ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΠΣ ΑΘΗΝΑΣ «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ» «Ηλεκτρονική πρόσβαση για όλους: Συνειδητοποίηση της.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Δημιουργία Ιστοσελίδων σε HTML και FrontPage Πρόγραμμα Αναμόρφωσης Προπτυχιακών Σπουδών Κεντρικό Γραφείο Υποστήριξης Εκπαιδευτικού Έργου Αλέξανδρος Λεκατσάς.
Advertisements

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΟΦΕΛΗ αξιοποίηση τους κατά την προετοιμασία
Νέες τεχνολογίες επεξεργασίας της πληροφορίας στη δημόσια διοίκηση1 Τεχνολογίες για ΑΜΕΑ Καθολική πρόσβαση Αθανάσιος Πρωτόπαπας Ινστιτούτο Επεξεργασίας.
Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου Βέλτιστες Πρακτικές στη Γλωσσική Τεχνολογία Βέλτιστες Πρακτικές στη Γλωσσική Τεχνολογία Εβδομάδα Επιστήμης & Τεχνολογίας.
Διαδίκτυο Κίκα Χρυσοστόμου.
Διακρατική συνάντηση EQUAL Σάμος, 25 – 26 Σεπτεμβρίου 2003
Να περιγράψετε τους 2 τρόπους οργάνωσης Ιστοσελίδων
Ηλεκτρονική Δημοσίευση
Η πληροφορική στην προαγωγή της οδοντικής υγείας σε παιδιά
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ.
«ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ: ΣΕΛΙΔΑ»
Οδηγός δημιουργίας ιστολογίου στο blogger.com
JToNic H φυσική λύση για το πρόβλημα της ψηφιοποίησης και της τεκμηρίωσης στην εταιρεία σας... (εισάγεται από την Ιταλία)
Σχεδιαστικά εργαλεία Διαχείριση σελίδων Βιβλιοθήκες αντικειμένων Διαχείριση αντικειμένων Επιφάνεια ψηφιακής μελάνης Πληκτρολόγιο οθόνης ΟΦΕΛΗ Αναγνώριση.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ¨ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΟΙ ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΤΕΣ¨ Ευστάθιος Τριανταφύλλου Πρόεδρος Ινστιτούτου Κοινωνικής.
Δ.Π.Θ. Συνδέοντας έγγραφα - 1 Συνδέοντας έγγραφα Μια σύνδεση στο Web (link) αποτελείται από δύο μέρη : Aυτό που βλέπουμε στη σελίδα και λέγεται άγκυρα.
ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΣΕ WEB SITE (CONTENT MANAGEMENT TOOL)
Διαχείριση πληροφοριών και επικοινωνίες Ονομ/νυμο Επιμορφωτή Επιμορφωτής: Ονομ/νυμο Επιμορφωτή ΥΠΕΠΘ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ»
Πρόσβαση Τυφλών και Ατόμων με Μερική Όραση στις Ψηφιακές Βιβλιοθήκες Αποστολοπούλου Γεωργία ΚΕΡΚΥΡΑ 2004.
Υπηρεσίες Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών για τυφλούς και άτομα με περιορισμένη όραση: Η εμπειρία της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από το ευρωπαϊκό.
ΠΟΛΥΜΕΣΑ. OI “MULTI-ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ” ΤΩΝ MULTIMEDIA ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ Τι είναι τα πολυμέσα? Τα Πολυμέσα (Multimedia) είναι ο κλάδος της πληροφορικής τεχνολογίας.
ΤΜΗΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΤΥΦΛΟΥΣ Κωνσταντινά Χαλκιά ΚΕΡΚΥΡΑ 2006.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:RECENT DEVELOPMENTS IN FORMAL SETTINGS.(ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. ) ΌΝΟΜΑ ΦΟΙΤΗΤΡ.:ΔΟΜΑΛΗ ΕΙΡΗΝΗ.
Απομακρυσμένη Εκπαίδευση
Επεξεργαστής Παρουσιάσεων λογισμικό Ο Επεξεργαστής παρουσιάσεων είναι και αποτελείται από μια ομάδα από οπτικά εργαλεία που βοηθούν το χρήστη να δημιουργεί.
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Επιστήμη της Πληροφορίας «Διοίκηση & Οργάνωση Βιβλιοθηκών με έμφαση στις Νέες Τεχνολογίες της Πληροφορίας» «Ψηφιακός.
Τίτλος: "Μια έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών πληροφορίας στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση: Μελέτη περίπτωσης" Ιουλία.
TA E-BOOKS ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΡΟΚΙΔΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ-ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΤΣΙΛΙΓΙΑΝΝΗ ΣΟΦΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ 2006.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΑΜΠΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Β ΚΑΛΩΤΑ ΑΝΝΑ Β
ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ: ΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ. (IFLA,
Κεντρικό Μητρώο Ελληνικών Ανοικτών Μαθημάτων
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ " Διοίκηση και Οργάνωση Βιβλιοθηκών.
Η επιστήμη του Web.
Η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στα σχολεία
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΠΣ: «Επιστήμη Της Πληροφορίας: Διοίκηση Και Οργάνωση Βιβλιοθηκών Με Έμφαση Στις Νέες Τεχνολογίες.
ΠΜΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ The Digital Library and Computational Philology: The BAMBI Project Γόντικα Ειρήνη.
Αρχιμήδης Ι αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή - τεχνολογίες διαδικτύου Τεχνολογίες προσβασιμότητας για άτομα με ειδικές ανάγκες ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ.
 Στόχος – να ερευνηθεί κατά πόσο προβάλλονται οι ενέργειες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης από τις 100 καλύτερες εταιρείες πληροφορικής στην Ινδία  Στόχος.
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ Βρίσκοντας κατάλληλα αντικείμενα μάθησης:
Εργασία στο μάθημα Ηλεκτρονική Δημοσίευση Διδάσκων Καθηγητής:Σαράντος Καπιδάκης.
DSpace:ένα ψηφιακό αποθετήριο ανοικτής πρόσβασης Φοιτήτρια : Νικολέττα Μπίζου Μάθημα: Ηλεκτρονική δημοσίευση Διδάσκοντες: Σαράντος Καπιδάκης Μανώλης Γεργατσούλης.
Χ. Καραγιαννίδης, ΠΘ-ΠΤΕΑΑνάπτυξη Εφαρμογών για την ΕΕΑ Διάλεξη 1: Εισαγωγή 1/26 12/2/2015 Διάλεξη 1 Εισαγωγή Ανάπτυξη Εφαρμογών για την Εκπαίδευση & την.
Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Αρχειονομίας - Βιβλιοθηκονομίας Εργασία στο υποχρεωτικό μάθημα του ΣΤ’εξαμήνου Θέμα: Oxford Digital Library.
Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Επιστήμη της Πληροφορίας «Διοίκηση & Οργάνωση Βιβλιοθηκών.
Λογισμικό Εκπαίδευσης M- Pedia Ελευθέριος Μιχαηλίδης Διευθύνων Σύμβουλος, M-Data
Ειδικά Θέματα Η/ΥΕργαστήριο 6 Χ. Καραγιαννίδης1/15 Προσθήκη Πολυμέσων, Έκδοση και Διαχείριση Σελίδων και Δικτυακών Τόπων Εργαστήριο 6 Χαράλαμπος Καραγιαννίδης.
Εφαρμογές Πολυμέσων: Εισαγωγή στην HTML (1)
Μπόλαρη Αγγελικη(1451) Επιβλέπων Βολογιαννίδης Σταύρος ΑΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Σέρρες 2013.
Δεκαπενθήμερο Ενημέρωσης για την Πρόσβαση στην Εκπαίδευση, Οκτωβρίου 2015 « Εκπαιδευτικό υλικό και εφαρμογές για μαθητές με αναπηρία » Κ. Μπούκουρας.
Πρακτικές Σχεδιασμού Μαθήματος. Πρακτικές καλού σχεδιασμού μαθήματος Η συγκέντρωση του εκπαιδευτικού υλικού και η οργάνωση στο eclass γίνεται πλέον σε.
Προγραμματιστικά Εργαλεία για το Διαδίκτυο Κατασκευή Ιστοσελίδων 3 ο Κεφάλαιο Βελώνης Γεώργιος – Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20.
Αρχές Πληροφορικής Ενότητα # 13: Επεξεργασία κειμένου – LibreOffice #3
Σχεδίαση Διαφανειών Πρακτικός Οδηγός Μιχαηλίδη Αφροδίτη.
Ανάπτυξη Εκπαιδευτικού Λογισμικού
Ανάπτυξη Εκπαιδευτικού Λογισμικού
Αρχές Πληροφορικής Ενότητα # 12: Επεξεργασία κειμένου – LibreOffice #2
Ανάπτυξη Εκπαιδευτικού Λογισμικού
Ανάπτυξη Εκπαιδευτικού Λογισμικού
Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής
Αρχές Πληροφορικής Ενότητα # 11: Επεξεργασία κειμένου - LibreOffice
Κεφαλαιο 11 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ HTML.
Ανάπτυξη Εκπαιδευτικού Λογισμικού
Αρχές Πληροφορικής Ενότητα # 10: Ιστολόγια. Η υπηρεσία Blogger
Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 9η Σύνταξη Πτυχιακής Εργασίας
Αρχές Πληροφορικής Ενότητα # 3: Το εσωτερικό του υπολογιστή
Αρχές Πληροφορικής Ενότητα # 7: Εργονομία και σχολικά εργαστήρια
Ανάπτυξη Εκπαιδευτικού Λογισμικού
Οδηγός δημιουργίας ιστολογίου στο blogger.com
Ανάπτυξη Εκπαιδευτικού Λογισμικού
Ανάπτυξη Εκπαιδευτικού Λογισμικού
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΠΣ ΑΘΗΝΑΣ «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ» «Ηλεκτρονική πρόσβαση για όλους: Συνειδητοποίηση της ανάγκης δημιουργίας προσιτών ιστοσελίδων από τις πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες (case study)» «Ηλεκτρονική πρόσβαση για όλους: Συνειδητοποίηση της ανάγκης δημιουργίας προσιτών ιστοσελίδων από τις πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες (case study)» Μάθημα : Ψηφιακές Βιβλιοθήκες Υπεύθυνος Καθηγητής: κ. Σαράντος Καπιδάκης Επιμέλεια εργασίας: Γεωργία Κατσίρα Αθήνα, 2005

Περιεχόμενα 1. Σκοπός της εργασίας 2. Ορισμός προσβασιμότητας 3. Προφίλ χρηστών 4. Προβλήματα μέσα από παραδείγματα 5. Κανονισμοί, Projects, Initiatives που ελέγχουν την προσβασιμότητα που ελέγχουν την προσβασιμότητα 6. Λύσεις - Προβληματισμοί

Σκοπός της εργασίας Εντοπισθεί το πρόβλημα Εντοπισθεί το πρόβλημα Αξιολογηθεί η προσβασιμότητα στις ιστοσελίδες των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών Αξιολογηθεί η προσβασιμότητα στις ιστοσελίδες των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών Σχολιαστούν τα βασικότερα εργαλεία με τα οποία, μία ιστοσελίδα γίνεται πλήρως προσβάσιμη Σχολιαστούν τα βασικότερα εργαλεία με τα οποία, μία ιστοσελίδα γίνεται πλήρως προσβάσιμη Καθορισθούν προτάσεις για περαιτέρω δράση προκειμένου να βελτιωθεί η σημασία της ανάγκης του να είναι οι ηλεκτρονικές πληροφορίες προσιτές σε όλους. Καθορισθούν προτάσεις για περαιτέρω δράση προκειμένου να βελτιωθεί η σημασία της ανάγκης του να είναι οι ηλεκτρονικές πληροφορίες προσιτές σε όλους.

Ορισμός προσβασιμότητας Η προσβασιμότητα σχετίζεται με το κατά πόσο ένα κείμενο είναι προσιτό, δηλ. η διασφάλιση ότι το Περιεχόμενο μπορεί να πλοηγηθεί, και να διαβαστεί από τον καθένα, ανεξαρτήτως τόπου, εμπειρίας και τύπου τεχνολογίας που χρησιμοποιείται. Η προσβασιμότητα σχετίζεται με το κατά πόσο ένα κείμενο είναι προσιτό, δηλ. η διασφάλιση ότι το Περιεχόμενο μπορεί να πλοηγηθεί, και να διαβαστεί από τον καθένα, ανεξαρτήτως τόπου, εμπειρίας και τύπου τεχνολογίας που χρησιμοποιείται. Η προσβασιμότητα σχετίζεται κυρίως, με τα άτομα που έχουν κάποια προβλήματα, επειδή αυτοί είναι πιο πιθανό να απογοητευθούν, αν δεν εφαρμόζονται οι γενικές αρχές για το σχεδιασμό των ιστοσελίδων.. Η προσβασιμότητα σχετίζεται κυρίως, με τα άτομα που έχουν κάποια προβλήματα, επειδή αυτοί είναι πιο πιθανό να απογοητευθούν, αν δεν εφαρμόζονται οι γενικές αρχές για το σχεδιασμό των ιστοσελίδων..

Προφίλ χρηστών που χρησιμοποιούν το Web Μπορεί να μην είναι σε θέση να δουν, να ακούσουν, να κινηθούν ή να επεξεργαστούν μερικούς τύπους πληροφοριών (Α.Μ.Ε.Α.). Μπορεί να μην είναι σε θέση να δουν, να ακούσουν, να κινηθούν ή να επεξεργαστούν μερικούς τύπους πληροφοριών (Α.Μ.Ε.Α.). Μπορεί να έχουν δυσκολία στην ανάγνωση ή στην κατανόηση του κειμένου (Δυσλεκτικά). Μπορεί να έχουν δυσκολία στην ανάγνωση ή στην κατανόηση του κειμένου (Δυσλεκτικά). Μπορεί να μην είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν ένα πληκτρολόγιο ή το «ποντίκι». Μπορεί να μην είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν ένα πληκτρολόγιο ή το «ποντίκι». Μπορεί να έχουν μια οθόνη μόνο για κείμενο (text only screen), ή μια μικρή οθόνη, ή μια αργή σύνδεση με το Διαδίκτυο. Μπορεί να έχουν μια οθόνη μόνο για κείμενο (text only screen), ή μια μικρή οθόνη, ή μια αργή σύνδεση με το Διαδίκτυο. Μπορεί να μην είναι σε θέση να μιλήσουν, ή να καταλάβουν με ευφράδεια τη γλώσσα, στην οποία το κείμενο γράφεται. Μπορεί να μην είναι σε θέση να μιλήσουν, ή να καταλάβουν με ευφράδεια τη γλώσσα, στην οποία το κείμενο γράφεται. Μπορεί να βρίσκονται σε μια κατάσταση, όπου τα μάτια ή τα χέρια τους να είναι απασχολημένα αλλού (π.χ. προσωρινό σπάσιμο στο χέρι, ή επίδεσμος στο μάτι). Μπορεί να βρίσκονται σε μια κατάσταση, όπου τα μάτια ή τα χέρια τους να είναι απασχολημένα αλλού (π.χ. προσωρινό σπάσιμο στο χέρι, ή επίδεσμος στο μάτι). Μπορεί να έχουν μια προηγούμενη έκδοση ενός φυλλομετρητή (browser), ή φυλλομετρητή φωνής (vocal browser) ή ένα διαφορετικό λειτουργικό σύστημα. Μπορεί να έχουν μια προηγούμενη έκδοση ενός φυλλομετρητή (browser), ή φυλλομετρητή φωνής (vocal browser) ή ένα διαφορετικό λειτουργικό σύστημα.

Στατιστική αναφορά Είναι αποδεδειγμένο ότι 52.6 εκατ. άνθρωποι, ή 1 στους 5 στην Αμερική, έχουν κάποιο πρόβλημα, το οποίο περιορίζει σε σημαντικό βαθμό την κοινωνική τους ζωή. Είναι αποδεδειγμένο ότι 52.6 εκατ. άνθρωποι, ή 1 στους 5 στην Αμερική, έχουν κάποιο πρόβλημα, το οποίο περιορίζει σε σημαντικό βαθμό την κοινωνική τους ζωή. 33 εκατ. ανθρώπων έχουν σημαντικά πρόβληματα (ιδιαίτερες ικανότητες), και έτσι δεν μπορούν να χειριστούν μόνοι τους, τις νέες τεχνολογίες!! 33 εκατ. ανθρώπων έχουν σημαντικά πρόβληματα (ιδιαίτερες ικανότητες), και έτσι δεν μπορούν να χειριστούν μόνοι τους, τις νέες τεχνολογίες!!

Παραδείγματα Οπτικών και Ακουστικών Εμποδίων Οπτικά εμπόδια: Γραφικά χωρίς τίτλους, video χωρίς υπότιτλους Γραφικά χωρίς τίτλους, video χωρίς υπότιτλους Πίνακες χωρίς σήμανση (non marked-up) Πίνακες χωρίς σήμανση (non marked-up) Δυσκολίες από τον αναγνώστη οθόνης (screen reader)[π.χ. ασυμβατότητα λογισμικού] Δυσκολίες από τον αναγνώστη οθόνης (screen reader)[π.χ. ασυμβατότητα λογισμικού] Ακουστικά εμπόδια: Έλλειψη βασικών τίτλων για το Ακουστικό Περιεχόμενο (δηλ. να υπάρχει ακουστική αναφορά στο τι είναι αυτό που ακούει ο χρήστης) Έλλειψη βασικών τίτλων για το Ακουστικό Περιεχόμενο (δηλ. να υπάρχει ακουστική αναφορά στο τι είναι αυτό που ακούει ο χρήστης)

Παραδείγματα Φυσικών και Μαθησιακών Εμποδίων Εμπόδια φυσικής πρόσβασης: Η τοποθέτηση των ηλεκτρονικών υπολογιστών σε δυσπρόσιτα σημεία (πολύ ψηλά ή πολύ χαμηλά) Η τοποθέτηση των ηλεκτρονικών υπολογιστών σε δυσπρόσιτα σημεία (πολύ ψηλά ή πολύ χαμηλά) Μαθησιακά Εμπόδια: Ασυνέπεια στη δομή πλοήγησης Ασυνέπεια στη δομή πλοήγησης Υπερβολικά σύνθετα και δυσνόητα προγράμματα Υπερβολικά σύνθετα και δυσνόητα προγράμματα

Λύση …. με την εξάλειψη των εμποδίων πρόσβασης και με την κατάργηση του όρου «άτομα του περιθωρίου», για τα Α.Μ.Ε.Α.

Εργαλεία Πρόσβασης στο Πολυτεχνείο της Virginia, για τις 4 μορφές εμποδίων Όραση ZoomText Extra / Closeview Ακοή OpenBook / Kurzweil 1000 JFW (Jaws) / Write-OutLoud Ομιλία Naturally Speaking / Via Voice Αφή Braille / OBR (optical bar reader) / Adaptive Kybds

Section 504 Σε αυτό το άρθρο της Πράξης Αποκατάστασης (Rehabilitation Act) του 1973, τόσο οι εργοδότες, όσο και τα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι βασικά υπεύθυνα, ώστε να καταστήσουν όλα τα προγράμματα, τις δραστηριότητες, και τις ευκαιρίες που παρέχουν, πλήρως διαθέσιμες σε άτομα με ξεχωριστές ιδιαιτερότητες! Σε αυτό το άρθρο της Πράξης Αποκατάστασης (Rehabilitation Act) του 1973, τόσο οι εργοδότες, όσο και τα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι βασικά υπεύθυνα, ώστε να καταστήσουν όλα τα προγράμματα, τις δραστηριότητες, και τις ευκαιρίες που παρέχουν, πλήρως διαθέσιμες σε άτομα με ξεχωριστές ιδιαιτερότητες!

WAI - Web Accessibility Initiative Προτεραιότητα – απομάκρυνση των εμποδίων που καθιστούν «αδύνατη» την πρόσβαση στην ιστοσελίδα Προτεραιότητα 1 – απομάκρυνση των εμποδίων που καθιστούν «αδύνατη» την πρόσβαση στην ιστοσελίδα Προτεραιότητα 2 - απομάκρυνση των εμποδίων που καθιστούν «δύσκολη» την πρόσβαση στην ιστοσελίδα Προτεραιότητα 2 - απομάκρυνση των εμποδίων που καθιστούν «δύσκολη» την πρόσβαση στην ιστοσελίδα Προτεραιότητα 3 - απομάκρυνση των εμποδίων που καθιστούν «λιγότερο δύσκολη» την πρόσβαση στην ιστοσελίδα Προτεραιότητα 3 - απομάκρυνση των εμποδίων που καθιστούν «λιγότερο δύσκολη» την πρόσβαση στην ιστοσελίδα

Η σωστή πολιτική πρόσβασης στο διαδίκτυο από τα Πανεπιστήμια Κάθε δικτυακός τόπος του Πανεπιστημίου πρέπει να συμφωνεί με το σημείο ελέγχου της 1ης προτεραιότητας του W3C, ώστε να διασφαλίσει την προσβασιμότητα της πληροφορίας. Κάθε οδηγία να συνοδεύεται από μία λίστα με τα βασικά «σημεία ελέγχου», τα οποία οι σχεδιαστές πρέπει να χρησιμοποιούν για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της 1ης προτεραιότητας

Αναλυτές της HTML και Μετατροπείς Κειμένου Bobby – Αναλυτής HTML... Εργαλεία παρόμοια με τον Βobby ελέγχουν τις ιστοσελίδες για προσβάσιμο σχεδιασμό και σωστή κωδικοποίηση Bobby – Αναλυτής HTML... Εργαλεία παρόμοια με τον Βobby ελέγχουν τις ιστοσελίδες για προσβάσιμο σχεδιασμό και σωστή κωδικοποίηση Lynx Viewer – Μετατροπέας κειμένου… Lynx Viewer – Μετατροπέας κειμένου… Ένας φυλλομετρητής που βλέπει τις ιστοσελίδες σε μορφή κειμένου (text-mode) και διευκρινίζει τι πρέπει να διαβάζει ένας «screen reader» Ένας φυλλομετρητής που βλέπει τις ιστοσελίδες σε μορφή κειμένου (text-mode) και διευκρινίζει τι πρέπει να διαβάζει ένας «screen reader» xview.html xview.html

Χρήση των site-maps Προσφέρουν ένα ευρετήριο κειμένου ή ένα χάρτη του site με συνδέσεις, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να πλοηγηθούν σωστά στις σελίδες, αντί να πρέπει να βρούν αυτό που χρειάζονται μέσα σε ένα μεγάλο site. Προσφέρουν ένα ευρετήριο κειμένου ή ένα χάρτη του site με συνδέσεις, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να πλοηγηθούν σωστά στις σελίδες, αντί να πρέπει να βρούν αυτό που χρειάζονται μέσα σε ένα μεγάλο site.

Παράδειγμα

ALT Tags Περιγράφουν πλήρως, τις εικόνες, τα video clips, τα αρχεία ήχου, κ.ά. (χρησιμοποιώντας το εναλλακτικό κείμενο, σε ετικέτα ’ALT’ στην HTML) Περιγράφουν πλήρως, τις εικόνες, τα video clips, τα αρχεία ήχου, κ.ά. (χρησιμοποιώντας το εναλλακτικό κείμενο, σε ετικέτα ’ALT’ στην HTML) χρησιμεύουν στην περιγραφεί στοιχείων που δεν είναι κείμενο χρησιμεύουν στην περιγραφεί στοιχείων που δεν είναι κείμενο

Περιγραφή video Για αυτούς που δεν μπορούν να ακούσουν, να παρέχεται υπηρεσία «text-captioning» Για αυτούς που δεν μπορούν να ακούσουν, να παρέχεται υπηρεσία «text-captioning» Για αυτούς που δεν μπορούν να δουν, να παρέχεται μία ακουστική περιγραφή του video. Για αυτούς που δεν μπορούν να δουν, να παρέχεται μία ακουστική περιγραφή του video.

Φυσική Γλώσσα Να προσδιοριστούν οι αλλαγές στη φυσική γλώσσα του κειμένου. Να προσδιοριστούν οι αλλαγές στη φυσική γλώσσα του κειμένου. Να διασφαλιστεί ότι το λογισμικό της Braille θα υιοθετήσει τους σωστούς χαρακτήρες. Να διασφαλιστεί ότι το λογισμικό της Braille θα υιοθετήσει τους σωστούς χαρακτήρες. Να βοηθήσει τους «συνθέτες φωνής» να υιοθετήσουν τη σωστή προφορά. Να βοηθήσει τους «συνθέτες φωνής» να υιοθετήσουν τη σωστή προφορά.

Σωστή Αντίθεση Χρωμάτων Τα χρώματα του φόντου με αυτά του κειμένου να κάνουν καλή αντίθεση… Τα χρώματα του φόντου με αυτά του κειμένου να κάνουν καλή αντίθεση… Όχι υπερβολικό φόντο από χρωματισμούς Όχι υπερβολικό φόντο από χρωματισμούς Newmanservices.com σε προϊδεάζει για το πώς τα χρώματα που χρησιμοποιείς στην ιστοσελίδα σου, φαίνονται σε άτομο με αχρωματοψία Newmanservices.com σε προϊδεάζει για το πώς τα χρώματα που χρησιμοποιείς στην ιστοσελίδα σου, φαίνονται σε άτομο με αχρωματοψία Newmanservices.com Το Vischeck.com χρησιμοποιείται για on line φιλτράρισμα χρώματος Το Vischeck.com χρησιμοποιείται για on line φιλτράρισμα χρώματοςVischeck.com

Παράδειγμα (1/2)

Παράδειγμα (2/2)

Εάν μετά από τις καλύτερες προσπάθειες, δεν ήταν δυνατή η δημιουργία προσβάσιμης ιστοσελίδας Να παρέχεται ένα link σε μία εναλλακτική σελίδα που χρησιμοποιεί εργαλεία W3C, είναι προσβάσιμη, και ενημερώνεται τόσο συχνά όσο και αυτή που δεν έχει καλή προσβασιμότητα (original) Να παρέχεται ένα link σε μία εναλλακτική σελίδα που χρησιμοποιεί εργαλεία W3C, είναι προσβάσιμη, και ενημερώνεται τόσο συχνά όσο και αυτή που δεν έχει καλή προσβασιμότητα (original) Σε ιδανικό επίπεδο, να χρησιμοποιούνται διεθνείς αρχές για το σχεδιασμό και τη δημιουργία ιστοσελίδων, που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων (?!?!?!!) Σε ιδανικό επίπεδο, να χρησιμοποιούνται διεθνείς αρχές για το σχεδιασμό και τη δημιουργία ιστοσελίδων, που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων (?!?!?!!)

Τι πρέπει να γίνει / Τι να αποφευχθεί  Εναλλακτικά κείμενα για τα video  Ευανάγνωστες ιστοσελίδες  Χρήση σωστής σύνδεσης  αποφυγή “click here”  Παροχή εναλλακτικών τρόπων για πρόσβαση στην πληροφορία  Βάση στα διεθνή πρότυπα  Παροχή κειμένου για ήχο και video  Προσεχτική χρήση χρωμάτων Αυθαίρετες ετικέτες Αυθαίρετες ετικέτες Γραφικά Γραφικά Πολυμέσα χωρίς εναλλασόμενο περιεχόμενο Πολυμέσα χωρίς εναλλασόμενο περιεχόμενο

Η προσβασιμότητα δεν εξαρτάται από έναν απλά, καλό σχεδιασμό της ιστοσελίδας, αλλά κυρίως, από το αν οι σχεδιαστές έλαβαν υπόψη τους, όλα τα παραπάνω …

Η καλύτερη στιγμή για τη θεωρία, είναι η εφαρμογή της στην πράξη… Ν. Καζαντζάκης

Ευχαριστώ για την προσοχή σας…