Σέβομαι τη διαφορετικότητα

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Οι εκπαιδευτικοί: Τουλιόπουλος Φώτης
Advertisements

Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
Οι εκπαιδευτικοί: Τουλιόπουλος Φώτης
Κόλλιας Αναστάσιος – Μπελίτσου Νατάσσα
Όλοι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας συζητώντας !
Λέμε ΟΧΙ στο σχολικό εκφοβισμό
Κατάθεση εμπειριών από την πρώτη χρονιά λειτουργίας:
ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ Μαρια Κουτάτζη ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012.
ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΓΕΝΕΙΑ
Πρόληψη επιθετικότητας Πρόληψη επιθετικότητας ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ : ΘΕΜΑ Παρουσιάζουν οι Μαθήτριες του τμήματος ΑΥ1 – Ε.Π.Α.Λ Γλυφάδας •Κιουστελίδη Δανάη.
Η φιλοσοφία του Pro-Skills
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
BULLYING Τελευταία γίνεται μεγάλη αναφορά στην ενδοσχολική βία μεταξύ των μαθητών και η πολιτεία με διαφημιστικά της μηνύματα, ξεκίνησε την ενημέρωση του.
Οι εκπαιδευτικοί: Τουλιόπουλος Φώτης
5ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ενδοσχολική Βία Η ενδοσχολική βία είναι μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη , απρόκλητη, συστηματική και επιθετική συμπεριφορά που έχει ως.
Η ομάδα στις ερευνητικές εργασίες. Τι είναι μια ομάδα; Πως μπορούμε να την προσδιορίσουμε; Η ομάδα έχει τουλάχιστον δυο στόχους α) Πραγματοποίηση ενός.
ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ 1 Η ΣΥΝΕΔΡΙΑ.
Το αγαπημένο μου μάθημα
Ένταξη /ενσωμάτωση παιδιών με ιδιαιτερότητες/ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Η. Ε. Κουρκούτας.
ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ –ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ-BULLYING
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ!!!
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ Β’ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤ’ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
ΣεβΟμαστε τη διαφορετικΟτητα…
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ μμμμμμμμμμμμμμμ.
Ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες: παρεμβάσεις στο πλαίσιο της τάξης Η. Ε. Κουρκούτας.
Ένταξη μαθητών με ιδιαιτερότητες
Σχολικός Εκφοβισμός Τι είναι σχολικός εκφοβισμός;
Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΛΙΟΜΕΤΟΧΟΥ Παρουσίαση: Μαρία Τσούντα
Ο ρόλος του θύτη στην ενδοσχολική βία Το προφίλ και τα χαρακτηριστικά του, τα αίτια που τον ωθούν και οι συνέπειες των πράξεών του.
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΥΠΟΕΝΟΤΗΤΑ: AITIA KAI ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΜΠΡΙΓΚΕΛ ΣΕΛΕΝΙΤΣΑ
Δύσκολες Συμπεριφορές στο Σχολείο.
Ο ρόλος του θύτη στην ενδοσχολική βία
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ.
ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΙ
Ένταξη /ενσωμάτωση παιδιών με ιδιαιτερότητες
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Στρατηγικές ένταξης και επικοινωνίας Ευάγγελος Πεπές.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΗΜΕΡΑ Μα πού είναι οι υπόλοιποι;
Παρουσίαση Δ.Σ.Μελισσοκομείου
ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ
Τίτλος Προγράμματος: «Εγώ και οι άλλοι. Πόσο ίδιοι μα και πόσο διαφορετικοί.»  Στοιχεία εκπαιδευτικού  Ονοματεπώνυμο: Νασιούδη Γεωργία  Ειδικότητα :
ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ Η κοινωνία προσπαθεί να καλλιεργήσει τη φιλαναγνωσία παιδιών και ενηλίκων με διάφορους τρόπους.
Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
Σχολικός εκφοβισμός Δούκας Αλβανός Med,
 Τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας μας.  Οι επιθέσεις τις περισσότερες φορές αναίτιες πληθαίνουν.  Οι υποστηριχτές.
Ιχνηλατώντας το «καινούριο» στο σύγχρονο σχολείο.
Α τάξη Καλφαγιάννειου Γυμνασίου Φίλιας Βιωματικές Δράσεις.
“ΕΓΩ, Ο AΛΛΟΣ, Ο ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ … ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ”
BULLYING Μάριος Κρασσάς Ειρήνη Τσατσαλμά Νίκη Κατιδενιού Σπύρος Τούμπας Αντωνία Βασιλείου Β’ τάξη Γυμνασίου.
Κοινωνική Ένταξη: Αποδέξου με, όπως είμαι Επιμέλεια: Εκπαιδευτήρια Ν. Μπακογιάννη ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΕΛΕΟΝΩΡΑ ΣΚΟΥΜΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΓΑΚΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΛΗΣ ΝΙΚΟΣ.
 ΠΩΣ βλέπετε τους ανθρώπους που έχουν διαφορετικό χρώμα δέρματος ή ανήκουν σε διαφορετική εθνικότητα από εσάς; Τους θεωρείτε ίσους με εσάς; Δυστυχώς,
Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού Κατανοώντας τις συνέπειες μίας θετικής ψηφιακής ταυτότητας Έφηβοι και online φήμη.
Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων Κατανοώντας τις συνέπειες μίας θετικής ψηφιακής ταυτότητας Έφηβοι και διαδικτυακή φήμη #2.
Αφήγηση Παράδειγμα ανάλυσης. Παράγοντες επιλογής Ένα βασικός παράγοντας, για να επιλέξω να γίνω εκπαιδευτικός ήταν ότι και οι δύο μεγαλύτερες αδελφές.
Σχολική επίδοση και μειονότητες
Ο ρόλος της συμβουλευτικής στη γονεϊκότητα
ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ευάγγελος Αλμπανίδης Καθηγητής
Έρευνα για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού
«Παιδιά με Σωματικές Αναπηρίες & Δυσκολίες Προσαρμογής»
Ο κοινωνικός περίγυρος - Μορφές διαπροσωπικών σχέσεων.
ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ-ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ Α.ΓΟΥΛΟΣΠΥΡΟΥ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΑΛΛΑ ΙΣΟΙ
Είμαστε το ίδιο. Να το θυμάσαι. Μην το ξεχνάς.
Εκπαίδευση και μειονότητες
ΟΧΙ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΙΑ. ΝΑΙ ΣΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ
2ο Γυμνάσιο Καλλίπολης Σχολική & Κοινωνική Ζωή
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Σέβομαι τη διαφορετικότητα Ομάδα: «Διαφορετικές φωνές» Επιμέλεια: Αρζομανίδης Νικόλαος Βαβλιάκης Κωνσταντίνος Κόκκοβα Βεατρίκη Κουκούλης Αθανάσιος Ξηρομερίτης Θεόδωρος Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Μαμάτα Χαρίκλεια Εκπαιδευτήρια Ν. Μπακογιάννη

Ορισμός της διαφορετικότητας Διαφορετικότητα ορίζουμε συνήθως το σύνολο των προσωπικών στοιχείων ενός ατόμου που το ξεχωρίζουν. Μερικές φορές η διαφορετικότητα κάνει δύσκολη τη δραστηριοποίηση του σε μια κοινωνική ή μαθητική ομάδα.

Γιατί είναι σημαντική η διαφορετικότητα; Γιατί είναι σημαντική η διαφορετικότητα; Η διαφορετικότητα είναι σημαντική, γιατί αποτελεί βασικό μηχανισμό της ΕΞΕΛΙΞΗΣ των ειδών. Επομένως είναι απαραίτητη για την ΕΠΙΒΙΩΣΗ και την ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ στη φύση. Άρα, ως κομμάτια αυτού του φυσικού κόσμου οφείλουμε να τη σεβόμαστε.

Μορφές της διαφορετικότητας Διαφορετικότητα ως προς: τη φυλή το φύλο τη θρησκεία το χρώμα τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τις ειδικές ανάγκες τις ικανότητες τα γούστα - τις προτιμήσεις - τα ενδιαφέροντα την κοινωνική και οικονομική κατάσταση

Αίτια έλλειψης σεβασμού της διαφορετικότητας Έλλειψη παιδείας (προκαταλήψεις, στερεοτυπικές αντιλήψεις, λανθασμένα πρότυπα) Διάφοροι οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες. Ανταγωνισμός, αίσθηση ανωτερότητας και ζήλια προς τους “διαφορετικούς”.

Συνέπειες μη σεβασμού της διαφορετικότητας Στο σχολείο είναι πολλές σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Σε ατομικό επίπεδο: Το θύμα που απορρίπτεται, αισθάνεται περιθωριοποιημένο, αποξενωμένο και δυστυχισμένο. Και ο θύτης, όμως, ο οποίος απορρίπτει, είναι οργισμένος, φοβισμένος και δυστυχισμένος. Αρνείται να βρει λύσεις στα προβλήματά του με δημιουργικό αγώνα, ενώ επιτίθεται χωρίς όφελος στους “διαφορετικούς”.

Συνέπειες μη σεβασμού της διαφορετικότητας Συνέπειες μη σεβασμού της διαφορετικότητας Σε ομαδικό επίπεδο: Η σχολική ομάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω έλλειψης συνεργασίας των μελών της και συνεχών συγκρούσεων. Δεν επιτυγχάνονται οι μαθησιακοί στόχοί και οι στόχοι για τη δημιουργία ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, καθώς ξοδεύεται πολύτιμος χρόνος στις συνεχείς συγκρούσεις των μαθητών. Καθορίζονται επιθετικές ή παθητικές συμπεριφορές που θα συνοδεύσουν τους μαθητές ως ενήλικες και στην υπόλοιπη ζωή τους.

Τρόποι αντιμετώπισης της έλλειψης σεβασμού της διαφορετικότητας Να παρέχουμε στα παιδιά παιδεία και μόρφωση, ώστε να αποδέχονται τη διαφορετικότητα. Να παρέχουμε ψυχολογική, υποστήριξη στους “διαφορετικούς”, ώστε να τους δίνεται η δυνατότητα ομαλής ένταξης στην ομάδα. Να γίνεται πλήρης ενημέρωση των γονέων για κάθε πρόβλημα που προκύπτει στο σχολείο. Ενεργοποίηση ατόμων που μπορούν να λειτουργούν ως αποδεκτοί από όλους, ουδέτεροι διαμεσολαβητές σε κάθε κρίση.

Τρόποι αντιμετώπισης της έλλειψης σεβασμού της διαφορετικότητας Μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεατρικές ή μουσικές παραστάσεις και μέσα από την τέχνη, να τονίζεται η ανάγκη για σεβασμό της διαφορετικότητας. Να συμμετέχουν σε ομαδικές εργασίες και ποικίλες δραστηριότητες, ώστε οι μαθητές να γνωρίζονται καλύτερα μεταξύ τους, να αναγνωρίζουν, να μαθαίνουν, να εκτιμούν και να σέβονται τις διαφορετικές δεξιότητες και ικανότητες των συμμαθητών τους.

Είπαν για τη διαφορετικότητα… «Εκεί που όλοι είναι καμπούρηδες η όμορφη κορμοστασιά γίνεται δυσμορφία». Ντε Μπαλζάκ «Η διαφορετικότητα ίσως είναι το πιο δύσκολο πράγμα που υπάρχει σε μια κοινωνία, αλλά μπορεί να είναι και το πιο επικίνδυνο, αν δεν υπάρχει». William Sloane Coffin, 1924-2006, Αμερικανός ιεροκήρυκας και ακτιβιστής

Η δική μας στάση απέναντι στη διαφορετικότητα… Τι φταίω εγώ πού ’μαι παιδί διαφορετικό, που γεννήθηκα έτσι στον κόσμο αυτό; Απ’ τα γέλια και τις προσβολές μένω μοναχό. Μήπως φταίει το χρώμα που έχω στο σώμα; Μήπως ζω σε τρικυμία, επειδή έχω άλλη θρησκεία; Μα τι να γίνει; Ρωτάει η καρδιά μου απορημένη… Μη με προσβάλλετε, θα μείνει πληγωμένη. Δεν αλλάζω, δεν μπορώ, πιστέψτε με, σας παρακαλώ! Δεν μπορώ, φτάνει πια! Χωρίς να αλλάξω κάτι προχωράω μπροστά!

Τα συνθήματά μας ΌΛΟΙ Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ ΓΕΜΑΤΗ ΧΡΩΜΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ Η ΖΩΗ Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΣΤΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΙΣΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΔΩΣΕ ΧΡΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΝΕ ΦΙΛΟ ΣΟΥ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟΕΘΝΗ