Καρκίνος του προστάτη.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη Βιβλιογραφική αναφορά
Advertisements

Α΄ Χειρουργικό Τμήμα Γ.Ν. ΡΟΔΟΥ «ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ».
Αντιμετώπιση ενός περιστατικού PCa μέσα από τις πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας Καμπάνταης Σπυρίδων MD Ειδικευόμενος Α’ Ουρολογικής.
ΚΑΠΝΙΣΜΑ 1. Επιπτώσεις στης υγεία 2. Επιπτώσεις στην ψυχολογία 3. Τι θα κάνετε εσείς;
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ε.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Αναπαραγωγή και Ανάπτυξη
Α΄ Χειρουργική Κλινική Γ.Ν. ΡΟΔΟΥ «ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ»
ΑΣΘΕΝΗΣ 80 ΕΤΩΝ ΜΕ ΜΑΚΡΟΣΚΟΠΙΚΗ, ΑΝΩΔΥΝΗ ΑΙΜΑΤΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΟΡΑΣΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΤΡΟΖΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ – ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ, ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΙΑΣΩ.
Α΄ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Γ.Ν.ΚΙΛΚΙΣ Α. Γεωργιάδης – Π.Σ. Διονέλλης
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ
ΓΟΝΟΚΟΚΚΙΚΗ ΟΥΡΗΘΡΙΤΙΔΑ
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΤΑΓΜΑΤΟΣ
Ανδρογόνα και αντίσταση στην ινσουλίνη
(2) Κώτης Α., (3) Παπαντωνίου Ν., (4) Πολίτου Μ., (1) Κινούς Β..
Ορμονοθεραπεία 2ης γραμμής στον ορμονοάντοχο καρκίνο του προστάτη
Μικτές ακτινοδιαυγαστικές- ακτινοσκιερές βλάβες
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Καρκίνος στομάχου ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Θρομβοφιλία Μαρία Ρέστα.
ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΑΥΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΓΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Κακώσεις ουροποιητικού
Καθηγητής Ορθοπαιδικής ΑΠΘ
Λιθίαση ουροποιητικού
Επίπτωση Δεύτερες σε συχνότητα μετά από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού Συχνότερες στις γυναίκες (μικρή ουρήθρα) 50% των γυναικών παθαίνουν ουρολοίμωξη.
Όγκοι όρχεων, καρκινώματα πέους και ουρήθρας
ΤΟ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.
Κωνσταντινίδης Γεώργιος δευτεροετής φοιτητής ΙΣΑΠΘ.
Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ)
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ Στα πλαίσια του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το θέμα του καρκίνου του μαστού και της μαστεκτομής.Με.
ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Όγκοι οστών και μαλακών μορίων
ΥΓΡΩΜΑ-ΝΕΟΠΛΑΣΙΑ ΜΑΣΤΟΥ
12. ΔΑΚΤΥΛΙΚΗ ΨΗΛΑΦΗΣΗ Μ. Σαριδομιχελάκης
Δισκοσπονδυλίτιδα.
Πανοστεΐτιδα Ηωσινοφιλική πανοστεΐτιδα, ινώδης οστεοδυστροφία
ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ.
Καρκίνος προστάτη Αθανάσιος Παπατσώρης Επίκουρος Καθ. Ουρολογίας Β’ Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Επιθηλιακά Νεοπλάσματα Μακροσκοπική εκτίμηση
Διήθηση και Μετάσταση Διήθηση Μετάσταση
Νεοπλάσματα πνευμόνων Xρήστος Καμπόλης Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος.
Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου Πατρών Απαρτιωμένη διδασκαλία στην Αιματολογία 2012 Αργύρης Συμεωνίδης Σύνοψη της προσέγγισης ασθενούς με πανκυτταροπενία.
Ι. Μαρούλης Παν/κή Χειρουργική Π.Γ.Ν.Π Ρίο Πατρών
Πνεύμων - βρογχικό δένδρο βρόγχοςβρογχιόλιοκυψελίδα.
ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Κλινικό Φροντιστήριο. 1η περίπτωση   Γυναίκα 34 ετών, η οποία είχε κάνει πριν από 10 χρόνια test Παπανικολάου αποφασίζει να κάνει.
ΑΚΤΙΝΟΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΣ
Αρχές Ακτινοθεραπείας Όγκων Ουροποιο-γεννητικού Συστήματος και Οστικών Μεταστάσεων Δέσποινα Σπυροπούλου Λέκτορας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Ιατρικό.
Καρκίνος εξωηπατικών χοληφόρων (χολαγγειοκαρκίνωμα) Δ. Καραβίας Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Πατρών.
ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ
Κων/νος Γ. Τούτουζας Επ. Καθηγητής Χειρουργικής Α’ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική.
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΕΩΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΕΩΣ Δρ. Αναστάσιος Παππάς Διευθυντής Ε.Σ.Υ. του Ουρολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου >. του Ουρολογικού.
ΜΑΣΤΟΣ Κλινικό Φροντιστήριο Ελένη Σπανίδου-Καρβούνη Παθολογοανατόμος, Αρεταίειο Νοσοκομείο.
Καρκίνος στομάχου – καρκίνος παχέος εντέρου : ένα παγκόσμιο πρόβλημα.
Ιωάννης Δ. Κακίσης Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Αγγειοχειρουργική Κλινική, «Αττικόν» Νοσοκομείο ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΛΑΓΟΝΙΩΝ ΦΛΕΒΩΝ - ΚΑΤΩ ΚΟΙΛΗΣ.
Λεμφώματα από Β κύτταρα
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 2 ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΝΕΦΡΟΚΥΤΤΑΡΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΧΙ Χ. Φραγκούλης, Α. Πάππας, Γ. Γκούμας, Ι. Γκιάλας, Κ. Ντούμας Γ.Ν.Α Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ.
ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ
ΛΑΡΥΓΓΑΣ Χόνδρινος σωλήνας μήκους 4-5 εκ. Η κοιλότητα του λάρυγγα καλύπτεται από το βλεννογόνο, ο οποίος αποτελείται από επιθήλιο, χόριο και αδένες. Επιθήλιο:
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ
Ο ρόλος της ορμονοθεραπείας στον καρκίνο του προστάτη
9.4. ΣΑΡΚΩΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΓΧΥΣΕΩΝ ΣΤΗ Γ
ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ Χρήστος Ν. Χριστόπουλος, MD
ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ ΣΤΑ ΝΕΟΓΝΑ
8.6. ΜΑΣΤΟΚΥΤΤΩΜΑ ΣΤΟ Σ ΚΑΙ ΤΗ Γ
ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕ ΝΕΥΡΟΜΥΙΚΗ ΝΟΣΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ…
ΜΕΤΑ ΕΣΤΙΕΣ ΣΤΑ ΟΣΤΑ. Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ : ΕΝΑ ΠΑΖΛ
Καρκίνος του προστάτη Σπαπής Βασίλης, MD, FEBU, Χειρουργός Ουρολόγος,
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Καρκίνος του προστάτη

Εισαγωγή Συχνότερη κακοήθεια του ουροποιητικού στον άνδρα. Δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο στον άνδρα. Κυρίως αντιπροσωπεύεται από το αδενοκαρκίνωμα. Σπανιότερα από καρκινώματα από μεταβατικό επιθήλιο (ραβδομυοσαρκώματα), συχνότερα σε νεαρά άτομα.

Εισαγωγή-συνέχεια Η ανάπτυξη του αδενοκαρκινώματος φαίνεται να επηρεάζεται θετικά από την τεστοστερόνη και την διϋδροτεστοστερόνη. Η ορχεκτομή συνοδεύεται από διακοπή της εξέλιξης της νόσου και την υποστροφή του όγκου. Το καρκίνωμα δεν εμφανίζεται σε ευνούχους και σε άτομα με συγγενή έλλειψη του ενζύμου 5-α-αναγωγάση.

Εντόπιση Περιφερική ζώνη (75-80%). Κεντρική ζώνη (15%). Μεταβατική ζώνη (5-10%). Βραδεία εξέλιξη, με επέκταση πέραν της κάψας του προστάτη, στο περιπροστατικό λίπος, τις σπερματοδόχους κύστεις, την ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη ή με τα λεμφαγγεία στα επιχώρια λεμφογάγγλια (λεμφογάγγλια θυροειδούς βόθρου) ή σε απομακρυσμένα όργανα (οστά, πνεύμονες, ήπαρ).

Σταδιοποίηση Από τη σταδιοποίηση εξαρτάται το είδος της θεραπείας. Στάδια Τ1, Τ2 (Αρχικά): Όγκος εντός της κάψας. Στάδιο Τ3: Ο όγκος διασπά τη κάψα. Στάδιο Τ4: (Τοπική επέκταση): Διήθηση γειτονικών οργάνων.

Συμπτώματα Ασυμπτωματικός. Σε διήθηση της κύστης: δυσουρία, επιτακτική ούρηση, συχνουρία. Συμπτώματα απόφραξης της ουρήθρας. Αναιμία, μετεωρισμός, γαστρεντερικές διαταραχές (ηπατικές μεταστάσεις). Πόνοι μέσης, λεκάνης, αυχένα (οστικές μεταστάσεις).

Εργαστηριακά ευρήματα Α/α οστών: οστεοπλαστικές μεταστάσεις σπανιότερα οστεολυτικές. Σπινθηρογράφημα οστών: εστίες ή θέσεις αυξημένης μεταβολικής δραστηριότητας. CT: κατάσταση λεμφογαγγλίων, έλεγχος οργάνων κοιλίας, θώρακα, οστών.

Διορθική υπερηχογραφία

Διάγνωση Ιστορικό Κλινική εξέταση Εργαστηριακά ευρήματα PSA (Prostatic Specific Antigen)

PSA Γλυκοπρωτεΐνη. Παράγεται από τον προστάτη. Φ.Τ. <4 ng/ml (μέχρι 10 ng/ml σε Κ.Υ.Π.). Η περιοδική ανά έτος μέτρησή του σε συνδυασμό με τη δακτυλική εξέταση, που μπορεί να είναι φυσιολογική ή παθολογική για κάποια εξεργασία, μας βοηθούν στη διάγνωση και στη διαφορική του διάγνωση από άλλες παθήσεις.

PSA-συνέχεια Κάθε ασθενής με αυξημένη τιμή PSA ή με δακτυλική εξέταση ύποπτη για καρκίνωμα, πρέπει να υποβάλλεται σε βιοψία του προστάτη, που γίνεται διορθικά μέσω της ειδικής κεφαλής των υπερήχων, που κατευθύνει τη βελόνη σε ύποπτες περιοχές ή σε πολλαπλές θέσεις.

Θεραπεία Εντοπισμένος καρκίνος Δεκαετής επιβίωση ξεπερνά το 90%. Ριζική προστατεκτομή: αναφέρεται στην αφαίρεση ολόκληρου του προστάτη, μαζί με τις σπερματοδόχους κύστεις και λυκήθους, όπως και με τα επιχώρια λεμφογάγγλια, που βρίσκονται στον θυροειδή βόθρο. Υπερηβική ριζική προστατεκτομή Περινεϊκή προστατεκτομή

Ριζική προστατεκτομή

Θεραπεία Εντοπισμένος καρκίνος-συνέχεια Ακτινοθεραπεία Εξωτερική: κατευθύνει την ακτινοβολία μόνο στον προστάτη, τα όρια του οποίου προσδιορίζονται επακριβώς μέσω υπολογιστή. Βραχυθεραπεία: προσφέρει την ακτινοβολία μέσω ραδιενεργών εμφυτευμάτων, συνήθως ιωδίου 125, που τοποθετούνται στον προστάτη με τη βοήθεια των υπερήχων ή της αξονικής τομογραφίας.

Εξωτερική ακτινοθεραπεία

Θεραπεία Τοπική επέκταση Ακτινοβολία + ορμονοθεραπεία. Τοπική επέκταση του όγκου μπορεί να διαπιστωθεί και σε ιστολογικά παρασκευάσματα προστάτου, που αφαιρέθηκαν με ριζική προστατεκτομή. Στις περιπτώσεις αυτές ακολουθεί συμπληρωματική θεραπεία, που είναι η ακτινοβολία ή η ορμονοθεραπεία,

Θεραπεία Προχωρημένα καρκινώματα Ορμονοθεραπεία Στόχος: Η ελάτωση της τεστοστερόνης του αίματος. Πλήρης ανδρογονικός αποκλεισμός LH-RH ανάλογα: Αναστολή έκκρισης LH Αντιανδρογόνα: Δεσμεύουν τους υποδοχείς της διϋδροτεστοστερόνης στα κύτταρα του προστάτη

Θεραπεία-συμπεράσματα Η ριζική προστατεκτομή τείνει να καθιερωθεί, ως η θεραπεία εκλογής σε εντοπισμένα καρκινώματα του προστάτη. Ο πλήρης ανδρογονικός αποκλεισμός, με τη χρήση των LH-RH ανάλογων, σε συνδυασμό με αντιανδρογόνα, αποτελεί τη θεραπεία εκλογής σε μεταστατικά καρκινώματα του προστάτη