ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
39ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών
Advertisements

“ The European teenagers between culinary tradition and fast food ”
Γ΄ Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Ισορροπημένη διατροφή
Πρόγραμμα αντιμετώπισης Μεταβολικού Συνδρόμου
15ο ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β' ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ (PROJECT) ΘΕΜΑ: “ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΦΗΒΩΝ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ” ΜΑΪΟΣ 2012 ΜΑΘΗΤΕΣ Α' ΤΑΞΗΣ: ΚΥΡΙΑΚΟΥΔΗΣ ΒΥΡΩΝ,
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Δημοτικό Λεμεσου κ.΄β Εκπαιδευτικη ερευνα
Project με θέμα: Υγιεινή διατροφή, Αθλητισμός και παχυσαρκία
Η δική μας έρευνα για τη διατροφή
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑΣ
 Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε για τον αθλητισμό, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν πολλές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλλα και στο τρόπο.
ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ Σχολικό Έτος:
Μεσογειακή Διατροφή Εκδήλωση «Μεσογειακό γεύμα»
Ομάδα εργασίας ( ΚΙΤΡΙΝΗ ) : Δημήτρης Γ. Βασίλης Κ. Μαρία Γ. Νεκταρία Λ. Συντονιστές καθηγητές : Καραΐσκου Ελισάβετ, Πιτσιλαδής Βασίλης.
ΕΛΙΑ-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Η Ε΄ τάξη του 12ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων σας προσκαλεί στην ενημερωτική εκδήλωση με θέμα
Η πυραμίδα της διατροφής
Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΑΧΩΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Quatuor Squilla Θέμα: "Πώς επηρέασε η χρήση της κινητής τηλεφωνίας τις διαπροσωπικές σχέσεις και ποια νέα ήθη και γλώσσα εισήγαγε στη σύγχρονη καθημερινότητα;"
ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
2η ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ 11/3/2011 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Ως παχύσαρκο χαρακτηρίζεται το άτομο που έχει αυξημένο σωματικό βάρος και συγκεκριμένα κατά ένα ποσοστό μεγαλύτερο του % από αυτό που θα έπρεπε.
Δημοτικό Σχολείο Δρεπάνου
Διατροφικές συνήθειες των νέων και Μεσογειακή Διατροφή
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.
Οικιακή οικονομία Γιατί? Καθηγήτρια: Αποστολοπούλου Μαρία- Βενετία.
Ομάδες τροφών Ιουστίνη.
Ομάδες Τροφών Ακραμ.
ΣΤ΄ ΤΑΞΗ 29ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ
ΈΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ Αρχικά ερευνήσαμε ποια είναι η συχνότητα κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών από τα παιδιά του σχολείου.
Teaching, Managing and Enhancing Diversity
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Εισηγητής Πύργος Γεώργιος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ΠΑΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Όπως όλοι ξέρουμε, πολλοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα με την υγεία τους. Έχετε σκεφτεί τι φταίει γι' αυτό; Μερικές φορές δεν έχουμε καλή διάθεση.
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
Συνιστώμενες Διατροφικές Οδηγίες για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους Μπίλιου Διαμάντω Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Εξειδικευμένη στις Διατροφικές.
4ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ.
Κοινωνικές και Οικονομικές Διαστάσεις της Διατροφής των παιδιών στο Σχολείο Στ’ Τάξη του 7 ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας.
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Επιμέλεια παρουσίασης Καλοδήμου Ιωάννα
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
Παρουσίαση Πρακτικής στην Κοινότητα (Α’ Εξάμηνο) Ιδιωτικό Διαιτολογικό Γραφείο Α. Παπαλαζάρου Γκίκας Κωνσταντίνος Α.Μ.:
ΔΙΑΤΡΟΦΗ 3 ος Διαγωνισμός Έφηβου Μεσσήνιου Καταναλωτή.
Υγιεινή διατροφή: Είμαστε ό,τι τρώμε. Μια εργασία των μαθητών της Β΄ τάξης.
Πεπτικό σύστημα Από τι αποτελείται το πεπτικό σύστημα;
OIKOΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 14 ο μαθητικό συνέδριο με θέμα περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές της αειφορίας «Αυτός ο κόσμος.
ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. Πως γίνεται η συντήρηση: Τα 5 βασικά στάδια H συντήρηση έχει ως απώτερο στόχο να κάνει το άτομο να τρώει σε όλη την υπόλοιπη.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ – ΤΑΞΗ Β’ Έρευνα Συμπεριφοράς – Στάσης Θέμα: «Νέοι και Διαδίκτυο – Εθισμός» Χρόνος διεξαγωγής:
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
ΑΠΟ ΤΙ ΕΙΣΑΙ ΦΑΓΗΤΑΚΙ; Κουτσομήτρου Θεοδώρα 2 ο Γυμνάσιο Καλαμάτας 2014.
Ανάλυση- Επεξεργασία των Δεδομένων
Δειγματοληψία Στην Επαγωγική στατιστική οδηγούμαστε σε συμπεράσματα και αποφάσεις για τις παραμέτρους ενός πληθυσμού με τη βοήθεια ενός τυχαίου δείγματος.
Συνθήκες Διαβίωσης Στη Ζίτσα
Κατάρτιση διαιτολογίου
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙ Σχολικό έτος : Τμήμα : Β2 ΜΑΘΗΤΕΣ: Κακαργιάς Βαγγέλης Θηραίος Γιάννης Γιαννακόδημος Ηλίας.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΙΑ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΡΟΥΦΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ THE DIGESTIVE SYSTEM
ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΕΙΟ: 2ο Γυμνάσιο Μετaμόρφωσης
Πρακτική στη Κοινότητα
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ εργασια στο μαθημα της οικιακησ οικονομιασ τμημα : α1 δημητρα βλαχιωτη ολγα βογκλη σοφια ανδρικοπουλου δημητρα δενδρινελλη.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Εισαγωγή n ΣΤΟΧΟΙ n 1. Η ταυτοποίηση της μέσης διατροφικής συμπεριφοράς του μαθητή. 2. Ο εντοπισμός μιας σειράς παραμέτρων, που υπεισέρχονται στην διαμόρφωση της παραπάνω συμπεριφοράς. n 3. Ο καθορισμός των διδακτικών παρεμβάσεων του προγράμματος. n 4. Ο προβληματισμός μας σε μετα - στατιστικό επίπεδο και ο εντοπισμός πιθανών νέων περιοχών έρευνας, πάνω στο θέμα της υγιεινής διατροφής. n 5. H μέτρηση της αποτελεσματικότητας του προγράμματος.

n Μέθοδος n Δείγμα Τυχαία δειγματοληψία με χρήση ερωτηματολογίου 163 μαθητές της περιοχής της πόλης του Πύργου. Ο γεωγραφικός εντοπισμός του δείγματος μας πιθανόν να διαφοροποιούσε τα αποτελέσματα στην ύπαιθρο

n To μέγεθος του δείγματος θεωρήθηκε στατιστικά αξιόπιστο, καθ’ ό,τι αποτελεί περίπου το 7% του μαθητικού πληθυσμού της πόλης. (Ικανοποιητικός βαθμός ασφάλειας +/- 2%).

ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ KATA ΦΥΛΛΟ

Στόχος της ήταν να διερευνηθεί αν οι μαθητές παίρνουν πρωινό, πριν αναχωρήσουν για το σχολείο και ποια είναι συνήθως η σύνθεσή του. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 1η ομάδα ερωτήσεων

44% ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΥΝΗΘΩΣ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ Η' ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΛΛΙΠΕΣ ΠΡΩΪΝΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Στόχοι της ήταν να διερευνηθεί αν οι μαθητές παίρνουν στο σχολείο μαζί τους φαγητό από το σπίτι και τι είναι αυτό ή προτιμούν το τυποποιημένο του κυλικείου. 2η Ομάδα Ερωτήσεων

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Το 48% των μαθητών έχουν εγκαταλείψει το παραδοσιακό φαγητό από το σπίτι και προτιμούν το τυποποιημένο από το κυλικείο του σχολείου Από το 52%, που απάντησαν ότι παίρνουν φαγητό από το σπίτι, το 1/3 αυτών δηλ άλλο ένα 15% του συνόλου, παίρνει μαζί του τυποποιημένο φαγητό. Από τους υπόλοιπουςσχεδόν οι μισοί προτιμούν τοστ, δηλ. γρήγορο φαγητό.

Στόχοι της ήταν να διερευνηθεί πόσο συχνά οι μαθητές γευματίζουν σε fast food και τι είδους φαγητά προτιμούν εκεί. 3η Ομάδα Ερωτήσεων

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Ποσοστό 80% δηλώνει ότι ένα από τα γεύματα της εβδομάδας είναι FAST FOOD Ακόμη και στην περίπτωση διατροφής στα fast food, κυριαρχεί ο ξενόφερτος (ιταλικός και αμερικάνικος) τρόπος διατροφής, σε ποσοστό 93%, ενώ το παραδοσιακό και σχετικά αποδεκτό από άποψη διατροφής ελληνικό σουβλάκι εμφανίζεται σε ποσοστό μόνο 8%

Στόχοι της ήταν να διερευνηθεί πόσο συχνά οι μαθητές καταναλώνουν τις βασικές ομάδες τροφών 4η Ομάδα Ερωτήσεων

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Συμπέρασμα: Υπάρχει τάση για συχνότερη εβδομαδιαία κατανάλωση λαδερών - οσπρίων παρατηρείται επίσης ότι το κοτόπουλο, από την κατηγορία των κρεάτων, παρουσιάζει σαφώς την μεγαλύτερη κατανάλωση εβδομαδιαίως. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε οικονομικούς λόγους σε λόγους ευκολίας παρασκευής του φαγητού, καθώς επίσης πιστεύουμε ότι οφείλεται και σε κοινωνικούς λόγους (Γεύμα της Κυριακής) και λιγότερο σε ενσυνείδητη επιλογή διατροφικής συμπεριφοράς

Στόχοι της ήταν να διερευνηθεί πόσο συχνά οι μαθητές καταναλώνουν γάλα, φρούτα και αναψυκτικά. 5η Ομάδα Ερωτήσεων

γάλα φρούτα αναψυκτικά

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Συμπέρασμα 1: ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό μαθητών (34%) παρουσιάζει ανεπαρκή λήψη ημερήσιας ποσότητας γάλακτος, ενώ αντιθέτως επαρκή λήψη παρουσιάζει ένα ελάχιστο ποσοστό (6%). Συμπέρασμα 2:ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό μαθητών καταναλώνει ικανοποιητική έως επαρκή ποσότητα φρούτων στο καθημερινό του διαιτολόγιο. Συμπέρασμα 3: Σε αντίθεση με την κατανάλωση γάλακτος, ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών (20% + 28% = 48%) καταναλώνει συχνά έως πολύ συχνά τυποποιημένα αναψυκτικά..

Στόχοι της ήταν να διερευνηθεί πόσο συχνά οι μαθητές αθλούνται συστηματικά. 6η Ομάδα Ερωτήσεων

Ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών (67%) αθλείται συστηματικά. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί αποτέλεσμα της σύγχρονης αντίληψης για συστηματική άθληση, αλλά και ως αντιστάθμισμα της σωστής εντύπωσης των οικογενειών για κακή διατροφή των παιδιών ή ακόμα και της εντόπισης περιπτώσεων παιδικής παχυσαρκίας. Παρατηρούμε ότι σημαντικό προβάδισμα στις προτιμήσεις των παιδιών έχει το ποδόσφαιρο, ενώ σημαντική υποχώρηση παρατηρείται έναντι προηγουμένων ετών στις προτιμήσεις για μπάσκετ. Εμφανίζονται επίσης καινούργια αθλήματα, όπως μπάντμιγκτον και ποδηλασία.

Σε μια κατ' εξοχήν ελαιοπαραγωγική περιοχή θεωρείται μεγάλο το ποσοστό (34%), που, σε διάφορους τρόπους μαγειρέματος πχ τηγανητά, σαλάτες δεν χρησιμοποιούν αποκλειστικά ελαιόλαδο. Στόχοι της ήταν να διερευνηθεί πόσο συχνά οι οικογένειες των μαθητών χρησιμοποιούν ελαιόλαδο στη διατροφή τους. 7η Ομάδα Ερωτήσεων

Στόχοι της ήταν να διερευνηθεί η κοινωνική διάσταση της διατροφής στην ελληνική οικογένεια. Μόνο το 37% των οικογενειών του δείγματος γευματίζουν σε όλα τα γεύματα μαζί. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στις αυξημένες εργασιακές υποχρεώσεις των γονέων κι έχει οπωσδήποτε επιπτώσεις στην ποιότητα της διατροφής (γρήγορα και πρόχειρα γεύματα). 8η Ομάδα Ερωτήσεων

Γενικά συμπεράσματα 1ο Οι μαθητές δεν παίρνουν πρωινό ή παίρνουν ελλιπές πρωίνο, γεγονός που κατά τις άλλες επιστημονικές έρευνεςέχει επιπτώσεις στην σχολική επίδοση, στην συμπεριφορά και στην διάθεση. n 2ο Οι μαθητές καταναλώνουν μη ικανοποιητική ημερήσια ποσότητα γάλακτος. n 3ο Δεν συνηθίζουν να παίρνουν φαγητό από το σπίτι στο σχολείο και προτιμούν τυποποιημένα προϊόντα του κυλικείου. n 4ο ένα τουλάχιστον γεύμα της εβδομάδας αποτελείται από φαγητό fast food, μη ελληνικού τύπου.

5ο Παρατηρείται σχετικά ισορροπημένη διατροφή, ως προς τη λήψη κρεατικών, ψαριών, λαδερών οσπρίων, καθώς και φρούτων. 6ο Αντίθετα, οι μαθητές καταναλώνουν αρκετά συχνά τυποποιημένα αναψυκτικά. 7ο Σε αρκετές περιπτώσεις, οι οικογένειες δεν χρησιμοποιούν στην παρασκευή φαγητού ελαιόλαδο. 8ο Οι περισσότεροι μαθητές αθλούνται συστηματικά. 9ο Η οικογένεια στην όλη διαμόρφωση της διατροφικής συμπεριφοράς του παιδιού εμφανίζεται ως "παρούσα - απούσα".

Πάνω σ' αυτές τις βασικές επισημάνσεις θα μπορούσαν να στηριχτούν μελλοντικά προγράμματα αγωγής υγείας.