Το Φύλο και ο Εγκέφαλος. Σχέδιο φυλετικής διαφοροποίησης Ένα γονίδιο μεταστρέφει την αρχική ανάπτυξη του γεννητικού αδένα από θηλυκό σε αρσενικό ΧΧ 

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
Advertisements

Θεμελίωση της πρακτικής φυσικοθεραπείας
Ορμόνες των όρχεων Ανδρογόνα τεστοστερόνη ανδροστενδιόνη
Μενδελική κληρονομικότητα και άνθρωπος
Αναπαραγωγή και Ανάπτυξη
Αναβολικά.
Ενότητα 2.2. Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ Επιμορφώτρια:
ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΑ
ΠΑΡΕΓΚΕΦΑΛΙΔΑ.
5ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Βλάχος Φίλιππος & Παπαδημητρίου Άρτεμις Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
ΕΦΗΒΕΙΑ,Η ΑΓΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑ Αρίφι Ιωάννα, α4/γ.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΟΓΚΑ;.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Β
Οι επιπτώσεις της ιοντίζουσας ακτινοβολίας
Διάλεξη 3η Ψυχοκινητική Ανάπτυξη
ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΑ
Μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία
ΣΑΓΩΝΑ ΕΛΕΝΗ, ΜΑΙΑ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΜΑΙΑ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
Άρρεν αναπαραγωγικό σύστημα
Επιθετικότητα Επιθετικότητα είναι η συμπεριφορά που έχει στόχο να πληγώσει κάποιον ή να καταστρέψει κάτι. Η επιθετικότητα συνδέεται με κάποιες συγκινησιακές.
ΤΥΠΟΙ ΑΝΟΣΙΑΣ – ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ & ΠΑΘΗΤΙΚΗ
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Ορισμός της Αναπτυξιακής Δυσαριθμησίας
«Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του εφήβου, που σχετίζονται με την ανάπτυξή του και τις βιολογικές και συναισθηματικές μεταβολές που του.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ισότητα Φύλων Πανταζάκου Χριστίνα.
ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ Ο ΕγκέMPK/N/KC65φαλος είναι το κεντρικό όργανο της σκέψης, της λογικής και της μνήμης, ενώ ευθύνεται και για τον έλεγχο των μυϊκών κινήσεων.
Νευροδιαβιβαστές και συνάψεις
Ο ρόλος του καθηγητή Φυσικής Αγωγής στο Σχολείο Στυλιανίδης Χριστόδουλος Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Νομού Μεσσηνίας Καλαμάτα, Ιούνιος 2009.
Η ανάπτυξη και η διατροφή στην εμβρυϊκή, νεογνική και βρεφική ηλικία
Πόσο Ελεύθερες είναι οι Προσωπικές Επιλογές μας
TO ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΑ
ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Dr. ΜΙΧΜΙΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡIOΣ
ΝΗΠΙΑΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (3-5 χρ.).
ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΛΕΥΡΙΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΧΕΡΙΟΥ
Ρατσισμός στα σχολεία Γιάννης Κοτσιρίλος Πηγές κειμένου: wikipedia
Γεννητικό σύστημα γυναίκας
ΔΑΣΥΤΡΙΧΙΣΜΟΣ Ο ΔΑΣΥΤΡΙΧΙΣΜΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΔΡΟΓΟΝΟΕΞΑΡΤΩΜΕΝΩΝ ΤΡΙΧΩΝ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ, ΣΕ ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ.
Αναπτυξιακή Ψυχολογία
ΑΣΚΗΣΗ & ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ Ενότητα 3: Μεθοδολογικά ζητήματα στην έρευνα για τη γήρανση Βασιλική Ζήση, Ph D Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής.
Φυσιολογία Παραγωγικών ιδιοτήτων Χαρισμιάδου Μαρία Λέκτορας Εργαστήριο Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας Τμήμα ΕΖΠ&Υ.
Φυσιολογία Παραγωγικών ιδιοτήτων Χαρισμιάδου Μαρία Λέκτορας Εργαστήριο Γενικής & Ειδικής Ζωοτεχνίας Τμήμα ΕΖΠ&Υ.
Διδασκαλία στην Β’ Λυκείου Τριγωνομετρία. Επίλυση προβλημάτων στην Τριγωνομετρία Κατανόηση την σχέση των τριγωνομετρικών αριθμών μεταξύ τους Συσχέτιση.
Πλαστικότητα του εγκεφάλου   Μορφογένεση του εγκεφάλου   Μάθηση και Μνήμη   Επανόρθωση βλαβών.
«Οι Αρχές της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής
ΕΦΗΒΕΙΑ - Η ΑΓΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑ Γιώργος Δούλαλας ΠΕ04.01.
Παθολογία άνω άκρου.
ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ. Τ. Ε. Ι
Μάθηση σημαίνει τροποποίηση συμπεριφοράς & σχηματισμό συνηθειών
Μουσική αγωγή - Δυνατότητα για προσωπική έκφραση, και έκφραση συναισθηματικού κόσμου - Επαφή με μουσικές έννοιες και οικοδόμηση μουσικών γνώσεων (παλμός,
Ορμόνες και ανάπτυξη του εγκεφάλου 1/15
ΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΦΥΛΛΟ.
«Παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες & Διαταραχές Λόγου»
Αλλαγές φύλου στην αρχαία Ελλάδα
Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ- ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
«Διγλωσσία και αφασία»
ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗ Κ. Ασωνίτου. ΟΡΙΣΜΟΣ Εγκεφαλική παράλυση είναι μια μόνιμη αλλά μεταβλητή διαταραχή της κινητικότητας και των στάσεων του σώματος,
– Η ταυτότητα του ρόλου του φύλου
ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΕΞΙΟΥ ΜΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

Θέμα: Η Διαμάχη σχετικά με τις Εγκεφαλικές Διαφορές Ανδρών- Γυναικών
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Το Φύλο και ο Εγκέφαλος

Σχέδιο φυλετικής διαφοροποίησης Ένα γονίδιο μεταστρέφει την αρχική ανάπτυξη του γεννητικού αδένα από θηλυκό σε αρσενικό ΧΧ  δημιουργία ωοθηκών ΧΥ  δημιουργία όρχεων Η δημιουργία ωοθήκης είναι η κανονική οδός διαφοροποίησης. Το χρωματόσωμα Υ αλλάζει το αναπτυξιακό πρόγραμμα των γεννητικών αδένων.

Γεννητικές ορμόνες από τη μητέρα και από το αρσενικό έμβρυο Ανάπτυξη φυλετικού φαινότυπου είναι αποτέλεσμα συνδυασμένης δράσης ορμονών εμβρυϊκού όρχεως και ορμονών μητέρας. Σύνδρομο Turner Σύνδρομο έλλειψης ευαισθησίας στα ανδρογόνα

Ποσοτικά διαφορετική δράση γεννητικών ορμονών στη δίμορφη συμπεριφορά Το νευρικό σύστημα αναπτυσσόμενου εμβρύου είναι αδιαφοροποίητο και διδύναμο. Ο γενότυπος αρσενικού και θηλυκού είναι συμβατός και με τους 2 φαινότυπους του εγκεφάλου. Ο φαινότυπος εγκεφάλου καθορίζεται από επίδραση συγκεκριμένων στεροειδών ορμονών στην κρίσιμη περίοδο. Η δράση γεννητικών ορμονών στο αναπτυσ- σόμενο νευρικό σύστημα είναι δομική και μόνιμη.

Επίδραση ορμονών στο ώριμο νευρικό σύστημα Στον ενήλικο, οι στεροειδείς γεννητικές ορμόνες ενεργοποιούν κυρίως γενετήσιες αποκρίσεις. Η δράση γεννητικών ορμονών στο ώριμο νευρικό σύστημα είναι επαγωγική και παροδική.

Περιγεννητικές ορμόνες επιβάλλουν μόνιμο πρόγραμμα στο αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα Τα στεροειδή προϊόντα του όρχεως και της ωοθήκης διαφέρουν ως προς την αναλογία τους και τον χρόνο δράσης και οδούς σύνθεσης.

Φυλετικός διμορφισμός στην ασυμμετρία των εγκεφαλικών ημισφαιρίων Τα 2 φύλο διαφέρουν στον ρυθμό ωρίμανσης των γνωστικών λειτουργιών στα 2 ημισφαίρια. Απτική διάκριση σχημάτων: αγόρια 6 χρονών δείχνουν υπεροχή δεξιού ημισφαιρίου, κορίτσια 13 χρονών δείχνουν υπεροχή δεξιού ημισφαιρίου.

Φυλετικές διαφορές στην πλαστικότητα του εγκεφάλου Κορίτσια έχουν μεγαλύτερη πλαστικότητα στο δεξί ημισφαίριο από ότι αγόρια. Οι γλωσσικές λειτουργίες μεταφέρονται στο δεξί ημισφαίριο πιο εύκολα στις γυναίκες μετά από βλάβη αριστερού ημισφαιρίου. Παρατεταμένη πλαστικότητα κοριτσιών εμφανίζουν μικρότερο αριθμό αναπτυξιακών διαταραχών συνδεδεμένων με δυσλειτουργία αριστερού ημισφαιρίου.

Βαθμός εγκεφαλικής γνωστικής ασυμμετρίας σε ενήλικες Άνδρες: στενή σχέση μεταξύ πλευράς εγκεφάλου με βλάβη και διαταραγμένες λειτουργίες. Γυναίκες: λιγότερο στενή σχέση. Ο εγκέφαλος μιας ενήλικης γυναίκας είναι λιγότερο ασύμμετρος από ό,τι ενός άνδρα.

Διαφορές των φύλων στις γνωστικές λειτουργίες Δεν οφείλονται απλώς σε κοινωνικές εμπειρίες. Αντικατοπτρίζουν θεμελιώδεις διαφορές στον εγκέφαλο. Δεν αντικατοπτρίζονται σε νοητικές λειτουργίες, αλλά σε συγκεκριμένες ικανότητες.

Συγκεκριμένες διαφορές των φύλων Κατά μέσον όρο, οι γυναίκες υπερτερούν σε δοκιμασίες: γλωσσικής ευφράδειας ταχύτητας αντίληψης αριθμητικούς υπολογισμούς ακρίβεια εκτέλεσης χειρισμών Κατά μέσον όρο, οι άνδρες υπερτερούν σε δοκιμασίες: εξερεύνησης χωρικών σχέσεων μαθηματική σκέψη κινητικές ενέργειες που κατευθύνονται σε στόχο