ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Από: ΒΕΡΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διατροφή και υγεία.
Advertisements

Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΧΝΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ Οι αναβολικές ουσίες είναι φάρμακα τα οποία προέρχονται από την ανδρική σεξουαλική ορμόνη, την τεστοστερόνη. Προάγουν την ανάπτυξη της μυϊκής.
Υδατάνθρακες.
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Πρόσληψη και δαπάνη ενέργειας
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ)
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΥΤΤΑΡΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΑΓΩΝΕΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Υδατάνθρακες & Διατροφή
Ενότητα 4.1 ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ.
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Θρεπτικά Συστατικά Λιπίδια - Υδατάνθρακες
Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων
ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
Τι πρέπει να προσέχουμε στις ετικέτες των συσκευασιών Τι πρέπει να προσέχουμε στις ετικέτες των συσκευασιών.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΟΜΑΔΑ:ΚΑΒΟΥΡΟPATTY.  Yγιεινή διατροφή εξασφαλίζει την υγεία αλλά και βελτιώνει την σωματική απόδοση. O καθορισμός της χρήσης.
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ ΣΤOΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ & Η ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ Dr. ΜΙΧΜΙΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑ ΠΟΛΥΜΕΡΗ
Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Σχολικό έτος Υπεύθυνοι καθηγητές: ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
Μακρομόρια Βιολογία Β΄ Λυκείου Επιμέλεια: Ελένη Τσιλιβή, βιολόγος.
Τα «βιοτεχνολογικά» μπαλόνια Καραγεώργου Μαρία Βιολόγος 4 ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ
1 ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 4 Η ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ.
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Σ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΜΗΜΑ Β3. ΘΕΜΑ: ΕΝΑΣ ΝΕΑΡΟΣ ΣΥΝΗΘΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΧΑΛΑΡΟ ΡΥΘΜΟ ΔΥΟ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ. ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΤΡΕΞΕ ΈΝΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ,
ΣΑΚΧΑΡΑ Ή ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ (CH 2 O) n ή C n (H 2 O) n.
1 Υδατάνθρακες και Φυτικές Ίνες. Τ Ι ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ; Είναι ενώσεις ευρύτατα διαδεδομένες στη φύση με σημαντικό δομικό και λειτουργικό ρόλο Χημικά:
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
Ανόργανη και Οργανική Χημεία (Θ) Ενότητα 20: Υδατάνθρακες Σπύρος Παπαγεωργίου, Χημικός MSc, Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας Ανοικτά.
Διατροφικές Ανάγκες Αθλητών Μεγάλων Αποστάσεων. % Πρόσληψη Ημερήσιας Ενέργειας.
Βιομόρια Δρ. Αθ. Μανούρας TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Βιοχημεία.
ΣΑΚΧΑΡΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ.
ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Βιοχημικές Προσαρμογές στο μυ από την προπόνηση
Βιοχημεία Ενότητα 14: Μονοσακχαρίτες και πολυσακχαρίτες
2η θεματική ενότητα Μακρομόρια-Χημικοί δεσμοί-Δομή
Το Πεπτικό Σύστημα του ανθρώπου
Μεταβολικές διαδικασίες
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Αποστολίδου Ευτέρπη Νοέμβριος 2011
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Επίδραση ορμονών στο γλυκογόνο του ήπατος και τη γλυκόζη του αίματος
Διατροφή γυναίκας, παιδιού
Διατροφή-Διαιτολογία
H ελευθέρωση της ενέργειας
Διατροφή και Ασθένειες
Πρωτεΐνες και συμπληρώματα διατροφής
1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ
Διατροφή-Διαιτολογία
Η ΠΕΨΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Επίδραση ορμονών στο γλυκογόνο του ήπατος και τη γλυκόζη του αίματος
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ  ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ Από: ΒΕΡΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗ

Οι υδατάνθρακες ονομάζονται και σάκχαρα. Τα σάκχαρα αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας για το κύτταρο και τον οργανισμό. Τα μονομερή των υδατανθράκων ονομάζονται μονοσακχαρίτες ή απλά σάκχαρα, τα διμερή δισακχαρίτες και τα πολυμερή πολυσακχαρίτες.

Γλυκόζη: η πιο συνηθισμένη μορφή σακχάρου Μονοσακχαρίτες Γλυκόζη: η πιο συνηθισμένη μορφή σακχάρου Φρουκτόζη: βρίσκεται φυσιολογικά στα φρούτα, σε μερικά λαχανικά και στο μέλι Γαλακτόζη: βρίσκεται μόνο συνδεδεμένη με άλλους μονοσακχαρίτες

Η γλυκόζη είναι το ενεργειακό νόμισμα των φυτών! Φωτοσύνθεση Αναπνοή

Μαλτόζη (γλυκόζη + γλυκόζη): σχηματίζεται κατά την πέψη της τροφής Δισακχαρίτες Μαλτόζη (γλυκόζη + γλυκόζη): σχηματίζεται κατά την πέψη της τροφής Σουκρόζη ή σακχαρόζη (γλυκόζη + φρουκτόζη): η γνωστή μας ζάχαρη - η γλυκιά της γεύση οφείλεται στην φρουκτόζη Λακτόζη (γλυκόζη + γαλακτόζη): φυσιολογικά βρίσκεται στο γάλα των θηλαστικών

Πολυσακχαρίτες ή Ίνες Αποτελούνται από δέκα ή περισσότερα μόρια μονοσακχαριτών. Καθώς οι ίνες μαγειρεύονται, μασιούνται και πέπτονται, διασπώνται και η απελευθερωμένη γλυκόζη προκαλεί αύξηση των επιπέδων γλυκόζης αίματος. Είδη πολυσακχαριτών: 1.κυτταρίνη, 2. άμυλο, 3. γλυκογόνο

Αντίδραση παραγωγής πολυσακχαριτών  

Η κυτταρίνη είναι δομικός πολυσακχαρίτης. Βρίσκεται στο κυτταρικό τοίχωμα των φυτικών κυττάρων και προσδίδει σε αυτό ανθεκτικότητα. Το γλυκογόνο είναι ο αποταμιευτικός πολυσακχαρίτης των ζώων. Συντίθεται στο συκώτι και στους μυς από γλυκόζη που προήλθε από τις τροφές

Το άμυλο είναι ο κύριος αποταμιευτικός πολυσακχαρίτης των φυτών. Σχηματίζεται από τον πολυμερισμό της γλυκόζης που παράγεται κατά τη φωτοσύνθεση και αποταμιευεται σε αμυλοπλάστες που τελικά μεταβάλλονται σε αμυλόκοκκους. Όταν απαιτείται γλυκόζη το άμυλο υδρολύεται από ειδικά ένζυμα σε μαλτόζη, η οποια μετασχηματίζεται σε σακχαρόζη και μεταφέρεται έξω από τα κύτταρα του φυτού. Οι πολυσακχαrίτες διασπώνται σε απλούστερα σάκχαrα με επίδραση όξινου διαλύματος ή ενζυμικά.

Σημασία των Υδατανθράκων για τη διατροφή του ανθρώπου Στον ανθρώπινο οργανισμό τα σάκχαρα υπάρχουν στο αίμα και στα διάφορα άλλα υγρά του σώματος καθώς και σε όλα τα κύτταρα. Εισάγονται σ' αυτόν με τις διάφορες τροφές και αποτελούν την κυριότερη πηγή ενέργειας. Βρίσκονται συνήθως με τη μορφή γλυκόζης ή γλυκογόνου, που αποτελεί και την κυριότερη μορφή με την οποία αποθηκεύονται τα επιπλέον σάκχαρα στον οργανισμό.

Η γλυκόζη μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας ως πηγή ενέργειας με οξείδωσή της (καύση) μέσα στον οργανισμό, ενώ το γλυκογόνο πρέπει πρώτα να μετατραπεί σε γλυκόζη. Η σημασία των υδατανθράκων της διατροφής σαν πηγή ενέργειας οφείλεται εις το ότι διασπώνται γρήγορα για την απελευθέρωση της ενέργειας. Ο οργανισμός επομένως σε περιπτώσεις γρήγορης αντίδρασης όπως συμβαίνει μπροστά σε κίνδυνο, άγχος, ή κόπωση καθώς και μυϊκής αντίδρασης και πτώση της θερμοκρασίας χρησιμοποιεί την υπάρχουσα στον σώμα γλυκόζη ή γλυκογόνο για την απελευθέρωση ενέργειας για την αντίδρασή του.

Όταν πέφτει η συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα (υπογλυκαιμία) ο οργανισμός χάνει θερμότητα, παρουσιάζει μυϊκή ατονία και το άτομο έχει το αίσθημα της κόπωσης. Όταν το ποσό της γλυκόζης στο αίμα πέφτει σε 40 mgr από 100 mgr, ο οργανισμός αισθάνεται ρίγος, χάνει τις αισθήσεις του και υπάρχει παραμόρφωση των οργάνων που ελέγχονται από το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, αλλαγή χρώματος (κίτρινο ή κόκκινο). Όλα αυτά τα συμπτώματα παρέρχονται μετά από πρόσληψη γλυκόζης σε μορφή ένεσης στον υποδόριο ιστό ή και ακόμα με την τροφή.

Εργασίες Βρείτε τη σχέση μεταξύ υδατανθράκων και διαβήτη Βρείτε μερικά προϊόντα που στηρίζονται στην κυτταρίνη Διερευνήστε τη σημασία των υδατανθράκων στη διατροφή μας Περιγράψτε το ρόλο των υδαταθράκων στην αποθήκευση ενέργειας Περιγράψτε το ρόλο των υδατανθράκων στη δομή φυτών και ζώων