Η ίδρυση των Ολυμπιακών αγώνων

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
Advertisements

Βακχυλίδης Δευτερη παραδοση (11/3/2014).
Τα Ολυμπιακά αγωνίσματα Δρόμος Το παλαιότερο και σημαντικότερο άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ο δρόμος. Ο νικητής του σταδίου δρόμου ήταν εκείνος που.
ΟΝΟΜΑ:ΑΝΤΡΗ ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ:ΔΑΣΚΑΛΑ ΚΩΔΙΚΟΣ ΟΜΑΔΑΣ:ΔΛΕΜ0074
Η ελια στην αρχαιοτητα.
Απο τους Νίκο Βλαχάκη και Γιάννη Γλέζο
"Η αλληλεπίδραση του αθλητισμού με τη κοινωνική πραγματικότητα”
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΕΚΑΣ ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΜΠΕΚΑ
ΘΕΜA:ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ1)ΕΛΕΝΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΡΧΑΙΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Οι ολυμπιακοί αγώνες στην αρχαιότητα
Ολυμπιακοί αγώνες: Από το χθες στο σήμερα
Όνομα μαθητή / τριας , Καπετανέα Μάρθα
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥΣ
ΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΠΟΥ ΕΝΩΝΑΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΠΥΓΜΑΧΙΑ Δεν επιτρέπονται οι λαβές και τα χτυπήματα στα γεννητικά όργανά. Ο πυγμάχος αν παραδεχόταν ότι έχανε έπεφτε στο έδαφος.
ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Ή ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Ολυμπιακοί Αγώνες Αγώνες που τελούνταν στην Ολυμπία κατά την αρχαιότητα και μέχρι τον 4ο αι. και συνεχίζονται ως τις μέρες μας. Οι Ολυμπιακοί αγώνες υπήρξαν.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ δ.
Ερευνητικη Εργασια Ά Ταξησ Λυκειου Μyρινα ετοσ ο Τετραμηνο
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ολυμπιακοί αγώνες στην αρχαιότητα
Οι παλιοί Ολυμπιακοί Αγώνες
ΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ Ελaδασ
Η ελιά ή ελαιόδενδρο ή λιόδεντρο (επιστ
Ολυμπιακοί Αγώνες.
ΟΜΑΔΑ PROJECT Ο ΤΕΟ Κ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Ασμάνη Σοφία 17ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ.
Η ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ
«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του τότε»
Νικόλας - Κωνσταντίνος Μπαρτζώκας 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ΠΤΔΕ - ΑΠΘ Τάξη Ε 2.
Γυμνασιο καλυβιων: ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Οι δεσμοί που ένωναν τους Έλληνες
1 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΩΔ.ΔΛΕΥ0028 ΚΛΕΙΤΟΣ ΠΟΛΥΝΕΙΚΗΣ ΚΑΘ. Φ.Α. 29/5/20Ο3 29/5/2003 Πέμπτη,Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμεια.
Ολυμπιακοί Αγώνες.
Οι Ολυμπιακοί αγώνες ήταν οι αρχαιότεροι και σημαντικότεροι από όλους τους ελληνικούς αγώνες και η σπουδαιότερη θρησκευτική γιορτή προς τιμή του Ολύμπιου.
Ολυμπιακα αθληματα.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ LES JEUX OLYMPIQUES DE LA GRECE ANTIQUE.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούσαν αποτελούσαν τους σπουδαιότερους σπουδαιότερους αγώνες στην αρχαία Ελλάδα. Πραγματοποιούνταν στο λαμπρότερο.
ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ. Ολυμπιακοί αγώνες Οι Ολυμπιακοί αγώνες στην αρχαιότητα ήταν η πιο σημαντική διοργάνωση της αρχαίας Ελλάδας και διεξάγονταν.
ΜΑΘAIΝΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ. ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν το 776 π.Χ., στην Αρχαία Ολύμπια. Τότε οι Αγώνες.
Τα Ολυμπιακά αγωνίσματα Δρόμος Το παλαιότερο και σημαντικότερο άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ο δρόμος. Ο νικητής του σταδίου δρόμου ήταν εκείνος που.
Αρχαία Ήλιδα Μουσείο Αρχαίας ΄Ηλιδας Μουσείο Αρχαίας τεχνολογίας Καταπληκτικές εφευρέσεις!!!
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Δημήτρης. Κ Κωνσταντίνος. Ξ. Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν στην Αθήνα το 'Aρχισαν στις 6 Απριλίου, ανήμερα του.
Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης Μάθημα: Φυσική Αγωγή Υπ. Καθηγητής: Λάμπρος Αθανασόπουλος Τμήμα: Α1 Σχολικό έτος: Από.
TΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΣΥΛΙΑΘΕΟΔΩΡΑΕΛΕΝΗΕΛΕΝΑ.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ. ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ Τα αγωνίσματα της αρχαίας Ολυμπιάδας ήταν 6.Οι αγώνες δρόμου,η πάλη,η πυγμαχία,το παγκράτιο,το πένταθλο.
ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΙΔΕΩΔΗ
ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Χαρακτηριστικά - Σύμβολα
Στην Αρχαιότητα και Σήμερα
Ομάδα εργασίας: «Τα 5 φύλλα»
Αθλητισμός στην αρχαία Ελλάδα
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Δημήτρης Φ. Παύλος Ν. Νικόλας Σουντουλίδης.
Οι ολυμπιακοι αγωνεσ και ο ηροδωροσ
Ολυμπιακά αθλήματα Στέλιος Μποχορίδης Α2.
ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
Χρήστος Μπ. Ραφαήλ Γ. Δημήτρης Κ. Ιάσων Κ.
Μαρία-Στεφανία Χατζηγρηγορίου 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαιότητα
Αρχαία Ολυμπιακά Αγωνίσματα
Οι παλιοί Ολυμπιακοί Αγώνες
ΟΝΟΜΑ: ΑΝΤΡΗ ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΔΑΣΚΑΛΑ ΚΩΔΙΚΟΣ ΟΜΑΔΑΣ: ΔΛΕΜ0074.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Ολυμπιακοί αγώνες: Από το χθες στο σήμερα ΔΟΥΛΙΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 2 Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Α, Β, Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ Φ. ΑΓΩΓΗΣ.
 ΣΤΑΔΙΟ  ΔΙΑΥΛΟΣ  ΔΟΛΙΧΟΣ  ΠΕΝΤΑΘΛΟ ΚΑΙ ΠΑΛΗ  ΠΥΓΜΗ  ΤΕΘΡΙΠΠΟ  ΠΑΓΚΡΑΤΙΟ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΙΠΠΟΥ ΚΕΛΗΤΟΣ  ΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΗ ΠΑΙΔΩΝ  ΠΕΝΤΑΘΛΟ ΠΑΙΔΩΝ 
ΕΠΑΛ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ Σχολικό έτος : Τάξη ΑΟΔ Μάθημα: Ερευνητική εργασία Θέμα : « Αθλητισμός » (Νους υγιής εν σώματι υγιεί)
neilos
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η ίδρυση των Ολυμπιακών αγώνων Η ίδρυση των αγώνων, σύμφωνα με μερικούς μύθους, αποδίδεται στον ημίθεο Ηρακλή, ο οποίος ιδρύει τους αγώνες δρόμου αλλά και τις αρματοδρομίες. Ο Ηρακλής είναι εκείνος που έφερε την αγριελιά από τη χώρα των Υπερβορείων, τη φύτεψε στο Ιερό, και καθόρισε τα όρια της ιεράς Άλτεως.   Επίσης σύμφωνα με άλλους μύθους, ο Ιδαίος Ηρακλής με τα τέσσερα αδέλφια του, τους Δακτύλους ή Κουρήτες, φτάνει στην Ολυμπία από την Κρήτη, ορίζει το μήκος του σταδίου, οργανώνει αγώνες δρόμου με τα αδέλφια του και στεφανώνει το νικητή με αγριελιά. 

Οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες και η αναβίωση τους Οι αρχαίες γραπτές πηγές αναφέρουν ως έτος έναρξης των αγώνων το 776 π.Χ Καταργήθηκαν από το Θεοδόσιο Α΄ το 393 μ.Χ. (293η Ολυμπιάδα), όταν με διάταγμά του απαγορεύθηκε η λειτουργία όλων των ειδωλολατρικών Ιερών. Ύστερα από διακοπή 15 αιώνων οργανώθηκαν στην Αθήνα το 1896, και τελούνται από τότε κάθε τέσσερα χρόνια. 

Το πρόγραμμα των αγώνων Δύο ημέρες πριν την έναρξη των αγώνων, αθλητές, κριτές και επίσημοι ξεκινούσαν σε πομπή από την Ήλιδα και έφταναν στην Ολυμπία διανύοντας την Ιερά Οδό. Τα Ολυμπιακά αγωνίσματα της αρχαιότητας ήταν τα παρακάτω:   Δρόμος Το στάδιο Ο δίαυλος Ο δόλιχος Ο οπλίτης Το πένταθλο Το άλμα Ο δίσκος Το ακόντιο Η πάλη Η πυγμή Το παγκράτιο Αρματοδρομίες Το τέθριππο Η απήνη Η συνωρίδα Τα ιππικά αγωνίσματα

Άλμα Δρόμος Ακόντιο Δίσκος Πάλη Το πένταθλο Η παράδοση αναφέρει ότι πρώτος ο Ιάσων δημιούργησε το πένταθλο, την ένωση δηλαδή πέντε διαφορετικών αγωνισμάτων προς τιμήν του φίλου του Παλέα, ο οποίος είχε νικήσει στην πάλη, στους αγώνες που τέλεσαν οι Αργοναύτες στη Λήμνο, αλλά είχε έλθει δεύτερος σε όλα τα υπόλοιπα αγωνίσματα. Ο νικητής του πεντάθλου θεωρείτο και ο πιο σπουδαίος. Μάλιστα ο Αριστοτέλης τον θεωρεί ως «τον κάλλιστον των Ελλήνων».

Οι τιμές των Ολυμπιονικών Οι σημαντικότερες τιμές του Ολυμπιονίκη που εξασφάλιζαν τη δόξα του και την υστεροφημία του για πάντα ήταν: το δικαίωμα του να τοποθετήσει το άγαλμά του στην ιερή Άλτη ο επινίκιος, ο ύμνος δηλαδή που γραφόταν για να εξυμνήσει τη νίκη του. Οι δύο αυτές τιμές εξασφάλιζαν τη δόξα του και το όνομά του έμενε γνωστό για πάντα. 

Κότινος Ήταν ένα στεφάνι από κλαδί αγριελιάς το οποίο καθιέρωσε ο Ίφιτος, ύστερα από σχετικό χρησμό του μαντείου των Δελφών. Σύμφωνα με την παράδοση, δινόταν ως έπαθλο των αγώνων. Τα κλαδιά για τα στεφάνια των νικητών έκοβαν από την Καλλιστέφανο ελιά που ήταν νοτίως του ναού του Διός.

Αλεξάνδρα Τσιάβου & Χριστίνα Γιασιτζίδου Έλληνες Ολυμπιονίκες Πύρος Δήμας Μιρέλα Μανίανη Νίκος Κακλαμανάκης Δημοσθένης Ταμπάκος Αλεξάνδρα Τσιάβου & Χριστίνα Γιασιτζίδου Πηγή Δεβετζή Κώστας Κεντέρης Σπύρος Λούης Αλέξανδρος Νικολαΐδης