Ελένη Γ. Παλούμπα Χημικός, Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας 2012-2013 ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Στάσιμα κύματα.
Advertisements

Ποιους νόμους του Νεύτωνα χρησιμοποιεί;
Ελεύθερος Αρμονικός Ταλαντωτής με απόσβεση F΄= −bυ
Β.ΡΟΠΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΑΞΟΝΑ
Ταλαντωσεις – Συνθεση Ταλαντωσεων – Εξαναγκασμενες Ταλαντωσεις
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΗΜΑΤΩΝ
Ταλάντωση & Αρμονική Κίνηση
ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ΣΕ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΠΛΗΓΜΑΤΟΣ
Εκπαιδευτής: Tάσος Μπούντης Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστήμιο Πατρών
Καλή και δημιουργική χρονιά.
Μηχανική Ενέργεια Τι είναι η Ενέργεια Κινητική Ενέργεια
Ανάκλαση και διάδοση σε ένα όριο.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ
Κεφάλαιο 6: Κινητική Ενέργεια και Έργο
Κεφάλαιο 4: Δυναμική της Κίνησης
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
Δύναμη: αλληλεπίδραση μεταξύ δύο σωμάτων ή μεταξύ ενός σώματος και του περιβάλλοντός του (πεδίο δυνάμεων). Δυνάμεις επαφής Τριβή Τάσεις Βάρος Μέτρο και.
ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ 1. Μεγέθη που χαρακτηρίζουν μια ταλάντωση
4.2 ΜΕΓΕΘΗ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΜΙΑ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ
ΦΥΣΙΚΗ Ζαχαριάδου Κατερίνα Γραφείο Β250
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ & ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ
Το φαινόμενο ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ-ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ
Δυναμική ενέργεια Ενέργεια ταλάντωσης.
Ποια είναι η αιτία που προκαλεί τη μεταβολή της ταχύτητας των σωμάτων;
Φυσική Β’ Λυκείου Κατεύθυνσης
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ νόμος NEWTON
3.1 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ.
Βαρυτική Δυναμική Ενέργεια
Ερωτήσεις Σωστού - Λάθους
Εξίσωση αρμονικού κύματος (Κυματοσυνάρτηση)
Ροπή δύναμης.
Σε κρυφές ομορφιές της Φύσης και των Μαθηματικών.
ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ - ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ
ΑΑΤ με αρχική φάση και αρχική χρονική στιγμή. Αν η μελέτη μιας ΑΑΤ αρχίζει μια χρονική στιγμή διάφορη του μηδενός (t 0 ≠ 0), τότε ισχύει: αρνητικές Οι.
ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑ. Σταθερή μηδενική ταχύτητα Περιγραφή της κίνησης: Το σώμα είναι ακίνητο, μπορεί να έχει οποιαδήποτε θέση.
Διατηρητικές δυνάμεις: –το έργο που παράγουν/καταναλώνουν είναι αναστρέψιμο – «τράπεζες ενέργειας» –Το έργο δεν εξαρτάται από τη διαδρομή αλλά μόνο από.
Πόση είναι η μετατόπιση του καθενός;
Ποιο είναι το χαρακτηριστικό της απλής αρμονικής ταλάντωσης; Εαν ένα σύστημα αφού εκτραπεί από τη θέση ισορροπίας, δέχεται δύναμη επαναφοράς F=-κχ και.
Περιοδικές κινήσεις: Οι κινήσεις που επαναλαμβάνονται σε ίσα χρονικά διαστήματα. Το χρ. διάστημα που επαναλαμβάνο- νται ονομάζεται περίοδος (T). – π.χ.
Ποιο είναι το χαρακτηριστικό της απλής αρμονικής ταλάντωσης; Εαν ένα σύστημα αφού εκτραπεί από τη θέση ισορροπίας, δέχεται δύναμη επαναφοράς F=-κχ και.
Φυσική (Θ) Ενότητα : Ταλαντώσεις Αικατερίνη Σκουρολιάκου, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας ΤΕ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο.
Κλασσική Μηχανική Ενότητα 2: Μονοδιάστατες Κινήσεις Βασίλειος Λουκόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Φυσικής.
Προαπαιτούμενες γνώσεις από τη Φυσική της Α και Β Λυκείου Φυσική Γ’ Λυκείου Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών 1 ο ΓΕΛ Ρεθύμνου © Ν. Καλογεράκης.
«Συστήματα συγχρονικής λήψης και απεικόνισης (MBL‐Microcomputer Based Laboratories) στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών» Επιμέλεια: Βασίλης Τζιώτης, Φυσικός.
1 Σύνθεση Ταλαντώσεων. 2 Αρχή της Ανεξαρτησίας ή Αρχή της Επαλληλίας των κινήσεων Όταν ένα κινητό εκτελεί ταυτόχρονα 2 ή περισσότερες κινήσεις, κάθε μία.
Α ΝΩΤΑΤΗ Σ ΧΟΛΗ ΠΑΙ ΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ Τ ΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ Ε ΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Καθηγητής Σιδερής Ευστάθιος.
ΕΚΑΝΕΣ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ
Η περίοδος της κίνησης είναι: α) 1 sec β) 2 sec γ) 3 sec
ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗΣ
Ελαστική Γραμμή Παραμόρφωση λόγω κάμψης. Η μέγιστη υποχώρηση ή αλλιώς το μέγιστο βέλος κάμψης εμφανίζεται στο ελεύθερο (δεξιό) άκρο.
Καθηγητής Σιδερής Ευστάθιος
Μηχανικές Ταλαντώσεις
Όταν δύο μπάλες μπιλιάρδου συγκρούονται , έρχονται σε επαφή , δέχονται μεγάλες δυνάμεις (δράση – αντίδραση ) σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και οι ταχύτητές.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
Επανάληψη στις δυνάμεις
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Το φαινόμενο ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ.
ΣΩΜΑΤΑ ΣΕ ΕΠΑΦΗ Όταν δύο σώματα που βρίσκονται σε επαφή κάνουν κοινή Α.Α.Τ. τότε έχουν την ίδια κυκλική συχνότητα ω1=ω2=ω. Κάθε σώμα έχει τη δική του σταθερά.
Δυναμική (του υλικού σημείου) σε μία διάσταση.
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΡΟΠΗ ΔΥΝΑΜΗΣ – ΡΟΠΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ.
ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ.
Μηχανικές Ταλαντώσεις
ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ.
ΦΑΣΗ φ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗΣ
ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ.
ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ.
ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ.
3ο Κεφάλαιο - Δυνάμεις Δύναμη είναι η αιτία που μπορεί να προκαλέσει μεταβολή στην κινητική κατάσταση ενός σώματος ή την παραμόρφωση του. Είναι διανυσματικό.
Ταλαντώσεις Όλες οι ερωτήσεις και οι ασκήσεις του βιβλίου.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ελένη Γ. Παλούμπα Χημικός, Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ

Ελένη Γ. Παλούμπα Χημικός, Ε.Κ.Φ.Ε. Λακωνίας ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ: τι πιστεύουν οι μαθητές μας; Μια σύντομη παρουσίαση εναλλακτικών, προϋπαρχουσών ή ιδεών που «αντέχουν στο χρόνο»

Η περίοδος της ταλάντωσης εξαρτάται από το πλάτος. Η κατευθύνουσα δύναμη είναι σταθερή σε όλα τα σημεία της ταλάντωσης. Όσο βαρύτερο είναι το κρεμασμένο σώμα σ’ ένα εκκρεμές, τόσο μικρότερη η περίοδος. Περισσότερα: Τι πιστεύουν οι μαθητές για τις ταλαντώσεις;

Σε όλα τα εκκρεμή, οι κινήσεις είναι απλές αρμονικές ταλαντώσεις, για κάθε αρχικό πλάτος. Οι αρμονικές ταλαντώσεις διαρκούν για πάντα. Ένα εκκρεμές επιταχύνεται όταν βρίσκεται στο κατώτερο σημείο της κίνησής του. Περισσότερα: πιστεύουν Τι πιστεύουν οι μαθητές για τις ταλαντώσεις;

Κι άλλες εναλλακτικές ιδέες των μαθητών: Στη χρονική εξίσωση της απομάκρυνσης (θέσης) για να είναι η αρχική φάση μηδέν, αρκεί κατά την αρχή των χρόνων ο ταλαντωτής να βρίσκεται στη θέση ισορροπίας. Στα δύο άκρα της ταλάντωσης η επιτάχυνση του ταλαντωτή είναι μηδέν. Περισσότερα:

Εκτός από τις ασκούμενες -από το περιβάλλον- δυνάμεις, σε κάθε αρμονικό ταλαντωτή ασκείται και μία δύναμη επαναφοράς. Εκτός από τις ασκούμενες -από το περιβάλλον- δυνάμεις, σε κάθε αρμονικό ταλαντωτή ασκείται και μία δύναμη επαναφοράς. Η απλή αρμονική ταλάντωση ενός υλικού αντικειμένου ή ενός σώματος σε μεταφορική κίνηση δεν είναι οπωσδήποτε μια κίνηση κατά την οποία η ενέργεια του αντικειμένου διατηρείται σταθερή. Η απλή αρμονική ταλάντωση ενός υλικού αντικειμένου ή ενός σώματος σε μεταφορική κίνηση δεν είναι οπωσδήποτε μια κίνηση κατά την οποία η ενέργεια του αντικειμένου διατηρείται σταθερή. Η έννοια απομάκρυνση χρησιμοποιείται μόνο στο φαινόμενο ταλάντωση και δεν ταυτίζεται με την έννοια θέση που εμφανίζεται στην περιγραφή οποιασδήποτε κίνησης. Περισσότερα: …κι άλλες εναλλακτικές ιδέες?

Κατά τη στιγμή που ο ταλαντωτής έχει τη μέγιστη ταχύτητα, δεν είναι δυνατόν οι ασκούμενες σ’ αυτόν δυνάμεις να ισορροπούν. Η έννοια ‘’δυναμική ενέργεια ταλαντωτή’’ δεν εκφράζει κάποια αλληλεπίδραση. Η έννοια ‘’δυναμική ενέργεια ταλαντωτή’’ δεν εκφράζει κάποια αλληλεπίδραση. Περισσότερα: Ακόμα λίγες… ιδέες που αντέχουν στο χρόνο:

Εάν ο ταλαντωτής είναι αντικείμενο στο άκρο ελατηρίου, α. η θέση του (απομάκρυνση) είναι οπωσδήποτε ίση με την επιμήκυνση του ελατηρίου. β. η δυναμική του ενέργεια είναι οπωσδήποτε ίση με την ελαστική δυναμική ενέργεια του παραμορφωμένου ελατηρίου. τέλος, …. Περισσότερα:

Πώς θα «αγκαλιάσουμε το λάθος» ώστε να το εκμεταλλευτούμε για την οικοδόμηση της νέας ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ πλέον γνώσης; Περισσότερα: Ι. Σιτές, Φυσικός, Σύμβουλος Φυσικών νομού Λακωνίας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!

Με τον διεθνή όρο φράκταλ (fractal, ελλ. μορφόκλασμα ή μορφοκλασματικό σύνολο) στα Μαθηματικά, τη Φυσική αλλά και σε πολλές επιστήμες ονομάζεται ένα γεωμετρικό σχήμα που επαναλαμβάνεται αυτούσιο σε άπειρο βαθμό μεγέθυνσης, κι έτσι συχνά αναφέρεται σαν "απείρως περίπλοκο". Το φράκταλ παρουσιάζεται ως "μαγική εικόνα" που όσες φορές και να μεγεθυνθεί οποιοδήποτε τμήμα του θα συνεχίζει να παρουσιάζει ένα εξίσου περίπλοκο σχέδιο με μερική ή ολική επανάληψη του αρχικού. Χαρακτηριστικό επομένως των φράκταλ είναι η λεγόμενη αυτο-ομοιότητα (self-similarity) σε κάποιες δομές τους, η οποία εμφανίζεται σε διαφορετικά επίπεδα μεγέθυνσης.