Ομάδα κου Χασούρου Project 5 Η Χημεία στο Πιάτο μας Ομάδα κου Χασούρου Project 5
Πρόσθετα τροφίμων Έτσι χαρακτηρίζονται οι χημικές ουσίες που δεν αποτελούν φυσικά συστατικά των τροφίμων, αλλά προστίθενται σε αυτά κατά την επεξεργασία, την αποθήκευση ή και την εμπορία τους. Ως πρόσθετα ονομάζουμε και ουσίες που εισέρχονται ακούσια στην παραγωγική διαδικασία των τροφίμων (συνήθως κατάλοιπα ή εκχυλίσματα). Είναι ουσίες οι οποίες είτε παραλαμβάνονται από φυτά, καρπούς, ορυκτά -φυσικά πρόσθετα-, είτε παρασκευάζονται συνθετικά σε εργαστήρια -χημικά πρόσθετα.
Προϋποθέσεις Τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία τροφίμων πρέπει: Να είναι αποτελεσματικά Να μην αποκρύβουν φθορά ή άλλα ελαττώματα του τροφίμου Να μη μειώνουν σημαντικά τη θρεπτική του αξία Να μην παίρνουν τη θέση ευσυνείδητης επεξεργασίας Να μην είναι δαπανηρά Να υπάρχει σχετικά απλή μέθοδος προσδιορισμού τους
Ομάδες Προσθέτων Χρωστικές ουσίες: Ε 100-199 Χρωστικές ουσίες: Ε 100-199 Συντηρητικές ουσίες: Ε 200-299 Αντιοξειδωτικές ουσίες: Ε 300-399 Γαλακτωματοποιητές, πηκτικά μέσα και σταθεροποιητές: Ε 400-499 Ρυθμιστές οξύτητας: Ε 501-540 Ενισχυτικά και βελτιωτικά της γεύσης: Ε 620-640 Γλυκαντικές ουσίες: Ε 950-970 Αντισυσσωματοποιητικοί παράγοντες Διογκωτικά Αντιαφριστικοί και αφριστικοί παράγοντες Βελτιωτικά Σκληρυντικά
Κατεψυγμένα Προϊόν Αριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα Πίτσα Υφαντής/ Κανάκη 250 Νιτρώδες νάτριο Διαταραχές στην πίεση 316 Ερυθορβικό νάτριο Εξανθήματα σε αλλεργικά άτομα 325 Γαλακτικό νάτριο Βρέφη/παιδιά με μη ανοχή λακτόζη 339 Όξινο φωσφορικό νάτριο Πεπτικές διαταραχές 407 Καραγεννάνη Πεπτικές διαταραχές, πιθανώς καρκινογόνο Πολτός Ντομάτας Pumaro 330 Κιτρικό οξύ Μεγάλες δόσεις: διάβρωση σμάλτου
Δημητριακά Προίόντα: Kellogg’s, Nestle, Crunch, Nesquick Αριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα 101 Ριβοφλαβίνη πιθανή ευαισθησία ασθματικών ατόμων ή αλλεργικών σε ασπιρίνη 339 Φωσφορικά άλατα νατρίου (i) Δισόξινο φωσφορικό νάτριο (ii) Όξινο φωσφορικό νάτριο (iii) Φωσφορικό νάτριο Πεπτικές διαταραχές
Κονσερβοειδή Προϊόν Αριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα Κονσερβα Κρεας (Dakor,Tulip) 250 Νιτρώδες νάτριο Διαταραχές στην πίεση Κονσερβα Φασολια (SW) 385 Αιθυλενοδιαμινο-τετραοξικό ασβεστιονάτριο μεγάλες δόσεις : δέσμευση ιχνοστοιχείων και παρεμπόδιση της απορρόφησής τους από τον οργανισμό Κονσερβα Μανιταρια (Farmer,Ελομας) Ντολμαδακια (Zanae,Farmera) 330 Κιτρικό οξύ Μεγάλες δόσεις: διάβρωση σμάλτου
Μουστάρδες, Κέτσαπ, Μαγιονέζες Προϊόν Αριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα κετσαπ brava 211 Βενζοϊκό νάτριο Καρκινογόνο, αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με προδιάθεση για κνησμό/άσθμα μαγιονεζα remia 270 Γαλακτικό οξύ Βρέφη/παιδιά με μη ανοχή λακτόζη μαγιονεζα remia/ helmans 385 Αιθυλενοδιαμινο-τετραοξικό ασβεστιονάτριο μεγάλες δόσεις : δέσμευση ιχνοστοιχείων και παρεμπόδιση της απορρόφησής τους από τον οργανισμό 412 Κόμμι γκουάρ παροδικό φούσκωμα, μεγάλες δόσεις σε συνδυασμό με φυτικές ίνες: μη απορρόφηση κάποιων θρεπτικών ουσιών /ιχνοστοιχείων
Ψωμί Προϊόν Αριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα Ψωμί τοστ 200 Σορβικό οξύ Νευρικές διαταραχές 330 Κιτρικό οξύ Μεγάλες δόσεις: διάβρωση σμάλτου
Αλκοολούχα,Αναψυκτικά, Παγωτά, Ζύμες Προϊόν Αριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα Αλκοολούχα 102 Ταρτραζίνη πιθανή ευαισθησία ασθματικών ατόμων ή αλλεργικών σε ασπιρίνη 212 Βενζοϊκό κάλιο Καρκινογόνο, αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με προδιάθεση για κνησμό/άσθμα Αναψυκτικά Ζύμες 270 Γαλακτικό οξύ Βρέφη/παιδιά: μη ανοχή λακτόζης Αναψυκτικά Χυμοί, Ζύμες 330 Κιτρικό οξύ Μεγάλες δόσεις: διάβρωση σμάλτου Παγωτά Αναψυκτικά 410 Κόμμι χαρουπιών μεγάλες δόσεις σε συνδυασμό με φυτικές ίνες: μη απορρόφηση κάποιων θρεπτικών ουσιών/ιχνοστοιχείων Ζύμες 450 Όξινο πυροφωσφορικό νάτριο Πεπτικές διαταραχές
Αναψυκτικά 150 Καραμελόχρωμα 211 Βενζοϊκό νάτριο Καρκινογόνο, αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με προδιάθεση για κνησμό/άσθμα 290 Διοξείδιο του άνθρακα γρηγορότερη απορρόφηση υγρών ειδικά σε συνδυασμό με αλκοόλη 338 Ορθοφωσφορικό οξύ Πεπτικές διαταραχές 400 Αλγινικό οξύ μεγάλες δόσεις : δέσμευση ιχνοστοιχείων και παρεμπόδιση της απορρόφησής τους από τον οργανισμό 414 Κόμμι ακακίας Αλλεργικές αντιδράσεις 950 Ακετοσουλφαμικό κάλιο ύποπτο για καρκινογενέσεις 951 Ασπαρτάμη ημιρανίες,αλλαγή στη διάθεση(νευρικές επιδράσεις), ναυτία, διάρροια,γαστρεντερικές/γυναικολογικές διαταραχές 952 Κυκλαμικό οξύ, κυκλαμικά άλατα νατρίου/ασβεστίου Καρκινογενέσεις 955 Σουκραλόζη Ύποπτο
Μπισκότα Προϊόν Αριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα Μπισκότα Παπαδοπούλου / Carrefour Γεμιστα Κακάο , Παπ. Γεμιστά βανίλια, Παπ/Αλλατιν. Κομμ. Σοκ. 150 Καραμελόχρωμα Δ γαστρεντερικά προβλήματα Μπισκότα Κομμ. Σοκ. Παπ. 420 (ι) Σορβιτόλη (ιι) σιρόπι σορβιτόλης Μεγάλες δόσεις : φούσκωμα / δράση καθαρκτικού Μπισκότα Πτι-Μπερ, Μπι. Κομμ. Σοκ. Παπ., Γεμ. Βαν. , Γεμ. Κακ. Carrefour, Digestive Carr. 503 Ανθρακικό αμμώνιο (ιι) όξινο ανθρακικό αμμώνιο ύποπτο Μπισκότα Γεμ. Βαν. Παπ. 966 Λακτιτόλη μεγάλες δόσεις :διάρροια
Κρουασάν, Σοκολάτες, Γκοφρέτες Προϊόν Αριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα κρουασάν 211 Βενζοϊκό νάτριο Καρκινογόνο, αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με προδιάθεση για κνησμό/άσθμα Σοκολάτες, κρουασάν 330 Κιτρικό οξύ Μεγάλες δόσεις: διάβρωση σμάλτου 339 Δισόξινο φωσφορικό νάτριο (ii) Όξινο φωσφορικό νάτριο (iii) Φωσφορικό νάτριο Πεπτικές διαταραχές 420 (ι) Σορβιτόλη (ιι) σιρόπι σορβιτόλης Μεγάλες δόσεις : φούσκωμα / δράση καθαρκτικού Κρουασαν σοκολάτες 440 Πηκτίνη μεγάλες δόσεις : φούσκωμα / δυσφορία Μινι κρουασάν 466 Καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη
Ζαχαροειδή Προϊόν Αριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα Jelly Beans 102 110 120 129 132 Ταρταζίνη Κιτρινοπορτοκαλί S/ Κίτρινο Καρμίνες, Κοχενίλη, Καρμινικό οξύ Κόκκινο τροφίμων 17 Ινδικοτίνη Πιθανή ευαισθησία ασθματικών ατόμων Εμφάνιση εξανθημάτων Αλλεργικά άτομο:εξανθήματα,κνησμο MENTOS UP 2U, CHUPA CHUPS MARSHMALLOWSΚΑΡΑΜΕΛΕΣ 124 Ερυθρό κοχενίλης ( Ponceau 4R ) Φωτοτοξικότητα επιπτώσεις σε θυρωειδή Γλειφιτζούρια 127 Ερυθροσίνη ύποπτο
Τσίχλες Προϊόν Αριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα MENTOS UP 2U, MENTOS pure fresh, CHUPA CHUPS και TRIDENT,TRIDENT senses, MENTOS GUM, TRIDENT twist 320 321 Βουτυλική υδροξύανισόλη και υδροξυτολουόλη Εξανθήματα σε αλλεργικούς, χοληστερίνη DENTYNE, TRIDENT splash 466 Καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη Πεπτικές διαταραχές TRIDENT senses, MENTOS GUM, TRIDENT twist, MENTOS UP 2U. MENTOS pure and fresh, TRIDENT fresh and clean, TRIDENT splash, μαστίχα χιου 950 Ακετοσουλφαμικό κάλιο Ύποπτο για καρκινογενέσεις
Τσίχλες Προϊόν Αριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα DENTYNE,ORBIT,TRIDENT senses,MENTOS GUM,. TRIDENT twist, MENTOS UP 2U, MENTOS pure fresh, TRIDENT fresh and clean, TRIDENT splash, μαστίχα χίου 951 Ασπαρτάμη Ημικρανίες, αλλαγή διάθεσης(νευρικές επιδράσεις), ναυτία, διάρροια,γαστρεντερικές/γυναικολογικές διαταραχές
Πατατάκια Προϊόν Αριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα PRINGLES με κρεμμύδι, ‘’ hot & spicy’’ 270 Γαλακτικό οξύ Βρέθη ,παιδιά: μη ανοχή λακτόζης RUFFLES ρίγανη, PRINGLES πάπρικα 627 Γουανιλικό νάτριο ύποπτο
Κρέμες/Ζελέ/Επιδόρπια Προϊόν Αριθμός Ε Χημική Ονομασία Επικινδυνότητα κρέμα καραμελέ Morphat, Crema Mia Φάγε, Άνθος αραβοσίτου Γιώτης, Γλυκοκουταλιές Φάγε μους σοκολάτας, Danette γάλα-σοκολάτα 407 Καραγεννάνη Πεπτικές διαταραχές, πιθανώς καρκινογόνο Μαρμελάδες, Ζελέ φράουλα/ανανά Γιώτης, Danonino, κρέμα καραμελέ Γιώτης 330 Κιτρικό οξύ Μεγάλες δόσεις: διάβρωση σμάλτου κρέμα καραμελέ Morphat, κρέμα καραμελέ Γιώτης και Ζελέ φράουλα γιώτης 101 120 Ριβοφλαβίνη Καρμίνες, Κοχελίνη, Καρμινικό πιθανή ευαισθησία ασθματικών ατόμων ή αλλεργικών σε ασπιρίνη
Τα Πιο Επικίνδυνα Πρόσθετα Καρκινογενή: 128, 131, 142, 210-215, 230, 239, 249, 900, 950-952, 954 Αγγειοπάθειες: 249 Εντερικές Διαταραχές: 239 Δερματοπάθειες: 131, 230 Αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με προδιάθεση για κνησμό και άσθμα: 210-215