Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η διαστρέβλωση της ιστορίας και ο αντικομουνισμός στην εκπαίδευση.
Advertisements

ΡΑΦΑΗΛ ΑΓΓΕΛΟΣ [ζωγράφος]
Η τέχνη βασίζεται στην εμπειρία και στο ταλέντο. Αποτελεί έναν ευρύτερης ερμηνείας όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε την διαδικασία, της οποίας.
Παρίσι: Πόλη Τέχνης και Πολιτισμού
Δ Η Μ Η Τ Ρ Η Σ Ε Υ Σ Τ Α Θ Ι Α Δ Η Σ Τ Α Ξ Η : ΑΤ’1
ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ( Liberté-égalité-fraternité )
Τα απελευθερωτικά οράματα ο Ρήγας Φεραίος
6.8. Ο πολιτισμός της Αναγέννησης (15ος-16ος αι.)
Η Β Ι Β Λ Ι Ο Θ Η Κ Η Τ Η Σ A L P H A B A N K. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ALPHA BANK - Βιβλιοθήκη Τραπέζης Πίστεως - Βιβλιοθήκη Ιονικής Τραπέζης.
Γιατί μελετούμε την Αγία γραφή;
Ελληνική παλαιογραφία
Η ανάπτυξη των γραμμάτων και η μελέτη των αρχαίων Ελλήνων κεφ. 26
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Κρυφή ΜατιάΒοήθεια Κοινού  Δελτίο Ερωτήσεων Ιστορίας Εύκολες Μέσης δυσκολίαςΔύσκολες Ιστορική ΠερίοδοςΒιβλίο Φιλοσοφικό Κίνημα Αστρονομία.
ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
Τιτσιάνο “Η Αφροδίτη του Ουρμπίνο”
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
Σάντρο Μποτιστέλι Ο Αλεσσάντρο ντι Μαριάνο Φιλιπέπι γεννήθηκε το , γνωστός περισσότερο ως Σάντρο Μποτιτσέλλι, ήταν διακεκριμένος Ιταλός ζωγράφος.
Η πτώση του Βυζαντίου.
ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ Ο Λεονάρντο γεννήθηκε στο Βίντσι της Ιταλίας στις 15 Απριλίου του 1452. Το πλήρες όνομά του ήταν "Leonardo di ser Piero da Vinci",
AΝΑΓΕΝΝΗΣΗ.
Αναγέννηση Η Αναγέννηση είναι ένα κίνημα κατά το οποίο αναβίωσε μέσα από την μελέτη του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού πολιτισμού. Ενισχύθηκε η πίστη στη.
Η Ευρώπη στα νεότερα χρόνια
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
Αεροπλάνο Ματούλα - Παναγιώτα
Αναγέννηση Τον 15ο και 16ο αιώνα στον ευρωπαϊκό χώρο εκδηλώνεται ένα καλλιτεχνικό και πνευματικό συγχρόνως κίνημα : η Αναγέννηση. Κατά την προετοιμασία.
Η αναγέννηση ήταν η εποχή όπου όλα ξαναγεννήθηκαν.(1453)
Αρχαίοι Έλληνες μαθηματικοί και η συμβολή τους στη θετική σκέψη
1.4 Ο πολιτικός - Οι ιδιότητες του πολιτικού
AΝΑΓΕΝΝΗΣΗ.
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ
Αναγεννησιακή τέχνη Με τον όρο Αναγεννησιακή τέχνη, που εκτείνεται περίπου από το , αναφερόμαστε στην καλλιτεχνική παραγωγή κατά την ιστορική.
Εισαγωγή στη Επικοινωνία 2 η Εβδομάδα. Η Επικοινωνία πριν το 1400 Η σημασία της μνήμης (απομνημόνευσης) Οι άνθρωποι βασίζονται στη μνήμη τους για τις.
Η Τέχνη στην Αναγέννηση
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ Βυζαντινή Λογοτεχνία Το Βυζάντιο υπήρξε ο μοναδικός χώρος ελληνικής παιδείας κατά τους μέσους αιώνες και η βυζαντινή.
Χρυσh τομh.
Οι Ιταλοί καλλιτέχνες τις Αναγέννησης
ΛΙΘΟΞΟΪΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Α.Ε.Μ  Ένα βασικό κι αναγνωρισμένο πεδίο εισαγωγής της στα προγράμματα σπουδών και της γενικής εκπαίδευσης.  Ένα συχνό θέμα.
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ
1)Πύργος του Άϊφελ 2)Μουσείο του Λούβρου 3)Παναγία των Παρισίων.
ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.
Εργασία στο μάθημα της Γλώσσας Μαρία Φώτη Νίκος Μυλωνάς Φανταστικό ταξίδι στην Γαλλία την περίοδο του Διαφωτισμού.
Η οροφή της Capella Sistina, Michelangelo, , Βατικανό ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ ΜΕΡΟΣ Δ’
Την εποχή που η Ελλάδα ήταν σκλαβωμένη στους Τούρκους, στην Ευρώπη σημειώθηκαν πολύ σημαντικά γεγονότα. Κεφ. 2 Η Ευρώπη στα νεότερα χρόνια (κοσμογονικές.
 Η Αναγέννηση εμφανίζεται στα μέσα του 14 ου αι. (1350) στη Βόρεια Ιταλία με κύριο χαρακτηριστικό τη μελέτη του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού πολιτισμού.
Ένα εισαγωγικό ταξίδι στον κόσμο της τέχνης..  Η τέχνη, ως δημιούργημα του ανθρώπου, είτε υπηρετεί τη θρησκεία, τις πεποιθήσεις, τα ιδανικά είτε εξυπηρετεί.
Ιφιγένεια Ποντίκη Φιλόλογος ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΑΚΗ ΤΕΧΝΗ 15 ος- αρχές 17 ου αι. Ζωγραφική, Γλυπτική, Αρχιτεκτονική.
Διαφωτισμος-Μοντεσκιε
ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ ( )  α. Πλαίσιο διαμόρφωσης Τι είναι ο διαφωτισμός 
Ο Aριθμός φ στην αρχιτεκτονική
4 ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡ0ΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
Ευρωπαϊκή Ιστορία 5 συνάντηση (21/3/2017)
Αναγέννηση: Γράμματα Τέχνη
Ο όρος Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ελληνικό κόσμο κατά την περίοδο της αρχαιότητας. Αναφέρεται όχι μόνο στις περιοχές του σύγχρονου.
ΜΟΝΑ ΛΙΖΑ-ΤΖΟΚΟΝΤΑ.
Μαθημα 2ο Τα επαναστατικα κινηματα στην ευρωπη 19ος αιωνασ
Η δυτική ζωγραφική από τον 14ο αιώνα έως τον 18ο αιώνα
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΤΡΑΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΔΥΤΙΚΗ τεχνη Υπεύθυνος καθηγητής: κ. Καπετανάκης Παρασκευή Πυρπιρή Β2 Σχ. Έτος:
25. Η Εκκλησιαστικη τέχνη στη Δύση Δανάη Φιλιπποπούλου
Η δυτική ζωγραφική τον 14ο -18ο αιώνα
ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΙΑ.
Η Β Ι Β Λ Ι Ο Θ Η Κ Η Τ Η Σ A L P H A B A N K
για να σχηματίσω τη λέξη
Η Β Ι Β Λ Ι Ο Θ Η Κ Η Τ Η Σ A L P H A B A N K
Τα σημαντικότερα έργα του Λούβρου
Τεχνολογία και Επιστήμη
Κεφάλαιο 1 Ο Πολιτισμός των Ελλήνων. Τι είναι πολιτισμός; Πολιτισμός είναι οτιδήποτε δημιουργεί ο άνθρωπος, δηλαδή η γλώσσα, η παιδεία, η θρησκεία, οι.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ

Χάρτης της Ευρώπης στα µέσα του 15ου αιώνα Το διάστημα μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς, στην Ευρώπη σημειώθηκαν αλλαγές που οδήγησαν σε πρόοδο σε όλους τους τομείς.

Ποιες σημαντικές αλλαγές γίνονται στην Ευρώπη στη Νεότερη εποχή; Από το 15ο έως το τέλος του 18ου αιώνα η Ευρώπη αλλάζει. Η εποχή αυτή είναι τόσο σημαντική που οι ιστορικοί την ονομάζουν Νεότερη εποχή.

H τ υ π ο γ ρ α φ ί α Ως το 15ο αιώνα μ.Χ. όλα τα βιβλία ήταν χειρόγραφα. Ήταν μια δουλειά δύσκολη και κοπιαστική. Τα βιβλία ήταν πολύ ακριβά και λίγα. Λίγοι άνθρωποι ήξεραν να γράφουν και να διαβάζουν.

Μετά εφευρέθηκε η τυπογραφία και χρησιμοποιήθηκε το χαρτί. Στην Κίνα χρησιμοποιούσαν την τυπογραφία από το 14ο αιώνα μ.Χ. Στην Ευρώπη τη χρησιμοποίησε πρώτος ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος. Η εφεύρεση της τυπογραφίας οδήγησε στην άνθηση των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών.

Α ν α γ έ ν ν η σ η Η εφεύρεση της τυπογραφίας οδήγησε στην άνθηση των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών. Ξεκινά από την Ιταλία το 14ο αιώνα και μέχρι το 16ο αιώνα εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι άνθρωποι δημιουργούν σπουδαία έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, αρχιτεκτονικής και λογοτεχνίας. Η Άνθηση των τεχνών, των γραμμάτων και των επιστημών ονομάστηκε Αναγέννηση.

Εμφανίζονται σπουδαίοι επιστήμονες (Γουτεμβέργιος, Γαλιλαίος), λογοτέχνες (Μακιαβέλι, Σαίξπηρ), ζωγράφοι (Λεονάρντο ντα Βίντσι) κ.α. Εμπνέονται από τον αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό και φέρνουν πάλι, όπως στην αρχαιότητα, τον άνθρωπο στο επίκεντρο της δημιουργίας και της σκέψης. Η Σχολή των Αθηνών Έργο του Ραφαήλ Σαίξπηρ1564-1616

Μόνα Λίζα (Τζοκόντα) έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι (1505) Μουσείο Λούβρου στο Παρίσι

Φλωρεντία η «πρωτεύουσα» της ευρωπαϊκής Αναγέννησης

Διαφωτισμός Οι πνευματικοί άνθρωποι προσπάθησαν με τα έργα τους να βοηθήσουν τους λαούς να κατανοήσουν τα δικαιώματα τους. Το κίνημα αυτό ονομάστηκε Διαφωτισμός. Διαρκεί όλο το 18ο αιώνα, που για το λόγο αυτό ονοµάζεται Αιώνας των Φώτων. Βολτέρος (1694-1778)

Σημαντικότεροι φιλόσοφοι του Διαφωτισμού

Οι φιλόσοφοι του Διαφωτισμού Υποστηρίζουν τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη. Θέλουν να καταργήσουν τη δουλεία και υπερασπίζονται την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων. Πιστεύουν στην πρόοδο της ανθρωπότητας και έχουν εμπιστοσύνη στον άνθρωπο και στη σκέψη του. Θαυμάζουν την επιστήμη και υποστηρίζουν τα γράμματα.

Γαλλική επανάσταση (1789). Ο Διαφωτισμός επηρέασε τη σκέψη και τις ενέργειες των ευρωπαϊκών λαών, με σημαντικότερο αποτέλεσμα τη Γαλλική επανάσταση (1789). Ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα