2010 Σ Α Λ Τ Σ Ε Σ
ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Σχολιάζει τη σημασία των σαλτσών στη μαγειρική τέχνη. Ορίζει τις σάλτσες. Απαριθμεί χαρακτηριστικά γνωρίσματα των σαλτσών. Αναφέρει τις κατηγορίες των σαλτσών και παραδείγματα από κάθε κατηγορία.
Η σημασία των σαλτσών στη μαγειρική τέχνη ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΤΕΛΕΙΕΣ ΤΟΥΣ. ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΙΟ ΖΟΥΜΕΡΕΣ. ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ. ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΦΑΓΗΤΑ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΑ. ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ. ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΓΕΥΣΗ.
ΟΡΙΣΜΟΣ: ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΑΧΥΡΕΥΣΤΟ ΥΓΡΟ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ Η ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΑΛΤΣΩΝ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ Η ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ. ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΛΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΣΒΟΛΟΥΣ. ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΓΕΥΣΗ.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΑΛΤΣΩΝ: ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΑΡΑΙΕΣ, ΟΥΤΕ ΠΗΚΤΕΣ. ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΑΛΤΣΩΝ: ΟΙ ΣΑΛΤΣΕΣ ΤΑΞΙΝΟΜΟΥΝΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕ 3 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: ΖΕΣΤΕΣ ΧΛΙΑΡΕΣ ΚΡΥΕΣ
ΖΕΣΤΕΣ ΣΑΛΤΣΕΣ: ΑΣΠΡΗ (BACHAMEL) ΒΕΛΟΥΤΕ (VELOUTE) ΣΚΟΥΡΑ (ESPAGNOLE) ΒΑΣΙΚΕΣ Ή ΜΗΤΡΙΚΕΣ ΣΑΛΤΣΕΣ ΕΙΝΑΙ: ΑΣΠΡΗ (BACHAMEL) ΒΕΛΟΥΤΕ (VELOUTE) ΣΚΟΥΡΑ (ESPAGNOLE) ΝΤΟΜΑΤΑΣ (TOMATO)
ΧΛΙΑΡΕΣ ΣΑΛΤΣΕΣ: ΟΛΛΑΝΔΕΖΙΚΗ (HOLLANDAISE) ΜΠΕΑΡΝΕΖ (BEARNAISE) ΒΑΣΙΚΕΣ Ή ΜΗΤΡΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ: ΟΛΛΑΝΔΕΖΙΚΗ (HOLLANDAISE) ΜΠΕΑΡΝΕΖ (BEARNAISE)
ΚΡΥΕΣ ΣΑΛΤΣΕΣ: ΒΑΣΙΚΗ Ή ΜΗΤΡΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ: ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ (MAYONAISE)
ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΓΑΛΑ ΑΣΠΡΟ ΡΟΥ ΒΕΛΟΥΤΕ ΖΩΜΟ ΞΑΝΘΟ ΡΟΥ
ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΣΑΛΤΣΕΣ Μπεσαμέλ: Μορνεϊ: τυρί, κροκο αυγού. Βελουτέ: Σουπρέμ: κρέμα, κροκάδι αυγού, λεμόνι.