Μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
TO ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΔΥΣΛΕΞΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Advertisements

Οι εκπαιδευτικοί: Τουλιόπουλος Φώτης
Παπαπέτρου Στέλιος Βασιλείου Έλενα Γκλιάου Μαρία Κυριάκου Κυριακή
Νοέμβριος 2009 Κατερίνα Φυτράκη Φιλόλογος ΜΑ
Eπιμέλεια Τίκβα Χριστίνα
Εξατομικευμένα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Στήριξης μαθητών/τριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρία Πηλείδου Κωνσταντίνα Σχολική Σύμβουλος ΕΑΕ.
Σχολική Ετοιμότητα Πρώιμη Διάγνωση Μαθησιακών Δυσκολιών
«Εξαρτήσεις…τις χρειάζομαι;»
ΠΑΡΑΔΟΣΗ: ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Ι
ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ- ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ Βασικές δεξιότητες μελέτης. Β. Βασιλείου.
ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Φόβοι, ανασφάλειες και ψυχολογικά προβλήματα εφηβικής ηλικίας
BULLYING Τελευταία γίνεται μεγάλη αναφορά στην ενδοσχολική βία μεταξύ των μαθητών και η πολιτεία με διαφημιστικά της μηνύματα, ξεκίνησε την ενημέρωση του.
Οι εκπαιδευτικοί: Τουλιόπουλος Φώτης
5ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ευδοξία Παναγιωτίδου Ψυχολόγος Α’ ΚΕΔΔΥ Θεσσαλονίκης Τρίτη,
Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου
Η ομάδα στις ερευνητικές εργασίες. Τι είναι μια ομάδα; Πως μπορούμε να την προσδιορίσουμε; Η ομάδα έχει τουλάχιστον δυο στόχους α) Πραγματοποίηση ενός.
Γονιός : Ένα επάγγελμα χωρίς προετοιμασία Ειρήνη Κορδερά Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος.
Ψ447 ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ. ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ.
Τα συναισθήματα των περιθαλπόντων των ασθενών με νόσο Alzheimer και η αντιμετώπισή τους.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες: παρεμβάσεις στο πλαίσιο της τάξης Η. Ε. Κουρκούτας.
Ικανότητες και δεξιότητες.
Σχολικός Εκφοβισμός/Bullying
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΙΙ
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Ορισμός της Αναπτυξιακής Δυσαριθμησίας
Παρουσίαση Δ.Σ.Μελισσοκομείου
Πρακτικές Οδηγίες Εκπαίδευσης στην Κοινωνικοποίηση… Το τρίπτυχο της συνεργασίας: οι ομάδες που πλαισιώνουν τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ΕΙΡΗΝΗ.
Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 : ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΥ;
Ψυχολογία έφηβων Είμαι όμορφος; Είμαι άσχημος;
 Τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας μας.  Οι επιθέσεις τις περισσότερες φορές αναίτιες πληθαίνουν.  Οι υποστηριχτές.
 Προσαρμόζοντας τις προσδοκίες Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι το δυσλεκτικό παιδί τους χρειάζεται να προσπαθήσει περισσότερο και με διαφορετικό τρόπο.
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Ο ρόλος του Ψυχολόγου στη διάγνωση των Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών: Διαφοροδιαγνωστικοί παράγοντες Ευδοξία Παναγιωτίδου Ψυχολόγος Α’ ΚΕΔΔΥ Θεσσαλονίκης.
Περιπτωση μαθητη του ΕΕΕΕΚ ΔΡΑΜΑΣ Σχ.Ετος:
ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ
Αικ. Μαριδάκη-Κασσωτάκη Καθηγήτρια Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Γενικές Μαθησιακές Δυσκολίες και Γνωστικές Δυσχέρειες Διάκριση δυσκολιών Γενικές (όλη τη μαθησιακή διαδικασία) Ειδικές (ανάγνωση, γραφή,μαθηματικά) Είδος.
Συχνότητα και κατηγορίες των μαθησιακών δυσκολιών.
Στόχος του μαθήματος είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές την Ειδική Αγωγή και να εξοικειωθούν με τις ποικίλες εκπαιδευτικές προσαρμογές που απαιτούνται σε κάθε.
Όλοι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, όλοι ΙΣΟΙ.
ΧΟΡΟΣ-ΜΟΥΣΙΚΗ ΟΙ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΙ. ΧΟΡΟΣ Ο χορός είναι μορφή καλλιτεχνικής και αθλητικής έκφρασης η οποία γενικά αναφέρεται στην κίνηση του σώματος, συνήθως.
Τ.Ε.Ι. Αθήνας Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας « ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» Διδάσκουσα: Δρ. Ειρήνη Κατσαμά.
O ΌΡΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΉΘΗΚΕ ΑΡΧΙΚΆ, ΓΙΑ ΆΤΟΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΎΝΤΑΝ ΣΤΟ ΧΏΡΟ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΉΣ ΥΓΕΊΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΣΥΝΔΈΘΗΚΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΠΆΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΎ,
Συμβουλευτική ΑμΕΑ Άτομα με Ειδικές Ανάγκες ή Αναπηρία; Άτομα με Ειδικές Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Ανάγκες.
Εθισμός στο Διαδίκτυο.
ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Ph.D.
ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Αθανάσιος Κ. Ρισβάς.
Οι διαταραχές όρασης Αθανάσιος Κ. Ρισβάς.
Εθισμός στην Τεχνολογία
Συντελεστές: Εκπαιδευτικό προσωπικό του Σχολείου
Το παιδί με «Διάσπαση Προσοχής» (Inattention):
Εξελικτικές Μαθησιακές Δυσκολίες
Εξελικτικές Μαθησιακές Δυσκολίες
Παιδαγωγικά Ενότητα ΣΤ: Διαχείριση Σχολικής Τάξης Ζαχαρούλα Σμυρναίου
ΔΑΣΚΑΛΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ: ΑΝΕΤΑ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ
Δυσκολίες των Μαθηματικών
«Παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες & Διαταραχές Λόγου»
Εξελικτικές Μαθησιακές Δυσκολίες
«Παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες & Διαταραχές Λόγου»
Συνέπειες από τον εθισμό στο διαδίκτυο Εργασία: πελεκασησ κ
ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
Αναπτυξιακές διαταραχές μάθησης/ειδικές μαθησιακές δυσκολίες
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία Διασαφήνιση όρων Διάγνωση Αντιμετώπιση Σεβαστή Ε. Δριμαροπούλου

Στόχος μας είναι να αντιληφθούμε τις δικές μας σκέψεις Στόχος μας είναι να αντιληφθούμε τις δικές μας σκέψεις .. Τα δικά μας συναισθήματα .. και να ακούσουμε το σώμα μας . Μέσω της αυτογνωσίας φτάνουμε στην θεραπεία .

Μαθησιακές δυσκολίες ή δυσλεξία; Λόγω των συνεχόμενων μελετών , καθώς οι επιστήμονες πολύ πρόσφατα άρχισαν να ασχολούνται συστηματικά με τους συγκεκριμένους όρους , δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά τον ορισμό . Μπορούμε όμως να διατυπώσουμε τι δεν είναι .

Δεν είναι από μόνοι τους ακριβή διάγνωση. Δεν επιβάλλεται φαρμακευτική αγωγή. Δεν έχουν άμεση σχέση με τον δείκτη iQ. Αντιθέτως, παιδιά τόσο με υψηλό όσο και με χαμηλή αντίληψη είναι δείγμα μαθησιακών δυσκολιών. Δεν δηλώνουν νοητική καθυστέρηση. Δεν εμποδίζουν την μαθησιακή διαδικασία, αν αναγνωρισθεί εγκαίρως. Δεν έχουν διασαφηνιστεί τα ακριβή αίτια. Φανερώνονται με την γλωσσική ικανότητα, είτε προφορική είτε γλωσσική.

Η βασική διαφορά Η δυσλεξία αφορά τον γραπτό λόγο. Συνήθως ταυτίζεται με τα σύμβολα ( ανάγνωση, γραφή , μαθηματική αναγνώριση, ακοή και λόγος.) Οι μαθησιακές δυσκολίες αφορούν το σύνολο των αντιληπτικών δυσκολιών που οδηγούν , συχνά και σε προβλήματα συμπεριφοράς . Η αναπαραγωγή των ίδιων ιδεών στον λόγο αλλά και μεταπήδηση από το ένα θέμα στο άλλο αποτελεί ένδειξη . Συχνά αυτά τα συμπτώματα συνδυάζονται με ελλειμματική προσοχή, απομόνωση κτλ).

ΠΡΟΣΟΧΗ ! Η δυσλεξία δεν μπορεί να οδηγήσει σε μαθησιακές δυσκολίες, όμως μπορεί να συμβεί το αντίθετο . Μαθησιακές δυσκολίες->δυσλεξία.

Αντιμετώπιση Αφού αποκλείσουμε τους εξωγενείς παράγοντες (εκφυλιστικές ασθένειες ή γενετικά σύνδρομα-σύνδρομο Down- σκλήρυνση κατά πλάκας , επίκτητοι εγκεφαλικοί τραυματισμοί – μόλυνση κεντρικών νευρικών συστημάτων, φυσικές καταστάσεις – νευρικές διαταραχές ,ψυχιατρικές διαταραχές, νευρολογικοί τραυματισμοί ), οδηγούμαστε στους ενδογενείς παράγοντες που σχετίζονται με τις ψυχολογικές αξιολογήσεις .

Μέθοδος PIAGET Με την συγκεκριμένη μέθοδο μπορούμε να ελέγξουμε τις νοητικές δομές σε σχέση με την βιολογική ανάπτυξη. Η αξιολόγηση είναι πολύωρη (τουλάχιστον 2,5-3 ώρες) καθώς ο ψυχολόγος πρέπει να κάνει μια διαδικασία από ασκήσεις . Καμία αξιολόγηση δεν κρατά λιγότερο από 2,5 ώρες

Γονείς και παιδί Θα πρέπει να αντιμετωπίζεται το παιδί ως με το ρόλο του παιδιού και όχι με το ρόλο του μαθητή . Τις περισσότερες φορές οι γονείς μεταφέρουν το άγχος για το σχολείο στα παιδιά με αποτέλεσμα να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα και τα παιδιά να αντιμετωπίζουν το σχολείο μια μόνιμη άρνηση .

Αντιμετώπιση γονιών Σωστή κατανομή του χρόνου . Πρέπει να υπάρχει ισορροπία μαθητή –παιδιού. Αρχικά χειρίζονται οι γονείς τον χρόνο διαβάσματος αλλά , στην πορεία αφήνουν το παιδί να αποφασίσει πόση ώρα χρειάζεται. Αναφερόμαστε στο σχολείο με τον όρο ‘δουλειά ή εργασία’ για να καταλάβει ότι όλοι εργαζόμαστε σε διαφορετικούς τομείς . Έχουμε υποχρεώσεις ακόμα κι αν είμαστε κουρασμένοι. Το λαμβάνει ως εργασία και όχι ως σχολείο με αποτέλεσμα να νιώθει ευθύνες. Διάβασμα σε ήσυχο περιβάλλον . Να μην έρχεται σε επαφή με υπολογιστή , ούτε μουσική ,ούτε κινητό τηλέφωνο . Ο υπολογιστής να αντιμετωπίζεται μόνο ως μέσο ψυχαγωγίας σε συγκεκριμένο χρόνο και στιγμή. Να αναλάβει υποχρεώσεις (ατομική υγιεινή –προσωπική οργάνωση) και να το επιβραβεύουμε .

Εκπαιδευτικοί Οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να ντρέπονται ούτε να φοβούνται την αντίδραση του γονιού όταν ακούσει ότι το παιδί του, ίσως, έχει πρόβλημα δυσλεξίας ή μαθησιακών δυσκολιών . Όσο πιο νωρίς εντοπίσουμε το πρόβλημα τόσο πιο εύκολα επιλύεται .

Σεβαστή Ε. Δριμαροπούλου Επιμέλεια : Σεβαστή Ε. Δριμαροπούλου Φιλόλογος