Ευθύγραμμη ομαλά μεταβαλλόμενη κίνηση

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Σχέση έντασης – διαφοράς δυναμικού στο ομογενές ηλεκτρικό πεδίο
Advertisements

… όταν η ταχύτητα αλλάζει
Ελεύθερος Αρμονικός Ταλαντωτής με απόσβεση F΄= −bυ
Κεφάλαιο 9: Περιστροφή Στερεού Σώματος
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ.
Εκπαιδευτική Ρομποτική
Φυσική A’ Λυκείου 1.1 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ
Φύλλο εργασίας Ευθύγραμμες κινήσεις.
Κέντρο μάζας σώματος Έστω ότι ασκούμε σ’ ένα σώμα που βρίσκεται σε λείο οριζόντιο τραπέζι μια ώθηση και κατόπιν το αφήνουμε ελεύθερο να ολισθήσει στο τραπέζι.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ
Κεφάλαιο 6: Κινητική Ενέργεια και Έργο
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης  ΣΤΟΧΟΙ να εξοικειωθούν οι μαθητές με την μελέτη της ευθύγραμμης ομαλά επιταχυνόμενης κίνησης να σχεδιάζουν και.
Ταχύτητα: το πηλίκο της μετατόπισης δια τη χρονική διάρκεια υ=Δχ/Δt
Φυσική Α Λυκείου Μηχανική ΠΡΟΤΥΠΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ.
Ταχύτητα Νίκος Αναστασάκης 2010.
Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ
Μεταβαλλόμενη Κίνηση σε μία διάσταση
Ευθύγραμμη ομαλά μεταβαλλόμενη κίνηση
Ταχύτητα αντίδρασης Ως ταχύτητα αντίδρασης ορίζεται η μεταβολή της συγκέντρωσης ενός από τα αντιδρώντα ή τα προϊόντα στη μονάδα του χρόνου: ΔC C2.
Θέση και μετατόπιση x2=8 Δx=8-3=5 x1=3 x1=-2 x2=3 Δx=3-(-2)=5
Γραφικές παραστάσεις. t(min)h(cm) 05,2 17,1 28,7 310,6 413,0 514,7 Κατ’ αρχάς γράφουμε τα πειραματικά δεδομένα σε πίνακα. Η πρώτη γραμμή περιέχει τα μεγέθη.
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας Γωνιακή επιτάχυνση.
Μελέτη κίνησης με εξισώσεις
Διερεύνηση του 2ου νόμου του Newton
Τεστ κινηματικής 11 Οκτωβρίου
Κεφάλαιο 2 Κίνηση σε μία διάσταση
2.2 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ.
ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ – ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
Μεταβαλλόμενη κίνηση Μεταβαλλόμενη λέμε μια κίνηση κατά τη διάρκεια της οποίας η ταχύτητα (ως διάνυσμα) δε μένει σταθερή.
1. Ευθύγραμμη κίνηση. Ένα σώμα κινείται πάνω σε μια ευθεία.
Ευθύγραμμη Ομαλή Κίνηση
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΡΧΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ
Πότε η Ηλεκτρική ενέργεια είναι ίση με την μαγνητική ; Θέλουμε : Ε ηλ = Ε μαγ Όμως : Ε ηλ + Ε μαγ = Ε ολ Άρα : Δηλαδή : Την ίδια στιγμή μπορούμε να δείξουμε.
Ερωτήσεις Σωστού - Λάθους
Εξίσωση αρμονικού κύματος (Κυματοσυνάρτηση)
ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ 2 ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ. Ένα αυτοκίνητο κινείται κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού με μια ταχύτητα σταθερού μέτρου γύρω σε μια έλλειψη όπως δείχνεται.
2.3 ΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ
Περί Διαγραμμάτων Ταχύτητα Επιτάχυνση Μετατόπιση.
ΑΑΤ με αρχική φάση και αρχική χρονική στιγμή. Αν η μελέτη μιας ΑΑΤ αρχίζει μια χρονική στιγμή διάφορη του μηδενός (t 0 ≠ 0), τότε ισχύει: αρνητικές Οι.
ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑ. Σταθερή μηδενική ταχύτητα Περιγραφή της κίνησης: Το σώμα είναι ακίνητο, μπορεί να έχει οποιαδήποτε θέση.
Εισαγωγικές γνώσεις από την κυκλική κίνηση του «υλικού σημείου».
Θέση σώματος, συμβολίζεται συνήθως με χ: πού βρίσκεται το σώμα σε σχέση με ένα σημείο αναφοράς (αρχή συστήματος αξόνων). Πλήρης περιγραφή της κίνησης προυποθέτει.
 Ένα σώμα κινείται πάνω σε μια ευθεία.  Από μια θέση πάει σε μια άλλη.  Πως θα μελετήσουμε την κίνηση; 1. Ευθύγραμμη κίνηση.
Εμβιομηχανική Γραμμικά κινηματικά μεγέθη Ενότητα 3: Γραμμικά κινηματικά μεγέθη Αθανάσιος Τσιόκανος, Γιάννης Γιάκας Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός1 Εισαγωγικές γνώσεις από την κυκλική κίνηση.
1 Σύνθεση Ταλαντώσεων. 2 Αρχή της Ανεξαρτησίας ή Αρχή της Επαλληλίας των κινήσεων Όταν ένα κινητό εκτελεί ταυτόχρονα 2 ή περισσότερες κινήσεις, κάθε μία.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός 1 Η έννοια της ταχύτητας.
ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ
Γραμμική κίνηση Η κίνηση είναι σχετική Βασικές έννοιες Ταχύτητα
Διερεύνηση του 2ου νόμου του Newton
ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ Μεταβαλλόμενη λέμε μια κίνηση κατά τη διάρκεια της οποίας η ταχύτητα (ως διάνυσμα) δε μένει σταθερή.
Μελέτη Στροφικής Κίνησης Στερεού Σώματος
Η έννοια της ταχύτητας.
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Tο φαινόμενο ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ 2 Μεταβαλλόμενη λέμε μια κίνηση κατά τη διάρκεια της οποίας η ταχύτητα (ως διάνυσμα) δεν μένει σταθερή.
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ.
ΦΑΣΗ φ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗΣ
Γενική μεθοδολογία στις κινήσεις (1)
1. Εισαγωγή Φυσικές επιστήμες Ιστορία των φυσικών επιστημών Μέθοδοι των Φυσικών Επιστημών Υπόθεση Θεωρία, νόμος, αρχή Γαλλιλαίος, 16 ος αίωνας, χρησιμοποίησε.
Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση
Eυθύγραμμη ομαλά μεταβαλλόμενη κίνηση
*ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ονομάζονται οι ποσότητες που μπορούν να μετρηθούν και χρησιμοποιούνται για την περιγραφή των φυσικών φαινομένων. Παραδείγματα φυσικών μεγεθών:
Παράδειγμα/ΣΕΛ.128 α. Σχεδιάζουμε και τις υπόλοιπες δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα. (κάθετη δύναμη δαπέδου Ν, βάρος w και τριβή Τ) και αναλύουμε τη.
ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Προαπαιτούμενες γνώσεις
Ευθύγραμμη Ομαλά Μεταβαλλόμενη Κίνηση
Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ευθύγραμμη ομαλά μεταβαλλόμενη κίνηση

Μια ευθύγραμμη κίνηση είναι ομαλά μεταβαλλόμενη αν η επιτάχυνση είναι σταθερή. Σε μια ευθύγραμμη κίνηση , ομαλά μεταβαλλόμενη , κίνηση η ταχύτητα μεταβάλλεται με σταθερό ρυθμό.

Η ευθύγραμμη ομαλά μεταβαλλόμενη κίνηση διακρίνεται σε : Ευθύγραμμη ομαλά επιταχυνόμενη κίνηση. Ευθύγραμμη ομαλά επιβραδυνόμενη κίνηση. Στην ευθύγραμμη ομαλά επιταχυνόμενη κίνηση η επιτάχυνση είναι θετική και η ταχύτητα αυξάνεται με σταθερό ρυθμό. Στην ευθύγραμμη ομαλά επιβραδυνόμενη κίνηση η επιτάχυνση είναι αρνητική και η ταχύτητα μειώνεται με σταθερό ρυθμό.

Εξίσωση ταχύτητας Η επιτάχυνση είναι σταθερή επομένως :

Εξίσωση ταχύτητας

Εξίσωση ταχύτητας Αν τώρα to = 0 η σχέση γίνεται :

Διάγραμμα ταχύτητας - χρόνου Η σχέση Είναι 1ου βαθμού , επομένως ευθεία. Όταν t = 0 , τότε υ = υo t υ υo

Υπολογισμός επιτάχυνσης υo t υ Δυ υ υο

Υπολογισμός επιτάχυνσης Η επιτάχυνση , δηλαδή, είναι η κλίση της «καμπύλης». υo t υ Δυ φ Δt

Παρατήρηση Στην ομαλά επιβραδυνόμενη κίνηση η επιτάχυνση είναι αρνητική , οπότε η σχέση : γράφεται : Πολλές φορές την γράφουμε Εννοείται ότι α είναι η απόλυτη τιμή της επιτάχυνσης δηλαδή η επιβράδυνση

Διάγραμμα ταχύτητας - χρόνου Η σχέση Είναι 1ου βαθμού , επομένως ευθεία. Όταν t = 0 , τότε υ = υo t υ Η ταχύτητα μηδενίζεται την στιγμή tμ υo tμ

Η μετατόπιση στην ευθύγραμμη ομαλά επιταχυνόμενη κίνηση. Έχουμε δει ότι η μετατόπιση είναι ίση με το εμβαδόν στο υ – t διάγραμμα. t υ υo υ t

Παρατήρηση Αν τώρα xo = 0 , τότε : Η εξίσωση θέσης του κινητού.

Διάγραμμα θέσης - χρόνου Η σχέση αυτή είναι δευτέρου βαθμού και η γραφική της παράσταση είναι : t x Η συνεχώς αυξανόμενη κλίση είναι αναμενόμενη , διότι η ταχύτητα ( κλίση στο x – t ) αυξάνει συνεχώς,.

Αν η κίνηση είναι ομαλά επιβραδυνόμενη τότε : Η σχέση αυτή είναι δευτέρου βαθμού και η γραφική της παράσταση είναι : Η συνεχώς μειούμενη κλίση είναι αναμενόμενη , διότι η ταχύτητα ( κλίση στο x – t ) μειώνεται συνεχώς,. t x Η κλίση ( ταχύτητα ) μηδενίζεται την στιγμή : tμ

Το xμεγ υ υo tμ t Τι παριστάνει το εμβαδόν ; Την μετατόπιση μέχρι να σταματήσει ( έστω στιγμιαία ) υo t υ tμ Αν xo = 0 τότε :

Το xμεγ Το τελευταίο θα μπορούσε να υπολογιστεί αν στον τύπο : Βάζαμε :

Εφαρμογές Ποιες είναι οι εξισώσεις ταχύτητας και θέσης του αυτοκινήτου , το οποίο έχει αρχική ταχύτητα 2 m / s , επιτάχυνση 2 / s2 και την χρονική στιγμή μηδέν είναι 8 m μπροστά από τον παρατηρητή.

Εφαρμογές

Εφαρμογές Ποιες είναι οι εξισώσεις ταχύτητας και θέσης του αυτοκινήτου , το οποίο έχει αρχική ταχύτητα 10 m / s , επιβράδυνση 2 / s2 και την χρονική στιγμή μηδέν είναι όπου και ο παρατηρητής.

Εφαρμογές

Τέλος