ΧΗΜΕΙΑ ΑΝΟΡΓΑΝΩΝ ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Αιδεία φροντιστήριο ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ.
Advertisements

Μια παρουσίαση του Π.ΑΡΦΑΝΗ,για την Α! ΕΠΑΛ 2011,v.01
Πετρέλαιο – Νάφθα - Πετροχημικά
ΧΗΜΕΙΑ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΞΙΣΩΣΗ.
ΣΙΛΙΚΟΝΕΣ Σωτηριανάκος Κωνσταντίνος Και Νικόλαρος Κωνσταντίνος
TEST ΑΈΡΙΑ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
ΠΥΡΙΤΙΟ.
ΠΥΡΙΤΙΟ.
Διαθεματική Εργασία στο μάθημα της Χημείας
Χημεία Κατεύθυνσης Β΄ Λυκείου 2ο Κεφάλαιο - Θερμοχημεία
Χημικές ενώσεις – Χημικά στοιχεία
Ε Ι Σ Α Γ Ω Γ Η ΣΤΗ Β Ι Ο Λ Ο Γ Ι Α Από: ΒΕΡΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗ.
Πυριτιο Βενετία Τσαγκαρούλη Μαριτίνα Τσαγκαρούλη Δήμητρα Λυμπεράκου
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΑΠΛΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Χαρακτηριστικές ομάδες Ομόλογες σειρές
Ηλεκτρολύτες.
ΜΟΡΦΕΣ ΝΕΡΟΥ.
Οξέα οξύ (ετυμολογικά): οτιδήποτε είναι μυτερό, αιχμηρό
Κεφ.10 : ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ : ΧΗΜΕΙΑ.
Project 4o Το φως και το χρώμα στην τέχνη και την επιστήμη
πετρέλαιο φυσικό αέριο - πετροχημικά
2.6.2 Φυσικές σταθερές των χημικών ουσιών. Τρόποι με τους οποίους μπορούμε να διαπιστώσουμε αν ένα δείγμα υλικού αποτελείται από μία μόνο ουσία ή είναι.
ΣΙΛΙΚΟΝΗ Εργασία χημείας των μαθητριών Αναγνωσταρά Σταυρούλα
Οργανική Χημεία Υδρογονάνθρακες
Oι βάσεις.
ΠΟΛΥΜΕΡΗ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ Νίκος Πετράκης Πανεπιστήμιο Κρήτης – Τμήμα Χημείας Ηράκλειο 2002.
Καταλύτες: Ονομάζονται τα σώματα που με την παρουσία τους σε μικρά ποσά, αυξάνουν την ταχύτητα μίας αντίδρασης, ενώ στο τέλος της παραμένουν ουσιαστικά.
Πάγκαλος Σ.-Χαραλαμπατου Λ.
καρβοξυλικών οξέων, υδατανθράκων,
Κανελλοπούλου Δέσποινα
ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΕΚ Μυτιλήνης
Οργανική χημεία Γ΄ Λυκείου
ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ Είναι ο κλάδος της χημείας που μελετά τις ενώσεις του C (άνθρακας) εκτός από το CO, CO2 και τα ανθρακικά άλατα. Άθρακας: Σύμβολο C Αμέταλλο.
ΣΙΛΙΚΟΝΕΣ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΟΝΟΜΑΤΑ:
H κλίμακα pH (πε-χα) ως μέτρο της οξύτητας
Οι υδρογονάνθρακες Στην ενότητα αυτή θα ασχοληθούμε με τις ενώσεις του άνθρακα, οι οποίες είναι το αντικείμενο μελέτης ενός κλάδου της Χημείας που ονομάζεται.
2 Διδακτέα ύλη ( ): Κεφάλαιο 1 – Πετρέλαιο – Υδρογονάνθρακες (Η/C) –Αφαιρείται η §1.7 Αρωματικές ενώσεις – Βενζόλιο Κεφάλαιο 2 – Αλκοόλες – Φαινόλες.
ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ-ΣΙΛΙΚΟΝΕΣ Παπαδημητρίου Παναγιώτης Σαραντόπουλος Γιώργος
ΤΑΞΗ Γ1, 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Χρήστος Γ. Αμοργιανιώτης
Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ.
Σκληρή Ύλη.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
ΠΟΛΥΜΕΡΙΣΜΟΣ -ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ Όταν θα έχετε μελετήσει αυτή την ενότητα, θα μπορείτε: Να αναφέρετε διάφορα πετροχημικά προϊόντα που βρίσκονται στο περιβάλλον.
ΗΜΙΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ..  ΓΕΝΙΚΑ : ΤΟ ΠΥΡΙΤΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ 14 η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΤΗ ΦΥΣΗ. ΕΙΝΑΙ ΤΟ.
 ΕΙΣΑΓΩΓΗ  Η οργανική Χημεία κατέχει κυρίαρχη θέση ανάμεσα στις φυσικές και βιολογικές επιστήμες. Αφενός έχει στενούς δεσμούς με τη Φυσική και τα Μαθηματικά,
8. ΣΥΜΠΛΟΚΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ Οι συμλοκομετρικές ογκομετρήσεις βασίζονται στο σχηματισμό συμπλόκων ενώσεων, με ελάχιστες εφαρμογές μέχρι το 1945, που.
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Βιολογία & Βιοδιάβρωση O άνθρακας και η μοριακή ποικιλότητα της ζωής Βιολογία & Βιοδιάβρωση O άνθρακας.
Χημικές ενώσεις – Χημικά στοιχεία
Κινητική Σταδιακών Αντιδράσεων
Από τι είμαστε φτιαγμένοι ;
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
Βιολογία β΄ λυκείου Επιμέλεια: Παυλίνα Κουτσοκώστα, βιολόγος
ΝΕΡΟ Το νερό είναι η περισσότερο διαδεδομένη ανόργανη χημική ένωση στην επιφάνεια της Γης, αφού καλύπτει το 70,9% του πλανήτη μας. Το νερό στις «συνηθισμένες.
ΙΣΟΜΕΡΕΙΑ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ.
Άτομα , μόρια , ιόντα Λιόντος Ιωάννης Lio.
Οργανική Χημεία και Υδρογονάνθρακες
Οργανική Χημεία… υδρογονάνθρακες.
Δομή του άνθρακα 6C : 1s2 2s2 2px12py12pz
Άτομα , μόρια , ιόντα Λιόντος Ιωάννης Lio.
ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ (ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ)
Το πυρίτιο Ιδιότητες και χρήσεις.
ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 3
Η ύλη και τα δομικά συστατικά της.
Ηλεκτρολύτες.
Ονοματολογία Οργανικών Ενώσεων
καύση Με τον όρο καύση χαρακτηρίζεται (πλέον) οποιαδήποτε χημική αντίδραση συνοδεύεται από έκλυση θερμότητας ίσως και φωτός, που συνδυάζονται (συχνά)
Ηλεκτρολύτες.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΧΗΜΕΙΑ ΑΝΟΡΓΑΝΩΝ ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ ΠΥΡΙΤΙΟΥΧΑ ΠΟΛΥΜΕΡΗ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 15/5/2002

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Πολυμερές είναι μια ουσία, τα μόρια της οποίας αποτελούνται από την επανάληψη ενός ή περισσότερων ειδών ατόμων ή ομάδων που καλούνται δομικές μονάδες και είναι μεταξύ τους ενωμένες με ομοιοπολικό δεσμό σε ένα επαρκή αριθμό, για να παρουσιάζει αυτή ένα σύνολο ιδιοτήτων, το οποίο παραμένει πρακτικώς αμετάβλητο με την προσθήκη ή την αφαίρεση μιας ή περισσότερων δομικών μονάδων.

ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΠΟΛΥΜΕΡΗ Ανόργανα πολυμερή, είναι τα πολυμερή στα οποία ο κορμός των μακρομορίων δεν έχει άτομα άνθρακα (C) με υποκαταστάτες, αλλά αποτελείται από ένα ή περισσότερα από τα υπόλοιπα δισθενή ή πολυσθενή στοιχεία. Παράδειγμα ανόργανων πολυμερών είναι τα πυριτικά άλατα , ο χαλαζίας (φυσικά πολυμερή), οι σιλικόνες, πολυφωσφορικό οξύ (συνθετικά πολυμερή).

Διάφοροι τύποι πολυμερών του Si

ΣΙΛΙΚΟΝΕΣ Τα οργανοπολυσιλοξάνια είναι πολυμερή υλικά, τα οποία περιέχουν πυρίτιο, οξυγόνο και οργανικές ομάδες. Οι μεθυλοσιλικόνες είναι ίσως τα πιο σημαντικά μέλη αυτής της τάξης υλικών. Μια αντιπροσωπευτική δομή μιας μεθυλοσιλικόνης είναι το λάδι σιλικόνης.

ΛΑΔΙ ΣΙΛΙΚΟΝΗΣ

Η ονομασία σιλικόνη, δόθηκε για την περιγραφή χημικών ενώσεων με εμπειρικό τύπο R2SiO, σε αναλογία με τις κετόνες που έχουν τύπο R2CO. Οι σιλικόνες δεν έχουν σχεδόν καθόλου κοινά χαρακτηριστικά με τις κετόνες. Οι διαφορές μεταξύ αυτών των ενώσεων δείχνουν και τη μεγάλη διαφορά μεταξύ της χημείας του πυριτίου και του άνθρακα, παρότι βρίσκονται στην ίδια ομάδα του περιοδικού πίνακα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ C - Si Ο άνθρακας Το πυρίτιο Τάση να σχηματιζει π-δεσμους. αριθμό συναρμογής με το οξυγόνο δύο (CO2) και τρία (CO3-2). Δεν σχηματίζει π(p – d) δεσμούς. Το πυρίτιο δεσμοί π(p – p) αρκετά ασταθείς. συναρμοσμένο σχεδον πάντα με τέσσερα οξυγόνα. Σχηματίζει π(p – d) δεσμούς.

Ο σχηματισμός αυτών των πολυμερών χαρακτηρίζεται από το είδος της σύνδεσης της ομάδας Si-O. Οι μη οργανικές ομάδες είναι γνωστές ως functionalities ενώ η ομάδα R μπορεί να είναι μια από τις οργανικές ομάδες όπως μεθύλιο, φαινύλιο ή βινύλιο.

Παρασκευή Πολυμερών Το πιo συνηθισμένο αντιδραστήριο που χρησιμοποιείται είναι το (CH3)2SiCl2. γιατί Η ένωση είναι difuctional και άρα η αλυσίδα μπορεί να αυξηθεί σε δύο κατευθύνσεις. Οι δεσμοί Si – Cl υδρολύονται εύκολα, κάνοντας της ένωση πολύ δραστική

Υδρόλυση Συμπύκνωση n(CH3)2SiCl2 + nH2O  n(CH3)2Si(OH)2 + 2HCl n(CH3)2Si(OH)2  [(CH3)2SiO]n + nHO Si(CH3)2-[O-Si(CH3)2-]x-O-Si(CH3)2-OH

Η κυκλική ένωση πολυμερίζεται στο γραμμικό πολυμερές με μια διαδικασία η οποία ονομάζεται ισορρόπηση (equilibration). Με αυτή τη διαδικασία χρησιμοποιώντας θέρμανση ή όξινη ή βασική κατάλυση οι ομάδες Si – O σπάνε συνεχώς και επανασχηματίζονται ως ότου το σύστημα φθάσει σε μια θερμοδυναμικά σταθερή κατάσταση ισορροπίας.

Το μήκος της αλυσίδας μπορεί να ελεχθεί με μια ένωση η οποία ονομάζεται endblocker και έχει μια μόνο δραστική ομάδα. Η ένωση αυτή είναι η (CH3)2SiCl και παρουσία της, οι αλυσίδες καταλήγουν με την ομάδα –OSi(CH3)3.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ Η πολύ σταθερή σειρά –Si-O-Si- δίνει στις σιλικόνες μεγάλη θερμική σταθερότητα σε υψηλές θερμοκρασίες (άνω των 500οC) καθώς επίσης και ελαστικότητα σε χαμηλές θερμοκρασίες (κάτω των 100οC). Οι υδρόφοβες οργανικές ομάδες προσδίδουν αυτήν την ιδιότητα στο πολυμερές.

ΧΡΗΣΕΙΣ ΣΙΛΙΚΟΝΟΥΧΩΝ ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ Στη χημική βιομηχανία Στα βερνίκια αυτοκινήτων Στα καλλυντικά Στα στεγανωτικά Στους ηλεκτρικούς μονωτές υψηλής θερμοκρασίας Στις φλάντζες

ΧΡΗΣΕΙΣ ΣΙΛΙΚΟΝΟΥΧΩΝ ΠΟΛΥΜΕΡΩΝ στις αντιαφριστικές ουσίες στα χρώματα υψηλών θερμοκρασιών στα ελαστικά στα λιπαντικά Στην ιατρική Σε παιδικά παιχνίδια

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ στις ελαστικές πυριτιούχες αρθρώσεις δακτύλων (αθριτικά) σε μοσχεύματα που ακολουθούν ριζική μαστεκτομή σε υποδερμικές βελόνες (λιπαίνονται) πυριτιούχα ελαστικά καλύμματα τα οποία εγκλείουν μοσχεύματα (βηματοδότες και αντλίες εκχύσεως)

BOUNCING PUTTY Αναδηδά πολύ, σε σκληρή επιφάνεια. Τραβώντας το απότομα σπάει σε κομμάτια Τραβώντας το αργά θυμίζει μαστίχα Αν το αφήσουμε σε σκληρή επιφάνεια, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα γίνεται επίπεδο Αν η παραπάνω δοκιμασία γίνει πάνω σε εφημερίδα, με προσεκτική απομάκρυνση της μαστίχας, φανερώνεται το είδωλο της εικόνας που επικάλυπτε.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ Πολύ μεγάλη χρήση των ανόργανων πολυμερών, και ιδιαίτερα των σιλικονών. Μεγάλη ανάπτυξη στον ερευνητικό τομέα. Μεγάλη ανάπτυξη στον βιομηχανικό τομέα.