Υγιεινή σφαγίου αναφορικά στα βακτηριακά παθογόνα

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Αίτια, συμπτώματα και διάγνωση της ιλαράς
Advertisements

Αποστόλου Φωτεινή Β΄ Παθολογική Κλινική ΠΠΝΙ
ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΦΑΓΙΩΝ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΑΡΑΣΙΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Υγιεινή Εισαγωγικές έννοιες.
Προληψη καρκινου: ΑλλαγεΣ στο τροπο ζωηΣ απο την παιδικη ηλικια
ΖΩΟΝΟΣΟΙ (βακτηριακά νοσήματα)
Στόχοι της εκπαίδευσης:
Εκτροφή κρεοπαραγωγών ορνίθων (broilers)
Ανοσοποιητικός μηχανισμός του σώματος
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
Κολοβακτηριδίαση του μηρυκαστικών και χοίρου
Εργασία για > Παπαδοπούλου Νικολέτα ΒΛ2 Σχολικό Έτος:
Άνθρακας.
Καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής
Επιμέλεια Ξενοφώντος Μάριος Καμπούρης Χρυσόστομος
Εργασία βιολογίας Κων/νος Πετρίδης Γ2
Πως μεταδίδεται η ασθένεια
EΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ Πώς να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, την οικογένειά μας, την κοινότητα Λοιπές Πληροφορίες.
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
Η επίδραση της εντατικής μεθόδου εκτροφής στην υγιεινή των παραγωγικών ζώων (αναφορικά με τα βακτηριακά νοσήματα)
Γεωργία Θεοφιλοπούλου Γεωργία Βασιλοπούλου Γεωργία Κανελλάκη.
Μυκοπλάσμωση.
Συγγραφέας παρουσίασης: Λαβασίδου Κωνσταντίνα ΑΕΜ: 30551
1 ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ W H O / M Z C P Ν. Χαρίσης Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής, ΥΠΑΑΤ Δ/νση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, Τμήμα Κρέατος Σύντομη ενημέρωση για τις.
Εκπαίδευση προσωπικού και ασθενών για την πρόληψη των λοιμώξεων
ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Προσοχή: Οι παρουσιάσεις μαθημάτων αποτελούν βοήθημα παρακολούθησης των παραδόσεων.
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΑΘΟΓΟΝΑ ΕΙΔΗ- ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Επιμέλεια Ξενοφώντος Μάριος Καμπούρης Χρυσόστομος
ΓΡΙΠΗ Η γρίπη είναι μια μεταδοτική ασθένεια στα πτηνά και τα θηλαστικά και προκαλείται από ιούς RNA της οικογένειας των Ορθοβλεννοϊών. Στους ανθρώπους.
ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ
Το βακτήριο Vibrio cholerae που προκαλεί την χολέρα
ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ
Μετάδοση και αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών
Γεύματα και ομάδες τροφίμων
ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΒΟΟΕΙΔΩΝ
Κολοβακτηριοειδή (Coliforms)
Απομόνωση και αρίθμηση του Staphylococcus aureus
Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Β εξάμηνο Μάθημα : Προωθημένη Διαχείριση Ποιότητας Εισηγήτρια : Α. Μπατρίνου Αναδυόμενοι κίνδυνοι για την ασφάλεια τροφίμων.
Βιολογία Γ ’ Γυμνασίου. Ομοιόσταση Η ικανότητα των οργανισμών να διατηρούν το εσωτερικό τους περιβάλλον ( σύσταση και ποσότητα υγρών, θερμοκρασία, pH.
ΒΡΟΥΚΕΛΛΩΣΗ 1. ΟΡΙΣΜΟΣ  Βακτηριακή  Βακτηριακή νόσος μεγάλης μεταδοτικότητας, που προκαλεί στα βοοειδή αποβολές κατά το τέλος της κυοφορίας και στειρότητα.
1 Λοιμώδη Νοσήματα – Υγιεινή Αγροτικών Ζώων – Εισαγωγή, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα.
Σημασία του νερού  Χρειάζονται 35 cm 3 νερού ανά kg ανθρώπινου σώματος (~2lt) ημερησίως  Χωρίς νερό ο άνθρωπος δεν ζει πάνω από 6-7 ημέρες  Διαλύτης.
1 Λοιμώδη Νοσήματα – Υγιεινή Αγροτικών Ζώων – Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου.
1 Λοιμώδη Νοσήματα – Υγιεινή Αγροτικών Ζώων – Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου.
11 Υγιεινή κρέατος. 2 Σήμερα παρατηρείται σημαντική αύξηση στη συχνότητα εκδήλωσης τροφιμογενών λοιμώξεων 2.
1 Η επίδραση της εντατικής μεθόδου εκτροφής στην υγιεινή των παραγωγικών ζώων Η επίδραση της εντατικής μεθόδου εκτροφής στην υγιεινή των παραγωγικών ζώων.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 3 α ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ 1.
1 ΖΩΟΝΟΣΟΙ. 2 Ορισμός …είναι λοίμωξη που μεταδίδεται φυσικά μεταξύ των ζώων και του ανθρώπου με φυσικό τρόπο …είναι λοίμωξη που μεταδίδεται φυσικά μεταξύ.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 1 Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ.
Ο τέτανος είναι μια οξεία νόσος που προκαλείται από μια τοξίνη (δηλητήριο) η οποία παράγεται από το βακτήριο κλωστηρίδιο του τετάνου (Clostridium tetani)
Υπευθ. μαθήματος : Ιωάννης Οικονομόπουλος Συνδιδάσκων: Ιωάννης Μπόσης
Υγιεινή προϊόντων ζωικής προέλευσης
Υπευθ. μαθήματος : Ιωάννης Οικονομόπουλος Συνδιδάσκων: Ιωάννης Μπόσης
Κατηγορίες παραγομένων ζωικών υποπροϊόντων κατά τη διαδικασία σφαγής σε εγκεκριμένο σφαγείο τριών γραμμών, διαχείριση αυτών και κατάρτιση ισοζυγίου.
Υπευθ. μαθήματος : Ιωάννης Οικονομόπουλος Συνδιδάσκων: Ιωάννης Μπόσης
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ.
Noσήματα Αγροτικών Ζώων Κεφάλαιο 6ο - Ενότητα 2η Λιστερίωση
Στοιχεία Υγιεινής Μάθημα 2
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΧΕΡΙΩΝ Μάριος Βαμβακάρης.
ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 5.
ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Διερεύνηση μιας υδατογεγούς ή τροφικής επιδημικής έκρηξης
Παθογόνα Τροφίμων Ενότητα 4: Campylobacter
Παθογόνα Τροφίμων Ενότητα 9: Staphylococcus aureus
Παθογόνα Τροφίμων Ενότητα 8: Listeria monocytogenes
AIDS.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Υγιεινή σφαγίου αναφορικά στα βακτηριακά παθογόνα

Αυτή η αύξηση οφείλεται στην Αύξηση της κατανάλωσης ατελώς μαγειρεμένων τροφίμων Αύξηση του αριθμού των γευμάτων σε εστιατόρια κτλ. Χρήση εναλλακτικών μεθόδων μαγειρέματος Αυξημένη ενημέρωση του κοινού σχετικά με το τι είναι τροφογενής νόσος Βελτιωμένο σύστημα καταγραφής

Το ερυθρό κρέας και τα προϊόντα του εμπλέκονται συχνά στα περιστατικά πρόκλησης αυτών των νοσημάτων δεδομένου ότι υγιή βοοειδή και αιγοπρόβατα φέρουν στο πεπτικό τους σύστημα βακτήρια που μπορεί να είναι παθογόνα για τον άνθρωπο. Πολλά από αυτά τα βακτήρια καταλήγουν στο τρόφιμο, από την εξωτερική επιφάνεια του ζώου που πρόκειται να σφαγεί και ακολούθως από το επιμολυσμένο σφάγιο.

Γραμμή παραγωγής κατά την σφαγή Μονάδα εκτροφής Μεταφορά Αγορά Έλεγχος πριν τη σφαγή Αναισθησία Αφαίμαξη Εκδορά Εκσπλαχνισμός Τεμαχισμός (βοοειδή) Έλεγχος μετά τη σφαγή Ζύγιση-Σήμανση Ψύξη

Παράγοντες που επηρεάζουν την επιμόλυνση το ερυθρού κρέατος

Η επιμόλυνση μπορεί να είναι αποτέλεσμα άμεσης επαφής με μολυσμένα ζώα ή με επιφάνειες ή να γίνει έμμεσα με επαφή με μολυσμένα μαχαίρια, έντομα, χέρια, κτλ. Kαταπόνηση (stress) Στη μονάδα εκτροφής Αυξημένο μέγεθος τριχώματος Τελική δίαιτα. Συνθήκες εκτροφής. Στρωμνή και πυκνότητα ζωικού κεφαλαίου είναι ζωτικής σημασίας. Έλεγχος ασθενειών: πνευμονία, σαλμονέλωση και η κοκκιδίωση προδιαθέτουν τα ζώα και σε άλλες λοιμώξεις. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να έχουν και τα ενδοπαράσιτα τα οποία άλλωστε προκαλούν και διάρροιες.

Μεταφορά Επηρεάζει την αφόδευση των ζώων και την πιθανότητα μετάδοσης της μόλυνσης από ζώο σε ζώο και από το περιβάλλον στο ζώο. Ο θόρυβος, οι δονήσεις και η κίνηση μπορεί να προκαλέσουν την καταπόνηση των ζώων και αυξήσουν τη συχνότητα των αφοδεύσεων. Εξαερισμός. Άφιξη στο χώρο σφαγής προκαλεί σχεδόν πάντα καταπόνηση.

Για να μειώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης παθογόνων παραγόντων μεταξύ διαδοχικών ομάδων ζώων κατά τη μεταφορά, πρέπει Τα οχήματα να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται μετά από κάθε αποστολή. Τα οχήματα να αερίζονται. Να τοποθετείται άχυρο. Να φορτώνονται ζώα στεγνά και μόνο στην ενδεδειγμένη πυκνότητα.

Σφαγείο Η κατασκευή του χώρου μπορεί να επηρεάζει με πολλούς τρόπους (αποχέτευση, εξαερισμός, πάτωμα, κτλ.) Η αύξηση του χρόνου παραμονής στο χώρο αναμονής βελτιώνει την υγιεινή του ζώου που θα σφαγεί, αν οι συνθήκες είναι καλές. Μετά τη σφαγή τα παθογόνα βακτήρια μπορεί να εισέλθουν στον αέρα και να διασκορπιστούν, ιδίως αν στο χώρο επικρατούν ρεύματα αέρος.

Το αίμα που εκρέει κατά την αφαίμαξη Eπιμόλυνση μπορεί να γίνει και κατά τον εκσπλαχνισμό και για αυτό δίδεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μη διατρηθεί το πεπτικό σύστημα. Έκπλυση του σφαγίου πριν την επιθεώρηση έχει βρεθεί ότι επιβαρύνει την υγιεινή του κατάσταση.

Βακτηριακά Παθογόνα

Campylobacter spp. Μορφολογία-Χαρακτηριστικά Gram αρνητικό ευθύ ή σπειροειδές, μικροαερόφιλο Πηγή μόλυνσης Γαστρεντερικό σύστημα πτηνών (ιδίως ορνίθων) και ζώων Μολυσμένο νερό Μη παστεριωμένο γάλα Νόσος στον άνθρωπο Περίοδος επώασης 2-5 ημέρες, διάρροια, πυρετός, κοιλιακό άλγος. Επιπλοκές: αρθρίτιδα και σύνδρομο Guillain-Barre (οξεία νευρομυική παράλυση). Πιθανώς θανατηφόρο

Μορφολογία-Χαρακτηριστικά: Salmonella spp. Μορφολογία-Χαρακτηριστικά: Gram αρνητικό κυλινδρικό προαιρετικά αναερόβια Πηγή μόλυνσης Γαστρεντερικό σύστημα πτηνών (ιδίως ορνίθων), ερπετών, και όλων των ζώων Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα Αυγά Λαχανικά Νόσος στον άνθρωπο Περίοδος επώασης συνήθως 24 ώρες, προσβολή κυρίως από S. typhimurium και S. Enteritidis. Διάρροια, πυρετός, κοιλιακό άλγος, ρίγη, εμετός. Επιπλοκές: αρθρίτιδα και σηψαιμία ή περιτονίτιδα Θνησιμότητα 0.1%.

Vero-toxin Escerichia coli O157 Μορφολογία-Χαρακτηριστικά: Gram αρνητικό κυλινδρικό, αερόβιο Πηγή μόλυνσης Γαστρεντερικό σύστημα μηρυκαστικών Μολυσμένο νερό και λαχανικά Νόσος στον άνθρωπο Περίοδος επώασης 1-5 ημέρες, πολύ υψηλή λοιμογόνος δύναμη (<100 κύτταρα) Διάρροια, πυρετός, κοιλιακό άλγος Επιπλοκές: Αιμορραγική κολίτιδα, Αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, Θρομβοκυτταροπενική αιμορραγική διάθεση

Clostridium perfringens Μορφολογία-Χαρακτηριστικά: Gram θετικοί κύλινδροι, Αναερόβιοι Πηγή μόλυνσης Γαστρεντερικό σύστημα ζώων Χώμα, σκόνη Μολυσμένο μαγειρεμένο κρέας που δεν έχει συντηρηθεί σωστά μετά το μαγείρεμα (οι σπόροι βλαστάνουν και πολλαπλασιάζονται) Νόσος στον άνθρωπο Περίοδος επώασης 8-24 ώρες, η εντεροτοξίνη παράγεται μετά στο έντερο και όχι στην τροφή, διάρροια, κοιλιακό άλγος, πιθανώς θανατηφόρα

Listeria monocytogenes Μορφολογία-Χαρακτηριστικά: Gram θετικοί κύλινδροι, αερόβιοι Πηγή μόλυνσης Ευρέως διαδεδομένα στο περιβάλλον, στον άνθρωπο και τα ζώα. Συνήθως επιμόλυνση των τροφών (κρέας, λαχανικά, γάλα, μετά το μαγείρεμα) Κάθετη μετάδοση Νόσος στον άνθρωπο Περίοδος επώασης 3-70 ημέρες, εκδηλώνεται σαν γρίππη, ή μηνιγγίτιδα σε έγκυες γυναίκες, αποβολή ή πρόωρο τοκετό. Θνησιμότητα 30%

Ανάλυση HACCP στην παραγωγή υγειονομικώς ασφαλούς σφαγίου

Η Ανάλυση HACCP, αντικατέστησε το σύστημα που χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά το οποίο βασίζονταν στον μικροβιολογικό έλεγχο του παραγόμενου προϊόντος. Αυτή η μέθοδος κρίθηκε ανεπαρκής γιατί - έχει υψηλό κόστος και είναι χρονοβόρα αλλά κυρίως γιατί - είναι δυνατή ή εξέταση ενός περιορισμένου μόνο αριθμού δειγμάτων ανά προϊόν.

Οι επτά αρχές της Ανάλυση HACCP είναι: Διεξαγωγή ανάλυσης επικινδυνότητας και σχεδιασμός διαγράμματος ροής της παραγωγικής διαδικασίας Ανάδειξη των CCP Υιοθέτηση ορίων κριτικού ελέγχου (εντός των οποίων το CCP θεωρείται επαρκές) Εφαρμογή συστήματος ελέγχου του CCP Εφαρμογή διορθωτικών μέτρων όταν το CCP δεν κρίνεται επαρκές με το σύστημα ελέγχου. Εφαρμογή συστήματος επαλήθευσης της σωστής λειτουργίας της Ανάλυση HACCP Γραφειοκρατική υποστήριξη και τεκμηρίωση της διαδικασίας