ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΕΣ ΕΠΙΡΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Κατηγορηματικός Λογισμός
Advertisements

ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ.
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β’ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Ενότητα 1 Ο φίλος μας το περιβάλλον
Εκμάθηση διεπαφής MS Kodu. Δημιουργώ τον Κόσμο Το πρώτο πράγμα που θα φτιάξουμε είναι ο κόσμος. Λογικό, αφού χωρίς κόσμο, πού θα τοποθετούσαμε μετά τα.
Υποθέτοντας ότι ο τελεστής ^ δεν είναι διαθέσιμος στην Γλώσσα Προγραμματισμού, να γραφτεί αλγόριθμος που να υπολογίζει την παράσταση xν, όπου xR, νZ.
Αιτιολογικές προτάσεις
ΕΙΔΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ.
ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΡΑΖΟΜΕΝΑ I
ΡΗΜΑ – ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ – ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ - ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟ
Γ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ- ΚΡΙΤΙΚΗ.
Το γλωσσικό μάθημα στο Δημοτικό Σχολείο Δ’ τάξη
Τελικές – Αιτιολογικές προτάσεις
Δευτερεύουσες προτάσεις Συμπερασματικές Εναντιωματικές Παραχωρητικές
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ - ΠΕΡΙΛΗΨΗ. ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ - ΠΕΡΙΛΗΨΗ Όταν θέλουμε να καταγράψουμε κάποια στοιχεία από το σύνολο ή τα επιμέρους στάδια μιας πράξης (επιστημονικό.
Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Γυμνασίου Ενότητα 6
 Η ανακάλυψη της ετυμολογίας και της ακριβούς σημασίας των λέξεων στην ελληνική γλώσσα,  η συστηματική αντιπαραβολή με την τρέχουσα χρήση τους στην.
Δευτερεύουσες προτάσεις.
ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΙ ΙΔΑΝΙΚΑ ΑΕΡΙΑ
2.1 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ.
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να, Φως και σκιά
Δευτερεύουσες προτάσεις
Η Αιτιατική ως ετερόπτωτος προσδιορισμός
Ανάλυση Παλινδρόμησης με Δεδομένα Χρονολογικών Σειρών
Η ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΩΝ Το κειμενικό είδος της περιγραφής Σκεύη Στυλιανού – Χατζηαναστάση Σύμβουλος Ελληνικών
Επιρρηματικοί προσδιορισμοί
ΟΙ ΟΝΟΜΑΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
Μεταβλητές – εντολές εκχώρησης- δομή ακολουθίας
Δευτερεύουσες προτάσεις
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Αναφορικές προτάσεις Οι αναφορικές προτάσεις αναφέρονται σε όρο άλλης πρότασης που υπάρχει ή εννοείται.
Εισαγωγή στην Γλωσσολογία Επιμόρφωση των ομάδων εργασίας για την καταγραφή της κυπριακής νοηματικής γλώσσας Δρ. Χρυσόστομος Παπασπύρου, Λεμεσός,
Υποθετικοί λόγοι.
Θεωρία Γράφων Θεμελιώσεις-Αλγόριθμοι-Εφαρμογές
ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Δευτερεύουσες Ονοματικές Προτάσεις
ΠΛΑΓΙΕΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Δευτερεύουσες Ονοματικές Προτάσεις
3. Πλάγιες ερωτήσεις Ορισμός: ονομάζονται έτσι, διότι μεταφέρονται εμμέσως (πλαγίως) από ένα πρόσωπο σε άλλο.
Η περιληψη.
α) ονόματα ουσιαστικά, β) ονόματα επίθετα γ) αντωνυμίες 
Η ελιά είναι δέντρο με σκληρό βλαστό,
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - ΧΡΟΝΙΚΑ ΕΠΙΡΡΗΜΑΤΑ
ΥΛΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗ Η κίνηση είναι χαρακτηριστική ιδιότητα της ύλης. Κίνηση παρατηρούμε από τους μακρινούς γαλαξίες έως μέχρι το εσωτερικό των ατόμων. Η.
Η παράγραφος Είναι το βασικό δομικό στοιχείο ενός κειμένου.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΛΟΓΟ Διδ/σα: Έλ. Κελεσίδου
Οι Δευτερεύουσες προτάσεις της αρχαίας ελληνικής
Έννοια και ορισμός.  Απόσβεση: ονομάζεται γενικά η μείωση ενός λογαριασμού για οποιαδήποτε αιτία π.χ. μείωση χρέους, εξαφάνιση απαιτήσεως κατά τρίτου.
Τι είναι η Κατανομή (Distribution)
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΕΡΑΚΙΝΗ. ΜΟΝΟΛΕΚΤΙΚΟΙ ΕΠΙΡΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΙ  Απλά επιρρήματα: Εγώ φεύγω σήμερα.  Απλές άναρθρες πτώσεις: Ώρες.
Εργασία στο μάθημα : Η λογοτεχνία στο νηπιαγωγείο Καραμπότη Μαρία (Α.Μ.4395) Σιούρτου Νικολέτα-Αντιγόνη (Α.Μ.4474) Δεκέμβριος 2011.
Δραματική Τέχνη στην εκπαίδευση: Ερευνητικό Σχέδιο Ι Στις ανθρωπιστικές επιστήμες επικράτησαν δύο ερευνητικές κατευθύνσεις: Η στατιστική ανάλυση (συνυπολογίζει.
ΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II Καθ. Πέτρος Π. Γρουμπός Διάλεξη 4η Δειγματοληψία.
Δραματική Τέχνη στην εκπαίδευση: Ερευνητικό Σχέδιο ΙΙ
ΧΡΟΝΟΙ-ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ- ΠΟΙΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΛΥΣΗ
Prolog Επεξεργασία και Αναπαράσταση Γνώσης Εισαγωγή
Πού χρησιμοποιείται ο συντελεστής συσχέτισης (r) pearson
ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΕΙΘΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΙΣ
Απο τον ευθυ στον πλαγιο λογο
Μάθημα 8ο Ζητήματα γραφής και επιμέλειας κειμένου-εργασίας
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ Π.ΔΙΑΘΗΚΗΣ
ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ.
Αιτιολογικές προτάσεις
Από τη Δομή Επανάληψης Για στην Όσο
Ξενοφών, ελληνικά, Επεξεργασία κειμένου με σκοπό την εμπέδωση της αναγνώρισης συντακτικών όρων μιας πρότασης και την κατανόηση του συντακτικού ρόλου.
Ο ι π ρ ο σ δ ι ο ρ ι σ μ ο ί ονοματικοί επιρρηματικοί επόμενο
Συμπερασματικές ή αποτελεσματικές προτάσεις
Συμπερασματικές ή αποτελεσματικές προτάσεις
Αν κάνει καλό καιρό, θα πάμε εκδρομή.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΕΣ ΕΠΙΡΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΤΙΚΕΣ ΕΝΑΝΤΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΕΣ

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Επιρρηματικοί προσδιορισμοί της αιτίας Φανερώνουν την αιτία για την οποία γίνεται αυτό που δηλώνει η πρόταση που προσδιορίζεται π.χ. Χαιρόμουν, γιατί έβλεπα στα πράσινα κλαριά του δέντρου πολύχρωμα κεριά. Εισάγονται με τους αιτιολογικούς συνδέσμους γιατί, διότι, επειδή, αφού, ή με λέξεις και εκφράσεις που χρησιμοποιούνται ως αιτιο-λογικοί σύνδεσμοι: που, καθώς, μια και, μια που, σαν..που, κ.λπ., ή με το για να. Έχουν άρνηση δε(ν).

ΤΕΛΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Επιρρηματικοί προσδιορισμοί του σκοπού Ο τελικός σύνδεσμος να εισάγει τελικές προτάσεις και δεν πρέπει να συγχέεται με το βουλητικό μόριο να που εισάγει βουλητικές προτάσεις. Δείχνουν σε ποιο σκοπό αποβλέπει αυτό που δηλώνει η πρόταση που προσδιορίζεται π.χ. Οι νησιώτες συγκεντρώνονταν, για να τραγουδή-σουν με χαρά. Εισάγονται με τους συνδέ-σμους για να, να. Έχουν άρνηση μην.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ Ή ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Επιρρηματικοί προσδιορισμοί του αποτελέσματος Εισάγονται με τους συνδέσμους ώστε, που, με το σύνδεσμο να, ή με εκφράσεις που χρησιμοποιούνται ως αποτελεσμα-τικοί σύνδεσμοι ώστε να, που να, για να, κ.λπ. Φανερώνουν ποιο είναι το αποτέλε-σμα του περιεχο-μένου της πρότα-σης που προσδιο-ρίζεται π.χ. Δεν έβρισκε καιρό, ώστε να μας πει ένα παραμύθι. Με τους συνδέσμους ώστε, που έχουν άρ-νηση δε(ν), ενώ με τις εκφράσεις που έχουν να έχουν άρνηση μη(ν).

Επιρρηματικοί προσδιορισμοί της προϋπόθεσης ΥΠΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Επιρρηματικοί προσδιορισμοί της προϋπόθεσης Εισάγονται με τον υποθετικό σύνδεσμο αν (εάν), με τους χρονικούς συνδέσμους (όταν έχουν σημασία υπο-θετική) σαν, άμα, και με το σύνδεσμο να . Έχουν άρνηση δε(ν). Η υποθετική πρόταση λέγεται υπόθεση, και η πρόταση που προσδιορίζεται από αυτήν από-δοση. Η υπόθεση και η απόδοση μαζί ονομάζονται υποθετικός λόγος. Περιέχουν την προϋπόθεση (τον όρο) που πρέπει να ισχύει, για να γίνει αυτό που δηλώνει η πρόταση που προσδιορίζεται π.χ. Αν πλάσεις άξιο το κορμί, θα στεφανωθείς με το αμάραντο κλωνάρι.

ΕΝΑΝΤΙΩΜΑΤΙΚΕΣ – ΠΑΡΑΧΩΡΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Επιρρηματικοί προσδιορισμοί της εναντίωσης ή της παραχώρησης. Οι εναντιωματικές προτάσεις εισάγονται με τους αντιθετικούς συν-δέσμους αν και, ενώ, μολονότι, καθώς και με τα μόλο που, και που, και ας, ας, κ.λπ. Φανερώνουν εναντίωση (ισχυρή αντίθεση) προς αυ-τό που δηλώνει η πρόταση που προσδιορίζεται και που το θεωρούμε πραγματικό. Έχουν άρνηση δε(ν), εκτός από τις προτάσεις που εισά-γονται με το και ας, οι οποίες έχουν άρνηση μη(ν). π.χ. Αν και θύμωσε, του συγχώρεσε τα λόγια του. Οι παραχωρητικές προτάσεις εισάγονται με τα: και αν, και να, και..να, που να, ας..και, και φανερώνουν 1) εναντίωση προς αυτό που δηλώνει η πρόταση που προσδιορίζεται, το οποίο θεωρούμε όχι πραγματικό, αλλά ενδεχόμενο ή αδύνατο και 2) παραχώρηση σε κά-τι που είναι αντίθετο από αυτό που δηλώνει η παραχωρητική πρό-ταση. Έχουν άρνηση μη(ν), εκτός από τις προτάσεις που εισάγονται με το και αν, οι οποίες έχουν άρνηση δε(ν). π.χ. Δεν τα παρατάω, που να χαλάσει ο κόσμος.

ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Επιρρηματικοί προσδιορισμοί του χρόνου. Εισάγονται με τους χρονικούς συνδέσμους: όταν, σαν, ενώ, καθώς, αφού, αφότου, πριν, πριν να, μόλις, προτού, ώσπου, ωσότου, όσο που, όποτε, άμα, ή με λέξεις και εκφράσεις που χρησιμοποιούνται ως χρονικοί σύνδεσμοι: όσο, ότι, εκεί που, όσο που, έως ότου να, κάθε που, κ.λπ. π.χ. Όλα θα φαίνονται πιο όμορφα, όταν ξημερώσει μια καινούρια μέρα. Η χρονική πρόταση δείχνει, αν κάτι, σε σχέση με αυτό που δηλώνει η πρόταση που προσδιορίζεται, είναι: 1) Σύγχρονο 2) Προτερόχρονο 3) Υστερόχρονο

ΑΝΑΦΟΡΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Εισάγονται με αναφορικά επιρρήματα ή με άλλους αναφορικούς επιρρηματικούς προσδιορισμούς και προσδιορίζουν ένα επίρρημα ή έναν άλλο επιρρηματικό προσδιορισμό μιας πρότασης. Δηλώνουν: τόπο, χρόνο, τρόπο, ποσό, συμφωνία, εναντίωση ή παρα-χώρηση, παρομοίωση. Ονοματικές αναφορικές προτάσεις περιέχουν επιρρηματική έννοια και δηλώνουν: 1) αιτία (αναφορικές αιτιολογικές) 2) σκοπό (αναφορικές τελικές) 3) αποτέλεσμα (αναφορικές αποτελεσματικές) 4) προϋπόθεση (αναφορικές υποθετικές) 5) εναντίωση ή παραχώρηση (αναφορικές παραχωρητικές)