Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Ολυμπιακοί αγώνες: Από το χθες στο σήμερα ΔΟΥΛΙΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 2 Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Α, Β, Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ Φ. ΑΓΩΓΗΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Ολυμπιακοί αγώνες: Από το χθες στο σήμερα ΔΟΥΛΙΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 2 Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Α, Β, Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ Φ. ΑΓΩΓΗΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Ολυμπιακοί αγώνες: Από το χθες στο σήμερα ΔΟΥΛΙΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 2 Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Α, Β, Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ Φ. ΑΓΩΓΗΣ

3 Περιγραφή μαθήματος  Σκοπός αυτού του κεφαλαίου είναι να γνωρίσεις την ιστορία του αθλητισμού από τους αρχαίους χρόνους ως σήμερα. Να μάθεις στοιχεία για τους αρχαίους αλλά και τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες  Τοποθεσία: Εργαστήριο Η/Υ  Αριθμός μαθητών: 25  Τάξη: Α΄ Γυμνασίου  Ενότητα: Ιστορία Φυσικής Αγωγής  Ενδεικτική Διάρκεια: 2 ώρες  Προαπαιτούμενα: Βιντεοπροβολέας, Λογισμικό, Η/Υ

4 Στόχοι μαθήματος  Να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου σε θέματα ιστορίας του αθλητισμού.  Να κατανοήσεις τη σημασία και την εξέλιξη των Ολυμπιακών Αγώνων από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή.  Να αποκτήσεις γνώσεις για την άθληση-άσκηση σε κάθε ιστορική περίοδο.  Να έχεις μια εικόνα της εξέλιξης του αθλητισμού στη σύγχρονη εποχή.  Να γνωρίσεις νέα αθλήματα.

5 Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαιότητα Οι Ολυμπιακοί ήταν οι αρχαιότεροι και σημαντικότεροι από όλους τους ελληνικούς αγώνες και η σπουδαιότερη θρησκευτική γιορτή προς τιμήν του Ολύμπιου Δία, του πατέρα των θεών. Η φήμη του ιερού της Ολυμπίας διαδόθηκε σε ολόκληρο τον ελληνικό κόσμο, ενώ σύντομα οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το σύμβολο της πανελλήνιας ενότητας. Με το πέρασμα του χρόνου η θέση και η σημασία της Ολυμπίας διευρύνθηκαν. Από απλός χώρος λατρείας εξελίχθηκε σε ένα ιερό γεμάτο περίτεχνους ναούς – ο μεγαλύτερος από τους οποίους ήταν του Δία- κοσμικά κτήρια και αγάλματα. Νέα αγωνίσματα προστέθηκαν στους Αγώνες και καινούργιες εγκαταστάσεις χτίστηκαν για να εξυπηρετήσουν τους αθλητές που συμμετείχαν σε αυτούς.

6 Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν συνδυάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκτός από αθλητικό γεγονός και με μια θρησκευτική τελετή, που ήταν το κυρίαρχο στοιχείο των αγώνων. Πιστεύεται πως οι Ολυμπιακοί αγώνες ξεκίνησαν για πρώτη φορά το 776 π. Χ., καθώς από τότε υπάρχουν τα πρώτα γραπτά στοιχεία. Η συμμετοχή των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν ήταν ελεύθερη για όλους. Στους αγώνες αυτούς κατά την αρχαϊκή και κλασική εποχή, μόνο Έλληνες μπορούσαν να λάβουν μέρος.

7 ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ : 1. Η πρώτη αφορά το μύθο του Πέλοπα, ο οποίος διοργάνωσε αγώνα αρματοδρομίας για να κερδίσει την Ιπποδάμεια. 2.Σύμφωνα με άλλο μύθο, τους αγώνες καθιέρωσε ο ημίθεος Ηρακλής.Κατά τον πέμπτο άθλο του, σύμφωνα με τον οποίο συμφώνησε με τον βασιλιά Αυγέα της Ηλείας να καθαρίσει τους στάβλους του, με αντάλλαγμα το ένα δέκατο των αγελάδων του. ΕΠΑΘΛΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Το μοναδικό έπαθλο για τους νικητές ήταν ένα στεφάνι αγριελιάς από το ιερό δέντρο της Ολυμπίας. Οι Ολυμπιονίκες απολάμβαναν τιμές ήρωα από την πόλη τους. Μπαίνοντας στην πόλη, κατεδάφιζαν ένα τμήμα από τα τείχη, καθώς η πόλη που γέννησε έναν Ολυμπιονίκη, ένιωθε ήδη ασφαλής.

8 Τα αγωνίσματα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων Ακόντιο Άλμα Δίσκος Δρόμος Ιππικά αγωνίσματα Παγκράτιο Πάλη Πένταθλο Πυγμαχία

9 ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ Σταματούσε κάθε εχθροπραξία και επιτρεπόταν ελεύθερα η προσπέλαση στη χώρα της Ηλείας, που κηρυσσόταν ουδέτερη και απαραβίαστη Απαγορευόταν αυστηρά η είσοδος στην Ηλεία σε οποιονδήποτε οπλισμένο ή σε ομάδα στρατού. Απογορευόταν η εκτέλεση οποιασδήποτε θανατικής ποινής Αποκλείονται από τους Ολυμπιακούς αγώνες, οι σκλάβοι, οι βάρβαροι φονιάδες, κακοποιοί, υπόδικοι και ανέντιμοι πολίτες. Απαγορεύεται η συμμετοχή γυναικών ως αθλητριών, απαγορευόταν ακόμη και η είσοδος στο Στάδιο των παντρεμένων γυναικών, οι οποίες δεν μπορούσαν έτσι να παρακολουθήσουν τ' αγωνίσματα. Απαγορεύεται στον αθλητή να σκοτώσει τον αντίπαλο και να χρησιμοποιεί αντιαθλητικά τεχνάσματα και πονηριές εναντίον του αντιπάλου του. Όποιος προσπαθήσει να δωροδοκήσει την Ελλανόδικο Επιτροπή, μαστιγώνεται δημοσίως. Απαγορεύεται να αμφισβητηθεί δημοσίως η ετυμηγορία της Ελλανοδίκου Επιτροπής, και Ενστάσεις γίνονται δεκτές για την ετυμηγορία της Επιτροπής, αλλά τα έξοδα βαρύνουν τον ενάγοντα. ΙΕΡΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ Η "εκεχειρία" αρχικά διαρκούσε ένα μήνα και αργότερα, από τον 5ο π.Χ. αι., τρεις μήνες. Οι κυριότεροι όροι της "εκεχειρίας" ήταν οι εξής:

10 ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ-ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ:  Οι αρχαίοι Έλληνες αγωνίζονταν γυμνοί. Για αυτούς το γυμνό σώμα δεν ήταν ντροπή, γιατί το έντυνε η αρετή και η ανδρεία. Τα σώματά τους έδειχναν την προσπάθεια και την προπόνηση που είχαν κάνει. Φαντάσου για λίγο τα αρχαία αγάλματα. Είναι τέλεια και σεμνά.  Στην αρχαία Ελλάδα ντροπή δεν ήταν το γυμνό, αλλά το αγύμναστο σώμα. Έδειχνε άνθρωπο χωρίς μόρφωση και χωρίς καλλιέργεια. Το πιο τέλειο σώμα ήταν το σώμα του πενταθλητή. Οι πενταθλητές είχαν μακριά πόδια, ευλύγιστη μέση και ήταν λεβεντόκορμοι.

11 Οι πρώτοι σύγχρονοι ολυμπιακοί αγώνες Το 1894 σε συνέδριο που οργάνωσε ο βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν στο Παρίσι ιδρύθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και αποφασίστηκε η αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων. Στη μικρή και φτωχή τότε Ελλάδα ο ενθουσιασμός για την ανάληψη των Αγώνων έφτασε στα όρια του εθνικού παραληρήματος. Όλοι εργάζονταν για την επιτυχία της διοργάνωσης που τη θεωρούσαν εθνική υπόθεση. Με χρήματα που διατέθηκαν από την κληρονομιά του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ, ξαναχτίστηκε από την αρχή και όλο με μάρμαρο το αρχαίο στάδιο που βρισκόταν στους πρόποδες του Λόφου Αρδηττού, δηλαδή το Παναθηναϊκό Στάδιο!

12 Το 1896 στο Παναθηναϊκό Στάδιο έγιναν τα αγωνίσματα του στίβου, η γυμναστική, η άρση βαρών και η πάλη, η τελετή έναρξης και λήξης των Αγώνων, καθώς και ο τερματισμός του Μαραθωνίου.

13 Στην πρώτη αυτή Ολυμπιάδα δε συμμετείχαν οι χώρες με επίσημες ομάδες. Η συμμετοχή ήταν ελεύθερη και πήραν μέρος αθλητικοί σύλλογοι και άτομα που είχαν φτάσει στην Αθήνα με δικά τους έξοδα. Έγιναν μόνον 43 αγωνίσματα και αυτά μόνον αντρικά. Οι Αμερικανοί κέρδισαν 11 χρυσά μετάλλια τα περισσότερα στο στίβο- αλλά η Ελλάδα πήρε τα περισσότερα σε σύνολο (50), από τα οποία τα 10 ήταν χρυσά.

14 Οι πρωταγωνιστές….. Ήρωας της πρώτης Ολυμπιάδας, που αποθεώθηκε από τους θεατές, ήταν ο Σπύρος Λούης, του οποίου η νίκη στο Μαραθώνιο πέρασε στο θρύλο...ο 24χρονος τότε Mαρoυσιώτης έγινε σύμβολο του Μαραθωνίου και ο πιο γνωστός στα πέρατα του κόσμου Ολυμπιονίκης της πρώτης Ολυμπιάδας επειδή πρώτος αυτός νίκησε στην απόστασή, που έτρεξε ο αρχαίος μαραθωνοδρόμος Φειδιππίδης μεταφέροντας το μήνυμα της νίκης των Αθηναίων στο Μαραθώνα…

15  Αναβιωτής των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων θεωρείται ο Γάλλος βαρώνος Πιερ ντε Κουπερτέν. Ο Κουπερτέν πίστευε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα έδιναν τη δυνατότητα στους νέους όλου του κόσμου να αναπτύξουν αρμονικά σωματικές, ψυχικές και πνευματικές αρετές.  Ο Κουπερτέν αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του στο σκοπό αυτό και τελικά κατόρθωσε να τον πετύχει.  Το Παναθηναϊκό Στάδιο είναι ένα διαχρονικό πολιτιστικό και τουριστικό σύμβολο και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Αθήνας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Προσελκύει όλους τους επισκέπτες της πόλης μας και αποτελεί ένα γνωστό σημείο αναφοράς της Αθήνας.

16 Εργασία 1: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας…  Συγκεντρώστε πληροφορίες για τις  περιηγηθείτε εικονικά στην Αρχαία Ολυμπία μέσω της Πολιτιστική Πύλης του Υπουργείου Παιδείας……Αρχαία Ολυμπία ΤΏΡΑ………….. προσπαθήστε να απαντήσετε σωστά στις παρακάτω ερωτήσεις: 1. Σε ποιο μέρος της αρχαίας Ελλάδας γίνονταν οι Ολυμπιακοί αγώνες; 2. Κάθε πόσα χρόνια διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί αγώνες; 3. Ποιος ήταν ο προστάτης θεός των Ολυμπιακών αγώνων; 4. Ποια εποχή διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί αγώνες; αθλητικές εγκαταστάσεις στην αρχαιότητα

17 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΥΜΝΟΣ Τον Ολυμπιακό Ύμνο έγραψε ο ποιητής Κωστής Παλαμάς και τη μουσική συνέθεσε ο Σπύρος Σαμάρας. Ο Ολυμπιακός Ύμνος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 25 Μαρτίου 1896,στην τελετή έναρξης των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Η παρουσίασή του προκάλεσε τέτοια συγκίνηση και ενθουσιασμό στους αθλητές, ώστε να ανακρουστεί άλλη μία φορά. Το 1958 αποφασίστηκε να καθιερωθεί ως επίσημος ύμνος του Διεθνούς Ολυμπιακού Κινήματος. Δείτε εδώ και ακούστε τον Ολυμπιακό ύμνο…….

18 Η Ολυμπιακή φλόγα Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν τη δική τους φλόγα και δάδα, μια παράδοση που επέζησε από την αρχαιότητα. Στη σύγχρονη εποχή, κάθε τέσσερα χρόνια, πριν από την έναρξη κάθε Ολυμπιάδας, γίνεται μία τελετή στην Ολυμπία. Κατά τη διάρκεια αυτής της τελετής η ολυμπιακή δάδα ανάβει με τη βοήθεια του ήλιου και την παίρνει η αντιπροσωπεία της χώρας που φιλοξενεί τους αγώνες εκείνη τη χρονιά. Αυτή η δάδα ανάβει τη φλόγα στο Ολυμπιακό στάδιο της πόλης που φιλοξενεί τους αγώνες και καίει μέχρι την ημέρα της τελετής λήξης.  Τελετή αφής Αρχαία Ολυμπία

19 Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες Οι Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς αμφιβολία είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του 20ου αιώνα. Έχοντας ήδη συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής αποτελούν μια γιγαντιαία διοργάνωση η οποία επισκιάζει με την αίγλη της όλες τις άλλες διεθνείς αγωνιστικές εκδηλώσεις… Οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι μια αθλητική διοργάνωση πολλών αγωνισμάτων που πραγματοποιείται κάθε 4 χρόνια. Ανάλογα με τα αγωνίσματα και την εποχή που λαμβάνουν χώρα χωρίζονται σε: Θερινούς και Χειμερινούς. Υπάρχουν και οι Παραολυμπιακοί αγώνες στους οποίους συμμετέχουν άτομα με κυρίως κινητικά και οπτικά προβλήματα. Μια ακόμη κατηγορία ολυμπιακών αγώνων είναι τα Special Olympics που απευθύνονται σε άτομα με διανοητικά προβλήματα άνω των 8 ετών.

20 Τελετή Έναρξης Αγώνων  Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων θεωρείται πλέον ως η μεγαλύτερη γιορτή κάθε 4 χρόνια. Κάθε πόλη που τους φιλοξενεί, μέσα από αυτή προσπαθεί να περάσει την ιστορία της στον υπόλοιπο κόσμο. Έχει πλέον καθιερωθεί οι τελετές να γίνονται Παρασκευή πριν το πρώτο Σαββατοκύριακο των Αγώνων. Δείτε την μαγευτική Τελετή έναρξης Αθήνα 2004τε την μαγευτική Τελετή έναρξης Αθήνα 2004

21 Διαφορές μεταξύ αρχαίων και σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων Τα κυριότερα χαρακτηριστικά των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων είναι:  Η οικουμενικότητα. Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν πια παγκόσμια διάσταση σε αντίθεση με τον ελληνικό χαρακτήρα των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας.  Η περιφερειακή τέλεση. Οι αγώνες τελούνται κάθε τέσσερα χρόνια σε ένα διαφορετικό τόπο τέλεσης.  Η απουσία του θρησκευτικού στοιχείου. Στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες έπαψε να υφίσταται ο θρησκευτικός χαρακτήρας των αρχαίων αγώνων.  Η συμμετοχή γυναικών.  Το πλούσιο αγωνιστικό πρόγραμμα με ομαδικά, ατομικά αλλά και αγωνίσματα που κρίνονται με βάση την αισθητική.  Η απουσία του θεσμού της εκεχειρίας.  Η εμπορευματοποίηση του θεσμού και η έντονη οικονομική επιβάρυνση των χωρών.

22 Το ταξίδι μας εδώ τελειώνει! Είσαι έτοιμος να ελέγξεις τις γνώσεις σου; Για να δούμε τι έμαθες! Προσπάθησε να απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις…… Καλή επιτυχία!

23 Η συμφιλίωση των Ελλήνων μέσα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες επιτυγχάνεται με τη κοινή συνύπαρξη στο χώρο της Ολυμπίας όπου ανακάλυπταν… Τους κοινούς στόχους Τα ίδια έθιμα Ομόθρησκο, Ομόγλωσσο και το Ομόεθνο Τη διαφορετική καταγωγή και θρησκεία Α Γ Β Δ Ερώτηση 1 ````

24 Την ταπεινότητα των αγώνων Την ηθική διάσταση των αγώνων Την συναδέλφωση των λαών Την αξία της νίκης Α Γ Β Δ Ερώτηση 2 Τι συμβόλιζε κατά την αρχαιότητα το κλαδί αγριελιάς;

25 490 π.Χ 393 μ.Χ 776 π.Χ 148 π.Χ Α Γ Β Δ Ερώτηση 3 ```` Οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες έγιναν το…

26 Ρόδιος Λεωνίδας Ήλειος Κόριβος Σπαρτιάτης Ιπποσθένης Ηρόδωρος από τα Μέγαρα Α Γ Β Δ Ερώτηση 4 Πρώτος Ολυμπιονίκης αναφέρεται το 776 π.Χ. ο…

27 ΕφόροιΑλυτάρχες ΕλλανοδίκεςΓυμνασίαρχοι Α Γ Β Δ Ερώτηση 5 ```` Ανώτατοι άρχοντες των αγώνων ήταν οι…

28 Τέσσερις μέρεςΠέντε μέρες Δέκα μέρες Έξι μέρες Α Γ Β Δ Ερώτηση 6 Οι αγώνες διαρκούσαν…

29 Τη Τρίτη μέρα Τη πρώτη μέρα Τη δεύτερη μέρα Τη Πέμπτη μέρα Α Γ Β Δ Ερώτηση 7 Η Μεγάλη θυσία στο Δία και στους προστάτες των πόλεων. Καταγραφή στο Μητρώο. Ορκωμοσία αθλητών, γυμναστών, Κριτών και η ανακοίνωση των αγωνισμάτων και αθλητών, γινόταν…..

30 Τη δευτερη και τρίτη μέραΤη πρώτη και δευτερη μέρα Τη τρίτη και τέταρτη μέραΤη τέταρτη και Πέμπτη μέρα Α Γ Β Δ Ερώτηση 8 ```` Τα Αγωνίσματα ανδρών, τα ιππικά και οι αρματοδρομίες διεξάγονταν…..

31 Ο Δίαυλος Ο Δόλιχος Το Στάδιο Ο Οπλίτης Δρόμος Α Γ Β Δ Ερώτηση 9 ```` Το μοναδικό αγωνίσματα των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων ήταν…

32 Ολυμπιάδα ΙερομηνίαΑθλητομηνίαΕκεχειρία Α Γ Β Δ Ερώτηση 10 Η περίοδος που διεξάγονταν οι αγώνες… στην πρώτη πανσέληνο μετά το θερινό ηλιοστάσιο, ονομάζεται…

33 Οι Σπαρτιάτες Οι κάτοικοι της Ήλιδας Οι Πυθεία Ειρηνοφόροι κήρυκες Α Γ Β Δ Ερώτηση 11 Τη διεξαγωγή των αγώνων διαλαλούσαν σε όλη την Ελλάδα…

34 Ιερή Ολυμπιάδα Ιερή Ολυμπία Ιερή Εκεχειρία Ιερομηνία Α Γ Β Δ Ερώτηση 12 ```` Η Συμφωνία μεταξύ των βασιλέων της Ηλείας Ίφιτου, της Σπάρτης Λυκούργου και της Κορίνθου Κλεισθένη… επέβαλλε το απαραβίαστο της Ήλιδας και όλων των ελληνικών χώρων ονομάζεται….

35 ΛάθοςΣωστό Ερώτηση 13 ```` Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το πιο σημαντικό γεγονός του Ελληνισμού γιατί χρησιμοποιείται η αγωνιστική για χάριν του θεάματος και όχι τη μόρφωση των ανθρώπων

36 ΣωστόΛάθος Ερώτηση 16 ```` Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το πιο σημαντικό γεγονός του Ελληνισμού γιατί Εκεχειρία επιβάλλεται από το κύρος και την ηθική των αγώνων…

37 Την έντονη επιθυμία της νίκης Την περιφάνεια για τη καταγωγή τους Τα πρότυπα των υγιών αρχών και αξιών Την ανάγκη για ανταγωνιστικά Α Γ Β Δ Ερώτηση 18 ```` Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διαμόρφωσαν το ελληνικό μεγαλείο προσφέροντας στις μεταγενέστερες γενειές…

38 ΣωστόΛάθος Ερώτηση 19 ```` Η εξέλιξη των κοινωνιών και η η μεταστροφή των αντιλήψεων περί «καλού καγαθού», η πρόοδος των γραμμάτων και των τεχνών, το πολεμικό πνεύμα των Μεκεδόνων και ο μυστικισμός της ανατολής, η κατάκτηση της Ελλάδας από τους Ρωμαΐους και τέλος η επικράτηση του Χριστιανισμού, οδήγησαν στη παρακμή των αγώνων…

39 Το στεφάνι που έπαιρναν οι νικητές λεγόταν.. χρυσό στεφάνι κότινοςαγριελιάκορώνα Α Γ Β Δ Ερώτηση 20

40 Ο αυτοκράτορας που κατάργησε τους Ολυμπιακούς αγώνες το 393 μ.Χ. Μέγας Κωνσταντίνος Μέγας Βασίλειος Ιουστινιανός Μέγας Θεοδόσιος Α Γ Β Δ Ερώτηση 21

41 Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες έγιναν στην Αθήνα το... 1896 μ.Χ. 1821 μ.Χ. 1886 μ.Χ. 1900 μ.Χ. Α Γ Β Δ Ερώτηση 22

42 Μορφή των Ολυμπιακών αγώνων του 1896 ήταν ο μαραθωνοδρόμος... Σπύρος Κούης Σπύρος Λούης Σπύρος Μαραγκός Κουμπερντέν Α Γ Β Δ Ερώτηση 23

43 Oι πέντε κύκλοι αντιπροσωπεύουν απο μια.. χώρασημαία γλώσσαήπειρο Α Γ Β Δ Ερώτηση 24

44 Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας !!!!


Κατέβασμα ppt "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Ολυμπιακοί αγώνες: Από το χθες στο σήμερα ΔΟΥΛΙΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 2 Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Α, Β, Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ Φ. ΑΓΩΓΗΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google