Ενδοοικογενειακή Βία Λύσεις-Αντιμετώπιση

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
1. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΘΥΜΑΤΑ ΒΙΑΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Ετοιμάστηκε για τη Συμβουλευτική Επιτροπή Πρόληψης και Καταπολέμησης της.
Advertisements

ΟΜΑΔΑ: LOOKING THROUGH
ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΛΙΣΤΑ-ΠΑΝΤΑΖΗ
Οι εκπαιδευτικοί: Τουλιόπουλος Φώτης
(Από το Τι είναι... Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΣΩΜΑΤΙΚΗ! Σίγουρα όμως, αυτή η μορφή της είναι η πιο φανερή και η πιο επικίνδυνη τόσο για τη σωματική.
Προτάσεις της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων και της Κοινότητας Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού Στρασβούργο, 7- 8 Οκτώβρη 2010 για τη συνάντηση των.
Χαρτογράφηση των Υπηρεσιών Στήριξης Θυμάτων Βίας στην Οικογένεια Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS)
Όλοι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας συζητώντας !
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ
Οι εκπαιδευτικοί: Τουλιόπουλος Φώτης
Ερευνητική εργασία των μαθητριών: Ερευνητική εργασία των μαθητριών: Μουτσάι Λάουρα Νικολακάκη Έφη Νικολιδάκη Έλια Τσιμπούκου Ιωάννα ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΒΙΑ.
ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΜΨΥ ΒΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΕΠΑΨΥ
ΟΡΙΣΜΌΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΘΥΤΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΘΕΑΤΕΣ
Χαρτογράφηση των Υπηρεσιών Στήριξης Θυμάτων Βίας στην Οικογένεια Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS)
Δημήτρης Λιάπης ΤΑΞΗ Β ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης Καθηγητής: Δρ Ιωάννης Καρράς.
Η θέση της γυναίκας στην Ινδία
Εργασία της μαθήτριας Γ’ τάξης
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Δικαιώματα παιδιού και καταπάτησή τους
Οι εκπαιδευτικοί: Τουλιόπουλος Φώτης
ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ Ενδοοικογενειακή βία – Επιδημιολογικά στοιχεία  1 : 3 γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση κατά τη.
Σχολικός Εκφοβισμός Τι ακριβώς είναι ; Πώς αντιμετωπίζεται από το θύμα ; Πώς αντιμετωπίζεται από τον παρατηρητή ;
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ «ΦΥΛΟ ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ Β’ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤ’ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
«Κάθε βίαιη πράξη που βασίζεται στο φύλο και έχει σαν αποτέλεσμα τη σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική βλάβη ή δυστυχία για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων.
ΒΙΑ Ορισμός: Βία είναι η χρησιμοποίηση σωματικής, υλικής και πνευματικής δύναμης, που αποβλέπει στην επιβολή της θέλησης ενός ατόμου σε ένα άλλο μ' εξαναγκασμό.
«. Μια πρωτοποριακή σύμπραξη... Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη 30 επιχειρήσεις-μέλη Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS Στόχος: αποκατάσταση.
Ερευνητικη εργασια: «ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ εξαρτησεισ»
Δύσκολες Συμπεριφορές στο Σχολείο.
ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ Εργασία για Κοινωνιολογία
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ.
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ;  Αντικείμενο προσοχής  Εσκεμμένη η απρόκλητη  Κοινωνικό πρόβλημα  Ομαδικό φαινόμενο  Συχνό φαινόμενο.
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ
Ερευνητική εργασία της Ά Λυκείου Υπεύθυνος καθηγητής: Σουσαμλής Παναγιώτης.
Σχολικός εκφοβισμός Δούκας Αλβανός Med,
Bullying Τρόποι Πρόληψης και Αντιμετώπισης
Ευγνωσία Ραφτοπούλου-Χατζηπρίμου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας Mάθημα Παιδαγωγικών Ενισχυτική Εργασία Υπεύθυνη μαθήματος: Ζαχαρούλα.
BULLYING Μάριος Κρασσάς Ειρήνη Τσατσαλμά Νίκη Κατιδενιού Σπύρος Τούμπας Αντωνία Βασιλείου Β’ τάξη Γυμνασίου.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΓΕΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ, Γ.Ν.Π. «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ»
Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΣΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ 1.Καταθλιπτική διάθεση. 2.Απώλεια ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης. 3.Μειωμένη ενέργεια.
Διεπιστημονική Προσέγγιση της Παιδικής Σεξουαλικής Κακοποίησης Αθηνά Σπανάκη – Κοχιαδάκη Ιατρός, Βιοπαθολόγος Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Ηρακλείου.
3o ΛΥΚΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΕΡΕΥΝΙΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ-Β΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΘΕΜΑ:Η ΒΙΑ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΕΜΑ ΟΜΑΔΑΣ:ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΟΜΑΔΑ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΩΣΗΦ.
Σωματείο μη κερδοσκοπικό Διοικείται από 5μελές Δ.Σ.
Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΚΙΑ l ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ “ The Silence of home fear” ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ ΗΛΙΑΝΑ ΚΟΝΤΑΡΑ ΣΤΕΛΛΑ ΣΙΜΩΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΛΙΓΝΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΒΕΛΙΝΑ ΓΕΩΡΓΟΥΣΗ ΦΕΝΙΑ ΚΑΛΙΑΚΑΤΣΟΥ =] ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β΄ ΤΑΞΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ
Λέμε όχι στο σχολικό εκφοβισμό «Επίλυση διαφορών» Αλέξανδρος Θεοφιλόπουλος - Γιώργος Ιωάννου Γυμνάσιο ΩΘΗΣΗ - Α’ Γυμνασίου - τμήμα Α1 - 1 Δεκεμβρίου 2015.
Ενδοσχολική Βία (Bullying). Διαστάσεις του φαινομένου Η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός μεταξύ των μαθητών έχει αρχίσει να γίνεται αντικείμενο προσοχής,
Ο σχολικός εκφοβισμός Ομάδα κατά του bullying Ο σχολικός εκφοβισμός στον κόσμο!!! Το νταηλίκι είναι μια μορφή κακοποίησης, πιο συγκεκριμένα εκφοβισμό.
Αστυνομία και ενδοοικογενειακή βία. Το παράδειγμα του Νομού Καβάλας.
ΟμΑδα 1 - Ενδοοικογενειακη Βια
Το ερωτηματολόγιο για το σχολικό εκφοβισμό ως μέσο ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης όλου του σχολείου 1ο Γυμνάσιο Πεύκης Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Ασφαλής χρήση του διαδικτύου
6 Μαρτίου 2016 Παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού!
ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ PRAKSIS
ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΒΙΑ Project:βία και παραβατικότητα (LA VITA E BELLA)
Κίνδυνοι του διαδικτύου
Α’ Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟΙ Ο.Ε.Υ. Ο.Τ.Α.
Οργανισμός για τους πρόσφυγες
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΨΗΦΙΑΚΟ ΚΟΣΜΟ
Οριζόντιες και Εστιασμένες Δράσεις για Ευπαθείς Ομάδες
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ενδοοικογενειακή Βία Λύσεις-Αντιμετώπιση F*** My Life Από τους : Θανάσης Λιάκος Δημήτρης Λύδας Αντώνης Στεφάνου Νίκος Τριανταφύλλου

«Η ενδοοικογενειακή βία» Η ενδοοικογενειακή βία, σύμφωνα με τη νομοθεσία, είναι η τέλεση αξιόποινης πράξης σε βάρος μέλους της οικογένειας. Περιλαμβάνει συνεχείς και επαναλαμβανόμενες επιθετικές πράξεις που βλάπτουν, χειραγωγούν ή ελέγχουν το θύμα.. Είναι το να φοβάσαι το/τη σύζυγο ή το/τη σύντροφό σου…          Η ενδοοικογενειακή βία παρατηρείται σε όλες τις χώρες, τις κοινωνικές τάξεις, τα μορφωτικά επίπεδα και συμβαίνει, τόσο στις ετεροφυλικές όσο και στις ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Αν και η βία μπορεί να ασκηθεί και από τα δύο φύλα, στο 95% των περιπτώσεων το θύμα είναι η γυναίκα.

Οικογενειακή βία και εξάρτηση από παράνομες/ακατάλληλες ουσίες Καθημερινά ασκείται βία όχι μόνο σε γυναίκες και παιδιά αλλά και σε άντρες μέσα στις οικογένειες. Ο αλκοολισμός και τα ναρκωτικά, όταν υπάρχουν, επιδεινώνουν τις καταστάσεις βίας στην οικογένεια. Τα άτομα που πάσχουν από αλκοολισμό ή από εθισμό στα ναρκωτικά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εξασκήσουν βία στα άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος ή στο σύντροφο τους. Οι άνθρωποι που πάσχουν από μια τέτοια εξάρτηση μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια σε ψυχολόγο. Αν εκείνοι δεν μπορούν τότε τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να πάρουν την πρωτοβουλία και να απευθυνθούν εκείνοι σε κάποιον ειδικό.

Αντιμετώπιση οικογενειακής βίας και παιδικής κακοποίησης Πώς αντιμετωπίζουν οι αλλαγές στο σύστημα οικογενειακού δικαίου την οικογενειακή βία και την παιδική κακοποίηση; Η οικογενειακή βία και η παιδική κακοποίηση δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά σε καμία περίπτωση. Το σύστημα οικογενειακού δικαίου έχει καθήκον να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση υποθέσεων οικογενειακής βίας και παιδικής κακοποίησης. Για την επίλυσή τους χρειάζονται: Ο προγραμματισμός - ανάπτυξη των νέων υπηρεσιών για τη βοήθεια των οικογενειών Οι υπηρεσίες θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες και συμβουλές στα θύματα οικογενειακής βίας σχετικά με τις επιλογές τους και τις υπηρεσίες στήριξης που είναι διαθέσιμες. Μηχανισμοί ελέγχου για οικογενειακή βία και παιδική κακοποίηση

Πώς προστατεύει ο νόμος τα παιδιά από την οικογενειακή βία Ο νόμος δηλώνει ρητά ότι η προστασία των παιδιών από τον κίνδυνο βίας είναι μια βασική αρχή όταν ένα δικαστήριο εξετάζει τα συμφέροντα των παιδιών. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται, όχι μόνο από τα άμεσα δεινά της βίας, αλλά και από τα δεινά που έχει ως αποτέλεσμα η έκθεσή τους στην οικογενειακή βία που διαπράττεται ενάντια σε άλλα μέλη της οικογένειας.

Πώς αντιμετωπίζουν τα δικαστήρια τις υποθέσεις βίας και κακοποίησης Τα δικαστήρια πρέπει να ενεργούν χωρίς καθυστέρηση σε τέτοιες υποθέσεις. Μια σημαντική νέα απαίτηση είναι ότι πρέπει να εξετάζουν αμέσως υποθέσεις όπου προκύπτουν ζητήματα οικογενειακής βίας ή παιδικής κακοποίησης. Τα δικαστήρια θα πρέπει να εξετάζουν γρήγορα την ανάγκη να επιβάλλουν οποιεσδήποτε εντολές προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι θα υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για να επιλυθούν τα ζητήματα και να εξασφαλιστεί ότι υπάρχει κατάλληλη προστασία.

Κέντρα υποδοχής και περίθαλψης Ο ιδρυματισμός των γυναικών και τον παιδιών τους δεν είναι ευκταίος. Είναι προτιμότερη η παραμονή τους στο σπίτι τους, και η απομάκρυνση του βίαιου δράστη. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που είναι αναγκαία η φιλοξενία τους σε καταφύγια για θύματα κακοποίησης για λίγο καιρό, για να αποφύγουν την άμεση κακοποίησή τους. Ξενώνες Φιλοξενίας: Στην Αθήνα υπάρχουν μόνο δύο ξενώνες, στη Θεσσαλονίκη ένας. Η περιφέρεια υποφέρει από την έλλειψη ξενώνων, είναι όμως ελπιδοφόρο ότι με πρωτοβουλίες γυναικείων οργανώσεων κάτι αρχίζει να ξεκινάει. Ήδη στη Λάρισα μετά από πρωτοβουλία του τοπικού παραρτήματος του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας έχει αποφασίσει ο Δήμος τη δημιουργία ενός ξενώνα για τις κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους.

Γενική αντιμετώπιση της Οικογενειακής Βίας Στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, η θεραπεία είναι σε 3 επίπεδα: Ενός θεραπευτικού πλαισίου προσωπικού, χρήζει τόσο ο θύτης όσο και το θύμα σε μεμονωμένα πλαίσια. Σ’ ένα δεύτερο παράλληλο επίπεδο θεωρείται αναγκαία η θεραπεία σε Οικογενειακό Σύμβουλο και για τους δυο. Τέλος σε ένα τρίτο επίπεδο θα χρειαστεί ψυχολογική υποστήριξη και το παιδί, όταν αυτό υπάρχει.