Πάγκαλος Σ.-Χαραλαμπατου Λ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εργαστήριο Φυσικής Χημείας | Τμήμα Φαρμακευτικής Δημήτριος Τσιπλακίδης
Advertisements

Χημεία Β΄ Λυκείου ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Θετικής Κατεύθυνσης
Διατροφή και υγεία.
Οργανική χημεία Γ΄ Λυκείου
ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
Σαπούνι συνταγές Μπούρα Αγνή Μουτζούρη Μαρία Πετριτζικλή Ταξία
ΛΙΠΑΡΑ ΣΩΜΑΤΑ Εισαγωγή - Λιπαρά σώματα - Ρόλος τους στη διατροφή
ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΝΟΥΚΛΕΪΚΩΝ ΟΞΕΩΝ (DNA ΚΑΙ RNA) AΠΟ ΦΥΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ
ΘΕΡΜΟΧΗΜΕΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ. Click board to change its colour.
Ηλεκτρολύτες ιοντικά υδατικά διαλύματα.
Δ11: Ερωτήσεις αλάτων Ένα διάλυμα Δ1 περιέχει θειικό οξύ. Ένα διάλυμα Δ2 περιέχει υδροξείδιο του βαρίου. Α. Να γράψετε τον τύπο του οξέος και την χημική.
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Εργαστηριακές ΑσκήσειςΧημείας B΄Λυκείου Γενικής Παιδείας Επιμέλεια: Θανασούλιας Αλέξης Χημικός Σχολ.Έτος:
ΠΟΤΕΝΣΙΟΜΕΤΡΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ pH ΚΑΙ ΠΕΧΑΜΕΤΡΙΚΕΣ ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΣΕΙΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Ηλεκτρολύτες.
Οξέα οξύ (ετυμολογικά): οτιδήποτε είναι μυτερό, αιχμηρό
ΠΡΟΣΙΟΡΙΣΜΟΣ ΟΛΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΛΙΠΙΔΙΩΝ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Δώστε πρώτα τα φύλλα εργασίας από το πείραμα «Όξινος χαρακτήρας καρβοξυλικών οξέων»
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Eφαρμογές των οξέων, βάσεων και αλάτων στην καθημερινή ζωή
Λίπη - έλαια 1η Εργαστηριακή Άσκηση
Βασικοί όροι Τασιενεργά μόρια, Ιοντικά και μη ιοντικά τασιενεργά,
Oι βάσεις.
καρβοξυλικών οξέων, υδατανθράκων,
Βασικοί όροι Λιπαρά οξέα, Εστέρες, Τριγλυκερίδια, Άλατα λιπαρών οξέων,
Καρβοξυλικά οξέα.
Βασικοί όροι Εστέρες, Τριγλυκερίδια ,
2 Διδακτέα ύλη ( ): Κεφάλαιο 1 – Πετρέλαιο – Υδρογονάνθρακες (Η/C) –Αφαιρείται η §1.7 Αρωματικές ενώσεις – Βενζόλιο Κεφάλαιο 2 – Αλκοόλες – Φαινόλες.
ΑΠΟΜΟΝΩΣΕ ΤΟ DNA ΣΟΥ!.
ΑΝΑΝΕΩΣIΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ BIODIESEL. Το Biodiesel είναι μια φυσική και ανανεώσιμη, εναλλακτική λύση καυσίμων για μηχανές ντίζελ, που παράγεται από φυτικά.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΟΞΕΩΝ ΒΑΣΕΩΝ
Α2 ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΕΠΑ.Λ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Οργανική χημεία Γ΄ Λυκείου
Οξέα-βάσεις κατά Bronsted-Lowry.
Τα άλατα.
Λίπη - Λάδια Η τυπική διάκριση μεταξύ των Λιπών και Λαδιών είναι ότι σε θερμοκρασία δωματίου τα λίπη είναι στερεά, ενώ τα λάδια υγρά. Η διάκριση αυτή.
Τα οξέα και οι βάσεις στην καθημερινή ζωή μας
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦ.2.Θ: ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗΣ (α) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ Τι είναι: ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗΣ είναι η διαδικασία προσδιορισμού του.
KΛΕΟΠΑΤΡΑ ΚΤΕΝΑ LECTURE:2 KΛΕΟΠΑΤΡΑ ΚΤΕΝΑ LECTURE:2.
5. ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΕΩΣ -πρόκειται για τη σπουδαιότερη τάξη των ογκομετρικών μεθόδων αναλύσεως με ευρύτατη χρήση στη χημεία, τη βιολογία, τη γεωλογία,
Έλεγχος Ακορεστότητας Ελαιολάδου 7 ο Πείραμα Ελαϊκό Οξύ CH 3 – (CH 2 ) 7 – CH = CH – (CH 2 ) 7 – COOH.
ΧΗΜΕΙΑ Α ’ ΛΥΚΕΙΟΥΚΕΦ.6:6.1 (α) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Ποιες από τις ενώσεις που ακολουθούν αποτελούν αντικείμενο της;
KΛΕΟΠΑΤΡΑ ΚΤΕΝΑ LECTURE:1 KΛΕΟΠΑΤΡΑ ΚΤΕΝΑ LECTURE:1.
Καθαριότητα στην καθημερινή μας ζωή Εργασία στο μαθημα της Χημειας Καθαριότητα στην καθημερινή μας ζωή Παρθενίου Γεσθημανή Στεμπάρι Φλάβια Γκινάι Λούσυ.
Λιπίδια Με τον όρο λιπίδια εννοείται μια μεγάλη ομάδα οργανικών ενώσεων που απαντούν στη φύση και είναι συνήθως εστέρες λιπαρών οξέων με διάφορες αλκοόλες.
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Περιβαλλοντική Βιολογία Βιομόρια – Λιπίδια Περιβαλλοντική Βιολογία Βιομόρια – Λιπίδια Εισηγητής: Γ. Καρρής.
Παρασκευή σαπουνιού Μάντζιου Μαρία χημικός. σαπούνια ονομάζονται τα άλατα των ανωτέρων μονοκαρβοξυλικών οξέων (παλμιτικού, στεατικού και ελαϊκού) με νάτριο.
EIΣΑΓΩΓΗ Στη Χημική Σύσταση των Βιομορίων από τα φυσικά στοιχεία, σχετίζονται με την δομή και τις λειτουργίες της ζωής.
Ογκομέτρηση πολυπρωτικών οξέων
ΕΚΦΕ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ Χημεία Γ΄ Λυκείου Ρυθμιστικά Διαλύματα – Ογκομέτρηση Στέφανος Κ. Ντούλας Χημικός MSc-Med Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Αγίων Αναργύρων Αντώνης Χρονάκης.
Βιοχημεία Ενότητα 19: Λιπίδια:
ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Aπομόνωση DNA από επιθηλιακά κύτταρα παρειάς
Διοξείδιο του άνθρακα Το CO2 εισέρχεται στα φυσικά νερά από τις εξής οδούς: Από την ατμόσφαιρα Με το νερό της βροχής (ελαφρώς όξινο) Ως προϊόν αποσύνθεσης.
ΚΕΦ.3.Θ: ΑΛΟΓΟΝΟΦΟΡΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ (α)
Ισχυρό αλκαλικό καθαριστικό
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
Οργανική Χημεία και Υδρογονάνθρακες
Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ
ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ (ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ)
Μείγματα.
ΑΠΟΜΟΝΩΣΕ ΤΟ DNA ΣΟΥ!.
Τα ένζυμα στα απορρυπαντικά
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ Χαραλαμπάτου Ελένη τριγλυκερίδια
Διαδραστικά σχολικά βιβλία
ΛΙΠΙΔΙΑ.
Πειράματα Χημείας για το Λύκειο Σχολ. έτος
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Πάγκαλος Σ.-Χαραλαμπατου Λ. τριγλυκερίδια υδροξείδιο του Νατρίου σαπούνι γλυκερίνη ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ Πάγκαλος Σ.-Χαραλαμπατου Λ.

Στόχοι: ο μαθητής να μπορεί Να παρασκευάζει το πιο κοινό είδος σαπουνιού, που είναι το σαπούνι με νάτριο (σκληρό σαπούνι). Να εκτελεί ένα πείραμα σε μικρή κλίμακα που να αναπαριστά μια βιομηχανική διαδικασία. Να αποκτήσει την ικανότητα χειρισμού εργαστηριακών οργάνων. Να κατανοεί και να εξηγεί ότι πολλά από τα προϊόντα που διευκολύνουν την καθημερινή μας ζωής (π.χ σαπούνια), οφείλονται στην ανάπτυξη της επιστήμης της Χημείας και μπορούν να παρασκευαστούν σχετικά εύκολα από απλά υλικά.

Βασικές γνώσεις Τα σαπούνια είναι μείγματα αλάτων νατρίου λιπαρών οξέων( κυρίως του παλμιτικού, στεατικού και ελαϊκού) . Είναι μείγματα γιατί και τα λίπη από τα οποία παρασκευάζονται είναι επίσης μείγματα εστέρων. Η αντίδραση παρασκευής τους, μία από τις πιο παλιές χημικές συνθέσεις, είναι γνωστή σαν σαπωνοποίηση.

Υπάρχουν δύο μέθοδοι για την παρασκευή των σαπουνιών: 1η μέθοδος Τα λίπη και τα έλαια υδρολύονται πρώτα με υπέρθερμο υδρατμό και διασπώνται σε γλυκερίνη και σε ελεύθερα λιπαρά οξέα. Αφού απομακρυνθεί με κατάλληλο τρόπο η γλυκερίνη, στα οξέα που απομένουν προστίθεται η απαιτούμενη για την εξουδετέρωση ποσότητα βάσης, ώστε τα λιπαρά οξέα να μετατραπούν σε σαπούνι

1 μέθοδος CH2OCOR CH2OH RCOOH   CHOCOR´ + 3 Η2O  CHOH + R΄COOH   CHOCOR´ + 3 Η2O  CHOH + R΄COOH CH2OCOR΄΄ CH2OH R΄΄COOH (Λίπος ή λάδι) (γλυκερίνη) (οξέα)

2 μέθοδος Τα λίπη και τα έλαια βράζονται επί τρεις με τέσσερις ώρες με υδατικό διάλυμα NaOH ή KOH. Η μέθοδος αυτή απαιτεί λίπη ή λάδια (ελαιόλαδο, ιχθυέλαια, πυρηνέλαια, βαμβακέλαια κ.ά.) καθώς και διάλυμα NaOH. Τα λίπη αυτά (φυτικής ή ζωικής προέλευσης) περιέχουν τριγλυκερίδια (τριεστέρες της γλυκερίνης), η υδρόλυση των οποίων σε αλκαλικό περιβάλλον π.χ. παρουσία ΝaΟΗ ή ΚΟΗ, δίνει ως προϊόντα γλυκερίνη και ένα μείγμα αλάτων μακράς αλυσίδας καρβοξυλικών οξέων με Νa ή Κ. Το μείγμα αυτό αποτελεί τους σάπωνες και οι αντιδράσεις σαπωνοποίησης είναι ο τρόπος με τον οποίο αυτοί παρασκευάζονται.

Η χημική αντίδραση υδροξείδιο του Νατρίου γλυκερίνη σαπούνι τριγλυκερίδια υδροξείδιο του Νατρίου σαπούνι γλυκερίνη

Απορρυπαντική δράση των σαπουνιών. Αν και σήμερα τα σαπούνια ποικίλουν ως προς τη σύσταση και τη μέθοδο παρασκευής, χημικώς ενεργούν με τον ίδιο τρόπο.

Είναι μόρια αμφιπαθητικά Το καρβοξυλικό τους άκρο είναι υδρόφιλο ένω το υπόλοιπο τμήμα τους(ανθρακική αλυσίδα) είναι λιπόφιλο.

Απορρυπαντική δράση των σαπουνιών. Είναι φανερό ότι το πολικό τους άκρο έχει μια συγγένεια προς το νερό, ενώ οι υδρογονοανθρακικές αλυσίδες (υδρόφοβες ουρές ) το αποφεύγουν. Έτσι κατά την διάλυσή τους στο νερό ευνοείται ο σχηματισμός μικυλλίων

Απορρυπαντική δράση των σαπουνιών. Το μικκύλιο έχει σφαιρική δομή,όπου, όπως φαίνεται στο διπλανό σχήμα οι πολικές κεφαλές βρίσκονται στην επιφάνειά του ένώ οι υδρόφοβες ουρές συσσωρεύονται στο εσωτερικό του.

Απορρυπαντική δράση των σαπουνιών. Στο σύστημα νερού –ρύπου (λιπαρής σύστασης) τα αλκύλια(υδρόφοβες ομάδες) αποφεύγοντας το νερό προσανατολίζονται προς το ρύπο, ενώ τα καρβοξυλικά άκρα προεκβάλλονται προς το υδατικό περιβάλλον.

Απορρυπαντική δράση των σαπουνιών. Τα αρνητικά φορτισμένα εξωτερικώς μικύλλια αλληλοαπωθούνται και σχηματίζουν γαλακτώματα με αποτέλεσμα την απομάκρυνση του λιπαρού ρύπου.

Συνθετικά απορρυπαντικά Αν και τα συνθετικά απορρυπαντικά ποικίλουν σημαντικά στη χημική τους δομή, τα μόριά τους έχουν κοινά χαρακτηριστικά με τα σαπούνια και ανάλογη απορρυπαντική δράση

Συνθετικά απορρυπαντικά Είναι αμφιπαθητικά μόρια αποτελούνται από ένα μεγάλο μη πολικο υδρογονανθρακικό άκρο (λιπόφιλο) και ένα πολικό άκρο (υδρόφιλο)

Συνθετικά σαπούνια,τα απορρυπαντικά Η ανθρακική αλυσίδα παλαιότερα ήταν διακλαδισμένη αλλά οι παράπλευρες αλυσίδες εμπόδιζαν την γρήγορη βιολογική αποσύνθεση των υπολειμμάτων των απορρυπαντικών αυτών (αφρισμός αποχετεύσεων και δεξαμενών!!).