ΕΚΔΟΧΕΣ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ - ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ ΕΩΣ ΤΟΝ ΣΕΦΕΡΗ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ!
Advertisements

Μια ομάδα από άντρες κάθονται στη σάουνα και συζητούν για δουλειές και μετοχές, όταν ξαφνικά χτυπάει ένα κινητό...
ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΕΡΙΑ.
Η παραβολή του σπλαχνικού πατέρα (παραβολή του «ασώτου υιού»)
H ιστορία της Φλανδρώς.  Εγώ είμαι η Φλανδρώ, το όνομα μου θα πει Φιλανδρώ και Φιλανδρώ θα πει μια που αγαπά τον άνδρα της.  Τον καιρό εκείνο ήταν ένας.
‘Aπιστος Σύντροφος ?.
Για σου. Σε σκεπτόμουν όλη μέρα!!!
ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ
ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΜΟΥ ΦΕΤΟΣ..
Εργασία της Γ’1 Δημοτικού
Δρόμος αρετής και δύναμης
H ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ.
Ο βασιλιάς των βατράχων
Οι Φιλόσοφοι της αρχαίας Ιωνίας
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
Μια παρέα από άντρες κάθονται στη σάουνα και συζητούν για δουλειές και μετοχές, όταν ξαφνικά χτυπάει ένα κινητό...
Το θαύμα της γέννησης Η ιστορία ενός παιδιού.
ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ Η θυσία της Ιφιγένειας.
Οι Αχαιοί φτάνουν στην Τροία
Αν μ’αγαπάς κι ειν’ όνειρο
ωρα σκεφτομαι στιχο για να φιαξω…
 ΜΑΡΙΑ XATΖΗΚΑΛΛΙΑ  ΤΑΞΗ Β2  ΕΤΟΣ  ΜΑΘΗΜΑ ΙΛΙΑΔΑ –ΣΕΛΙΔΑ45, ΑΣΚΗΣΗ 2δ 1 ZAΡΚΟΓΙΑΝΝΗ ΕΥΑ.
Όλα τώρα γύρω μου γελούνε κι απ’ αγάπη τώρα με μεθούνε σαν φιλώ γλυκά τα δυο σου χείλη που `ναι σαν τριαντάφυλλα τ’ Απρίλη.
Τραγουδια απο την κατεχομενη γη μασ
Ελένη Γιώργου Σεφέρη.
ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΜΟΥ ΦΕΤΟΣ..
Music: Smoke gets in your eyes Pictures By: Unknown source Edited by AMRA.
Το θαύμα της γέννησης Η ιστορία ενός παιδιού
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΙΓΜΕΣ MASTER TEMPO FEAT KIM.
ΕΛΕΝΗ!!! Κατά ποσόν και κατά ποιόν μέρη της τραγωδίας.
Καλή διασκέδαση. Η πάπια που ψήθηκε Κάποτε, σε μία μακρινή λίμνη, υπήρχε μία πάπια που αποφάσισε να βρει την τύχη της μακριά από το σπίτι της και τους.
Καβαφικές Φωνές.
Η θέση και ο ρόλος της γυναίκας στην Ιλιάδα
Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΣΟΦΟΣ
Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ Πωλίνα Συμεωνίδου Β 5. Σε ένα μακρινό βασίλειο ήταν ένας βασιλιάς και μια βασίλισσα ως τώρα άτεκνοι. Λίγο καιρό μετά απέκτησαν ένα πανέμορφο.
Η ωραία Ελένη στην σύγχρονη τέχνη
Το χρυσόψαρο Xρήστος Κωτσαλάς.
ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ Το μήλο της Έριδος.
Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ. Η ΩΡΑΙΑ ΕΛΕΝΗ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η αποκαλούμενη και Ωραία Ελένη, περίφημη για την ομορφιά της,τάς νήσους στην ελληνική μυθολογία.
Ευαγγελία Στυλιανού Α’4
Το εἶναι και το φαίνεσθαι στην Ελένη του Ευριπίδη
Ελένη και άλλα έργα ΡΑΪΣΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΕΧΑΝΤΕ ΧΑΛΕΝΤ ΤΣΑΡΔΙΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ.
ΦΙΛΙΑ Σε μια αληθινή φιλία, βρίσκομαι μαζί με τον άλλο άνθρωπο για να μοιραστούμε την ίδια τη ζωή, τις χαρές και τις λύπες της. Ο αληθινός φίλος είναι.
Ας βάλουμε στίχους στις εικόνες!! Α1 – Α Σοφία Χαντζή
ΜΑΘΗΜΑ 21 ΙΩΑΝΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Β’2.  Μκ2,1 Ύστερα από μερικές μέρες μπήκε πάλι ο Ιησούς στην Καπερναούμ και διαδόθηκε ότι βρίσκεται σε κάποιο σπίτι  2Αμέσως.
Δραματική ποίηση, Ευριπίδη Ελένη Α΄ Στάσιμο, στίχ
Η ΟΜΗΡΙΚΗ ΕΛΕΝΗ. Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΕΥΛΟΓΙΑ Η ΚΑΤΑΡΑ;
ΤΡΑΓΟΎΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΕΛΕΝΗ
Η ΕΛΕΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ Η ΚΑΙΝΗ ΕΛΕΝΗ.
Ευριπίδη Ελένη Εισαγωγή.
Στη Θεσσαλία υπήρχε κάποτε μια πόλη που την έλεγαν Τραχίνα. Βασιλιάς της ήταν ο Κήυκας, νέος, πλούσιος, γενναίος κι όμορφος, χαρίσματα που δύσκολα θα.
Η ΕΛΕΝΗ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΑΣ Ἡ ρόδοτος Ἡ ρόδοτος, Ἱ στορίη (διασκευή) Δημιουργία παρουσίασης: Αλεξάνδρα Γερακίνη.
Ο Όμηρος δεν κρίνει την Ελένη για την πράξη της σε κανένα σημείο της Ιλιάδας. Η Ελένη παρουσιάζεται ως μια συμπαθητική, αξιοπρεπής και ενδιαφέρουσα.
 Γενικά στοιχεία  Οι Αρκούδες είναι τα θηλαστικά της οικογένειας των Αρκτιδών (Ursidae) — από το αρχαίο ελληνικό άρκτος, και το λατινικό « ursus» αντίστοιχα.
ΤΟ ΑΣΧΗΜΟΠΑΠΟ σε νέες περιπέτειες
ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ –ΖΩ-ΥΠΑΡΧΩ
Το χρυσόψαρο ΛΑΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ.
Αγαπημένο μου παιδί....
ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΖΩΟ Ο ΚΑΪΖΕΡ ΜΟΥ!!!
Η ημέρα που σε πήρα αγκαλιά <3 Σε ποιον πιστεύετε ότι αναφέρομαι;
1.Βλέπω στα μάτια σου τη θλίψη. Νοιώθω την τελευταία σου χαρά.
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΓΕΣΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΠΟΘΟΣ-ΒΟΥΤΕΡΑΚΟΣ Γ2
Oι άνθρωποι καθημερινά ελπίζουν…
Επειδή έπρεπε να περιμένει πολλές ώρες, αποφάσισε να αγοράσει ένα βιβλίο για να περάσει η ώρα. Αγόρασε επίσης κι ένα πακέτο μπισκότα.
Θρησκευτικά Έτος: Τμήμα: Β’2 Μαρασλίδου Δανάη Μαρία
Μια γυναίκα φρόντιζε τον κήπο του σπιτιού της,
Επειδή έπρεπε να περιμένει πολλές ώρες, αποφάσισε να αγοράσει ένα βιβλίο για να περάσει η ώρα. Αγόρασε επίσης κι ένα πακέτο μπισκότα.
Επειδή έπρεπε να περιμένει πολλές ώρες, αποφάσισε να αγοράσει ένα βιβλίο για να περάσει η ώρα. Αγόρασε επίσης κι ένα πακέτο μπισκότα.
Για σου. Σε σκεπτόμουν όλη μέρα!!!
«Ζωντανεύοντας τον Όμηρο» Η ραψωδία Α της Ιλιάδας με εικόνες
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΚΔΟΧΕΣ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ - ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ ΕΩΣ ΤΟΝ ΣΕΦΕΡΗ "ΕΛΕΝΗ" ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΕΚΔΟΧΕΣ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ - ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ ΕΩΣ ΤΟΝ ΣΕΦΕΡΗ

ΟΜΗΡΟΣ 8Ος-9Ος ΑΙ.Π.Χ. Στην Ιλιάδα του Ομήρου συναντάμε την Ελένη στις Σκαιές Πύλες της Τροίας λίγο πριν την μονομαχία Μενέλαου - Πάρη. Η ίδια θυμάται νοσταλγικά  την πατρίδα της την Σπάρτη καθώς και αγαπημένα της πρόσωπα, όπως τους γονείς και τον πρώτο της άντρα Μενέλαο.

ΤΕΙΧΟΣΚΟΠΙΑ ΡΑΨΩΔΙΑ Γ ΣΤΙΧΟΙ 121-145: Μηνύτρα στην λευκόχερην Ελένην ήλθ' η Ίρις και ομοιώθη με την αδελφήν του ανδρός της Λαοδίκην,  που 'χε τον Ελικάωνα Αντηνορίδην άνδρα απ' όλες ωραιότερη τες κόρες του Πριάμου.  Την ήβρεν οπού ύφαινε διπλό μεγάλο υφάδι  πορφύριο κι επάνω του κεντούσε τους πολέμους  των χαλκοφόρων Αχαιών, των ιπποδάμων Τρώων  που εξ αφορμής της απαρχής εκείνοι επολεμούσαν.  Εστάθηκ' η γοργόποδη θεά εμπρός της κι είπε:  «Έλα, γλυκιά μου, πράγματα να ιδείς και να θαυμάσεις  των χαλκοφόρων Αχαιών, των ιπποδάμων Τρώων, αυτοί που τον πολύθρηνον αγώνα του πολέμου  ν' αρχίσουν ήσαν πρόθυμοι, τώρα ησυχάζουν όλοι· έπαυσ' ο πόλεμος και αυτού γυρμένοι στες ασπίδες κάθονται κι έστησαν ορθά σιμά τους τα κοντάρια, κι ο ψυχερός Μενέλαος κι ο Πάρις εκεί κάτω με τα μακριά κοντάρια τους για σε θα πολεμήσουν· και ο νικητής ομόκλινην θα σ' έχει αγαπημένην».  Είπε η θεά και τρυφερήν της βάζει επιθυμίαν του πρώτου ανδρός, της χώρας της και των γλυκών γονέων.  Κι ευθύς από τον θάλαμον μ' ένα λευκό μαγνάδι η Ελένη εχύθη και θερμά τα δάκρυα της κυλούσαν.  Και δύο της θεράπαινες, η κόρη του Πιτθέως Αίθρα και η μεγαλόφθαλμη Κλυμένη ακολουθούσαν.  Και των Σκαιών Πυλών ευθύς τον πύργον ανεβήκαν.

ΣΤΗΣΙΧΟΡΟΣ    632/631 π.Χ. Σύμφωνα με το Στησίχορο η Ελένη δεν   πήγε ποτέ στην Τροία, ούτε πάτησε στα κάστρα της Τρωάδας. «Δεν είναι αληθινός αυτός ο λόγος. Δε μπήκες στα καλοφτιαγμένα τα καράβια.  Μήτε στα κάστρα μπήκες της Τρωάδας».  Στησίχορος, απόσπασμα

ΣΑΠΦΩ   ( 630 - 570 π.Χ.) Η Σαπφώ παρουσιάζει την Ελένη σαν μια ερωτευμένη  γυναίκα που εγκατέλειψε τον άντρα της, την κόρη της και τους γονείς της για έναν άλλο άντρα, τον Πάρη, με παρότρυνση της Αφροδίτης.  Ελένη, που τους άλλους τόσο στην ομορφιά περνούσε, χώρισε  τον άριστο τον άντρα,    π' όλο της Τροίας κατάστρεψε το κράτος,  κι ούτε την κόρη, ουδέ τους ακριβούς της  θυμήθηκε γονιούς, μα ερωτευμένην  ξεσήκωσέ τη η Κύπρις.    Πολύ εύκολα η καρδιά λυγάει τ' ανθρώπου.  Κι αμέσως λαχταράει στο νου ό,τι βάλει. (μτφρ. Π. Λεκατσάς)

ΗΡΟΔΟΤΟΣ (485 - 421/415 π.Χ) ΗΡΟΔΟΤΟΣ (485 - 421/415 π.Χ) ΙΣΤΟΡΙΑΙ ΗΡΟΔΟΤΟΣ     (485 - 421/415 π.Χ)                           ΗΡΟΔΟΤΟΣ     (485 - 421/415 π.Χ)   ΙΣΤΟΡΙΑΙ Εἰ ἐν Ἰλίῳ Ἑλένη ἦν,  ἀπέδοντο ἂν αὐτὴν τοῖς Ἕλλησιν οἱ Τρῶες, ἑκόντος γε ἢ ἄκοντος Ἀλεξάνδρου. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο η Ελένη δεν ήταν στην Τροία. Αν όμως βρισκόταν εκεί οι Τρώες θα την έδιναν στους Έλληνες με ή χωρίς την θέληση του Πάρη.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ (485 π.Χ. - 406 π.Χ.) ΕΛΕΝΗ Στην τραγωδία του Ευριπίδη το είδωλο της Ελένης βρίσκεται στην Τροία. Η ωραιότερη γυναίκα της Ελλάδας γίνεται η πιο μισητή γυναίκα  και για τους  Έλληνες και για τους Τρώες. Για χάρη της σκοτώνονται άδικα παλλικάρια. Το όνομά της προκαλεί μόνο ντροπή και πόνο. Η πραγματική όμως Ελένη μεταφέρεται από τον Ερμή, ύστερα από εντολή της Ήρας, στην Αίγυπτο. Έρμαιο στα χέρια των θεών περιμένει το Μενέλαο να τη σώσει από το βάρβαρο βασιλιά Θεοκλύμενο. Πιστή στον άντρα της και στις αρχές της ελπίζει κάποτε να επιστρέψουν μαζί στην πατρίδα. ΕΛΕΝΗ

Ευριπιδη ελενη στιχοι: 729-763 Ευριπιδη ελενη στιχοι: 729-763  ΕΛE. Στης συμφοράς γυρίζεις την αρχή· άαχ! την πικρή ιστορία ζητάς να μάθεις. ΜEN. Μίλησε· πρέπει όσα μας δίνουν, καλά ή κακά, οι θεοί ν' ακούμε. ΕΛΕ. Σιχαίνομαι τα λόγια που θα πω. ΜEN. Λέγε· γλυκιά ξαλάφρωσή 'ναι τις περασμένες να σου λένε δυστυχίες. ΕΛE. Δεν πήγα εγώ με γρήγορο καράβι στην αγκαλιά ενός βάρβαρου, ούτε σε ντροπιασμένο πλάγιασα κρεβάτι. ΜΕΝ. Τότε ποια μοίρα, ποιος θεός σε πήρε; ΕΛE. Ο γιος του Δία, καλέ μου, και της Μαίας στη χώρα μ' έφερε του Νείλου. ΜEN. Απίστευτο· πούθε σταλμένος; Φοβερά λόγια! ΕΛE. Έκλαψα τότε, ακόμη κλαίω και τώρα· η ομόκλινη μ' αφάνισε του Δία. . ΜEN. Η Ήρα; Ποιων τάχα το κακό ζητούσε; ΕΛE. Αχ! συμφορά μου, εκείνες οι πηγές όπου οι θεές λουστήκαν κι ήρθ' η αμάχη για την ομορφιά τους. ΜΕΝ. Όμως γιατί να κατατρέξει εσέν' η Ήρα; ΕΛE. Για να μη μ' έχει ο Πάρης... ΜEN. Πώς; Λέγε. ΕΛE. που ήμουν γι' αυτόν της Κύπριδας το δώρο. ΜEN. Α! δύστυχη.  ΕΛE. Ναι, δύστυχη· κι εδώ στην Αίγυπτο ήρθα.  ΜEN. Και του έδωσε το είδωλό σου, ως λες. ΕΛE. Στο σπίτι σου τι θρήνος, μάνα, ω μάνα, τι πένθος, τι χαμός! ΜΕΝ. Τι λες; ΕΛΕ. Χάθηκε η μάνα μου· για τις ντροπές μου πέρασε βρόχο στο λαιμό της.  ΜEN. Την άμοιρη· η κόρη μας Ερμιόνη ζει; ΕΛE. Ανύπαντρη, άτεκνη, μαραίνεται και κλαίει για το δικό μου ατιμασμένο γάμο.  

ΕΛΕΝΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ Και στην Τροία; Τίποτε στην Τροία-ένα είδωλο. Και στην Τροία; Τίποτε στην Τροία-ένα είδωλο.  Έτσι το θέλαν οι θεοί.Κι ο Πάρης, μ' έναν ίσκιο πλάγιαζε σα να ήταν πλάσμα ατόφιο . κι εμείς σφαζόμασταν για την Ελένη δέκα χρόνια . Μεγάλος πόνος είχε πέσει στην Ελλάδα. Τόσα κορμιά ριγμέναστα σαγόνια της θάλασσας στα σαγόνια της γης.  τόσες ψυχές δοσμένες στις μυλόπετρες, σαν το σιτάρι.Κι οι ποταμοί φουσκώναν μες στη λάσπη το αίμα για ένα λινό κυμάτισμα για μια νεφέλη μιας πεταλούδας τίναγμα το πούπουλο ενός κύκνου για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη.

Οι θεοί θέλησαν να στείλουν στην Τροία το είδωλο της Ελένης Οι θεοί θέλησαν να στείλουν στην Τροία το είδωλο της Ελένης. Ο πόλεμος στην Τροία έγινε για ένα είδωλο. Η Ελλάδα πονά, θρηνεί αφού χάνει τα παιδιά της. Και όλα αυτά έγιναν για μια ψεύτικη Ελένη, 'για ένα πουκάμισο αδειανό' . 'Έτσι το θελαν οι θεοί'.

γ γυμνασιου πτελεου