Μενέλαος Λουντέμης.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Κωνσταντίνος Καβάφης.
Advertisements

Έτος 1830 Πρωτόκολλο της ανεξαρτησίας
Γιώργος Κάκαρης Γ
Ηλίας Βενέζης.
"Le Théâtre de l'Absurde“ Το θέατρο του παραλόγου.
Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Το γνωστό θραύσμα μαρμάρινου αναγλύφου, που φέρει το όνομα του Lenormant, του αρχαιολόγου που το ανακάλυψε. Παριστά τμήμα αθηναϊκής τριήρους του 400 π.
To περσικό κράτος και οι Έλληνες της Μ. Ασίας
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΘΗΤΗ ΣΑΡΡΑ ΝΙΚΟ
Μικρασιατική Καταστροφή
Θουκυδίδης, ο μεγαλύτερος ιστορικός (5ος αι. π.Χ.)
ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ
Οδυσσέας Ελύτης Συγγραφέας: Σταυρούλα Ωρ.. Οδυσσέας Ελύτης Οδυσσέας Ελύτης Έλληνας ποιητής και ζωγράφος. Ο Οδυσσέας Ελύτης υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους.
Νέα Αθηναϊκή Σχολή
ΟΙ ΔΙΑΛΑΜΠΑΔΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ
Οδυσσέας Eλύτης Η βιογραφία του Ν. Μεταξένια.
Μενέλαος Λουντέμης Δημητρης
Μανόλης Αναγνωστάκης.
Μενέλαος Λουντέμης.
ΚΥΚΛΑΜΙΝΟ.
20/2/12 Μάριος Eυρυγένης Γιάννης Ελίζογλου Γ1
Ο Γιάννης Ρίτσος o Γιάννης Ρίτσος γεννιέται στη Μονεβασιά την 1 η Μαίου [ 14 η με το καινούριο ημερολόγιο ] και περνά εκεί τα πρώτα παιδικά του χρόνια.
Γεννήθηκε το 1906 ή κατ' άλλους το 1912 στο χωριό Αγία Κυριακή της Μικράς Ασίας και το πραγματικό του όνομα ήταν Δημήτριος Μπαλάσογλου ή Βαλασιάδης. Μετά.
Καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν με τον Μάνο Λοΐζο: Γιώργος Νταλάρας Τμήμα: ΣΤ΄1 Βασίλης Βρ. Βασίλης Β.
Άλκη Ζέη.
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ β’ λυκείου Μεγάλοι ποιητές της γενιάς του 1880, του Γ.Ροϊλού (στο μέσον ο Παλαμάς)
 Ο Κωστής Παλαμάς γεννήθηκε στην Πάτρα στις 13 Ιανουαρίου 1859 από γονείς που κατάγονταν από το Μεσολόγγι. Πέθανε στην Αθήνα στις 27 Φεβρουαρίου 1943.
Ένας μεγάλος συγγραφέας..  Ήταν το μοναδικό αγόρι από τα πέντε παιδιά του Γρηγόρη Μπαλάσογλου ( που με την εγκατάσταση του στην Ελλάδα έγινε Βαλασιάδης.
Έρνεστ Μίλλερ Χέμινγουεϊ
ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ.
Η Μακεδονία, μια νέα ελληνική δύναμη Βασικά σημεία του μαθήματος.
Ανδρέας Ψάλτης, Ανδρέας Καράτσης και Κυριάκος Ιωσήφ
ΕΝΤΕΧΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν με το Μάνο Λοΐζο: Φώντας Λάδης Τμήμα : Στ’1 Έλενα Γ. Φρόσω Κ.
ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ.
Βασίλης Αθανασιάδης Τάξη Ε2 ΠΤΔΕ-ΑΠΘ
Αμαλία Κ. Ηλιάδη, ιστορικός-φιλόλογος
ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
Οι ηρωίδες του 1821 Ομαδική εργασία των μαθητών της ΣΤ’ 2 τάξης
Εργασία Κειμένων Θέμα: Στράτης Μυριβήλης και Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος
ΛΙΝΤΙΑ ΒΥΣΚΑ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΜΕΛΑ ΠΛΑΤΩΝΑΣ.
Βασίλης Αθανασιάδης Τάξη Ε2 ΠΤΔΕ-ΑΠΘ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ βαρελλα ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ.
Έλληνες Λογοτέχνες: Κωνσταντίνος Καβάφης
Αγγελική Βαρελλά.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ
Διερευνητική Εργασία Α΄ Λυκείου ΠΤΥΧΙΟ, ΜΟΡΦΩΣΗ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΙΔΕΩΔΗ ΠΟΥ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Υπεύθυνος καθηγητής: Ευθυμιάδης Παύλος.
Καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν με το Μάνο Λοΐζο: Γιάννης Νεγρεπόντης Τάξη:ΣΤ’1 Αγγέλα Π. Άννα Κ.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΟΛΓΑ Είναι Κυριακή πρωί και η Όλγα έχει ξυπνήσει. Πηγαίνει στη μαμά της και την ρωτάει αν μπορεί να πάει στον φούρνο.
Η ζωή σε άλλους τόπους Αιολική γη Ηλίας Βενέζης. 2 Σμύρνη-Στίχοι τραγουδιού Σμύρνη Μουσική: Α. Καλδάρας Στίχοι Πυθαγόρας Τραγούδι: Γ. Νταλάρας Η Σμύρνη.
Ζάχος Χαράλαμπος Παπαγεωργίου Λάμπρος Εργασία για το Στρατή Μυριβήλη Γ΄ Γυμνασίου
ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ Βιογραφικό
ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ.  Συγγραφικό έργο Συγγραφικό έργο  Συνοπτική εργογραφία Συνοπτική εργογραφία  Απήχηση του έργου του στο εξωτερικό Απήχηση του έργου.
Ζωρζ Σαρή Δημήτρης.Σ Σχολ. 1 ο Δημοτικό σχολείο Σκύδρας Τάξη Ε
Ο Π ΕΡΣΙΚΟΣ Κ ΙΝΔΥΝΟΣ Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ : τις αφορμές και τις αιτίες των περσικών πολέμων την 1 η εκστρατεία των Περσών τη 2 η εκστρατεία.
Κωστής Παλαμάς Φανή Λαζάρου-Τρανού Στ ο Πειραματικό Δημοτικό Θεσ/νίκης Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ.
Σεπτέμβρης 22/9/2015 Ε΄ 2. Λίτσα Ψαραύτη  Στη Σάμο τη περίοδο του Β΄ παγκόσμιου πολέμου μια οικογένεια αναγκάζεται να αφήσει το νησί και να πάρει το.
ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας, Διευθύντρια του 2 ου Γενικού Λυκείου Καλαμάτας «Τα αντίδωρα του ποιητή»
Σεπτέμβρης 2015 ΣΤ’2.. Η συγγραφέας του βιβλίου είναι η Ζωρζ Σαρή.
Έλα στη φάτνη μας, Χριστέ να γεννηθείς, στο λίκνο της καρδιάς μας Συ, γλυκά ν’ αναπαυθείς. Σε καρτερούν όλου του κόσμου τα παιδιά στην παγωμένη τούτη,
Ζητείται Ελπίς Αντώνης Σαμαράκης
Το ευρωπαϊκό θέατρο του 20ού αιώνα ( )
Δημήτρης Φωτεινός 17/9/15 ΣΤ2.
Σχολική γιορτή 25ης Μαρτίου | Δ.Σ. Λίμνης | ΣΤ’ Τάξη | 2016 – 2017
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νικης
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
ΕΔΕΣΣΑ Η πόλη ιδρύθηκε το 813 μ.Χ. από τον Ηρακλείδη Κάρανο με το όνομα Έδεσσα που σημαίνει “Πύργος μέσα στο νερό”. Όταν αργότερα βρέθηκε κάτω από σλαβική.
29/9/15 Ε΄2 Χρhστος Μπaτζιος.
Θανοσ Βλεκασ του Παύλου Καλλιγά.
Νίκος Καζαντζάκης Μακρυκώστα Μαριάννα.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μενέλαος Λουντέμης

Η ζωή του Ποιητής και πεζογράφος με μεγάλη απήχηση σ' ένα ευρύτατο κοινό, κυρίως στις δεκαετίες του '50, '60, '70, θεωρείται ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους Ελληνες συγγραφείς, σύμφωνα με τον Β.Βασιλικό, έπειτα απο τον Ν.Καζαντζάκη. Ο Μενέλαος Λουντέμης, το πραγματικό του όνομα ήταν Δημήτρης Βαλασιάδης, γεννήθηκε το 1906 στην Αγία Κυριακή της Ανατολικής Θράκης. Η μικρασιατική καταστροφή θα φέρει την οικογένεια του και τον ίδιο πρώτα στην Εδεσσα και τα χωριά της, όπου έζησε απο το 1923 μέχρι το 1932.

Οι οικονομικές δυσκολίες θα αμβλυνθούν κάπως μονάχα το 1938, όταν έπειτα από μεσολάβηση του Μαλακάση θα διοριστεί βιβλιοθηκάριος της "Αθηναϊκής Λέσχης" Εχοντας ήδη προσχωρήσει στην Αριστερά, λαμβάνει ενεργό μέρος στην Αντίσταση κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ενώ στον Εμφύλιο συλλαμβάνεται καί στέλνεται στη Μακρόνησο και τον Αη Στράτη

Τα έργα του Ο Λουντέμης είναι πολύ ξεχωριστή περίπτωση λογοτέχνη. Πολυγραφότατος έχει ασχοληθεί με όλα τα είδη του λόγου. Η προσφορά του στα Ελληνικά γράμματα είναι τεράστια, Είναι μια γλώσσα λογοτέχνη που έχει αναπνεύσει στην Ελληνική ύπαιθρο, έχει περπατήσει σε μισοσκότεινα δρομάκια στις πόλεις, έχει κυκλοφορήσει στα σαλόνια και τους λογοτεχνικούς κύκλους και χειρίζεται τη γλώσσα με μοναδική μαεστρία. Στα περισσότερα βιβλία του κυριαρχούν τα αυτοβιογραφικά στοιχεία δοσμένα με έναν ποιητικό ρεαλισμό (ας μου επιτραπεί ο όρος).

TO ΡΟΛΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΧΤΥΠΑΕΙ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ

………..Μερικά από αυτά είναι Τα πλοία δεν άραξαν Περιμένοντας το ουράνιο τόξο Εκσταση Γλυκοχάραμα Ο Μεγάλος Δεκέμβρης Αυτοί που φέρανε την καταχνιά Καληνύχτα ζωή Συννεφιάζει Βουρκωμένες μέρες Ένα παιδί μετράει τ'άστρα Οι κερασιές θ'ανθίσουν φέτος

ΈΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΑ ΑΤΣΡΑ