ μακριά πίσω ούτε πολύ μακριά μπροστά. Γιαυτό ας εξετάσουμε πως θα βρούμε την.
Γαλακτοκομικά Προϊόντα
Μάγ(κ)ιες Μέλισσες ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ Η χοληστερίνη είναι μία χημική ουσία, που αυξάνεται στον οργανισμό με την κατανάλωση λιπαρών ουσιών.
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Όσπρια ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα όσπρια και να δινει παραδείγματα
Εισαγωγή στην Τροφογνωσία
Οι Βιταμίνες.
Υπολογισμός μέσης & στιγμιαίας
EΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΒΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ.
Ποιότητα Τροφής και Είδη Καλλιεργειών
Χημεία και καθημερινή ζωή Ομάδα Εργασίας
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ
Φαγητά εύκολης χρήσης ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
 Πλεονεκτήματα των φαγητών εύκολης χρήσης  Μειονεκτήματα των φαγητών εύκολης χρήσης  Οδηγίες για τη σωστή χρήση φαγητών εύκολης χρήσης  Θρεπτική.
Ενότητα 5.1 Λίπη - Λάδια.
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
1.1 Ιδιότητες των οξέων 1.2 Οξέα κατά Arrhenius
ΣΑΛΤΣΕΣ.
Μέθοδοι συντήρησης 1.H κονσερβοποίηση 2.H αφυδάτωση (ξήρανση) 3.Tο κάπνισμα 4.Κατάψυξη (πάγωμα) 5.Θερμική επεξεργασία (πχ ζεμάτισμα, παστερίωση) 6.Αποστείρωση.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Καρυκεύματα τροφίμων ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΓΑΛΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ.
ΠΑΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Όπως όλοι ξέρουμε, πολλοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα με την υγεία τους. Έχετε σκεφτεί τι φταίει γι' αυτό; Μερικές φορές δεν έχουμε καλή διάθεση.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ♪ ΑΦΘΟΝΙΑ ΤΡΟΦΩΝ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΦΡΟΥΤΑ,ΛΑΧΑΝΙΚΑ,ΠΑΤΑΤΕΣ,ΟΣΠΡΙΑ) ♪ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ♪ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ.
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ.
Ζύμες και μύκητες.
Οξυγαλακτικά βακτήρια
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Η ΧΗΜΕΙΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Πρόσθετα Τροφίμων Β. Σινάνογλου.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ 3 ος Διαγωνισμός Έφηβου Μεσσήνιου Καταναλωτή.
Λαχανικά. Τα λαχανικά χωρίζονται σε έξι ομάδες: Καρποί Πράσινα φυλλώδη Ρίζες Κόνδυλοι Βολβοί Άνθη.
Οδηγός για πρόσθετα Τροφίµων (Αριθµοί Ε)
Ως πρόσθετα ορίζονται από τον ελληνικό Κώδικα Τροφίμων και Ποτών οι ουσίες ή μίγματα ουσιών, πλην των βασικών συστατικών των τροφίμων, που προστίθενται.
Οινολογία Εργαστήριο 1 ο. Οίνος ή κρασί το προϊόν που παράγεται αποκλειστικά από την αλκοολική ζύμωση μερική ή ολική των νωπών σταφυλιών σπασμένων ή όχι.
Αλάτι ονομάζεται το μαγειρικό άλας ή χλωριούχο νάτριο. Με αυτό αλατίζουμε τα τρόφιμα και παρασκευάζουμε τα αλίπαστα. Το αλάτι είναι πολύ διαδομένο στη.
1 Υδατάνθρακες και Φυτικές Ίνες. Τ Ι ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ; Είναι ενώσεις ευρύτατα διαδεδομένες στη φύση με σημαντικό δομικό και λειτουργικό ρόλο Χημικά:
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας Χημεία Τροφίμων Ενότητα #6: Βιταμίνες και Πρόσθετα Αθανάσιος Μανούρας Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας.
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Σε γενικές γραμμές τα Ε χωρίζονται στις εξής ομάδες: Ε100-Ε199 χρωστικές ουσίες Ε200-Ε299 συντηρητικές ουσίες Ε300-Ε399 αντιοξειδωτικές ουσίες Ε400-Ε499.
Κλινική διαιτολόγια ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
Πυκνωτικά μέσα Αυξάνουν ιξώδες Σούπες, κρέμες Σταθεροποιητές και
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
‘Περί ορέξεως…’ Project 2ου τετραμήνου
Διατροφή και Ασθένειες
συμπληρώματα διατροφής-νομοθεσία 2017
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΑΓΝΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ  ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ομάδα κου Χασούρου Project 5 Η Χημεία στο Πιάτο μας Ομάδα κου Χασούρου Project 5

Πρόσθετα τροφίμων Έτσι χαρακτηρίζονται οι χημικές ουσίες που δεν αποτελούν φυσικά συστατικά των τροφίμων, αλλά προστίθενται σε αυτά κατά την επεξεργασία, την αποθήκευση ή και την εμπορία τους. Ως πρόσθετα ονομάζουμε και ουσίες που εισέρχονται ακούσια στην παραγωγική διαδικασία των τροφίμων (συνήθως κατάλοιπα ή εκχυλίσματα). Είναι ουσίες οι οποίες είτε παραλαμβάνονται από φυτά, καρπούς, ορυκτά -φυσικά πρόσθετα-, είτε παρασκευάζονται συνθετικά σε εργαστήρια -χημικά πρόσθετα.

Προϋποθέσεις Τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία τροφίμων πρέπει: Να είναι αποτελεσματικά Να μην αποκρύβουν φθορά ή άλλα ελαττώματα του τροφίμου Να μη μειώνουν σημαντικά τη θρεπτική του αξία Να μην παίρνουν τη θέση ευσυνείδητης επεξεργασίας Να μην είναι δαπανηρά Να υπάρχει σχετικά απλή μέθοδος προσδιορισμού τους

Ομάδες Προσθέτων Χρωστικές ουσίες: Ε 100-199 Χρωστικές ουσίες:  Ε 100-199 Συντηρητικές ουσίες: Ε 200-299 Αντιοξειδωτικές ουσίες: Ε 300-399 Γαλακτωματοποιητές, πηκτικά μέσα και σταθεροποιητές: Ε 400-499 Ρυθμιστές οξύτητας: Ε 501-540 Ενισχυτικά και βελτιωτικά της γεύσης: Ε 620-640 Γλυκαντικές ουσίες: Ε 950-970 Αντισυσσωματοποιητικοί παράγοντες Διογκωτικά Αντιαφριστικοί και αφριστικοί παράγοντες Βελτιωτικά Σκληρυντικά

Κατεψυγμένα Προϊόν Αριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα Πίτσα Υφαντής/ Κανάκη 250 Νιτρώδες νάτριο Διαταραχές στην πίεση 316 Ερυθορβικό νάτριο Εξανθήματα σε αλλεργικά άτομα 325 Γαλακτικό νάτριο Βρέφη/παιδιά με μη ανοχή λακτόζη 339 Όξινο φωσφορικό νάτριο Πεπτικές διαταραχές 407 Καραγεννάνη Πεπτικές διαταραχές, πιθανώς καρκινογόνο Πολτός Ντομάτας Pumaro 330 Κιτρικό οξύ Μεγάλες δόσεις: διάβρωση σμάλτου

Δημητριακά Προίόντα: Kellogg’s, Nestle, Crunch, Nesquick Αριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα 101 Ριβοφλαβίνη πιθανή ευαισθησία ασθματικών ατόμων ή αλλεργικών σε ασπιρίνη 339 Φωσφορικά άλατα νατρίου (i) Δισόξινο φωσφορικό νάτριο (ii) Όξινο φωσφορικό νάτριο (iii) Φωσφορικό νάτριο Πεπτικές διαταραχές

Κονσερβοειδή Προϊόν Αριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα Κονσερβα Κρεας (Dakor,Tulip) 250 Νιτρώδες νάτριο Διαταραχές στην πίεση Κονσερβα Φασολια (SW) 385 Αιθυλενοδιαμινο-τετραοξικό ασβεστιονάτριο μεγάλες δόσεις : δέσμευση ιχνοστοιχείων και παρεμπόδιση της απορρόφησής τους από τον οργανισμό Κονσερβα Μανιταρια (Farmer,Ελομας) Ντολμαδακια (Zanae,Farmera) 330 Κιτρικό οξύ Μεγάλες δόσεις: διάβρωση σμάλτου

Μουστάρδες, Κέτσαπ, Μαγιονέζες Προϊόν Αριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα κετσαπ brava 211 Βενζοϊκό νάτριο Καρκινογόνο, αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με προδιάθεση για κνησμό/άσθμα μαγιονεζα remia 270 Γαλακτικό οξύ Βρέφη/παιδιά με μη ανοχή λακτόζη μαγιονεζα remia/ helmans 385 Αιθυλενοδιαμινο-τετραοξικό ασβεστιονάτριο μεγάλες δόσεις : δέσμευση ιχνοστοιχείων και παρεμπόδιση της απορρόφησής τους από τον οργανισμό 412 Κόμμι γκουάρ παροδικό φούσκωμα, μεγάλες δόσεις σε συνδυασμό με φυτικές ίνες: μη απορρόφηση κάποιων θρεπτικών ουσιών /ιχνοστοιχείων

Ψωμί Προϊόν Αριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα Ψωμί τοστ 200 Σορβικό οξύ Νευρικές διαταραχές 330 Κιτρικό οξύ Μεγάλες δόσεις: διάβρωση σμάλτου

Αλκοολούχα,Αναψυκτικά, Παγωτά, Ζύμες Προϊόν Αριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα Αλκοολούχα 102 Ταρτραζίνη πιθανή ευαισθησία ασθματικών ατόμων ή αλλεργικών σε ασπιρίνη 212 Βενζοϊκό κάλιο Καρκινογόνο, αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με προδιάθεση για κνησμό/άσθμα Αναψυκτικά Ζύμες 270 Γαλακτικό οξύ Βρέφη/παιδιά: μη ανοχή λακτόζης Αναψυκτικά Χυμοί, Ζύμες 330 Κιτρικό οξύ Μεγάλες δόσεις: διάβρωση σμάλτου Παγωτά Αναψυκτικά 410 Κόμμι χαρουπιών μεγάλες δόσεις σε συνδυασμό με φυτικές ίνες: μη απορρόφηση κάποιων θρεπτικών ουσιών/ιχνοστοιχείων Ζύμες 450 Όξινο πυροφωσφορικό νάτριο Πεπτικές διαταραχές

Αναψυκτικά 150 Καραμελόχρωμα 211 Βενζοϊκό νάτριο Καρκινογόνο, αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με προδιάθεση για κνησμό/άσθμα 290 Διοξείδιο του άνθρακα γρηγορότερη απορρόφηση υγρών ειδικά σε συνδυασμό με αλκοόλη 338 Ορθοφωσφορικό οξύ Πεπτικές διαταραχές 400 Αλγινικό οξύ μεγάλες δόσεις : δέσμευση ιχνοστοιχείων και παρεμπόδιση της απορρόφησής τους από τον οργανισμό 414 Κόμμι ακακίας Αλλεργικές αντιδράσεις 950 Ακετοσουλφαμικό κάλιο ύποπτο για καρκινογενέσεις 951 Ασπαρτάμη ημιρανίες,αλλαγή στη διάθεση(νευρικές επιδράσεις), ναυτία, διάρροια,γαστρεντερικές/γυναικολογικές διαταραχές 952 Κυκλαμικό οξύ, κυκλαμικά άλατα νατρίου/ασβεστίου Καρκινογενέσεις 955 Σουκραλόζη Ύποπτο

Μπισκότα Προϊόν Αριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα Μπισκότα Παπαδοπούλου / Carrefour Γεμιστα Κακάο , Παπ. Γεμιστά βανίλια, Παπ/Αλλατιν. Κομμ. Σοκ. 150 Καραμελόχρωμα Δ γαστρεντερικά προβλήματα Μπισκότα Κομμ. Σοκ. Παπ. 420 (ι) Σορβιτόλη (ιι) σιρόπι σορβιτόλης Μεγάλες δόσεις : φούσκωμα / δράση καθαρκτικού Μπισκότα Πτι-Μπερ, Μπι. Κομμ. Σοκ. Παπ., Γεμ. Βαν. , Γεμ. Κακ. Carrefour, Digestive Carr. 503 Ανθρακικό αμμώνιο (ιι) όξινο ανθρακικό αμμώνιο ύποπτο Μπισκότα Γεμ. Βαν. Παπ. 966 Λακτιτόλη μεγάλες δόσεις :διάρροια

Κρουασάν, Σοκολάτες, Γκοφρέτες Προϊόν Αριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα κρουασάν 211 Βενζοϊκό νάτριο Καρκινογόνο, αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με προδιάθεση για κνησμό/άσθμα Σοκολάτες, κρουασάν 330 Κιτρικό οξύ Μεγάλες δόσεις: διάβρωση σμάλτου 339 Δισόξινο φωσφορικό νάτριο (ii) Όξινο φωσφορικό νάτριο (iii) Φωσφορικό νάτριο Πεπτικές διαταραχές 420 (ι) Σορβιτόλη (ιι) σιρόπι σορβιτόλης Μεγάλες δόσεις : φούσκωμα / δράση καθαρκτικού Κρουασαν σοκολάτες 440 Πηκτίνη μεγάλες δόσεις : φούσκωμα / δυσφορία Μινι κρουασάν 466 Καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη

Ζαχαροειδή Προϊόν Αριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα Jelly Beans 102 110 120 129 132 Ταρταζίνη Κιτρινοπορτοκαλί S/ Κίτρινο Καρμίνες, Κοχενίλη, Καρμινικό οξύ Κόκκινο τροφίμων 17 Ινδικοτίνη Πιθανή ευαισθησία ασθματικών ατόμων Εμφάνιση εξανθημάτων Αλλεργικά άτομο:εξανθήματα,κνησμο MENTOS UP 2U, CHUPA CHUPS MARSHMALLOWSΚΑΡΑΜΕΛΕΣ 124 Ερυθρό κοχενίλης ( Ponceau 4R ) Φωτοτοξικότητα επιπτώσεις σε θυρωειδή Γλειφιτζούρια 127 Ερυθροσίνη ύποπτο

Τσίχλες Προϊόν Αριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα MENTOS UP 2U, MENTOS pure fresh, CHUPA CHUPS και TRIDENT,TRIDENT senses, MENTOS GUM, TRIDENT twist 320 321 Βουτυλική υδροξύανισόλη και υδροξυτολουόλη Εξανθήματα σε αλλεργικούς, χοληστερίνη DENTYNE, TRIDENT splash 466 Καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη Πεπτικές διαταραχές TRIDENT senses, MENTOS GUM, TRIDENT twist, MENTOS UP 2U. MENTOS pure and fresh, TRIDENT fresh and clean, TRIDENT splash, μαστίχα χιου 950 Ακετοσουλφαμικό κάλιο Ύποπτο για καρκινογενέσεις

Τσίχλες Προϊόν Αριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα DENTYNE,ORBIT,TRIDENT senses,MENTOS GUM,. TRIDENT twist, MENTOS UP 2U, MENTOS pure fresh, TRIDENT fresh and clean, TRIDENT splash, μαστίχα χίου 951 Ασπαρτάμη Ημικρανίες, αλλαγή διάθεσης(νευρικές επιδράσεις), ναυτία, διάρροια,γαστρεντερικές/γυναικολογικές διαταραχές

Πατατάκια Προϊόν Αριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα PRINGLES με κρεμμύδι, ‘’ hot & spicy’’ 270 Γαλακτικό οξύ Βρέθη ,παιδιά: μη ανοχή λακτόζης RUFFLES ρίγανη, PRINGLES πάπρικα 627 Γουανιλικό νάτριο ύποπτο

Κρέμες/Ζελέ/Επιδόρπια Προϊόν Αριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα κρέμα καραμελέ Morphat, Crema Mia Φάγε, Άνθος αραβοσίτου Γιώτης, Γλυκοκουταλιές Φάγε μους σοκολάτας, Danette γάλα-σοκολάτα 407 Καραγεννάνη Πεπτικές διαταραχές, πιθανώς καρκινογόνο Μαρμελάδες, Ζελέ φράουλα/ανανά Γιώτης, Danonino, κρέμα καραμελέ Γιώτης 330 Κιτρικό οξύ Μεγάλες δόσεις: διάβρωση σμάλτου κρέμα καραμελέ Morphat, κρέμα καραμελέ Γιώτης και Ζελέ φράουλα γιώτης 101 120 Ριβοφλαβίνη Καρμίνες, Κοχελίνη, Καρμινικό πιθανή ευαισθησία ασθματικών ατόμων ή αλλεργικών σε ασπιρίνη

Τα Πιο Επικίνδυνα Πρόσθετα Καρκινογενή: 128, 131, 142, 210-215, 230, 239, 249, 900, 950-952, 954 Αγγειοπάθειες: 249 Εντερικές Διαταραχές: 239 Δερματοπάθειες: 131, 230 Αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με προδιάθεση για κνησμό και άσθμα: 210-215