Β΄ ΓΕΛ ΕισΑρχΕπ Η/Υ Γεωργαλλίδης Δημήτρης 1 Ο Λύκειο Ρόδου.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εκφώνηση: Να διαβάζονται δύο αριθμοί που αντιστοιχούν στο ύψος και βάρος ενός άνδρα.Να εκτυπώνεται ότι ο άνδρας είναι «ελαφρύς»,αν το βάρος του είναι κάτω.
Advertisements

Παράδειγμα 2: Υπολογισμός αθροίσματος με επαναληπτική εντολή: για...από...μέχρι... με βήμα Να βρεθεί και να εκτυπωθεί το άθροισμα των άρτιων αριθμών από.
Γεωργαλλίδης Δημήτρης Καθηγητής Πληροφορικής
ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ.
Γεωργαλλίδης Δημήτρης Καθηγητής Πληροφορικής
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο Λύκειο Ρόδου Δημητρης Γεωργαλίδης.
Εφαρμογές Πληροφορικής Β’ & Γ’ Λυκείου Γεωργαλλίδης Δημήτρης 1 Ο Λύκειο Ρόδου.
Εφαρμογές Πληροφορικής A’ Λυκείου
Γεωργαλλίδης Δημήτρης Καθηγητής Πληροφορικής
Γεωργαλλίδης Δημήτρης Καθηγητής Πληροφορικής
ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Μίτρε Σταύρος Βούλκος Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης Παναγιώτης Κωνσταντινίδης Κωνσταντίνος.
Θέμα: Τα αγάλματα της Αρχαϊκής Εποχής
Κώστας Διαμαντάρας Τμήμα Πληροφορικής ΤΕΙ Θεσσαλονίκης 2011 Παράλληλη εκτέλεση βρόχων.
ΑΕΠΠ 2ο Κεφάλαιο: Βασικές Έννοιες Αλγορίθμων
Παράδειγμα 1: Εκτύπωση διαδοχικών αριθμών(χρήση επαναληπτικής εντολής Επανέλαβε...μέχρις_ότου (repeat…until) Να γραφεί αλγόριθμος που να εμφανίζει τους.
Να γραφτεί αλγόριθμος ο οποίος θα υπολογίζει το άθροισμα των στοιχείων της κύριας διαγωνίου ενός τετραγωνικού πίνακα Α(ΝxN).
Β΄ ΓΕΛ ΕισΑρχΕπ Η/Υ παρ – 2.2.5
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Εφαρμογές Πληροφορικής A’ Λυκείου
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο Λύκειο Ρόδου Δημητρης Γεωργαλίδης.
ΑΕΠΠ 1ο Κεφάλαιο Γεωργαλλίδης Δημήτρης Καθηγητής Πληροφορικής 1 Ο Λύκειο Ρόδου.
Ασκήσεις.
Η αλληλουχία των ενεργειών δεν είναι πάντα μία και μοναδική!!!
Β΄ ΓΕΛ ΕισΑρχΕπ Η/Υ παρ – 2.2.5
Η Δομή Επανάληψης Από τη Δομή Επανάληψης Για στην Όσο Η παρουσίαση της εντολής Όσο είναι από την εισήγηση των κ. Σ. Δουκάκη και Π. Τσιωτάκη στο 3ο Συνέδριο.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο Λύκειο Ρόδου Δημητρης Γεωργαλίδης.
ΑΕΠΠ 1ο Κεφάλαιο Γεωργαλλίδης Δημήτρης Καθηγητής Πληροφορικής 1 Ο Λύκειο Ρόδου.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Η/Υ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο Λύκειο Ρόδου Δημητρης Γεωργαλίδης.
Εφαρμογές Πληροφορικής Β’ & Γ’ Λυκείου Γεωργαλλίδης Δημήτρης 1 Ο Λύκειο Ρόδου.
Γεωργαλλίδης Δημήτρης Καθηγητής Πληροφορικής
Η αλληλουχία των ενεργειών δεν είναι πάντα μία και μοναδική!!!
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Συγγραφείς Α.Βακάλη Η. Γιαννόπουλος Ν. Ιωαννίδης Χ.Κοίλιας Κ. Μάλαμας Ι. Μανωλόπουλος Π. Πολίτης Γ΄ τάξη.
Δέσποινα Μαγγίνα M1175 Κωνσταντίνος Γαργάνης Μ1172 Δήμητρα Μαρία Χαρακλιά Μ1206 Ιωάννης Παπαδάκης Μ1171 Αλέξανδρος Νικολόπουλος Μ1182 Δημήτριος Μπαϊρακτάρης.
Διδακτική της Πληροφορικής ΗΥ302 Εργασία :Παρουσίαση σχολικού βιβλίου Γ’ Λυκείου Τεχνολογικής Κατεύθυνσης «Ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον»
Kεφάλαιο 4 ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ-ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ (αναλυτική προσέγγιση)
Δομή επιλογής Η δομή επιλογής είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση η οποία περικλείει μια συνθήκη και δύο ομάδες εντολών, από τις οποίες θα εκτελεστούν, η μεν.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ
Εφαρμογές Πληροφορικής Β’ & Γ’ Λυκείου
ΑΕΠΠ 3ο Κεφάλαιο Γεωργαλλίδης Δημήτρης Καθηγητής Πληροφορικής 1 Ο Λύκειο Ρόδου.
Β΄ ΓΕΛ ΕισΑρχΕπ Η/Υ Γεωργαλλίδης Δημήτρης 1 Ο Λύκειο Ρόδου.
Δομή επιλογής Πολλές φορές για να λυθεί ένα πρόβλημα πρέπει να ελεγχθεί αν ισχύει κάποια συνθήκη Παράδειγμα 2: Να διαβαστεί ένας αριθμός και να επιστραφεί.
Δομή Επιλογής Χρησιμοποιείται σε προβλήματα όπου χρειάζεται να ληφθούν κάποιες αποφάσεις με βάση κάποια δεδομένα κριτήρια. Περιλαμβάνει τον έλεγχο κάποιας.
ΙΑΣΩΝ ΓΕΡΜΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ
ΔΟΜΗ ΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝ συνθήκη_ισχύει ΤΟΤΕ εντολές ΤΕΛΟΣ_ΑΝ
ΜΠΡΑΒΟ !!!!! Απάντησες Σωστά
Ερωτήσεις σωστού-λάθους
ΔΟΜΗ ΓΙΑ (1) Για i από .... μέχρι .... Αν ………….… τότε
ΔΟΜΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ «ΓΙΑ» Για μτ από ατ μέχρι ττ [με_βήμα β] εντολές Τέλος_επανάληψης : περιοχή εντολών μτ : η μεταβλητή της.
Οι διάφορες εκδοχές της
ΜΠΡΑΒΟ !!!!! Απάντησες Σωστά
Απόλυτη τιμή πραγματικού αριθμού
Γεωργαλλίδης Δημήτρης
Αν συνθήκη_ισχύει τότε εντολές Τέλος_Αν
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
8.2 Η Δομή Επανάληψης Μέχρις_ότου
ΑΝ Χ<> Α_Μ(Χ) ΤΟΤΕ ΓΡΑΨΕ “Λάθος” ΤΕΛΟΣ_ΑΝ
Δομή Επιλογής Μάθημα 4ο Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Τάξη Γ Οικονομίας & Πληροφορικής Θετικών Σπουδών 2ο Γενικό Λύκειο Αλιβερίου |
ΒΙΒΛΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Σελίδες 2ο Κεφάλαιο - Παράγραφο 2.7 ΔΟΜΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Μανασσάκης Βασίλης Καθηγητής Πληροφορικής
ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δομή Επιλογής , 8.1.
Ενότητα Γ7.3.8(Προβλήματα Ακολουθιακής Δομής )
Κλικ για επιστροφή στην ερώτηση
1Εντολή Δείξε
Κλικ για επιστροφή στην ερώτηση
Κυριάκου Νικόλαος Πληροφορικής ΠΕ-20
Υ Π Ο Γ Ε Ι Αίθ. Η/Υ Αίθ. Τεχνολογίας. Υ Π Ο Γ Ε Ι Αίθ. Η/Υ Αίθ. Τεχνολογίας.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Β΄ ΓΕΛ ΕισΑρχΕπ Η/Υ Γεωργαλλίδης Δημήτρης 1 Ο Λύκειο Ρόδου

Δομή Επιλογής Παράγραφος σελ

ΔΟΜΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 1. Απλή Επιλογή 2. Σύνθετη Επιλογή 3. Πολλαπλή Επιλογή & Εμφωλευμένες εντολές επιλογής

1. Απλή Επιλογή Αν τότε εντολή 1 εντολή 2 εντολή 3 ……Τέλος_αν

Παράδειγμα 2.10, σελ. 36 Αλγόριθμος απόλυτη_τιμή Διάβασε α Αν α<0 τότε α α*(-1) α ← α*(-1)Τέλος_αν Εμφάνισε α Τέλος απόλυτη_τιμή Να διαβαστεί ένας αριθμός και να υπολογιστεί η απόλυτη τιμή του α ← α*(-1) Διάβασε α ΑΡΧΗ ΤΕΛΟΣ Εμφάνισε α α<0 ΝΑΙ ΟΧΙ

σχόλια Στο βιβλίο:

Εφαρμογή (διαφ. 7) Να γραφτεί αλγόριθμος που θα διαβάζει τρεις θερμοκρασίες μεσημεριού από τρία διαφορετικά σημεία της Αθήνας και: Να γραφτεί αλγόριθμος που θα διαβάζει τρεις θερμοκρασίες μεσημεριού από τρία διαφορετικά σημεία της Αθήνας και: Θα υπολογίζει και θα εμφανίζει τη μέση τιμή των θερμοκρασιών Θα υπολογίζει και θα εμφανίζει τη μέση τιμή των θερμοκρασιών Θα εμφανίζει το μήνυμα «ΚΑΥΣΩΝΑΣ» αν η μέση τιμή ξεπερνά τους 37 βαθμούς κελσίου. Να γίνει και διάγραμμα ροής. Θα εμφανίζει το μήνυμα «ΚΑΥΣΩΝΑΣ» αν η μέση τιμή ξεπερνά τους 37 βαθμούς κελσίου. Να γίνει και διάγραμμα ροής.

Για το σπίτι (διαφ. 8) Να χρησιμοποιήσετε μόνο δομή απλής επιλογής Το ημερομίσθιο ενός υπαλλήλου είναι 40 ευρώ. Αυτό το μήνα θα πάρουν επίδομα των 10% επί των αποδοχών τους όσοι εργαζόμενοι έχουν αποδοχές που δεν υπερβαίνουν τα 650 ευρώ. Να γραφτεί αλγόριθμος που θα διαβάζει το όνομα του και τις ημέρες απασχόλησής του τον τρέχοντα μήνα και θα εμφανίζει το όνομα και τις συνολικές αποδοχές του εργαζομένου. Να γίνει και διάγραμμα ροής. Το ημερομίσθιο ενός υπαλλήλου είναι 40 ευρώ. Αυτό το μήνα θα πάρουν επίδομα των 10% επί των αποδοχών τους όσοι εργαζόμενοι έχουν αποδοχές που δεν υπερβαίνουν τα 650 ευρώ. Να γραφτεί αλγόριθμος που θα διαβάζει το όνομα του και τις ημέρες απασχόλησής του τον τρέχοντα μήνα και θα εμφανίζει το όνομα και τις συνολικές αποδοχές του εργαζομένου. Να γίνει και διάγραμμα ροής.

2. Σύνθετη Επιλογή Αν τότε εντολή 1 εντολή 2 ……αλλιώς εντολή 3 εντολή 4 ……Τέλος_αν

Παράδειγμα Σύνθετης Επιλογής Αλγόριθμος κρύο Διάβασε θερμοκρασία Αν θερμοκρασία <10 τότε εμφάνισε “πολύ Κρύο” εμφάνισε “πολύ Κρύο”Αλλιώς εμφάνισε “κανονική θερμοκρασία” εμφάνισε “κανονική θερμοκρασία”Τέλος_αν Τέλος κρύο Να διαβαστεί μία θερμοκρασία. Αν είναι μικρότερη ή ίση των 10 ο C να εμφανίζεται το μήνυμα «πολύ κρύο» αλλιώς «κανονική θερμοκρασία» Διάβασε Θ ΑΡΧΗ ΤΕΛΟΣ Εμφάνισε “πολύ κρύο” Θ<10 ΝΑΙ ΟΧΙ Εμφάνισε “κανονική θερμοκρασία”

Εφαρμογή (διαφ. 11) Να γραφτεί αλγόριθμος που θα διαβάζει το όνομα ενός μαθητή, τον βαθμό τετραμήνων και εξετάσεων σε ένα μάθημα και: Να γραφτεί αλγόριθμος που θα διαβάζει το όνομα ενός μαθητή, τον βαθμό τετραμήνων και εξετάσεων σε ένα μάθημα και: Θα υπολογίζει τον τελικό βαθμό του και θα τον εμφανίζει μαζί με το όνομα του μαθητή. Θα υπολογίζει τον τελικό βαθμό του και θα τον εμφανίζει μαζί με το όνομα του μαθητή. Θα εμφανίζει το μήνυμα προάγεται αν ο βαθμός είναι από 10 και πάνω ή αλλιώς το μήνυμα απορρίπτεται. Θα εμφανίζει το μήνυμα προάγεται αν ο βαθμός είναι από 10 και πάνω ή αλλιώς το μήνυμα απορρίπτεται. Να γίνει και διάγραμμα ροής. Να γίνει και διάγραμμα ροής.

Παράδειγμα 2.11, σελ. 36

Παράδειγμα 2.11, σελ. 36 Λύση

Να μετατραπεί το παρών διάγραμμα ροής σε ισοδύναμο αλγόριθμο

Πολλαπλή Επιλογή Αν τότε εντολή 1 εντολή 2 …… Αλλιώς_αν τότε εντολή 3 εντολή 4 …… Αλλιώς_αν τότε εντολή κ εντολή λ ……Αλλιώς εντολή μ εντολή ν ……Τέλος_αν

Παράδειγμα Πολλαπλής Επιλογής Αλγόριθμος γράμμα Διάβασε χ Αν χ =1 τότε εκτύπωσε “Α” Αλλιώς_αν χ =2 τότε εκτύπωσε “Β” εκτύπωσε “Β” Αλλιώς_αν χ =3 τότε εκτύπωσε “Γ” εκτύπωσε “Γ”Αλλιώς εκτύπωσε “Άγνωστος” εκτύπωσε “Άγνωστος”Τέλος_αν Τέλος γράμμα Να διαβαστεί ένας ακέραιος και να εκτυπωθεί το αντίστοιχο γράμμα της αλφαβήτου, αν ο ακέραιος έχει τιμή 1,2 ή 3, διαφορετικά να εκτυπωθεί η λέξη άγνωστος.

Αλγόριθμος γράμμα Διάβασε χ ΑΡΧΗ ΤΕΛΟΣ Εκτύπωσε “Β” Χ=1 ΝΑΙ ΟΧΙ Εκτύπωσε “Α” Χ=2 Χ=3 Εκτύπωσε “Γ” Εκτύπωσε “Άγνωστος” ΝΑΙ ΟΧΙ

Εφαρμογή (διαφ. 18) Να γραφτεί αλγόριθμος που θα διαβάζει το όνομα ενός μαθητή, τον βαθμό τετραμήνων και εξετάσεων σε ένα μάθημα και: Να γραφτεί αλγόριθμος που θα διαβάζει το όνομα ενός μαθητή, τον βαθμό τετραμήνων και εξετάσεων σε ένα μάθημα και: Θα υπολογίζει και θα εμφανίζει το όνομα του μαθητή και τον τελικό βαθμό του. Θα υπολογίζει και θα εμφανίζει το όνομα του μαθητή και τον τελικό βαθμό του. Θα εμφανίζει το μήνυμα: Θα εμφανίζει το μήνυμα: απορρίπτεται αν βαθμός < 10, απορρίπτεται αν βαθμός < 10, προάγεται 10 <= βαθμός < 18 προάγεται 10 <= βαθμός < 18 και αριστεύει βαθμός >= 18. και αριστεύει βαθμός >= 18. Να γίνει και διάγραμμα ροής. Να γίνει και διάγραμμα ροής.

Παράδειγμα 2.12, σελ. 36

Παράδειγμα 2.12, σελ. 36 Λύση

Για το σπίτι: Α) Βιβλίο Μαθητή θεωρία σελ θεωρία σελ Β) σελ. 52: ασκήσεις 23, 24, 25, 27, 28

Για το σπίτι: Διαφάνεια 22 (συνδυασμός του σκεπτικού της ασκ.25 σελ.52 με δομή πολλαπλής επιλογής) Να γραφτεί αλγόριθμος ο οποίος θα διαβάζει το ονοματεπώνυμο, και το πλήθος των KW που κατανάλωσε ένας πελάτης της ΔΕΗ και θα εμφανίζει το ποσό που θα καταβάλει ο καταναλωτής. Η εταιρία χρεώνει πάγιο 30 ευρώ και κοστολογεί κλιμακωτά: Να γραφτεί αλγόριθμος ο οποίος θα διαβάζει το ονοματεπώνυμο, και το πλήθος των KW που κατανάλωσε ένας πελάτης της ΔΕΗ και θα εμφανίζει το ποσό που θα καταβάλει ο καταναλωτής. Η εταιρία χρεώνει πάγιο 30 ευρώ και κοστολογεί κλιμακωτά: τα πρώτα 100 KW με 0.5 ευρώ το ένα τα πρώτα 100 KW με 0.5 ευρώ το ένα τα επόμενα 100 KW και έως 200 KW προς 0.7 ευρώ. τα επόμενα 100 KW και έως 200 KW προς 0.7 ευρώ. τα υπόλοιπα προς 0.9 ευρώ/KW. τα υπόλοιπα προς 0.9 ευρώ/KW. Να γίνει το διάγραμμα ροής. Να γίνει το διάγραμμα ροής.