Ορυκτά πετρώματα Εκμετάλλευση και προστασία υπεδάφιου πλούτου

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διαλυτοτητα στερεων σε υγρα
Advertisements

Ποιους νόμους του Νεύτωνα χρησιμοποιεί;
ΤΟ ΝΕΡΟ.
ΣΙΛΙΚΟΝΕΣ Σωτηριανάκος Κωνσταντίνος Και Νικόλαρος Κωνσταντίνος
5.4 Υδατικό δυναμικό 5.6 Χρήσεις του νερού 5.7 Ρύπανση υδάτων
ΥΦΑΙΣΤΕΙΑ Ηφαίστειο είναι η ανοιχτή έξοδος από το εσωτερικό της Γης ή άλλου ουράνιου σώματος που επιτρέπει την έκρηξη ρευστών πετρωμάτων και αερίων από.
ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο άνθρωπος από την εμφάνιση του στη Γη, βρίσκεται σε διαρκή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του Tο περιβάλλον του ανθρώπου: Φυσικό.
ΝΕΡΟ: ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ ΑΓΑΘΟ
ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΓΕΩΦΥΣΙΚΩΝ ΔΙΑΣΚΟΠΗΣΕΩΝ
ΠΕΤΡΟΓΕΝΕΣΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ
Φασματοσκοπία με Φθορισμό των Ακτίνων Χ (XRF)
ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΗ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΠΛΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ
ΠΕΤΡΟΓΕΝΕΣΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ
ΜΟΡΦΕΣ ΝΕΡΟΥ.
Κεφ.10 : ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ : ΧΗΜΕΙΑ.
Εδαφικοι ποροι Ορισμός του εδάφους.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΥΔΑΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ ΓΙΝΟΜΕΝΟ ΙΟΝΤΩΝ ΝΕΡΟΥ Kw
ΠΕΤΡΟΓΕΝΕΣΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ
Μαγματικά Πετρώματα.
«ΥΔΑΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ» Κεφάλαιο 5 (Διαχείριση Φυσικών Πόρων Β’ Λυκείου)
Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ. 4 Εδαφικοί Πόροι
ΠΕΤΡΟΓΕΝΕΣΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ
6.5 ΘΕΡΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΟΛΗ & ΣΥΣΤΟΛΗ
ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΕΚ Μυτιλήνης
1.1. Γενικά Το εξορυγμένο μετάλλευμα ή ορυκτό παρουσιάζει τρεις καταστάσεις δομής : α. Καθαρό μετάλλευμα β. Μετάλλευμα και στείρο γ. Καθαρό στείρο Ο όρος.
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΕΡΕΗ ΥΓΡΗ ΑΕΡΙΑ ΡΕΥΣΤΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΟΥΛΗ
Ανάλογα με  Τον τρόπο κατανάλωσής τους και  Τη δυνατότητα ανανέωσής τους.
Θερμική μεταμόρφωση Παρατηρείται στην επαφή μιας μαγματικής διείσδυσης με τα περιβάλλοντα πετρώματα Υψηλή θερμοκρασία Επίδραση ρευστών από το μαγματικό.
Όπως προαναφέρθηκε, η ελάχιστη θερμοκρασία στην οποία αρχίζουν οι μεταμορφικές διεργασίες στα ιζήματα είναι 150 ο C – 200 ο C και η ελάχιστη πίεση 0,5.
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ
ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ.
Η μεταμόρφωση των πετρωμάτων συνοδεύεται από μια σειρά διεργασιών και αλλαγών του πετρώματος. Οι διεργασίες αυτές περιλαμβάνουν:  Δημιουργία ορυκτών που.
ΦΑΣΕΙΣ - ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ-ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Medilab.pme.duth.gr Δρ. Π. Ν. Μπότσαρης 1 ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΕΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ κ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΥΛΙΚΩΝ, ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ.
1 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΙ ΕIΝΑΙ ΑΥΤΌ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ; ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ.
Υλικά της Γής ΙΙ – Κρυσταλλοχημεία και συστηματική των ορυκτών Διάλεξη 1 η : Εισαγωγικές έννοιες ΔΙΔΑΣΚΩΝ : Δ. ΠΑΠΟΥΛΗΣ Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Γεωλογίας.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ Οι χημικές ενώσεις προκύπτουν μέσα από μια χημική αντίδραση με την ανάμειξη συνήθως δύο ή περισσοτέρων διαφορετικών ουσιών και αποτέλεσμα.
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ ΑΠΟΡΡΟΗ. Η ποσότητα του νερού που αποτελεί την επιφανειακή απορροή εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων οι κυριότεροι από τους οποίους είναι.
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΙΙΙ
Θερμοκρασία του αέρα. Τι είναι θερμότητα και πώς γίνεται αντιληπτή; Μορφή ενέργειας που διαδίδεται από ένα σώμα σε ένα άλλο λόγω μεταφοράς θερμότητας.
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
Ασβεστίτης και χαλαζίας αντιδρούν και παράγουν βολλαστονίτη και CO2.
Ο ΟΓΚΟΣ Πολλά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα
4 ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Πλήρης αναφορά Βιβλιογραφίας θα αναρτηθεί με την ολοκλήρωση των σημειώσεων.
Π ε τ ρ ώ μ α τ α και Ο ρ υ κ τ ά.
Τεχνολογία Δομικών Υλικών
ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ
Ο ΟΓΚΟΣ Πολλά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα
Κινητική θεωρία αερίων
ΠΕΤΡΟΓΕΝΕΣΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΑΡΧΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΥΔΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ (σημασία - κατανομή του νερού στον πλανήτη- δραστηριότητες που συμβάλλουν στη διατάραξη του υδρολογικού κύκλου) Αίτια.
Η ΓΗ ΜΑΣ Θοδωρής & Μιχάλης, Ε2.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΙΣΧΥΣ ΒΙΔΑΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Α΄ 1.
ΠετρΩματα.
Ηφαιστεια αγγελικη & χριστιανα Στ΄2.
ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.
Επανάληψη Α τετραμήνου
Οι Φυσικές καταστάσεις της ύλης και οι αλλαγές τους
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ. 4 Εδαφικοί Πόροι
Διαχείριση υδατικών πόρων και ενεργειακών διαθεσίμων
ΥΔΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ (σημασία - κατανομή του νερού στον πλανήτη- δραστηριότητες που συμβάλλουν στη διατάραξη του υδρολογικού κύκλου) Αίτια.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ορυκτά πετρώματα Εκμετάλλευση και προστασία υπεδάφιου πλούτου Καθηγήτρια: Μάρθα Καρβουνίδου Γεωπόνος 2ο ΓΕΛ Νάουσας

Ορυκτά Είναι φυσικά, στερεά και ομογενή σώματα της λιθόσφαιρας που κάτω άπό όρισμένες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας έχουν σταθερές φυσικές ιδιότητες, χημική σύσταση και κρυσταλλική δομή. Η ταξινόμισή τους γίνεται με βάση τις φυσικές τους ιδιότητες.

Φυσικές ιδιότητες Κρυσταλλικό σχήμα – μορφή Χρώμα Σκληρότητα Σχισμός Πυκνότητα - ειδικό βάρος

Κρυσταλλικό σχήμα - μορφή Εμφανίζουν συγκεκριμένα γεωμετρικά σχήματα και κρυσταλλική μορφή

Χρώμα Ορισμένα ορυκτά μπορούν να αναγνωριστούν από το χρώμα τους. Ορισμένα ορυκτά μπορούν να αναγνωριστούν από το χρώμα τους. Ιδιοχρωματικά, όταν έχουν πάντα το ίδιο χρώμα. Αλλοχρωματικά, όταν οφείλουν το χρώμα τους σε ξένες προσμίξεις.

Σκληρότητα Η ένταση των δυνάμεων που αναπτύσσονται μεταξύ των μορίων των ορυκτών καθορίζει τη σκληρότητά τους. Η σκληρομετρική κλίμακα Mohs θεωρεί το πιο σκληρό υλικό το διαμάντι με βαθμό 10 και λιγότερο σκληρό τον τάλκη με 1.

Σκληρομετρική κλίμακα Mohs

Σχισμός Η ικανότητα να διασπώνται σε ομαλές επίπεδες επιφάνειες. Η ικανότητα να διασπώνται σε ομαλές επίπεδες επιφάνειες. Ανάλογα με τη σαφήνειά του χαρακτηρίζεται ως τέλειος, σαφής και ασαφής.

Σχιστόλιθος

Πυκνότητα Πόσο γρήγορα καταβυθίζεται το ορυκτό στο καθαρό νερό. Πόσο γρήγορα καταβυθίζεται το ορυκτό στο καθαρό νερό. Εξαρτάται από τη χημική σύσταση και την κρυσταλλική δομή. Τρόπος έκφρασής της είναι το ειδικό βάρος (gr/cm3) Μεγάλο ειδικό βάρος και μεταλλικό χρώμα έχουν τα μεταλλογενετικά ορυκτά. Μικρό ειδικό βάρος έχουν τα πετρογενετικά ορυκτά.

Πετρώματα Φυσικά και στερεά σώματα της λιθόσφαιρας που αποτελούνται από συσσωματώματα ορυκτών, δομούνται σαν ενιαίο σώμα και παρουσιάζουν σχετική ομοιομορφία σε όλη τους την έκταση. Μονόμικτα για τα συσσωματώματα ενός ορυκτού. Πολύμικτα για τα συσσωματώματα διαφόρων ορυκτών.

Ταξινόμηση ανάλογα με την προέλευση Εκρηξιγενή Μεταμορφωμένα Ιζηματογενή

Εκριξηγενή... Προέρχονται από την κρυστάλλωση του μάγματος. Η κρυστάλλωση επιτυγχάνεται όταν το μάγμα ανεβαίνει προς την επιφάνεια με τη μεταβολή της θερμοκρασίας και της πίεσης. Αλλιώς στην επιφάνεια ανεβαίνει λάβα. Με βάση τη γεωχημική τους σύστση χωρίζονται σε όξινα, ουδέτερα, βασικά και υπερβασικά.

...εκριξηγενή Ταξινόμηση με βάση το βάθος, τη μορφολογία και την κατάσταση των περιβαλλόντων πετρωμάτων που έγινε η κρυστάλλωση: Πλουτώνια πετρώματα Φλεβικά πετρώματα Ηφαιστειακά πετρώματα

Πλουτώνια πετρώματα Κρυστάλλωση σε μεγάλα βάθη στη λιθόσφαιρα Κρυστάλλωση σε μεγάλα βάθη στη λιθόσφαιρα Τέλεια κρυσταλλωμένα Παρουσιάζονται σε μεγάλη έκταση Έχουν ομοιογενή ορυκτολογική σύσταση

Φλεβικά πετρώματα Κρυστάλλωση σε ρωγμές των πετρωμάτων της λιθόσφαιρας Κρυστάλλωση σε ρωγμές των πετρωμάτων της λιθόσφαιρας Μεγάλο μήκος σχετικά με το πάχος και το πλάτος Τέλεια κρυσταλλωμένα Η ορυκτολογική σύσταση διαφοροποιείται με το βάθος κρυστάλλωσης

Ηφαιστειακά πετρώματα Προέρχονται από την ψύξη της λάβας στην επιφάνεια της λιθόσφαιρας Ατελώς κρυσταλλωμένα ή άμορφα

Μεταμορφωμένα... Προέρχονται από τη μεταμόρφωση προϋπαρχόντων πετρωμάτων. Η τάση της ύλης για σταθερή δομή, η οποία δομή εξαρτάται από τις φυσικές συνθήκες του περιβάλλοντος (θερμοκρασία, πίεση) οδηγεί στη μεταμόρφωση των πετρωμάτων, δηλαδή, να μεταπίπτουν από μία κρυσταλλική δομή σε άλλη στα μεγάλα βάθη.

...μεταμορφωμένα Μονόμικτα, όταν αποτελούνται σε ποσοστό 90% από ένα ορυκτό. Πολύμικτα, όταν αποτελούνται από περισσότερα από ένα ορυκτά.

Ιζηματογενή... Προέρχονται από τη καθίζηση ουσιών που αιρούνται στον αέρα ή είναι διαλυμένες σε ρευστό μέσο και στη συνέχεια μετατρέπονται σε συμπαγές σώμα (διαγένεση). Ιζηματογένεση έχουμε σε μεγάλες φυσικές κοιλότητες της γης, θαλάσσιες λεκάνες, κοίτες ποταμών και σε μορφολογικές ανωμαλίες του στερεού φλοιού της γης.

...ιζηματογενή Ταξινόμηση ανάλογα με τον τρόπο ιζηματογένεσης: Ταξινόμηση ανάλογα με τον τρόπο ιζηματογένεσης: Μηχανικά, όταν η δυναμική και κινητική ενέργεια έχει κυρίαρχο ρόλο. Χημικά, όταν τον κύριο ρόλο έχουν οι χημικές (pH) και φυσικές ιδιότητες του ρευστού μέσου, που βρίσκονται οι ουσίες. Βιοχημικά, όταν συμμετέχουν οι ζωικοί ή φυτικοί οργανισμοί του ρευστού μέσου.

Μεταλλεύματα Είναι τα ορυκτά και τα πετρώματα από τα οποία είναι δυνατή η βιομηχανική παραλαβή με συμφέροντες οικονομικούς και τεχνικούς όρους χημικού στοιχείου ή ομάδες στοιχείων, που είναι χρήσιμα κι επικερδή. Συνήθως έχουν προσμίξεις άλλων ανεπιθύμητων ορυκτών γι αυτό προηγείται μηχανική, θερμική ή χημική κατεργασία.

Μεταλλεία της Χαλκιδικής http://youtu.be/PfwNwNyRGO0

Περιβαλλοντικά προβλήματα Μη ανανεώσιμος φυσικός πόρος. Η υπερεκμετάλλευση εγκυμονεί περιβαλλοντικούς κινδύνους, μόλυνση και ρύπανση. Υποβαθμίζεται αισθητικά το περιβάλλον.

Προστασία υπεδάφιου πλούτου Αποφυγή υπερεκμετάλλευσης Ανακύκλωση

Λέξεις κλειδια Όρυκτά Ταξινόμηση με βάση τις φυσικές ιδιότητες Πετρώματα Εκρηξιγενή Ταξινόμηση εκριξηγενών Μεταμορφωμένα Ιζηματογενή Ταξινόμηση ιζηματογενών Μεταλλεύματα Προστασία υπεδάφιου πλούτου