Κρήτη Λεωνίδας Κραλίδης 1ο Πειραματικό Θεσσαλονίκης Τμήμα Ε2 Σχ. Έτος: 2014-2015
Κλίμα Η Κρήτη είναι ένα από τα πιο νότια τμήματα της Ευρώπης, αφού βρίσκεται νοτιότερα από πολλές πόλεις της Βόρειας Αφρικής όπως η Τύνιδα και το Αλγέρι! Με πάνω από 300 ημέρες ηλιοφάνειας κάθε χρόνο διαθέτει το ρεκόρ για την Ευρώπη. Ακόμη και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η έντονη θερμότητα χαλαρώνει στη βόρεια ακτή με την δροσερή αύρα των "Μελτεμιών". Την άνοιξη υπάρχει μια φυσική έκρηξη από αγριολούλουδα, ένα ξεχωριστό θέαμα και χαρά για τις αισθήσεις. Η έναρξη του φθινοπώρου ξεκινά τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και σηματοδοτεί την έναρξη του χειμώνα, ωστόσο ακόμη και τους χειμερινούς μήνες υπάρχουν συχνά περίοδοι με υπέροχο λαμπερό, ζεστό και ηλιόλουστο καιρό. Πηγή για την εικόνα: erroso.blogspot.gr
Γεωγραφία Η Κρήτη είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί στη Μεσόγειο με έκταση περίπου 8.331 τ.χμ. Έχει 255 χιλιόμετρα μήκος και το πλάτος της κυμαίνεται μεταξύ 12 και 56 χιλιομέτρων. Υπάρχει ένα σημείο στην ανατολική Κρήτη όπου μπορεί κανείς να δει τόσο το Κρητικό όσο και το Λιβυκό πέλαγος. Το νησί χωρίζεται σε τέσσερις διοικητικές περιφέρειες, που είναι γνωστές ως Νομός Χανίων στη Δύση, ως νομός Ρεθύμνου και Ηρακλείου στο κέντρο της Κρήτης και ο Νομός Λασιθίου Ανατολικά. Το μαγευτικό τοπίο της Κρήτης είναι αρκετά ορεινό με μεγάλη φαράγγια, σπήλαια και υψίπεδα. Υπάρχουν τέσσερις οροσειρές, η Ίδη, βουνό της κεντρικής Κρήτης (2.456 μέτρα ύψος), τα Λευκά Όρη (2.452 μ.) στα δυτικά, το όρος Δίκτη (2.148 μ.) και τα βουνά της Σητείας (1.476 μέτρα ύψος) στα ανατολικά του νησιού. Πηγή για την εικόνα: www.aerologio.gr
Διατροφή Το νησί της Κρήτης είναι ένα από τα πιο γνωστά μέρη στον κόσμο υγιεινής και φυσικής διατροφής, όπου οι άνθρωποι ενσωματώνουν χιλιάδες φυτά και βότανα, ως μέρος της καθημερινής διατροφής τους. Οι Κρήτες έχουν αναπτύξει μια συγκεκριμένη δίαιτα, η οποία έχει πλέον αποδειχθεί ότι είναι μία από τις πιο υγιεινές στον κόσμο. Βασικά στοιχεία αυτής της διατροφής είναι: παραδοσιακό ψωμί, όσπρια, ξηροί καρποί, λαχανικά, φρούτα, κρέας, ψάρι, ελαιόλαδο, τυριά, μυρωδικά και κόκκινο κρασί. Αυτά τα συστατικά σε μια μεγάλη ποικιλία συνδυασμών παράγουν μια νόστιμη ποικιλία από κρητικές σπεσιαλιτέ. … Πηγή για την εικόνα: cretalive.s3.amazonaws.com
Πηγές Για το κείμενο Arodamos Για το φόντο της 1ης διαφάνειας blogs.sch.gr/dimelias
Κρήτη Λεωνίδας Κραλίδης 1ο Πειραματικό Θεσσαλονίκης Τμήμα Ε2 Σχ. Έτος: 2014-2015