ΧΗΜΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Χ Ρ Ω Μ Α Τ Ω Ν ΤΡΙΤΟ ΣΤΑΔΙΟ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣ
Advertisements

Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Οργανική χημεία Γ΄ Λυκείου
ΟΞΕΑ Μαρίνα Κουτσού.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
ΒΑΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΟΥΣ
ΧΗΜΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Χ Ρ Ω Μ Α Τ Ω Ν ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ
ΧΗΜΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Χ Ρ Ω Μ Α Τ Ω Ν ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
Χημεία Α΄ Λυκείου 3ο κεφάλαιο Χημικές αντιδράσεις
Αντιδράσεις απλής αντικατάστασης Σειρά δραστικότητας μετάλλων
ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΧΡΩΣΤΙΚΩΝ ΥΛΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΒΑΦΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Οξείδωση- γενικά.
Χημεία Κατεύθυνσης Β΄ Λυκείου 2ο Κεφάλαιο - Θερμοχημεία
Αναληπτικά Είναι οι ενώσεις που διεγείρουν το Κ.Ν.Σ. και ειδικότερα τον προμήκη και το αναπνευστικό κέντρο.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης Β΄ Λυκείου Μη πολικά και πολικά μόρια
ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΟΞΕΙΔΟΑΝΑΓΩΓΙΚΕΣ.
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
ΚΑΡΒΟΝΥΛΙΟ Λεμόνια Φάρμακο κατα του Συνθετική ύλη για
Οργανική χημεία Γ΄ Λυκείου Οργανική χημεία Γ΄ Λυκείου Κων/νος Θέος,
ΧΗΜΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ Ν Α Φ Θ Λ Ε Ι Ο Δρ. Ι.Γ.Καράλη©.
Ηλεκτρολύτες.
Οξέα οξύ (ετυμολογικά): οτιδήποτε είναι μυτερό, αιχμηρό
Οργανική χημεία Γ΄ Λυκείου
ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣ
Προϋποθέσεις Φωτοσύνθεσης
Οργανική χημεία Γ΄ Λυκείου
Δώστε πρώτα τα φύλλα εργασίας από το πείραμα «Όξινος χαρακτήρας καρβοξυλικών οξέων»
ΧΗΜΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Χ Ρ Ω Μ Α Τ Ω Ν ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
Χημεία και καθημερινή ζωή Ομάδα Εργασίας
Οργανική χημεία Γ΄ Λυκείου
Αμίνες.
Καταλύτες: Ονομάζονται τα σώματα που με την παρουσία τους σε μικρά ποσά, αυξάνουν την ταχύτητα μίας αντίδρασης, ενώ στο τέλος της παραμένουν ουσιαστικά.
καρβοξυλικών οξέων, υδατανθράκων,
Καρβοξυλικά οξέα.
Επίδραση οξέων σε μέταλλα
Παραγωγή CH 3 I από CΗ 3 ΟΗ με ανακύκλωση ΗI CH 3 I παρασκευάζεται με κατεργασία 2000 kg/d υδροιωδικού οξέος (HI) με περίσσεια μεθανόλης (CH 3 OH) σύμφωνα.
ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ Είναι ο κλάδος της χημείας που μελετά τις ενώσεις του C (άνθρακας) εκτός από το CO, CO2 και τα ανθρακικά άλατα. Άθρακας: Σύμβολο C Αμέταλλο.
Οξείδωση αλκοολών Οξείδωση αλκοολών προς καρβονυλικές ενώσεις (διαδικασία αντίστροφη αναγωγής των καρβονυλικών ενώσεων προς αλκοόλες) 1ο αλκοόλες σχηματίζουν.
2 Διδακτέα ύλη ( ): Κεφάλαιο 1 – Πετρέλαιο – Υδρογονάνθρακες (Η/C) –Αφαιρείται η §1.7 Αρωματικές ενώσεις – Βενζόλιο Κεφάλαιο 2 – Αλκοόλες – Φαινόλες.
Οργανική χημεία Γ΄ Λυκείου
Οργανική χημεία Γ΄ Λυκείου
«Εν Χημικόν ωρολόγιον» Το χημικό ρολόι Β ΛΥΚΕΙΟΥ-ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ Η. Γαβρίλης.
Διδακτέα ύλη ( ): Κεφάλαιο 1 – Πετρέλαιο – Υδρογονάνθρακες (Η/C)
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Χρήστος Γ. Αμοργιανιώτης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας κ Υδάτινου Περιβάλλοντος.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Χρήστος Γ. Αμοργιανιώτης
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Χρήστος Γ. Αμοργιανιώτης
Αμίνες και Αμίδια Δομή και ιδιότητες των Αμινών. Ονοματολογία.
Αλκοόλες 1/4 CnH2n+1OH για γραμμικές αλκοόλες .
ΒΙΟΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΞΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ Μ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ  Το άζωτο είναι το τέταρτο συχνότερο στοιχείο στη μάζα των έμβιων όντων, μετά τον άνθρακα, το υδρογόνο και το οξυγόνο.
5. ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΕΩΣ -πρόκειται για τη σπουδαιότερη τάξη των ογκομετρικών μεθόδων αναλύσεως με ευρύτατη χρήση στη χημεία, τη βιολογία, τη γεωλογία,
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦ.3.Z: ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ-ΑΝΑΓΩΓΗΣ (α) ΟΞΕΙΔΩΣΗ οργανικής ένωσης έχουμε όταν: α) Αυξάνεται ο Α.Ο. του άνθρακα β) Μειώνεται η ηλεκτρονιακή.
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦ.2.B: ΙΟΝΤΙΣΜΟΣ ΟΞΕΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΕΩΝ (α) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ: Η απομάκρυνση των ιόντων μιας ιοντικής ένωσης από.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ (Επαγωγικό φαινόμενο Συντονισμός & Συζυγιακό φαινόμενο) ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Δρ. ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3o.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ. ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ.
ΚΕΦ.2.Δ: Σταθερά ιοντισμού ασθενών οξέων και βάσεων (α)
Βιοχημεία Μεταβολισμός λιπαρών οξέων Dr. Αθ. Μανούρας
Οργανοχλωριωμένα φυτοφάρμακα
Κινητική Σταδιακών Αντιδράσεων
ΚΕΦ.3.Θ: ΑΛΟΓΟΝΟΦΟΡΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ (α)
Ηλεκτρονικά Φαινόμενα
ΑΣΠΙΡΙΝΗ.
Δομή του άνθρακα 6C : 1s2 2s2 2px12py12pz
H ελευθέρωση της ενέργειας
ΑΝΘΡΑΚΕΝΙΟ 7 διπλοί δεσμοί, άρα 14 π ηλεκτρόνια Η ένωση είναι κυκλική, συζυγιακή Ελέγχω αν ισχύει ο κανόνας του Huckel, 4ν+2 = 14 π ηλεκτρόνια,
Οργανική Χημεία της Συντήρησης (Θ)
Ηλεκτρολύτες.
Ηλεκτρολύτες.
Άσκηση 8. Η παρασκευή φωσφορικού καταβύθισης λαμβάνει χώρα σε δυο στάδια. Στο πρώτο στάδιο διάλυμα φωσφορικού οξέος 48% κ.β. σε Ρ2Ο5, εξουδετερώνεται με.
Ηλεκτρολύτες.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΧΗΜΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Χ Ρ Ω Μ Α Τ Ω Ν ΤΡΙΤΟ ΣΤΑΔΙΟ Δρ. Ι.Γ.Καράλη©

ΤΡΙΤΟ ΣΤΑΔΙΟ Το στάδιο αυτό περιλαμβάνει κατεργασίες και μετατροπές των ενδιάμεσων από τα προηγούμενα στάδια. Γενικά οποιαδήποτε οργανική συνθετική οδός μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ακόμα και αυτές που αναφέρθηκαν στα προηγούμενα στάδια. Κάθε σύνθεση είναι ιδιάζουσα και μελετάται χωριστά, ανάλογα δε με την επιδιωκόμενη τελική ένωση μπορεί να περιλαμβάνει εισαγωγή νέων υποκατάστατων, αντικατάσταση ή και συνδυασμό αυτών.

ΑΛΚΥΛΙΩΣΗ ΦΑΙΝΟΛΙΚΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ Η μέθοδος μπορεί να θεωρηθεί και ως έμμεση εισαγωγή της αλκόξυ ( -OR ) ομάδας στον αρωματικό δακτύλιο. διμέθυλο θειικός εστέρας Η αντικατάσταση του υδρογόνου, του φαινολικού υδροξυλίου, από μια αλκυλομάδα παρέχει μια αλκόξυ φαινόλη( αλκυλαρυλαιθέρα)

ΑΛΚΟΞΥΛΙΩΣΗ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ Υπάρχουν αρκετές αντιδράσεις απευθείας αντικατάστασης ενός αλογόνου ενωμένου σε αρωματικό δακτύλιο με την αλκόξυ ομάδα Η αντίδραση είναι μια ΠΥΡΗΝΟΦΙΛΗ IPSO ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ αλογόνου του αρωματικού δακτυλίου από το πυρηνόφιλο αλκόξυ ανιόν, το οποίο σχηματίζεται από την αντίδραση της αντίστοιχης αλκοόλης με διάλυμα καυστικού νατρίου ή καλίου.

ΑΡΥΛΙΩΣΗ ΦΑΙΝΟΛΙΚΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ Η ΑΡΥΛΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΛΙΚΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΚΥΛΙΩΣΗ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑ , ΟΤΙ Σ’ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΑΙΘΕΡΑΣ.

ΑΛΚΑΝΟΫΛΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΑΙΝΟΛΙΚΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΑΛΚΑΝΟΫΛΟ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΑΙΝΟΛΙΚΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ Η αντίδραση φαινολών με τα καρβοξυλικά οξέα προς παραγωγή εστέρων είναι ενδόθερμη και γι 'αυτό χρησιμοποιούνται στην εστεροποίηση αλκανόϋλο αλογονίδια ή καρβοξυλικοί ανυδρίτες.

ΒΕΝΖΟΫΛΙΩΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΒΕΝΖΟΫΛΟΧΛΩΡΙΔΙΟΥ ΕΠΙ ΦΑΙΝΟΛΗΣ , ΄Η ΝΑΦΘΟΛΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΤΟ ΦΑΙΝΟΛΙΚΟ ΥΔΡΟΓΟΝΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΕΙ ΕΣΤΕΡΕΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΟΞΕΩΝ

ΣΟΥΛΦΟΝΥΛΙΩΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΑΡΥΛΟΣΟΥΛΦΟΝΥΛΟΧΛΩΡΙΔΙΟΥ ΕΠΙ ΦΑΙΝΟΛΗΣ Ή ΝΑΦΘΟΛΗΣ. ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΤΟ ΦΑΙΝΟΛΙΚΟ ΥΔΡΟΓΟΝΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΕΙ ΑΡΥΛΟ ΣΟΥΛΦΟΝΙΚΟΥΣ ΕΣΤΕΡΕΣ. ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ ΠΥΡΙΔΙΝΗΣ

N- ΑΛΚΥΛΙΩΣΗ, ΑΡΥΛΙΩΣΗ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΜΙΝΩΝ 1. Ν -Αλκυλίωση με επίδραση αλκοόλης Η Ν,Ν-Διμεθυλαμίνη είναι σημαντική ενδιάμεση ύλη στην παραγωγή χρωμάτων, όπως π.χ. πράσινο μαλαχίτη, κυανό του μεθυλενίου 2. Ν -Αλκυλίωση με επίδραση αιθυλενοξειδίου ο-υδροξυανιλίνη αιθυλενοξειδίου Το αιθυλενοξείδιο χρησιμοποιείται για την έμμεση εισαγωγή της 2-υδρόξυαιθυλο ομάδος (HO-CH2CH2-) κυρίως σε χρώματα διασποράς

N- ΑΛΚΥΛΙΩΣΗ, ΑΡΥΛΙΩΣΗ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΜΙΝΩΝ 3. Ν -Αλκυλίωση με επίδραση αλοαλκανίων Η Ν-αλκυλίωση αμινομάδας , με επίδραση αλοαλκανίων είναι η συνηθέστερη μέθοδος αλκυλιώσεως, ως παράδειγμα αναφέρεται η Ν-αλκυλίωση του σουλφανιλικού οξέος 4. Ν -Αλκυλίωση με επίδραση αιθέρων διμεθυλαιθέρα ο- τολουϊδίνη

N- ΑΛΚΥΛΙΩΣΗ, ΑΡΥΛΙΩΣΗ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΜΙΝΩΝ 5. Ν-Αρυλίωση Αρωματικών Αμινών ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΕΝΔΙΑΜΕΣΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΑΠΟ Ν-ΑΡΥΛΙΩΣΗ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΜΙΝΩΝ , ΣΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΥΡΗΝΟΦΙΛΗΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ , ΜΕ ΠΥΡΗΝΟΦΙΛΑ ΦΑΙΝΟΛΕΣ, ΑΡΥΛΑΓΟΝΙΔΙΑ Οι διεργασίες αυτές πραγματοποιούνται σε υψηλές θερμοκρασίες, με το ένα εκ των δύο αντιδρώντων σε περίσσεια, το οποίο δρα και ως διαλύτης Στις αντιδράσεις επιδράσεως αρυλαλογονιδίων επί αρωματικών αμινών το περιβάλλον πρέπει να είναι αλκαλικό, ώστε να εξουδετερώνεται το παραγόμενο κατά την αντίδραση οξύ

N- ΑΛΚΥΛΙΩΣΗ, ΑΡΥΛΙΩΣΗ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΜΙΝΩΝ Στις αντιδράσεις επιδράσεως αρυλαλογονιδίων επί αρωματικών αμινών το περιβάλλον πρέπει να είναι αλκαλικό, ώστε να εξουδετερώνεται το παραγόμενο κατά την αντίδραση οξύ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΡΥΛΙΩΣΕΩΣ ΜΕ ΦΑΙΝΟΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΟΞΕΩΝ LEWIS ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΥΟΥΝ ΤΟ ΑΝΤΙΔΡΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΑΚΕΤΥΛΙΩΣΗ, ΒΕΝΖΟΫΛΙΩΣΗ, ΣΟΥΛΦΟΝΥΛΙΩΣΗ ΑΜΙΝΟΜΑΔΑΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΜΙΝΩΝ Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΝΟΣ Ή ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΤΟΜΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ ΤΩΝ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΜΙΝΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΕΤΥΛΟΜΑΔΑ (CH3CO),ΤΗΝ ΒΕΝΖΟΫΛΟΜΑΔΑ(PhCO) ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΥΛΟΣΟΥΛΦΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ (ARSO2), ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΥΟ ΚΥΡΙΩΣ ΛΟΓΟΥΣ : 1 Την προστασία της αμινομάδας σε μια ενδιάμεση διεργασία . 2 Την δημιουργία ενδιάμεσων που είναι απαραίτητα στην χημική σύνθεση των χρωμάτων και δεν είναι δυνατόν να παρασκευασθούν απευθείας από την αρωματική αμίνη λόγω της δραστικότητάς της.

ΑΚΕΤΥΛΙΩΣΗ, ΒΕΝΖΟΫΛΙΩΣΗ, ΣΟΥΛΦΟΝΥΛΙΩΣΗ ΑΜΙΝΟΜΑΔΑΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΜΙΝΩΝ 1.Ακετυλίωση Οι πρωτοταγείς και οι δευτεροταγείς αρωματικές αμίνες ακετυλιώνονται με επίδραση οξικού ανυδρίτη, οξικού οξέος ή μίγματος των δυο και παρέχουν Ν- και Ν,Ν- παράγωγα του ακεταμιδίου.

ΑΚΕΤΥΛΙΩΣΗ, ΒΕΝΖΟΫΛΙΩΣΗ, ΣΟΥΛΦΟΝΥΛΙΩΣΗ ΑΜΙΝΟΜΑΔΑΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΜΙΝΩΝ 2. Βενζοϋλίωση Οι πρωτοταγείς και οι δευτεροταγείς αρωματικές αμίνες με επίδραση βενζοϋλοχλωριδίου παρέχουν Ν- και Ν,Ν- παράγωγα του βενζαμιδίου . 3. Σουλφονυλίωση Οι πρωτοταγείς και οι δευτεροταγείς αρωματικές αμίνες με επίδραση αρυλοσουλφονυλοχλωριδίων , σε αλκαλικό περιβάλλον , παρέχουν υποκατεστημένα Ν- και Ν,Ν-αρυλοσουλφαναμίδια (σουλφονυλαμίδια)

ΤΕΛΟΣ ΤΡΙΤΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ