Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ
Ασθενής με κήλες

2 Ορισμός: Η κήλη αποτελεί έλλειμμα του κοιλιακού τοιχώματος, μέσω του οποίου παρατηρείτε πρόπτωση των οργάνων της κοιλίας εκτός της περιτοναϊκής κοιλότητας. Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση κήλης είναι η ύπαρξη τραύματος, η χειρουργική επέμβαση και η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση λόγω διαφορών παραγόντων, όπως η εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία, η ανύψωση βάρους ή η παρουσία όγκων.

3

4

5

6 Βουβωνοκήλες Οι βουβωνοκήλες συνήθως παρατηρούνται στους άρρενες και διακρίνονται στις ευθείες και λοξές βουβωνοκήλες. Οι λοξές βουβωνοκήλες είναι αποτέλεσμα ατελούς σύγκλεισης του ελυτροπεριτοναϊκού πόρου ο οποίος αναπτύσσεται καθώς οι όρχεις κατέρχονται στο όσχεο πριν απο την γέννηση.

7 Ένα μέρος του περιεχομένου της κοιλίας προπίπτει μέσω του έσω βουβωνικού στομίου εντός του βουβωνικού πόρου. Συχνά το περιεχόμενο της κήλης κατέρχεται μέχρι και το όσχεο. Οι λοξές βουβωνοκήλες οφείλονται σε συγγενή ελλείμματα, συχνά δεν γίνονται αντιληπτές μέχρι την ενηλικίωση του ασθενούς οπότε η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση και η διεύρυνση του έσω βουβωνικούστομίου δίνουν τη δυνατότητα στο περιεχόμενο της περιτοναϊκής κοιλότητας να κατέλθει στο βουβωνικό πόρο.

8 Ευθείες βουβωνοκήλες Οφείλονται σε επίκτητα ελλείμματα του κοιλιακού τοιχώματος που είναι αποτέλεσμα αδυναμίας και εξασθένησης του οπίσθιου τοιχώματος του βουβωνικού πόρου. Παρατηρούνται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Οι μηροκήλες οφείλονται επίσης σε επίκτητα ελλείμματα. Σε αυτές ο σάκος της κήλης προβάλλει μέσω του μηριαίου δακτυλίου και παρατηρούνται συνήθως σε παχύσταρκες γυναίκες ή σε εγκύους.

9 οι βουβωνοκήλες συχνά δεν προκαλούν συμπτώματα και ανακαλύπτονται κατά τη διάρκεια μιας κλινικής εξέτασης ρουτίνας. Εμφανίζονται σαν μια διόγκωση στη βουβωνική περιοχή, ιδιαίτερα με την ανύψωση βάρους ή όταν ο ασθενής καταβάλλει προσπάθεια. Η βουβωνοκήλη μπορεί να προκαλέση οξύ ή αμβλύ πόνο που αντανακλά στο όσχεο. Μπορεί να ψηλαφάται μια μάζα στη βουβωνική περιοχή, η οποία βα γίνεται αισθητή μόνο όταν αυξάνεται η ενδοκοιλιακή πίεση και όταν γίνεται ανάστροφη του όσχεου προς το βουβωνικό δάκτυλο.

10 Ομφαλοκήλη Η εγκυμοσύνη και η παχυσαρκία συμβάλλουν, επίσης στην εμφάνιση ομφαλοκηλών στους ενιλήκους. Οι ομφαλοκήλες μπορεί να είναι συγγενείς και να εκδηλωθούν κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας ή να εμφανισθούν αργότερα, καθώς ο ιστός που περιβάλλει τον ομφαλικό δακτύλιο εξασθενεί, επιτρέποντας την πρόπτωση του περιεχομένου της περιτοναϊκής κοιλότητας.Οι ομφαλοκήλες παρατηρούνται πιο σύχνα στις γυναίκες.Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι οι παλλαπλές εγκυμοσύνες με εργώδεις τοκετούς, ο ασκίτης και η ύπαρξη ευμεγέθων ενδοκοιλιακών όγκων.

11

12 οι ομφαλοκήλες έχουν την τάση να αυξάνονται προοδευτικά σε μέγεθος
οι ομφαλοκήλες έχουν την τάση να αυξάνονται προοδευτικά σε μέγεθος. Συνήθως περιέχουν επιπλούν, αν και είναι δυνατόν επίσης να περιέχουν λεπτό ή και παχύ έντερο.Η ομφαλοκήλη μπορεί να προκαλέσει οξύ πόνο με το βήχα ή όταν ο ασθενής καταβάλλει προσπάθεια, ή ακόμη κι έναν αμβλύ, βυθίο πόνο. Η περίσφιξη είναι συνηθής επιπλοκή των ομφαλοκήλών.

13

14 Ασθενής με πλαστική αποκατάσταση κήλης
Νοσηλευτικές διαγνώσεις Νοσηλευτικές παρεμβάσεις Νοσηλευτικά αποτελέσματα Πόνος Διαχείριση του πόνου Έλεγχος πόνου Κίνδυνος λοίμωξης Φροντίδα της περιοχής της τομής Επούλωση τραύματος κατά 1ο σκοπό Κατακράτηση ούρων Καθετηριασμός ουροδόχου κύστεως Αποβολή ούρων

15 Νοςηλευτικη ΦΡΟΝΤΙΔΑ Εκτίμηση ·
Νοςηλευτικη ΦΡΟΝΤΙΔΑ Εκτίμηση · Ιστορικό υγείας: εκδηλώσεις κήλης, όπως προβάλλουσα μάζα στη βουβωνική χώρα ή στο κοιλιακό τοίχωμα όταν ο ασθενής βήχει, καταβάλλει προσπάθεια ή αλλάζει θέση από την ύπτια στην καθιστή, πόνος στην κοιλιά, στη βουβωνική χώρα ή στο όσχεο, ιστορικό κήλης ή χειρουργικής επέμβασης στην κοιλία · Φυσική εξέταση: έλεγχος για τυχόν προβάλλουσα μάζα στο κοιλιακό τοίχωμα ή γύρω από τον ομφαλό όταν ο ασθενής σηκώνει το κεφάλι και τους ώμους από την ύπτια θέση, ψηλάφηση του έξω στομίου του βουβωνικού πόρου με γάντια, για τυχόν προβάλλουσα μάζα όταν ο ασθενής βήχει ή προσπαθεί να εκπνεύσει με κλειστή γλωττίδα (χειρισμός Valsalva)

16 Νοσηλευτικές Διαγνώσεις και Παρεμβάσεις Η πλαστική αποκατάσταση της κήλης είναι γενικά ασφαλής χειρουργική επέμβαση, χωρίς επιπλοκές, και συνήθως απαιτεί νοσηλεία μιας μόνο ημέρας. Η προεγχειρητική εξέταση και εκπαίδευση του ασθενούς και η άμεση μετεγχειρητική φροντίδα αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες της νοσηλευτικής φροντίδας. Κίνδυνος Διαταραχής της Ιστικής Αιμάτωσης: Πεπτικό Σύστημα Όταν παρέχεται φροντίδα σε έναν ασθενή με γνωστή κήλη, κατά τη διάρκεια των νοσηλευτικών εκτιμήσεων να λαμβάνεται υπόψη η πιθανότητα εντερικής απόφραξης και στραγγαλισμού του περιεχομένου της κήλης. Αν και οι επιπλοκές αυτές μπορεί να μην είναι δυνατόν να προληφθούν με τις διάφορες νοσηλευτικές παρεμβάσεις, η πρώιμη αναγνώρισή τους δίνει τη δυνατότητα έγκαιρης εφαρμογής της χειρουργικής θεραπείας. Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να προλάβει την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών όπως επιμόλυνση της περιτοναϊκής κοιλότητας από το εντερικό περιεχόμενο και ανάπτυξη περιτονίτιδας.  

17 ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ Αναφέρατε έγκαιρα οποιαδήποτε αιφνίδια αύξηση της έντασης του πόνου στην κοιλιά, τη βουβωνική χώρα, το περίνεο ή το όσχεο Η αιφνίδια επιδείνωση του πόνου μπορεί να υποδηλώνει ισχαιμία του εντέρου λόγω στραγγαλισμού. Ακροασθείτε την κοιλία και ελέγξτε για τυχόν διάταση τουλάχιστον κάθε 8 ώρες Η μεταβολή των εντερικών ήχων –είτε η εξαφάνισή τους είτε η έναρξη ιδιαίτερα έντονων υψίσυχνων εντερικών ήχων– μπορεί να είναι ένδειξη εντερικής απόφραξης. Στην εντερική απόφραξη μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση της περιμέτρου της κοιλίας.

18 Ειδοποιήστε τον πρωτοβάθμιο φορέα φροντίδας εάν η κήλη καταστεί επώδυνη. Ο πόνος και η ευαισθησία μπορεί να υποδηλώνουν περίσφιγξη και αυξημένο κίνδυνο στραγγαλισμού. · Ειδοποιήστε τον ιατρό εάν εμφανισθούν σημεία πιθανής εντερικής απόφραξης ή στραγγαλισμού. Τοποθετήστε τον ασθενή σε ύπτια θέση με ανυψωμένα τα ισχία και τα γόνατα σε θέση ελαφράς κάμψης. Διακόψτε τη χορήγηση ξηράς τροφής και υγρών από το στόμα και αρχίστε την προετοιμασία για χειρουργική επέμβαση. Στη θέση αυτή διευκολύνεται η χαλάρωση των κοιλιακών μυών και κατά συνέπεια καθίσταται ευκολότερη η ανάταξη της κήλης. Σε περίπτωση στραγγαλισμού ή απόφραξης απαιτείται άμεση χειρουργική επέμβαση.

19 Κατ’ Οίκον Φροντίδα Κατά τη διδασκαλία των ασθενών με κήλη σχετικά με την κατ’ οίκον φροντίδα συζητούνται και τα ακόλουθα: · Εστίαση στον έλεγχο των βουβωνικών περιοχών και του υπόλοιπου κοιλιακού τοιχώματος για πιθανή ύπαρξη προβαλλουσών μαζών · Η φύση της κήλης, παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή της και κλινικές εκδηλώσεις · Χειρουργικές επεμβάσεις αποκατάστασης της κήλης · Τρόποι ανάταξης της κήλης (εάν αυτό απαιτηθεί) · Σημασία της άμεσης αναζήτησης ιατρικής βοήθειας εάν παρατηρηθούν ενδείξεις στραγγαλισμού του εντέρου ή εντερικής απόφραξης · Ανάγκη ενημέρωσης του ιατρού εάν παρατηρηθούν πριν από την επέμβαση ενδείξεις φλεγμονής του ανώτερου αναπνευστικού και βήχας (ο δυνατός βήχας δεν είναι επιθυμητός στη μετεγχειρητική περίοδο)

20 Τέλος


Κατέβασμα ppt "ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google