Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Στην Αρχαιότητα και Σήμερα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Στην Αρχαιότητα και Σήμερα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Στην Αρχαιότητα και Σήμερα
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Στην Αρχαιότητα και Σήμερα

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι γνώσεις μας για τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες πιστοποιούνται από δεκάδες γραπτές και μη πηγές: συγγραφείς όπως ο Παυσανίας, ο Πλούταρχος, ο Επίκτητος και τόσοι άλλοι, περιγράφουν εντυπώσεις και εμπειρίες αθλητών. Επίσης, αθλητικές σκηνές απεικονίζονται σε αρχαία έργα τέχνης, καθώς και σε ευρήματα ανασκαφών. Η μελέτη της διαχρονικότητας των πιο σπουδαίων αγώνων της ανθρωπότητας, συμβάλλει στη συνειδητοποίηση της ταυτότητάς μας και της διαμόρφωσής μας συλλογικά και ατομικά, καθώς και στη συνέχιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Με αυτή τους την εργασία οι μαθητές αξιοποίησαν το εγχειρίδιο του σχολείου, εγκυκλοπαίδειες καθώς και τα σύγχρονα εργαλεία τεχνολογίας. Η καθηγήτρια Δασυγένη Μαρία

3 ΑΡΧΑΙΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ Οι Ολυμπιακοί Αγώνες υπάρχουν εδώ και χρόνια. Πρώτη φορά έγιναν στο βασίλειο της Ήλιδας (776 π.Χ.), στην Ολυμπία, γι’ αυτό ονομάστηκαν Ολυμπιακοί Σύμφωνα με έναν θρύλο, ήταν επινόηση του Ηρακλή, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση των 12 άθλων του αποφάσισε να το γιορτάσει διοργανώνοντας αγώνες που αφιέρωσε στον πατέρα του το Δία.

4 Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί στην αρχή κρατούσαν μόνο 1 ημέρα
Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί στην αρχή κρατούσαν μόνο 1 ημέρα. Ύστερα προστέθηκαν περισσότερα αγωνίσματα και χρειάζονταν 2 ημέρες. Στη συνέχεια προστέθηκαν και άλλα αγωνίσματα, μέχρι που το 692 π.Χ. έφτασαν να διαρκούν 5 ολόκληρες ημέρες και ήταν κάπως έτσι: ΗΜΕΡΑ 1η : Τελετή έναρξης και θυσίες στο Δία Ορκωμοσία κριτών και όρκοι αθλητών ΗΜΕΡΑ 2η: Πένταθλο, ποίηση και αρματοδρομίες ΗΜΕΡΑ 3η : Θυσίες στο Δία Αγώνες δρόμου ΗΜΕΡΑ 4η : Αγώνας δρόμου με πανοπλία, πυγμαχία, πάλη, παγκράτιο ΗΜΕΡΑ 5η : Απονομή βραβείων, απόδοση ευχαριστιών στο Δία. Δεξίωση για τους νικητές

5 Οι Ολυμπιακοί αγώνες καταργήθηκαν το 393 μ. Χ
Οι Ολυμπιακοί αγώνες καταργήθηκαν το 393 μ.Χ. από το Βυζαντινό Αυτοκράτορα Θεοδόσιο Α’ που ήταν χριστιανός και αντίθετος με τη λατρεία των αρχαίων Θεών. Το 1896, και μετά από πολλές προσπάθειες του Γάλλου βαρόνου Πιέρ Ντε Κουμπερτέν, διεξάγονται στην Αθήνα οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες. Πιέρ Ντε Κουμπερτέν

6 ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ… ...τα χάλκινα βραβεία της τρίτης θέσης απονεμήθηκαν για πρώτη φορά το 1908. …μέχρι το 1928 όλα τα μετάλλια δίνονταν στην τελετή λήξης την τελευταία ημέρα. …τα βάθρα των νικητών πρωτοπαρουσιάστηκαν στους Ολυμπιακούς το 1932. …ένα χρυσό μετάλλιο των Ολυμπιακών αξίζει μόλις 75 δολάρια (περίπου 60€), επειδή αποτελείται κατά 90% από συμπαγές ασήμι. Υπάρχουν μόνο 6γρμ. χρυσού που το επικαλύπτουν.

7 ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ… …το 1924 διαχωρίστηκαν τα θερινά από τα χειμερινά αθλήματα. …στην τελετή έναρξης η χώρα που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς, παρελαύνει τελευταία ενώ η Ελλάδα τιμητικά παρελαύνει πρώτη. …το Ολυμπιακό σύνθημα (1924) είναι «citius, altius, fortius» που στα Λατινικά σημαίνει «γρηγορότερα, ψηλότερα, δυνατότερα». …η αρίθμηση των Ολυμπιακών μετράει ακόμα και όταν αυτοί δε γίνουν - δεν έχουν γίνει 3 φορές (1916, 1940, 1944) λόγω των 2 Παγκοσμίων Πολέμων.

8 ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ Οι βασικότερες διαφορές μεταξύ των αρχαίων και των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων είναι ότι στην αρχαιότητα δεν υπήρχαν χρηματικά και άλλα έπαθλα για τους νικητές (πέρα από τη δόξα και το δάφνινο στεφάνι), δεν υπήρχαν βάθρα, σταματούσαν οι πόλεμοι (εκεχειρία), δεν υπήρχαν τα Ολυμπιακά Χωριά, οι άντρες αγωνίζονταν γυμνοί και οι γυναίκες μπορούσαν να διαγωνιστούν μόνο ως ιδιοκτήτριες αρμάτων και αλόγων και όχι ως θεατές ή αθλήτριες.

9 Κατάργηση Πάλης από τους Ολυμπιακούς
Απογοήτευση επικρατεί στον αθλητικό κόσμο μετά την απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να «κόψει» το άθλημα της πάλης από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Η πάλη είναι από τα αρχαιότερα Ολυμπιακά αθλήματα, καθώς υπάρχει στο αγωνιστικό πρόγραμμα από το 708 π.Χ., με μοναδική εξαίρεση τους Αγώνες του 1900 στο Παρίσι. «Η εκτελεστική επιτροπή πρότεινε την κατάργηση της πάλης ως βασικό άθλημα από το Ολυμπιακό αγωνιστικό πρόγραμμα. Η πάλη πλέον θα είναι στη λίστα με άλλα επτά αθλήματα, που αναμένουν την ένταξη τους στο πρόγραμμα ως επιπρόσθετα αγωνίσματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΟΕ.

10 Αυτή η απόφαση έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων και πρωτοφανή έκπληξη σε όλο τον κόσμο, που αδυνατεί να πιστέψει πως καταργήθηκε ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά ολυμπιακά αθλήματα. Η ΔΟΕ υποστήριξε στην ανακοίνωσή της ότι αυτό γίνεται σε μία προσπάθεια αναδιοργάνωσης του προγράμματος των Ολυμπιακών Αγώνων! Αν η απόφαση αυτή επικυρωθεί από τη σύνοδο της ΔΟΕ στο Μπουένος Άιρες τον προσεχή Σεπτέμβρη, θα τεθεί σε ισχύ από τη διοργάνωση του 2020. Γίνεται πλέον σαφές πως ο προσανατολισμός της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής έχει αλλάξει άρδην, δεδομένου, για παράδειγμα, πως στους Αγώνες του Ρίο το 2016 έχουν μπει στο πρόγραμμα αθλήματα όπως το ράγκμπι και το γκολφ!

11 Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, στην αρχαιότητα πριν ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες διακόπτονταν όλοι οι πόλεμοι ώστε οι αθλητές και οι γυμναστές τους να μπορούν να φτάνουν με ασφάλεια στην Ολυμπία. Πιστεύουμε ότι το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και για τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Την παραμονή των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992, άρχισε μία σύγχρονη προσπάθεια για την αναβίωση του θεσμού της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ψήφισε κάλεσμα για την τήρηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ώστε αθλητές από την πρώην Γιουγκοσλαβία να συμμετάσχουν στους Αγώνες της 23ης Ολυμπιάδας στη Βαρκελώνη. Πρωτοβουλίες εκεχειρίας προωθήθηκαν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996 και 2000 αλλά και των χειμερινών αγώνων. Νομίζουμε ότι αξίζει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επαναφορά της Ολυμπιακής Εκεχειρίας στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες γιατί θα έχει θετικά αποτελέσματα σε όλο τον κόσμο, αφού με αυτό τον τρόπο παύουν, έστω και προσωρινά, οι εχθροπραξίες.

12 Μασκότ Ολυμπιακών Αγώνων

13 Τα αθλήματα τότε και σήμερα
Ακόντιο

14 Άλμα εις μήκος

15 Πυγμαχία

16 Ποδόσφαιρο

17 Συντελεστές Παρουσίασης
ΣΤΑΗ ΣΤΑΜΑΤΙΑ ( Α3 ) ΤΣΟΥΓΓΑΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ( Α3 )

18 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Στην Αρχαιότητα και Σήμερα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google