Σαρηγιάννη Μ, Τσάπας Α, Τσιόκα Α, Αθανασιάδου Ε, Παλέτας Κ. Μεταβολή του γλυκαιμικού status σε παχύσαρκους ασθενείς μετά την απώλεια βάρους Σαρηγιάννη Μ, Τσάπας Α, Τσιόκα Α, Αθανασιάδου Ε, Παλέτας Κ. Μονάδα Μελέτης Μεταβολικών Νοσημάτων, Β΄ Παθολογική Κλινική ΑΠΘ, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
Εισαγωγή Παρατηρείται σημαντική αύξηση της επίπτωσης του ΣΔ-2 2000 135 εκατομμύρια διαβητικοί 2025 300 εκατομμύρια διαβητικοί Παράγοντες που συντελούν είναι η αύξηση του σωματικού βάρους και η μείωση της φυσικής δραστηριότητας Zimmet P, Alberti KG, Shaw J. Global and societal implications of the diabetes epidemic. Nature 2001;14:782–7.
Μελέτες δείχνουν ότι η υγιεινοδιαιτητική παρέμβαση σε άτομα με διαταραγμένη ανοχή στην γλυκόζη μειώνει το ποσοστό εμφάνισης ΣΔ2 στα άτομα αυτά * *Tuomilehto J, Lindstrom J, Eriksson JG, Valle TT, Hamalainen H, Ilanne-Parikka P et al. Prevention of type 2 diabetes mellitus by changes in lifestyle among individuals with impaired glucose tolerance. N Engl J Med 2001;344:1343–50. *Knowler WC, Barrett-Connor E, Fowler SE, Hamman RF, Lachin JM, Walker EA et al. Diabetes Prevention Program Research Group. Reduction in the incidence of type 2 diabetes with lifestyle intervention or metformin. N Engl J Med 2002;346:393–403.
Σκοπός Σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνήσουμε τη μεταβολή του γλυκαιμικού status σε παχύσαρκους ασθενείς μετά την απώλεια βάρους.
Υλικό-Μέθοδος Μελετήθηκαν 30 διαδοχικά άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) > 30 kg/m2. Αναλύθηκαν τα ανθρωπομετρικά τους χαρακτηριστικά το βιοχημικό το γλυκαιμικό τους προφίλ με δοκιμασία ανοχής γλυκόζης (75gr γλυκόζη από του στόματος) πριν και μετά την απώλεια σωματικού βάρους με υγιεινοδιαιτητική παρέμβαση (δίαιτα 1200 Kcal/ημέρα και φυσική άσκηση 30-45 λεπτά βάδισμα/ ημέρα).
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Β΄ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ Υπεύθυνος: Παλέτας Κωνσταντίνος Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας, Α.Π.Θ. ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1200 KCAL ΠΡΩΙΝΟ: 1 ποτήρι γάλα 1,5% + 2 φρυγανιές ολ. αλέσεως ή 2 κράκερ ή ½ φλιτζάνι δημητριακά ολ. Αλέσεως ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ: 2 φρούτα ή 1 ποτήρι χυμό χωρίς ζάχαρη ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ: (1-2 φορές/ εβδομάδα) 1 μερίδα ψάρι ψητό (150 γρ.) + 2 φέτες ψωμί ολ. αλέσεως ή 1 φλιτζάνι ρύζι + σαλάτα (μπρόκολο ή παντζάρι) (1-2 φορές/ εβδομάδα) 1 μερίδα κοτόπουλο ψητό (150 γρ.) + 2 μικρές πατάτες ψητές + σαλάτα (μπρόκολο ή παντζάρι) (1-2 φορές/ εβδομάδα) 1 μερίδα όσπρια (φακές ή ρεβίθια ή φασόλια γίγαντες) + 1 κομμάτι τυρί άπαχο 30 γρ. + σαλάτα χωρίς λάδι (1-2 φορές/ εβδομάδα) 1 μερίδα λαχανικά λαδερά (1 ½ φλιτζάνι αρακάς ή σπανακόρυζο ή φασολάκια) + 1 κομμάτι τυρί άπαχο 60 γρ. + 1 φέτα ψωμί ολ. αλέσεως ( 1-2 φορές/ εβδομάδα) 1 μερίδα μακαρόνια (1 φλιτζάνι) + 2 κ.σ. σάλτσα ντομάτας με λαχανικά + 1 κομμάτι τυρί άπαχο 60 γρ. ή 2 κ.σ. κιμά (1 φορά/ 2 εβδομάδες) 1 μπριζόλα ψητή μοσχαρίσια (150 γρ.) + σαλάτα (Λάχανο ή μαρούλι) + 1 φλιτζάνι πουρέ ή 1 φέτα ψωμί ολ. αλέσεως (1 φορά/ 2εβδομάδες) 1 μερίδα συκώτι (150γρ.) + σαλάτα + 1 φέτα ψωμί ολ. αλέσεως (1 φορά/ 2 εβδομάδες) 1 μερίδα κρέας μοσχαρίσιο κατσαρόλας (150 γρ.)+ 1 φλιτζάνι ζυμαρικά ή ρύζι + σαλάτα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ : 1 γιαούρτι 0% +1 φρούτο ΒΡΑΔΙΝΟ : 1,2,6 : Χόρτα βραστά ή μπρόκολο ή παντζάρια με 1 κ.γ. ελαιόλαδο και λεμόνι + 1 φέτα ψωμί ολ. αλέσεως ή 2 φρυγανιές 3,5 : Σαλάτα (Λάχανο ή μαρούλι ή τομάτα) + 1 φέτα ψωμί ολ. αλέσεως + 1 αυγό βραστό + 60 γρ. τόνο σε νερό 4 : 1 τοστ με τυρί και γαλοπούλα και σαλάτα (μπρόκολο ή παντζάρι) χωρίς λάδι 7,8 : Σαλάτα χωρίς λάδι + 2 φρυγανιές ολ. αλέσεως ***Το λάδι σε κάθε μερίδα φαγητού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 κ.γ. ενώ στην σαλάτα το 1 κ.γ.
Αποτελέσματα 1 Σύνολο 30 Άντρες 2 Γυναίκες 28 Ηλικία 54,3±9,2 έτη Χρόνος παρακολούθησης 17,9 μήνες Απώλεια σωματικού βάρους (%) 10,4± 6,7 ΠΡΟ ΜΕΤΑ ΔΜΣ (Kg/m2) 37 ±4,1 33,1 ±3,5 * ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΜΕΣΗΣ (cm) 112,9 ±11,5 105,5 ±10,8 * ΣΑΠ (mmHg) 136,67 ±10,91 132,91 ±10,29 ΔΑΠ (mmHg) 89,33 ±8,91 78,91 ±9,95 * * p<0,001
Αποτελέσματα 2 ΠΡΟ ΜΕΤΑ Γλυκόζη νηστείας (mg/dL) 104,4 ±12,7 105,4 ±15,5 Μεταγευματική γλυκόζη (mg/dL) 135,7 ±52,4 117,2 ±39,3 * Ολική χοληστερόλη (mg/dL) 231,2 ±69,8 219,8 ±27,9 Τριγλυκερίδια (mg/dL) 154,4 ±77,6 122,2 ± 48,4 * HDL-χοληστερόλη (mg/dL) 43,3 ± 9,7 54,7 ± 15,4 ** LDL-χοληστερόλη (mg/dL) 157,13 ±61,1 139 ± 23,2 * p<0,05 ** p<0.001
Συμπεράσματα Η υγιεινοδιαιτητική παρέμβαση, με υποθερμιδική δίαιτα και φυσική άσκηση, και η επακόλουθη σημαντική (>10%) απώλεια σωματικού βάρους οδηγούν σε σημαντική βελτίωση της μεταγευματικής γλυκαιμίας σημαντική βελτίωση του γλυκαιμικού status των ατόμων με παχυσαρκία ακόμα και αν τα άτομα αυτά παραμένουν παχύσαρκα ή υπέρβαρα Είναι σημαντική η επίμονη εφαρμογή υγιεινοδιαιτητικής παρέμβασης για τη μείωση του σωματικού βάρους πριν από την έναρξη οποιασδήποτε φαρμακευτικής αγωγής.
Ευχαριστώ