Εξερευνώντας το πρότυπο (συναίσθημα, περιεχόμενο, αποτελέσματα) για τη διευκόλυνση της ανατροφοδότησης πολλαπλών πηγών Ομάδα Χάβαρη Χριστιάνα Καρασμάνη.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΜΟΙΒΕΣ, ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Advertisements

Παράγοντες που διαμορφώνουν τις στάσεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ως προς τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών για σκοπούς.
αποτελούν, για κάθε χώρα, δείκτες «Πολιτισμού και Ανάπτυξης»
Παπαδάκη Αθανασία-Σίντι Φυτσιλή Ευγενία Γιαννή Μυρσίνη-Ειρήνη
ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 2.2 Ορισμός των στόχων στην πράξη.
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΙΙ: ΤΥΠΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ.
ΕΡΓΑΣΙΑ 1Η Δήμητρα Βαγιωνά Νίκος Μαρούσης.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Φυσική Άσκηση & Υγεία»
Στάδια διεξαγωγής εκπ/κής έρευνας
Συμμετοχή στο πρόγραμμα : «Η Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη ως πλαίσιο Εκπαίδευσης Νεοδιορισθέντων Εκπαιδευτικών: Ποιοτικοί Εκπαιδευτικοί για Ποιοτική.
Αξιολόγηση στη φυσική αγωγή
2. Μορφή και οργάνωση του μαθήματος
Εφαρμογή της καθοδηγούμενης διερευνητικής μεθόδου: πλεονεκτήματα, δυσκολίες και τρόποι αντιμετώπισης Σαλούστρου Πόπη ΓΕΛ Γαζίου.
Πρόταση αποτελεσματικής μαθησιακής διαδικασίας για το μάθημα : Προγραμματιστικά εργαλεία για το διαδίκτυο. Εισηγητής: Msc Νίκος Νίκας.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Σενάριο.
Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΩΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΠΡΑΞΗ
Πώς φθάσαμε εδώ…; ΜΑΣΟΥΡΑΚΗ ΑΡΙΣΤΕΑ
«Εκπαίδευση Εκπαιδευτών ΙΕΚ ΠΑΤΡΑΣ» ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
Εποπτεία και διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού
1 η Εργασία στην Ιατρική Εκπαίδευση ‘’Παρελθόν, παρόν, μέλλον:ανάλυση άρθρων από τη βιβλιογραφία’’ Καντιλλάρι Γιόνα Α.Ε.Μ. : Ροκκά Ευαγγελία Α.Ε.Μ.
Ιγ’ δημοτικο σχολειο παφου Προγραμμα «Νιωθω ασφαλησ στο σχολειo μου»
Νέα μάθηση Βασικές αρχές για την επιστήμη της εκπαίδευσης
Δρ. Χατζηπαντελή Αθανασία
 Αναστασιάδη Ανατολή (ΑΕΜ: 30035)  Βαλαβάνη Ευδοξία (ΑΕΜ: 30043)  Γκόγκα Κωνσταντίνα (ΑΕΜ: 30053)  Κριαρά Σταυρούλα (ΑΕΜ: 30382)  Πριτσίνη Φιλίππα.
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. Βήματα ανάπτυξης εκπαιδευτικού προγράμματος στην κοινότητα Εντοπισμός μιας ειδικής για ένα πληθυσμό ανάγκης για μάθηση.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
ΜΑΘΗΜΑ 11: ΑΜΟΙΒΕΣ, ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ Μουστάκα Φρίντα Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, MSc, Med,
Επαγγελματική ανάπτυξη: κάποια γενικά χαρακτηριστικά
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
Ανακαλυπτική μάθηση Γνώση προϊόν του μαθητή Διαδικασία ανακάλυψης η έρευνα για τον εντοπισμό του ακαθορίστου Μέσα από τα ερεθίσματα που του δίνει ο εκπαιδευτικός.
Υγεία και Ευεξία Μαθητών/τριών
Οριζόντιο Έργο Υποστήριξης Σχολείων, Εκπαιδευτικών και Μαθητών στο Δρόμο για το ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, νέες υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Στήριξη.
Ευάγγελος Αλμπανίδης Καθηγητής
Ποιοτική μεθοδολογία έρευνας στη Διδακτική των Μαθηματικών
Πορεία διδασκαλίας Στάδιο προετοιμασίας Στάδιο παρουσίασης
Σχεδίαση της αξιολόγησης εκπαιδευτικού λογισμικού
Μη τυπική εκπαίδευση: ο εκπαιδευτικός, ο μαθητής, η επίσκεψη, το μουσείο Μάθημα 7 Αντιλήψεις εκπαιδευτικών για την μη τυπική εκπαίδευση ΠΔΜ.
για την επιλογή σκοπών και στόχων κατά το σχεδιασμό ΑΠ
Ακαδημία Ταχυδρομικών Υπηρεσιών
Επιθεώρηση Συμβουλευτικής-Προσανατολισμού,
Κύρια βήματα της έρευνας Πρωτόκολλο έρευνας
Μεθοδολογια εκπαιδευτικης ερευνας
Εναλλακτικές εφαρμογές αξιολόγησης
Εναλλακτικές μορφές εκπαιδευτικής αξιολόγησης
ENNOIEΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ι & ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
Μεθοδολογια εκπαιδευτικης ερευνας
Εισηγητής: Msc Νίκος Νίκας
Προσωπική Εκπαιδευτική Θεωρία
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Προετοιμασία για την ανάληψη προγράμματος
Διδακτικές ενότητες Αξιολόγηση μαθήματος
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (30%)
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
Συνεργασία νηπιαγωγείου -οικογένειας
Νατάσσα Κυριακοπούλου & Στέλλα Βοσνιάδου
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
Επιμορφωτική Ημερίδα για την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση
Αχιλλέας Καμέας Επίκουρος Καθηγητής ΕΑΠ
Επιμορφωτική Ημερίδα για την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ.
Αξιολόγηση της διδασκαλίας – Αναστοχασμός του εκπαιδευτικού
ΟΙ ΔΙΟΜΑΔΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Ομάδα Πρεσβευτών eSafetyLabel+
Προσωπική Εκπαιδευτική Θεωρία
Εκπαιδευτικός & ΑΠ Χειμερινό εξάμηνο
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Εξερευνώντας το πρότυπο (συναίσθημα, περιεχόμενο, αποτελέσματα) για τη διευκόλυνση της ανατροφοδότησης πολλαπλών πηγών Ομάδα Χάβαρη Χριστιάνα Καρασμάνη Παρασκευή Ίνβα Μαλαϊ Οσμάν Σουλιμάν Παροχή Ανατροφοδότησης

Σκεπτικό… Το πρόβλημα που προσπαθεί να επιλύσει η έρευνα που αναλύεται στο άρθρο σχετίζεται με την επίδοση των εκπαιδευόμενων και αφορά την αυτογνωσία για την επίδοσή τους και την προοπτική βελτίωσης τους. Η έρευνα αυτή δοκιμάζει μια νέα μέθοδο αξιολόγησης των εκπαιδευόμενων σχετικά με τη διαδικασία ανατροφοδότησης πρακτικών εμπειριών. Η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε πειραματικά, στα πλαίσια της έρευνας, σε 2 ομάδες εθελοντών εκπαιδευτών κι εκπαιδευόμενων, αναζητώντας κατά πόσο είναι χρήσιμη, γίνεται δεκτή και έχει θετικά αποτελέσματα (σε σύγκριση με την ήδη εφαρμοζόμενη μέθοδο).

Σκοπός  Ανάλυση της έννοιας και του τρόπου εφαρμογής της νέας μεθόδου ανατροφοδότησης  Παρουσίαση των πειραματικών αποτελεσμάτων της και των θετικών απόψεων γύρω από την εφαρμογή της  Να πείσει για τη χρησιμότητα της νέας αυτής μεθόδου  Να τονίσει τις προοπτικές ανάπτυξης στον τομέα που χρησιμοποιείται  Τελικός στόχος: Να παροτρύνει την πρακτική εφαρμογή της μεθόδου και να τονίσει την αναγκαιότητά της

Μεθοδολογία της έρευνας Ποιοτική έρευνα Δύο ομάδες εθελοντών εκπαιδευτών κι εκπαιδευόμενων Λήψη πρωταρχικών δεδομένων για τη διαμόρφωση των ερωτήσεων της συνέντευξης Τηλεφωνικές συνεντεύξεις:  Εκπαιδευτών (6-8 μήνες μετά την πρώτη συνάντηση με τους εκπαιδευόμενους)  Εκπαιδευόμενων (3-5 μήνες μετά) Ηθική επισκόπηση Επιβεβαίωση της εμπιστευτικότητας κι ανωνυμίας των απαντήσεων Ανάλυση δεδομένων σε θεματικές ενότητες

Μεθοδολογία της έρευνας Η λήψη των πρωταρχικών δεδομένων έγινε με: Συμμετοχή εκπαιδευτών σε επιμορφωτικά σχετικά με την νέα μέθοδο εργαστήρια Μετεργαστηριακή συμπλήρωση ερωτηματολογίων Δημιουργία ομάδων εκπαιδευτών για λεπτομερή ανάλυση των απαντήσεων και των αποτελεσμάτων (από τα ερωτηματολόγια)

Ανατροφοδότηση Στο άρθρο αναλύεται η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σχετικά με τη διαδικασία ανατροφοδότησης σύμφωνα με το πρότυπο (συναίσθημα, περιεχόμενο, αποτελέσματα). Στη νέα αυτή μέθοδος ανατροφοδότησης που προτείνεται πραγματοποιείται, σύμφωνα με το παραπάνω πρότυπο, μια συζήτηση μεταξύ του εκπαιδευτή και του εκπαιδευόμενου κατά την παροχή και λήψη αντίστοιχα της ανατροφοδότησης, με σκοπό τη διερεύνηση και διαχείριση των συναισθημάτων, την ανάλυση και πλήρη κατανόηση της έννοιας και του ρόλου της ανατροφοδότησης και την επιδίωξη θετικών αποτελεσμάτων στην επίδοση.

Βασικά ερωτήματα Τα βασικά ερωτήματα της έρευνας στα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν οι ομάδες εθελοντών στο ερωτηματολόγιο είναι: I. Ποια ήταν η αποδοχή και η χρησιμότητα του προτύπου (συναίσθημα, περιεχόμενο, αποτελέσματα) όπως έγινε αντιληπτό από τους εκπαιδευτές κι εκπαιδευόμενους γενικής άσκησης; II. Ποια είναι η αντίληψη για την επίδραση του προτύπου αυτού στα αποτελέσματα των εκπαιδευόμενων από την ανατροφοδότηση;

Αποτελέσματα Ερώτηση Ι (γενικά) o Ξεκάθαρο κι εύκολο να το χρησιμοποιούν o Διευκολύνει την παροχή και λήψη της ανατροφοδότησης o Ανησυχίες λόγω της αντίληψης ότι η φύση της ανατροφοδότησης επηρεάζει τη χρησιμότητα του προτύπου

Αποτελέσματα Ερώτηση Ι (συναίσθημα)  Καλύτερη διαχείριση των συναισθημάτων από τους εκπαιδευόμενους  Κατανόηση της κατάστασης των εκπαιδευόμενων από τους εκπαιδευτές Βοήθεια ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης τους σε περίπτωση θετικής ανατροφοδότησης Αρωγή στην αποδοχή και κατανόηση αρνητικής ανατροφοδότησης

Αποτελέσματα Ερώτηση Ι (περιεχόμενο) Κατανόηση της έννοιας της ανατροφοδότησης Κατανόηση του τρόπου εφαρμογής της μεθόδου Αναγνώριση των στόχων για μάθηση και καλύτερη επίδοση από τους εκπαιδευόμενους

Αποτελέσματα Ερώτηση ΙΙ  Η συζήτηση στα πλαίσια της διαδικασίας οδηγεί σε αλλαγές στη συμπεριφορά των εκπαιδευόμενων: Προσωπική ανάπτυξη Πνεύμα συνεργασίας Επαγγελματική ανάπτυξη  Σχόλια της συνέντευξης στην ανατροφοδότηση είναι βοηθητικά για τη βελτίωση

Εκπαιδευτική Αξία Κατανόηση της έννοιας της ανατροφοδότησης Πλεονεκτήματα κι ευκολίες της διαδικασίας o Ενεργή συμμετοχή του εκπαιδευόμενου στη συζήτηση της ανατροφοδότησης o Ανταλλαγή απόψεων εκπαιδευτών- εκπαιδευόμενων o Διαχείριση συναισθημάτων o Κατανόηση των αδύναμων σημείων τους για να επέλθει βελτίωση των ικανοτήτων τους o Εύκολη εφαρμογή της μεθόδου από τους εκπαιδευτές και τους εκπαιδευόμενους o Αφορά συγκεκριμένα πεδία και δεν αρκείται σε γενική αναφορά Προοπτικές για πρακτική εφαρμογή

Βιβλιογραφία Τίτλος: Providing feedback: Exploring a model (emotion, content, outcomes) for facilitating multisource feedback Εκδότες: Joan Sargeant, Elaine McNaughton, Stewart Mercer, Douglas Murphy, Patricia Sullivan & David A. Bruce (University Dundee UK, Dalhousie University UK, University of Glasgow UK) ISBN: Έτος δημοσίευσης: 2011 Όνομα περιοδικού: Medical Teacher Τεύχος περιοδικού: 33