Ενότητα 5.1 Λίπη - Λάδια.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Διατροφή και υγεία.
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Για να διατηρηθεί ο άνθρωπος σε καλή φυσική κατάσταση και να αποφύγει σοβαρές διαταραχές στην υγεία του, χρειάζονται ορισμένες βασικές.
ΛΙΠΑΡΑ ΣΩΜΑΤΑ Εισαγωγή - Λιπαρά σώματα - Ρόλος τους στη διατροφή
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
Μεσογειακή Διατροφή Εκδήλωση «Μεσογειακό γεύμα»
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ελένη Αλεξοπούλου Ευφροσύνη Αγγέλη
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
ΛΙΠΗ Οικογενειακή Αγωγή Ι Κατερίνα Καρεκλά.
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Όσπρια ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα όσπρια και να δινει παραδείγματα
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ Στοιχεια: ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ
Τι είναι η χοληστερόλη και γιατί μας ενδιαφέρει;
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ)
EΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΕΡΟΒΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ.
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΣ Α’
ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
Δώστε πρώτα τα φύλλα εργασίας από το πείραμα «Όξινος χαρακτήρας καρβοξυλικών οξέων»
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΣ Α’
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Ενότητα 4.1 ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ.
καρβοξυλικών οξέων, υδατανθράκων,
Ενότητα 6.1 ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ.
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΛΑΔΙΑ
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Ενότητα 1.1 Νερό.
ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΛΑΔΙΑ Στόχοι Ο Μαθητής
Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Πρωτεΐνες Πρωτεΐνες Αυτοί που συμφωνούν στο φαγητό, συμφωνούν και στη ζωή. ΜΑΛΑΙΣΙΑΝΗ ΠΑΡΟΙΜΙΑ.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ. Γραπτή αξιολόγηση / διαγωνίσματα (προειδοποιημένα και απροειδοποίητα ) 60% Προφορική αξιολόγηση (συμμετοχή στο μάθημα)
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου
Γιώργος Αθανασόπουλος Κατερίνα Αθανασοπούλου
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S
ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α’
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Επιμέλεια παρουσίασης Καλοδήμου Ιωάννα
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ 3 ος Διαγωνισμός Έφηβου Μεσσήνιου Καταναλωτή.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
Έλεγχος Ακορεστότητας Ελαιολάδου 7 ο Πείραμα Ελαϊκό Οξύ CH 3 – (CH 2 ) 7 – CH = CH – (CH 2 ) 7 – COOH.
Λ ΙΠΗ Άντρη Τζιωνή 1. Λ ΙΠΗ Τα λιπίδια διαλύονται στο λίπος, όχι στο νερό Λίπη- στερεά σε θερμοκρασία δωματίου Έλαια- υγρά σε θερμοκρασία δωματίου 2.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου -Σειρά Παρουσίασης & Πρόγραμμα Όλη η ερευνητική εργασία βρίσκεται στη σελίδα
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
ΟΜΑΔΕΣ & ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
BAΘΥ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ (DEEP FRYING)
Διατροφή και Ασθένειες
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΛΙΠΙΔΙΑ.
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ενότητα 5.1 Λίπη - Λάδια

Στόχοι Με το τέλος του μαθήματος να μπορείτε να: Ορίζετε τα λίπη Επεξηγείτε τη σύνθεση των λιπών και λαδιών Ταξινομείτε τα λίπη

Ορισμός Λίπη και λάδια είναι οργανικές ουσίες που αποτελούνται από άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο. Διαφέρουν από τους υδατάνθρακες γιατί τα λίπη περιέχουν λιγότερες ποσότητες οξυγόνου. Περιέχουν λιγότερα άτομα οξυγόνου, γι’ αυτό το λόγω παρέχουν περισσότερη ενέργεια από τους υδατάνθρακες.

Η σύνθεση των λιπών και λαδιών Τα πιο πάνω χημικά στοιχεία κάνουν μονάδες γλυκερίνης και λιπαρών οξέων. Όταν μια γλυκερίνη ενωθεί με τρία λιπαρά οξέα κάνουν λίπη γνωστά ως τριγλυκερίδια. Υπάρχουν τουλάχιστον 40 λιπαρά οξέα – αμέτρητες λιπαρές ουσίες που υπάρχουν στη φύση.

Η ταξινόμηση των λιπών και λαδιών Α. Σύμφωνα με τη χημική τους σύνθεση σε 1. Απλά. Αποτελούνται από 1 μόριο γλυκερίνης και 3 μόρια λιπαρού οξέος. Γνωστά ως τριγλυκερίδια. 2. Σύνθετα Ενώσεις λιπαρών οξέων με αλκοόλες. Χοληστερόλη

Η ταξινόμηση των λιπών και λαδιών Β. Σύμφωνα με τη προέλευση τους σε 1. Ζωικά Λίπος που βρίσκεται στο κρέας, στα ψάρια και γάλα 2. Φυτικά Ελαιόλαδο, φυστικέλαιο, σογιέλαιο, ηλιανθέλαιο, αραβοσιτέλαιο, βαμβακέλαιο, κ.α.

Η ταξινόμηση των λιπών και λαδιών Γ. Σύμφωνα με την κατάσταση τους σε θερμοκρασία δωματίου σε 1. Στερεά - Όπως είναι τα ζωικά 2. Ημιστέρεα - Όπως μαργαρίνη, βούτυρο, σησαμέλαιο, μερικά ψαρέλαια 3. Υγρά – Όπως διάφορα σπορέλαια φυτικής προέλευσης

Η ταξινόμηση των λιπών και λαδιών Δ. Σύμφωνα με το αν είναι καθαρά λίπη ή λάδια ή ανακατεμένα με άλλες ουσίες σε 1. Ορατά – Όπως βούτυρο, μαργαρίνη 2. Αόρατα - Όπως το λίπος στο γάλα, στα αυγά, στο αβοκάντο κ.α.

Ενότητα 5.2 Λίπη - Λάδια

Στόχοι Με το τέλος του μαθήματος να μπορείτε να: Κατονομάζετε και διακρίνετε τις διαφορές ανάμεσα στα είδη λιπαρών οξέων. Σχολιάζετε τη συμβολή των λιπών και λαδιών στη διατροφή του ανθρώπου. Αναφέρετε τις ιδιότητες των λιπών.

Λιπαρά οξέα ή λιποξέα Τα λιπαρά οξέα αποτελούνται από 4 μέχρι 24 άτομα άνθρακα τα οποία ενώνονται με απλούς ( - ) ή διπλούς (=) δεσμούς και οξυγόνο. Ταξινομούνται σε δύο κατηγορίες Κορεσμένα: Περιέχουν μόνο απλούς δεσμούς και δεν τους λείπουν άτομα υδρογόνου.

Λιπαρά οξέα ή λιποξέα Ακόρεστα: Περιέχουν έναν ή περισσότερους διπλούς δεσμούς ανάμεσα στα άτομα του άνθρακα και τους λείπουν άτομα υδρογόνου. Τα ακόρεστα περιλαμβάνουν α. Μονοακόρεστα: Περιέχουν ένα διπλό δεσμό και τους λείπουν 2 άτομα υδρογόνου β. Πολυακόρεστα: Περιέχουν 2 ή περισσότερους διπλούς δεσμούς και τους λείπουν 4 ή περισσότερα άτομα υδρογόνου

Λιπαρά οξέα ή λιποξέα Τα ζωικά λίπη περιέχουν κορεσμένα λιπαρά οξέα για αυτό είναι στερεά ενώ τα φυτικά λάδια είναι υγρά γιατί αποτελούνται από πολλά ακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα ουσιώδη λιπαρά οξέα Τρία από τα λιπαρά οξέα είναι γνωστά ως ουσιώδη λιπαρά οξέα ή ως βιταμίνη F. Λινολεϊκό Λινολενικό Αραχιδονικό λιπαρό οξύ Είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν τα παράγει, τα παίρνει μέσα από τις τροφές. Έλλειψη τους προκαλεί διάφορες δερματικές παθήσεις.

Η συμβολή των λιπών και λαδιών στη διατροφή του ανθρώπου Ουσίες απαραίτητες στον ανθρώπινο οργανισμό Τα ζωικά λίπη έχουν βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και πρέπει να αποφεύγονται 1. Παρέχουν ενέργεια – διπλάσια από τους υδατάνθρακες. Πρέπει να καλύπτουν μόνο το 30% της συνολικής ενέργειας 2. Περιέχουν τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α D Ε Κ

Η συμβολή των λιπών και λαδιών στη διατροφή του ανθρώπου 3. Περιέχουν τα ουσιώδη λιπαρά οξέα 4. Το λίπος κάτω από το δέρμα βοηθά στην διατήρηση της θερμοκρασίας 5. Προστατεύουν τους νεφρούς από εξωτερικά κτυπήματα 6. Τα ζωικά λίπη συγκαταλέγονται στα τρία άσπρα δηλητήρια. Στόχος είναι να αποκλείονται από το καθημερινό διαιτολόγιο γιατί: α. Περιέχουν χοληστερόλη η οποία προκαλεί υπέρταση και αρτηριοσκλήρωση τα οποία σταδιακά προκαλούν καρδιακές παθήσεις. Φυσιολογικά επίπεδα της χοληστερόλης 50-200 mg σε 100 ml αίματος.

Η συμβολή των λιπών και λαδιών στη διατροφή του ανθρώπου β. Περιέχουν τριγλυκερίδια που πρέπει να διατηρούνται σε φυσιολογικά επίπεδα, δηλαδή 50 με 175 mg σε 100mlαίματος. 7. Υπερκατανάλωση των λιπών και λαδιών έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου. Προκαλεί παχυσαρκία η οποία θεωρείτε ως η ‘μήτηρ των παθήσεων’.

Η συμβολή των λιπών και λαδιών στη διατροφή του ανθρώπου 8. Χρήση ελαιόλαδου στο καθημερινό διαιτολόγιο έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην κανονική λειτουργία της καρδιάς. Μειώνει την κακή και αυξάνει την καλή χοληστερόλη

Οι ιδιότητες των λιπών και λαδιών Δε διαλύονται στο νερό Συνήθως ενώνονται με το νερό στη μορφή γαλακτώματος (κροκάδι, γάλα, κρέμα γάλακτος, κ.α.) Σε θερμοκρασία δωματίου είναι άοσμα και άγευστα Αλλάζει η φυσική τους κατάσταση με δυο τρόπους 1. Με την υδρογόνωση (από υγρά σε στερεά) 2. Με την αλλαγή της θερμοκρασίας (από στερεά υγροποιούνται, τα δε υγρά σε χαμηλές θερμοκρασίες στερεοποιούνται).

Οι χρήσεις τους στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική Α. Στην αρτοποιία τα λίπη «φουσκώνουν» τη ζύμη Β. Διατηρούν διάφορες παρασκευές υγρές αφού δεν εξατμίζονται Γ. Καλύπτοντας το αλεύρι με λίπος, οι ζύμες λιώνουν στο στόμα (τάρτες, μπισκότα) Δ. Εμπλουτίζουν την γεύση διαφόρων παρασκευών (στα όσπρια, στις σούπες, αλείφοντας τα σε φρυγανιές)

Οι χρήσεις τους στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική Ε. Είναι το κύριο συστατικό σε πολλές σάλτσες Στ. Με το κτύπημα συγκρατούν αέρα για πιο αφράτες και ευπαρουσίαστες παρασκευές Ζ. Χρησιμοποιούνται ως μέσο μαγειρέματος (βαθύ και ξέβαθο τηγάνισμα) Η. Χρησιμοποιούνται στην επάλειψη των μαγειρικών σκευών

Τροφές πλούσιες σε λίπη και λάδια Τροφή (100g) Λίπη και λάδια σε g Ψωμί ολικής άλεσης 3 Γάλα άπαχο 4 Βούτυρο 82 Μαργαρίνη 81 Σπορέλαια 100 Κρέμα γάλακτος (single) 21 Κρέμα γάλακτος(double) 48 Τυριά 23-47 Τυρί κότεϊτζ Αυγό ολόκληρο 11 Κρέατα 10-52 Μοσχαρίσιο Κοτόπουλο 17

Τροφές πλούσιες σε λίπη και λάδια Τροφή (100g) Λίπη και Λάδια σε g Κουνέλι 4 Συκώτι (ωμό) 6-10 Γλυκάδια 8 Μυαλά 8-10 Ψάρια (λιπαρά) 11-17 Πατατάκια 36 Αβοκάντο 22 Ελιές 11 Ξηροί καρποί καθαρισμένοι 36-64 Σόγια 24 Σοκολάτα γάλακτος 30 Παγωτό γάλακτος 7