Περιτοναϊκη προςπέλαση (b)

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη Βιβλιογραφική αναφορά
Advertisements

ΠΕΡΙΤΟΝΑΪΚΗΣ ΚΑΘΑΡΣΗΣ
Παρακολούθηση θεραπείας Αντιμετώπιση παρενεργειών
16ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Ε.Γ.Β.Ε ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΟΤΩΝ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ
ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΠΕΡΙΤΟΝΑΪΚΗΣ ΕΚΤΟΣ ΠΕΡΙΤΟΝΙΤΙΔΑΣ
KINΔΥΝΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ & Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ Φ/Θ ΣΤΗ ΠΡΟΛΗΨΗ - ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θέση της ανοικτής χειρουργικής στην ακράτεια ούρων
Νέος τρόπος υπολογισμού του δείκτη μάζας σώματος (με βάση την κατανομή του λίπους – μήλο/αχλάδι): Ύψος Περίμετρος μέσης Νέος τρόπος υπολογισμού του.
Αρχές Περιτοναϊκής Κάθαρσης (b)
Αφεντάκης Νίκος Νεφρολόγος ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς»
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ - ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ
4 ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Υγρών, Ηλεκτρολυτών και Οξεοβασικής Ισορροπίας Μεταβολισμός Καλίου Μαρώνεια, 24 & 25 Σεπτεμβρίου 2010 Στρογγυλό τραπέζι ΙΙΙ:
ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ ΠΛΑΚΟΥΝΤΑ.
Βανκομυκίνη: Συνεχής ή διαλείπουσα χορήγηση στους ασθενείς της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας? Ευφημία Ευωδιά, Ανδριανή Γιαμπίδου, Αλεξάνδρα Γαβαλά, Παύλος.
ΔΙΑIΤΑ ΣΤΗ ΣΦΠΚ.
ΚΑΘΕΤΗΡΕΣ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑΣ Η ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗ ΜΕΘ ΤΟΥ ΓΝΑ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» (02/ /2009) Παπανικολάου Ιωάννης Εξειδικευόμενος Μ.Ε.Θ.
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΥΠΑΡΑΧΝΟΕΙΔΟΥΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ
ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΥΠΟ ΠΕΡΙΤΟΝΑΪΚΗ ΚΑΘΑΡΣΗ (Ι)
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΥΠΟ ΣΦΠΚ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ §Πρώτη : Πριν την ένταξη §Δεύτερη : Εισαγωγή του στο Νοσοκομείο μέχρι την έναρξη της.
ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ ΝΕΦΡΟΣΤΟΜΙΑ
Περιτοναϊκη προςπέλαση (α)
Περιτοναϊκη προςπέλαση (c) Γ. Τσιρπανλής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» 2011.
Γ. Τσιρπανλής Νεφρολογικό Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» 2011
Αιμορραγίες-Κατάγματα-Τραυματισμοί Σ.Σ.
Μαθήματα Παθοφυσιολογίας
Μετεγχειρητική αγωγή και κύριες μετεγχειρητικές επιπλοκές
ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ
ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ – Σ.Μ.Ν..
ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΙΜΟΔΙΗΘΗΣΗ Π. Καραπαναγιώτου.
Αρχές Περιτοναϊκής Κάθαρσης
Έχει θέση η χειρουργική στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας;
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΑΣΘΕΝΗ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Γ’ ΕΠΑ.Λ. ΘΕΡΜΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ.
ΚΑΘΕΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΦΛΕΒΩΝ
ΠΑΡΕΝΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ Διερευνητική εργασία Ά Τετραμήνου
Επείγοντα Αγγειοχειρουργικά προβλήματα
ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ.
Ασθενής με κήλες. Ορισμός: κήλη Η κήλη αποτελεί έλλειμμα του κοιλιακού τοιχώματος, μέσω του οποίου παρατηρείτε πρόπτωση των οργάνων της κοιλίας εκτός.
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ Ασθενούς που Υποβάλλεται σε Χειρουργική Επέμβαση στο Στόμαχο.
OΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΤΕΡΙΚΗ ΣΙΤΙΣΗ
Ι. Μαρούλης Παν/κή Χειρουργική Π.Γ.Ν.Π Ρίο Πατρών
Το λεπτό έντερο έπεται του στομάχου και προηγείται του παχέος εντέρου στην πεπτική οδό. Αποτελείται από τρία μέρη το δωδεκαδάκτυλο, τη νήστιδα και τον.
ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ. ΚΑΤΑΤΑΞΗ ASA  Τάξη 1: φυσιολογικό, υγιές άτομο (απουσία συστηματικής νόσου)  Τάξη 2: ασθενής με ελαφριά συστηματική νόσο χωρίς.
Τμήμα Α2 Έτος Τι είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση; Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
 Παίρνουμε τα ωάρια από τις ωοθήκες της γυναίκας, τα τοποθετούμε σε ειδικά θρεπτικά υλικά που μιμούνται το περιεχόμενο της σάλπιγγας και προσθέτουμε.
ΓΑΣΤΡΙΚΕΣ- ΠΕΡΙΤΟΝΑΪΚΕΣ ΠΛΥΣΕΙΣ. ΓΑΣΤΡΙΚΕΣ ΠΛΥΣΕΙΣ Μείωση απορρόφησης φαρμακευτικών/δηλητηριωδών ουσιών που λήφθηκαν per os μέσω αποβολής του περιεχομένου.
Κων/νος Γ. Τούτουζας Επ. Καθηγητής Χειρουργικής Α’ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική.
ΟΣΦΥΟΝΩΤΙΑΙΑ ΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ (ΜΑ0241) 4η παράδοση
OΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΑΡΡΩΣΤΟ Φραγκίσκα Κ. Σιγάλα Αγγειοχειρουργός Επικ. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής του Παν. Αθηνών.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ
Υποκατάσταση νεφρικής λειτουργίας στην παιδική ηλικία
Κεντρικός καθετηριασμός
· ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ · Χορηγήστε τα αντιθυρεοειδικά φάρμακα και τα σκευάσματα ιωδίου σύμφωνα με τις οδηγίες και παρακολουθήστε τις δράσεις τους.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ
Οξεία κοιλία Νοσηλευτική ΤΕΙ Λάρισας Δ. Παπαγόρας 08.ΧΙ.ΙΙ.
ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Άνδρας 38 ετών με γνωστή ν Crohn, προσέρχεται με άλγος στο δεξιό κάτω τεταρτημόριο της κοιλιάς που σχετίζεται με απώλεια βάρους.
ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΙΛΕΟΥ
OΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
Καθετηριασμός Κεντρικών Φλεβικών Γραμμών
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΚΡΑΝΙΑΣ ΠΙΕΣΗΣ
ΛΗΨΗ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ (για μέτρηση αερίων αίματος)
ΜΕΤΑ ΕΣΤΙΕΣ ΣΤΑ ΟΣΤΑ. Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ : ΕΝΑ ΠΑΖΛ
Διευθυντής Β΄Παιδοχειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων ΜΗΤΕΡΑ
ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΕΣ ΠΡΩΙΜΗΣ ΚΥΗΣΗΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Περιτοναϊκη προςπέλαση (b) Γ. Τσιρπανλής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» 2011

Άμεση μετα-χειρουργική φροντίδα – Περίοδος επούλωσης Προφυλακτική αντιβιοθεραπεία: Κεφαλοσπορίνη ή Βανκομυκίνη άπαξ Έκπλυση: διαφορετικά πρωτόκολλα σε κάθε κέντρο 3 φορές / εβδομάδα για τις 10-15 ημέρες αναμονής με ηπαρινισμένο N/S 0.9% ή διάλυμα 1.5% Πρώτη ημέρα: η επόμενη της εμφύτευσης για αποφυγή απόφραξης από θρόμβους ή ινική και αποτροπή να δημιουργίας συμφύσεων με το επίπλουν Ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει τις πρώτες ημέρες ενέργειες (βήξιμο, βάρη) που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση: αποφυγή διαρροών, σχηματισμού κήλης Όταν η κάθαρση πρέπει να αρχίσει πιο γρήγορα από 10-15 ημέρες: όταν η κοιλιά έχει υγρό, ο ασθενής καλό είναι να είναι ξαπλωμένος ή αλλιώς να κάνει ΑΡD

Κύριες επιπλοκές που σχετίζονται με τον Περιτοναϊκό Καθετήρα Διαρροή γύρω από τον καθετήρα. Αποτυχία εκροής. Λοίμωξη του σημείου εξόδου ή του καθετήρα.

Διαρροή γύρω από τον καθετήρα Εμφανής διαρροή στο σημείο εξόδου Ασύμετρο υποδόριο οίδημα Αύξηση βάρους Μειωμένος όγκος εκροής ↑ ο κίνδυνος όταν η περίοδος έκπλυσης είναι μικρή. Κλείσιμο καθετήρα → αναβολή έναρξης Π.Κ.

Πρώϊμη απόφραξη του καθετήρα

Αποτυχία εκροής (Ι) Διερεύνιση-αντιμετώπιση Όταν ο όγκος του διαλύματος που χορηγήθηκε είναι σημαντικά μικρότερος από αυτόν που παροχετεύεται και δεν υπάρχει εξωτερική ή εσωτερική διαροή Παρατηρείται συνήθως σύντομα μετά την τοποθέτηση του περιτοναϊκού καθετήρα ή μετά από επεισόδιο περιτονίτιδας ή σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή Διερεύνιση-αντιμετώπιση Έλεγχος για κάμψη του καθετήρα εξωτερικά ή εσωτερικά συνήθως όταν τα cuffs έχουν εμφυτευτεί πολύ κοντά ή ο καθετήρας «γύρισε» κατά την τοποθέτηση διόρθωση, αν χρειαστεί «ξύρισμα» του εξωτερικού cuff ή και αλλαγή του καθετήρα

Αποτυχία εκροής (ΙΙ) 2. Δυσκοιλιότητα H δυσκοιλιότητα λόγω μειωμένης κινητικότητας του εντέρου είναι συχνή αιτία αποτυχημένης εκροής Η χορήγηση υπακτικών-υποκλυσμού αποτελεί σωστή πρακτική Η λύση της δυσκοιλιότητας έχει ως αποτέλεσμα την επίλυση της προβληματικής εκροής στο 50% των περιπτώσεων 3. Απόφραξη του καθετήρα από ινική ή θρόμβους 250-500 U/L ηπαρίνης πρέπει να προστίθεται στο διάλυμα προφυλακτικά όταν διαπιστώνεται η ύπαρξη ινικής ή αίματος στο αποχετευόμενο υγρό θρομβόλυση: με Στρεπτοκινάση (750.000 IU σε διάλυμα 30-100 ml Ν/S 0.9% για 2 ώρες), Ουροκινάση, Ιστικό ενεργοποιητή του πλασμινογόνου.

Αποτυχία εκροής (ΙIΙ) 4. Αλλαγή θέσης του καθετήρα όταν η αποτυχία εκροής δεν αντιμετωπίζεται με τα προηγούμενα μέτρα, οφείλεται σε προσκόληση του επίπλου ή άλλων ιστών στο άκρο του καθετήρα γίνεται ακτινολογικός έλεγχος για προσδιορισμό της θέσης του καθετήρα και Αλλαγή θέσης του καθετήρα Τυφλά με ακτινοσκοπικό έλεγχο και οδηγό (20% επιτυχία) Με περιτοναιοσκόπηση (50% επιτυχία) Με χειρουργική αποφλοίωση του καθετήρα Ή αντικατάσταση του καθετήρα