Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Απο ποιούς παράγοντες εξαρτάται η αντίσταση ενός αγωγού;

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Απο ποιούς παράγοντες εξαρτάται η αντίσταση ενός αγωγού;"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Απο ποιούς παράγοντες εξαρτάται η αντίσταση ενός αγωγού;
Πειραματικά αποδεικνύεται ότι η αντίσταση ενός πρισματικού ή κυλινδρικού αγωγού: α) είναι ανάλογη με το μήκος ( l) του αγωγού β) είναι αντιστρόφως ανάλογη προς το εμβαδόν (S) της διατομής του γ) εξαρτάται από το υλικό του αγωγού δ) εξαρτάται από τη θερμοκρασία του αγωγού Η μαθηματική σχέση που συνδέει τα παραπάνω μεγέθη είναι

2 Απο ποιούς παράγοντες εξαρτάται η αντίσταση ενός αγωγού;
l το μήκος του αγωγού S το εμβαδόν διατομής αγωγού R: η αντίσταση του αγωγού ρ : συντελεστής που λέγεται ειδική αντίσταση, αναφέρεται στο υλικό του αγωγού, εξαρτάται από τη θερμοκρασία και μετριέται σε Ωm.

3 Πως μεταβάλλεται η ειδική αντίσταση ενός αγωγού με τη θερμοκρασία;
Η ειδική αντίσταση μεταβάλλεται με τη θερμοκρασία θ ακολουθώντας τη σχέση: θ: θερμοκρασία αγωγού ρθ: ειδικής αντίστασης στους θ°C α : σταθερά που λέγεται θερμικός συντελεστής αντίστασης- εξαρτάται από το υλικό του αγωγού και μετριέται σε grad-1. ρ0: ειδικής αντίστασης στους 0°C 1.Για τα καθαρά μέταλλα (π.χ. Αl, Cu) είναι α>0, συνεπώς η ειδική αντίσταση αυξάνεται, όταν αυξάνεται η θερμοκρασία. 2.Για τους ημιαγωγούς (Ge, Si), το γραφίτη (C) και τους ηλεκτρολύτες είναι α<0, συνεπώς η ειδική αντίσταση μειώνεται, όταν αυξάνεται η θερμοκρασία. 3.Για ορισμένα κράματα όπως η κονσταντάνη , η μαγγανίνη κ.ά., είναι α= 0 συνεπώς η ειδική αντίσταση δεν εξαρτάται από τη θερμοκρασία.

4 Πως μεταβάλλεται η ειδική αντίσταση ενός αγωγού με τη θερμοκρασία;
Η γραφική παράσταση της αντίστασης ενός αγωγού με τη θερμοκρασία για τις διάφορες τιμές του θερμικού συντελεστή α φαίνεται στο διάγραμμα.

5 Πως μεταβάλλεται η ειδική αντίσταση ενός αγωγού με τη θερμοκρασία;
Σχέση αντίστασης – θερμοκρασίας Η αντίσταση Rθ ενός αγωγού στους θ°C είναι:


Κατέβασμα ppt "Απο ποιούς παράγοντες εξαρτάται η αντίσταση ενός αγωγού;"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google