Θερμομετρα ηλεκτρικησ αντιστασησ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Tάσος Μπούντης Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστήμιο Πατρών
Advertisements

Ο Ηλεκτρονόμος Ο Ηλεκτρονόμος (Relay) είναι ένας μηχανικός διακόπτης, του οποίου οι επαφές ελέγχονται από έναν ηλεκτρομαγνήτη. Ο ηλεκτρονόμος είναι ένα.
Κεφάλαιο 3 TΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ
Εσωτερική Ενέργεια.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ.
Εναλλασσόμενα Ρεύματα
ΜΙΚΡΟΦΩΝΑ Ηλεκτροακουστικές συσκευές που μετατρέπουν τα ηχητικά κύματα σε ηλεκτρικές μεταβολές Τάση ή ρεύμα ήχος μικρόφωνα.
ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΓΕΩΦΥΣΙΚΩΝ ΔΙΑΣΚΟΠΗΣΕΩΝ
Εργασίες ατομικές ή ανά δύο Προθεσμία 8/1/2013
Εξαρτώνται από τη θερμοκρασία
Κυκλώματα ΙΙ Διαφορά δυναμικού.
Ο Ηλεκτρονόμος Ο Ηλεκτρονόμος (Relay) είναι ένας μηχανικός διακόπτης, του οποίου οι επαφές ελέγχονται από έναν ηλεκτρομαγνήτη. Ο ηλεκτρονόμος είναι ένα.
Κύκλωμα RLC Ζαχαριάδου Κατερίνα ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ.
ΕΝΟΤΗΤΑ 2η ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ Α΄
ΕΝΟΤΗΤΑ 3η ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ Β΄
ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ 1. Μεγέθη που χαρακτηρίζουν μια ταλάντωση
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ –ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΓΗ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ:
Κεφάλαιο Η5 Ρεύμα και αντίσταση.
HΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΘΕΡΜΑΣΤΡΕΣ
Φυσική Β’ Λυκείου Κατεύθυνσης
ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία Διάλεξη 5
2.1 ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ.
Υλικά με θετικό θερμικό συντελεστή αντίστασης Η εξάρτηση PTC
2.4 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΑΓΩΓΟΥ
6.5 ΘΕΡΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΟΛΗ & ΣΥΣΤΟΛΗ
Ηλεκτρομαγνητικά πεδία
Ειδικότητα Ηλεκτρολογίας
Επιμέλεια παρουσίασης: Κυρισκόζογλου Ουρανία
Ποιο είναι το χαρακτηριστικό της απλής αρμονικής ταλάντωσης; Εαν ένα σύστημα αφού εκτραπεί από τη θέση ισορροπίας, δέχεται δύναμη επαναφοράς F=-κχ και.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ
Medilab.pme.duth.gr Δρ. Π. Ν. Μπότσαρης 1 ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΕΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ κ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΥΛΙΚΩΝ, ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ.
5.1 Παραμορφώσεις, Τροπές, Στροφές Το διάνυσμα της μετατόπισης: Θλίψη: Η τροπή ε -1, γιατί δε μπορούμε να κοντύνουμε ένα σώμα περισσότερο από το ίδιο του.
ΣΤΟΧΟΙ Ο μαθητής θα πρέπει να: Αναφέρει τα χαρακτηριστικά στοιχεία και χρήσεις για τους ειδικούς αντιστάτες που αναφέρονται πιο κάτω: (α) Θερμίστορ (β)
Φυσική για Μηχανικούς Υπέρθεση Στάσιμα Κύματα Εικόνα: O Carlos Santana εκμεταλλεύεται τα στάσιμα κύματα στις χορδές του. Αλλάζει νότα στην κιθάρα του πιέζοντας.
ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ eclass: MED684 Π. Παπαγιάννης Επικ. Καθηγητής, Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής, Ιατρική Σχολή Αθηνών. Γραφείο
Θεωρητικοί κύκλοι αέρα-Γενικά Θερμοδυναμικός κύκλος: Εργαζόμενο μέσο σταθερό, με μόνιμη (σταθερή) παροχή σε κλειστό κύκλωμα. Μηχανικός κύκλος σε εμβολοφόρο.
1 Μετασυλλεκτικοί Χειρισμοί Γεωργικών Προϊόντων Ενότητα 9 : Ψυχρομετρικά όργανα. Διδάσκων: Παπαιωάννου Χρυσούλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια. Τμήμα Τεχνολόγων.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Ι 7 η Διάλεξη Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΡΙΖΩΝ  Ορισμός του γεωμετρικού τόπου ριζών Αποτελεί μια συγκεκριμένη καμπύλη,
Κ Υ Μ Α Τ Ι Κ Η.
Τμήμα Φυσικοθεραπείας ΤΕΙ Αθήνας Ηλεκτρισμός Διαφάνειες και κείμενα από: P Davidovic: Physics in Biology and Medicine Χ. Τσέρτος (Πανεπ. Κύπρου)
Ποιο είναι το χαρακτηριστικό της απλής αρμονικής ταλάντωσης; Εαν ένα σύστημα αφού εκτραπεί από τη θέση ισορροπίας, δέχεται δύναμη επαναφοράς F=-κχ και.
Κλασσική Μηχανική Ενότητα 2: Μονοδιάστατες Κινήσεις Βασίλειος Λουκόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Φυσικής.
1 ΕΠΑΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Ερευνητική Εργασία ΑΤ2 Καθηγητής: Τσαφάς Α. Σχ. Ετος Θέμα: Μετατροπή του ήχου σε ηλεκτρικά σήματα και αντίστροφα.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός 1 Αντίσταση αγωγού.
Αστικό μικροκλίμα – αστική θερμική νησίδα ασκήσεις
Μηχανική των υλικών Θερμικές τάσεις και παραμορφώσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ηλεκτρικές Μηχανές ΙΙ Ενότητα 9: Μέθοδοι Εκκίνησης Μονοφασικών Κινητήρων Ηρακλής.
ΕΛΕΓΧΟΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ξεκίνημα ηλεκτροκινητήρα με σύστημα Αστερο-Τριγώνου (Υ-Δ) για εκκίνηση
ΠΗΝΙΟ Το πηνίο είναι ένα από τα παθητικά στοιχεία των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων όπως είναι οι αντιστάσεις και οι πυκνωτές. Το Πηνίο αποτελείται από σπείρες.
Υψηλές Τάσεις Ενότητα 1: Βασικές Έννοιες και Ορισμοί
Κλασσική Μηχανική Ενότητα 8: ΟΙ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ LAGRANGE
ΦΥΣΙΚΗ Ε΄ ΔΗΜΟΤΙKOY ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ Ο
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΑΠΕ 2016
Απο ποιούς παράγοντες εξαρτάται η αντίσταση ενός αγωγού;
Ηλεκτρικό ρεύμα.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΜΕΤΡΗΣΗΣ
ΠΗΝΙΟ Το πηνίο είναι ένα από τα παθητικά στοιχεία των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων όπως είναι οι αντιστάσεις και οι πυκνωτές. Το Πηνίο αποτελείται από σπείρες.
Εσωτερική Ενέργεια ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Πλήρης αναφορά Βιβλιογραφίας θα αναρτηθεί με την ολοκλήρωση των σημειώσεων.
Μαγκαφάς Λυκούργος και Κόγια Φωτεινή
ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ - ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ
Μέτρηση άγνωστης αντίστασης
ΦΑΣΗ φ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗΣ
ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ.
Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΥΛΙΚΟΥ
Κεφάλαιο 4 Ενεργειακή Ανάλυση Κλειστών Συστημάτων
ΑΝΤΙΣΤΑΤΕΣ & ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ
Αντίσταση αγωγού.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Θερμομετρα ηλεκτρικησ αντιστασησ Γραμμική και επαναλήψημη σχέση Αντίστασης(R) –Θερμοκρασίας(T)         Μέτρηση θερμοκρασίας ρευστού (με απλή εμβάπτιση) Μέτρηση θερμοκρασίας επιφάνειας στερεών.

Θερμομετρα ηλεκτρικησ αντιστασησ Η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί αύξηση πλάτους ταλαντώσεων. Αυτή η αυξημένη κινητικότητα, παρεμποδίζει την κίνηση των ηλεκτρονίων υπό την επίδραση του ηλεκτρικού πεδίου και έτσι προκαλείται αύξηση της αντίστασης.

Θερμομετρα ηλεκτρικησ αντιστασησ Η αντίσταση θα πρέπει: Να είναι απαλλαγμένη από κάθε μηχανική τάση και υγρασία. Να είναι φτιαγμένη από υλικό ανθεκτικό στη διάβρωση να μην υπόκειται σε μετασχηματισμούς φάσεων στο εύρος θερμοκρασιακού ενδιαφέροντος.

Θερμομετρα ηλεκτρικησ αντιστασησ Pt: ευγενές Μέταλλο, πολύ γραμμική σχέση R-T, μεγάλο θερμοκρασιακό ευρος (-272,5οC – 961,78οC) α= 0,003925 Ni: Περιορισμένο θερμοκρασιακό εύρος γιατί η σχέση R-T δεν είναι γραμμική για T>300oC Cu: Ενώ η σχέση R-T είναι πολύ γραμμική, σχηματίζει οξείδια στους 150oC Τρόπος Κατασκευής: Καλώδιο τυλιγμένο γύρω από κεραμική ή άμορφη μήτρα. Η διάταξη είναι μέσα σε προστατευτικό κάλυμμα.

Θερμόμετρα ηλεκτρικής αντίστασης ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ ΓΕΦΥΡΑΣ WHITESTONE 2-W Config: Χαμηλή Ακρίβεια λόγω αντίστασης καλωδίων 3-W Config: Καλύτερη ακρίβεια 4-W Config

Θερμομετρα ηλεκτρικησ αντιστασησ Θετικά Υψηλή ακρίβεια /κατάλληλο για εφαρμογές με ανάλογες απαιτήσεις Μεγάλο εύρος λειτουργίας Αρνητικά Για Τα>660οC η Pt μολύνεται με ακαθαρσίες από τον προστατευτικό μεταλλικό μανδύα.

Strain gauge (Αισθητήρες δύναμης) Η αντίσταση ενός αγωγού σχετίζεται με τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά αυτού, βάσει του τύπου:   Στη παραπάνω σχέση βασίζεται η αρχή λειτουργίας του Strain Gauge (Δυναμοκυψέλης). Όταν ο αγωγός δεχθεί τάση στα όρια της ελαστικής περιοχής, αλλάζει η ηλεκτρική του αντίσταση λόγω μεταβολής μήκους και διατομής.

Strain gauge (Αισθητήρες δύναμης) Δυναμοκυψέλη σε Μορφή Ζιγκ-Ζαγκ (έτσι ώστε μικρή τάση να προκαλέσει πολλαπλάσια επιμήκυνση) !! Σημαντικός ο προσανατολισμός του αισθητήρα !!

Strain gauge (Αισθητήρες δύναμης) Ο αισθητήρας κολλάει με ειδική κολλά που εξαρτάται από τον χρόνο παραμονής του στη διάταξη. Κυανοακρυλική κόλλα: Μερικές εβδομάδες Εποξική κόλλα: Περισσότερο χρόνο. Η επιφάνεια που θα κολλήσει ο αισθητήρας πρέπει να είναι υπερκαθαρή

Strain gauge (Αισθητήρες δύναμης) Έστω ότι ο αισθητήρας με αρχικό μήκος l0 και διατομή S0,δέχεται δύναμη F     To ε είναι ο συντελεστής Poisson. Επειδή βρισκόμαστε στο πρώτο 5% της ελαστικής περιοχής, η μεταβολή του μήκους και της διατομής της δυναμοκυψέλης δεν προκαλεί μεταβολή στον όγκο της. Για αυτό το ε=1.

Strain gauge (Αισθητήρες δύναμης) Η αντίσταση συναρτήσει των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της δίνεται από το τύπο:   Άρα έχουμε   Και από τους τύπους στη προηγούμενη διαφάνεια έχουμε:  

Strain gauge (Αισθητήρες δύναμης)   Λύνοντας ως προς x έχουμε:   Όπου R(F) η μετρούμενη αντίσταση και R0 η αρχική αντίσταση. Οπότε γνωρίζοντας το x μπορούμε να Βρούμε τη δύναμη F