Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διαδίκτυο Κίκα Χρυσοστόμου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διαδίκτυο Κίκα Χρυσοστόμου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διαδίκτυο Κίκα Χρυσοστόμου

2 Διαδίκτυο(Internet) Διαδίκτυο(Internet): Είναι ένας παγκόσμιο δίκτυο (International Network) που συνδέει πολλά τοπικά δίκτυα Ηλεκτρονικών υπολογιστών και επιτρέπει την μεταφορά ηλεκτρονικών δεδομένων μεταξύ τους. Τοπικό Δίκτυο (Local Area Network ή LAN): Είναι όταν συνδέονται Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές με σκοπό να επικοινωνούν μεταξύ τους. Τοπικά δίκτυα έχουν ιδιωτικές εταιρείες, πανεπιστήμια ή κυβερνητικές υπηρεσίες. Ο τρόπος σύνδεσης τους είναι μέσω τηλεφωνικών γραμμών, καλωδίων και σε κάποιες περιπτώσεις μέσω δορυφορικών συνδέσεων.

3 Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web ή www): Μπορούμε να μεταφέρουμε αρχεία σε μορφή Ιστοσελίδων (Webpages) που βρίσκονται αποθηκευμένες σε άλλους υπολογιστές (Διακομιστές), μέσω του Διαδικτύου στο δικό μας υπολογιστή (Πελάτη). Παροχείς Υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP): Είναι εταιρείες που έχουν δικούς τους υπολογιστές ενωμένους με το υπόλοιπο διαδίκτυο 24 ώρες το 24ωρο. Μέσω αυτών μπορούμε να συνδεθούμε και να χρησιμοποιούμε διάφορες υπηρεσίες του Διαδικτύου (π.χ. ηλεκτρονικό ταχυδρομείο). Παγκόσμιος Ιστός

4 Διευθύνσεις Ιστοσελίδων
Για να επισκεφθούμε μια ιστοσελίδα πρέπει να καθορίσουμε τη διεύθυνση της. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω του Ενιαίου Εντοπιστή Πόρων (Uniform Resource Locator ή URL). URL: / Module7/outline.htm Πρωτόκολλο Επικοινωνίας Διακομιστής(Server) Διαδρομή και Όνομα Αρχείου

5 Σύνθεση ενός URL Πρωτόκολλο Επικοινωνίας (Communication Protocol): Καθορίζει πιο πρωτόκολλο (π.χ. http) θα χρησιμοποιηθεί για την επικοινωνία μεταξύ του Πελάτη και του Διακομιστή. Διακομιστής(Server): Καθορίζει το όνομα του Διακομιστή (Server) που περιέχει τις ιστοσελίδες που θέλουμε. Διαδρομή και Όνομα Αρχείου (Path and Filename): Καθορίζει την ακριβή τοποθεσία του αρχείου που θα σταλεί στον Πελάτη (Client).

6 Υπερσύνδεσμοι Μια ιστοσελίδα περιέχει Υπερσυνδέσμους (Hyperlinks). Οι Υπερσυνδέσμοι συνδέουν δύο ιστοσελίδες μεταξύ τους και μπορεί να βρίσκονται ενσωματωμένοι σε κάποιο κείμενο ή σε κάποια εικόνα μέσα στην ιστοσελίδα. Όταν μετακινούμε το ποντίκι πάνω σε ένα υπερσύνδεσμο, το βελάκι αλλάζει μορφή. Κάνοντας κλικ στον υπερσύνδεσμο γίνεται λήψη μιας ιστοσελίδας από κάποιο Διακομιστή ή μεταφορά σε ένα άλλο σημείο στην ίδια ιστοσελίδα.

7 Τα προγράμματα που χρησιμοποιούνται για περιήγηση του Παγκόσμιου Ιστού ονομάζονται Φυλλομετρητές (Browsers). Παραδείγματα: Internet Explorer της Microsoft, Google Chrome, Safari της Apple, Mozzila Firefox. Φυλλομετρητές Ιστου = Web Browsers Ρόλος: Ερμηνεύουν τα αρχεία των ιστοσελίδων και παρουσιάζουν το περιεχόμενο τους στον χρήστη. Φυλλομετρητές Ιστού

8 Μηχανισμοί Αναζήτησης
Για να βρούμε κάτι που μας ενδιαφέρει στον Παγκόσμιο Ιστό μπορούμε να χρησιμοποιούμε Μηχανισμούς Αναζήτησης (Search Engines). Μπορούμε να ψάζουμε για κάτι χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά. Ο ρόλος των μηχανισμών αναζήτησης είναι να εντοπίσει και να παρουσιάσει μια λίστα με υπερσυνδέσμους προς σελίδες και που περιέχουν πληροφορίες για το θέμα που πιθανόν να μας ενδιαφέρει. Παραδείγματα:

9 RSS Feeds RSS (Really Simple Syndication): Με την χρήση των RSS ενημερωνόμαστε όταν προστεθεί νέο περιεχόμενο(π.χ φωτογραφίες,άρθρα κλπ) σε μια Διαδικτυακή Τοποθεσία. Οι σελίδες που περιέχουν τη δυνατότητα RSS ονομάζονται RSS feeds (τροφοδοτές RSS). Η συνδρομή γίνεται με τη χρήση ενός προγράμματος ανάγνωσης RSS (RSS Reader).

10 Podcasts Είναι ένα (ή και περισσότερα) ψηφιακό αρχείο πολυμέσων (ήχος,βίντεο,εικόνες) το οποίο διανέμεται μέσω του Διαδικτύου (συχνά μέσω RSS feeds) για σκοπούς αναπαραγωγής σε κινητά μέσα (π.χ mp3 players) ή προσωπικούς υπολογιστές.


Κατέβασμα ppt "Διαδίκτυο Κίκα Χρυσοστόμου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google