Σαρηγιάννη Μ, Τσάπας Α, Τσιόκα Α, Αθανασιάδου Ε, Παλέτας Κ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Διατροφή σε Διαβήτη τύπου Ι
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΙΙ
Ισορροπημένη διατροφή
Υγιεινή Διατροφή και Άσκηση σε παιδιά και έφηβους αθλητές
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Εβδομάδα Υγιεινής Διατροφής
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕ MEIKΤΗ ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑΣ
Μεσογειακή Διατροφή Εκδήλωση «Μεσογειακό γεύμα»
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Η πυραμίδα της διατροφής
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ Π.Α.Ε ΦΩΣΤΗΡΑΣ Κ-17 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ
Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΑΧΩΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΑΓΩΝΕΣ
τρώω καλύτερα ζω καλύτερα
Ποιότητα ζωής σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.
Δημοτικό Σχολείο Δρεπάνου
Μαθαίνω για τις… Ομαδεσ τροφιμων.
Υπεύθυνοι καθηγητές : Μάγγου Παρασκευή ΠΕ02 Γκιμπερίτη Μαρία ΠΕ06
Διατροφικές συνήθειες των νέων και Μεσογειακή Διατροφή
Καλημέρα στην ζωή με … υγιεινό πρόγευμα!
να φροντίσει καλύτερα την υγεία σου
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Γεύματα και ομάδες τροφίμων
Ομάδες Τροφών Ακραμ.
Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες
Μάθημα Οικιακής Οικονομίας Καθηγήτρια: Γκουτζουρέλα Μαρία
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ♪ ΑΦΘΟΝΙΑ ΤΡΟΦΩΝ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΦΡΟΥΤΑ,ΛΑΧΑΝΙΚΑ,ΠΑΤΑΤΕΣ,ΟΣΠΡΙΑ) ♪ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ♪ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Συνιστώμενες Διατροφικές Οδηγίες για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους Μπίλιου Διαμάντω Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Εξειδικευμένη στις Διατροφικές.
Όλα για την υγεία μου Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό. Ο οργανισμός για να λειτουργήσει καλά, χρειάζεται ενέργεια. Για τον.
4ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Επιμέλεια παρουσίασης Καλοδήμου Ιωάννα
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
«Υγιεινή Διατροφή στην Προσχολική Ηλικία»
Παρουσίαση Πρακτικής στην Κοινότητα (Α’ Εξάμηνο) Ιδιωτικό Διαιτολογικό Γραφείο Α. Παπαλαζάρου Γκίκας Κωνσταντίνος Α.Μ.:
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. Πληροφοριακά σας λέμε…….. Η διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου έχει αλλάξει θεαματικά τις τελευταίες δεκαετίες.
Υγιεινή διατροφή: Είμαστε ό,τι τρώμε. Μια εργασία των μαθητών της Β΄ τάξης.
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
Υγιεινή διατροφή Συντονίστρια εκπ/κός: Μαντικού Σταματία Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί διαχείρισης ομάδων: Καρβούνη Ευαγγελία Λιβανίου Ευαγγελία Τσούτσουρα Φρειδερίκη.
ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. Πως γίνεται η συντήρηση: Τα 5 βασικά στάδια H συντήρηση έχει ως απώτερο στόχο να κάνει το άτομο να τρώει σε όλη την υπόλοιπη.
Eυέλικτη ζώνη « Παιδί και υγιεινή διατροφή »
ΑΠΟ ΤΙ ΕΙΣΑΙ ΦΑΓΗΤΑΚΙ; Κουτσομήτρου Θεοδώρα 2 ο Γυμνάσιο Καλαμάτας 2014.
Δασκαλάκη Δ. Δέσποινα Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επ. συνεργάτιδα Medtronic Ηράκλειο, 10/9/2016 Διατροφικές συστάσεις & άσκηση σε ασθενείς με Διαβήτη.
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Κλινική διαιτολόγια ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016 Εβδομαδιαίο μενού 5/9 – 9/9/2016
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
«Μαθαίνοντας… έρχεται η … σωστή όρεξη»
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας
Πρακτική στη Κοινότητα
Διατροφή στα στάδια της ζωής
ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΤΡΟΦΩΝ- ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ- ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Ισοδύναμα Τροφίμων Αποτελούν τη βάση για το σχεδιασμό των γευμάτων και αναπτύχθηκαν από μια επιτροπή του Αμερικανικού Συλλόγου Διαιτολόγων και του.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Σαρηγιάννη Μ, Τσάπας Α, Τσιόκα Α, Αθανασιάδου Ε, Παλέτας Κ. Μεταβολή του γλυκαιμικού status σε παχύσαρκους ασθενείς μετά την απώλεια βάρους Σαρηγιάννη Μ, Τσάπας Α, Τσιόκα Α, Αθανασιάδου Ε, Παλέτας Κ. Μονάδα Μελέτης Μεταβολικών Νοσημάτων, Β΄ Παθολογική Κλινική ΑΠΘ, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Εισαγωγή Παρατηρείται σημαντική αύξηση της επίπτωσης του ΣΔ-2 2000 135 εκατομμύρια διαβητικοί 2025 300 εκατομμύρια διαβητικοί Παράγοντες που συντελούν είναι η αύξηση του σωματικού βάρους και η μείωση της φυσικής δραστηριότητας Zimmet P, Alberti KG, Shaw J. Global and societal implications of the diabetes epidemic. Nature 2001;14:782–7.

Μελέτες δείχνουν ότι η υγιεινοδιαιτητική παρέμβαση σε άτομα με διαταραγμένη ανοχή στην γλυκόζη μειώνει το ποσοστό εμφάνισης ΣΔ2 στα άτομα αυτά * *Tuomilehto J, Lindstrom J, Eriksson JG, Valle TT, Hamalainen H, Ilanne-Parikka P et al. Prevention of type 2 diabetes mellitus by changes in lifestyle among individuals with impaired glucose tolerance. N Engl J Med 2001;344:1343–50. *Knowler WC, Barrett-Connor E, Fowler SE, Hamman RF, Lachin JM, Walker EA et al. Diabetes Prevention Program Research Group. Reduction in the incidence of type 2 diabetes with lifestyle intervention or metformin. N Engl J Med 2002;346:393–403.

Σκοπός Σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνήσουμε τη μεταβολή του γλυκαιμικού status σε παχύσαρκους ασθενείς μετά την απώλεια βάρους.

Υλικό-Μέθοδος Μελετήθηκαν 30 διαδοχικά άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) > 30 kg/m2. Αναλύθηκαν τα ανθρωπομετρικά τους χαρακτηριστικά το βιοχημικό το γλυκαιμικό τους προφίλ με δοκιμασία ανοχής γλυκόζης (75gr γλυκόζη από του στόματος) πριν και μετά την απώλεια σωματικού βάρους με υγιεινοδιαιτητική παρέμβαση (δίαιτα 1200 Kcal/ημέρα και φυσική άσκηση 30-45 λεπτά βάδισμα/ ημέρα).

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Β΄ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ Υπεύθυνος: Παλέτας Κωνσταντίνος Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας, Α.Π.Θ. ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1200 KCAL ΠΡΩΙΝΟ: 1 ποτήρι γάλα 1,5% + 2 φρυγανιές ολ. αλέσεως ή 2 κράκερ ή ½ φλιτζάνι δημητριακά ολ. Αλέσεως ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ: 2 φρούτα ή 1 ποτήρι χυμό χωρίς ζάχαρη ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ: (1-2 φορές/ εβδομάδα) 1 μερίδα ψάρι ψητό (150 γρ.) + 2 φέτες ψωμί ολ. αλέσεως ή 1 φλιτζάνι ρύζι + σαλάτα (μπρόκολο ή παντζάρι) (1-2 φορές/ εβδομάδα) 1 μερίδα κοτόπουλο ψητό (150 γρ.) + 2 μικρές πατάτες ψητές + σαλάτα (μπρόκολο ή παντζάρι) (1-2 φορές/ εβδομάδα) 1 μερίδα όσπρια (φακές ή ρεβίθια ή φασόλια γίγαντες) + 1 κομμάτι τυρί άπαχο 30 γρ. + σαλάτα χωρίς λάδι (1-2 φορές/ εβδομάδα) 1 μερίδα λαχανικά λαδερά (1 ½ φλιτζάνι αρακάς ή σπανακόρυζο ή φασολάκια) + 1 κομμάτι τυρί άπαχο 60 γρ. + 1 φέτα ψωμί ολ. αλέσεως ( 1-2 φορές/ εβδομάδα) 1 μερίδα μακαρόνια (1 φλιτζάνι) + 2 κ.σ. σάλτσα ντομάτας με λαχανικά + 1 κομμάτι τυρί άπαχο 60 γρ. ή 2 κ.σ. κιμά (1 φορά/ 2 εβδομάδες) 1 μπριζόλα ψητή μοσχαρίσια (150 γρ.) + σαλάτα (Λάχανο ή μαρούλι) + 1 φλιτζάνι πουρέ ή 1 φέτα ψωμί ολ. αλέσεως (1 φορά/ 2εβδομάδες) 1 μερίδα συκώτι (150γρ.) + σαλάτα + 1 φέτα ψωμί ολ. αλέσεως (1 φορά/ 2 εβδομάδες) 1 μερίδα κρέας μοσχαρίσιο κατσαρόλας (150 γρ.)+ 1 φλιτζάνι ζυμαρικά ή ρύζι + σαλάτα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ : 1 γιαούρτι 0% +1 φρούτο ΒΡΑΔΙΝΟ : 1,2,6 : Χόρτα βραστά ή μπρόκολο ή παντζάρια με 1 κ.γ. ελαιόλαδο και λεμόνι + 1 φέτα ψωμί ολ. αλέσεως ή 2 φρυγανιές 3,5 : Σαλάτα (Λάχανο ή μαρούλι ή τομάτα) + 1 φέτα ψωμί ολ. αλέσεως + 1 αυγό βραστό + 60 γρ. τόνο σε νερό 4 : 1 τοστ με τυρί και γαλοπούλα και σαλάτα (μπρόκολο ή παντζάρι) χωρίς λάδι 7,8 : Σαλάτα χωρίς λάδι + 2 φρυγανιές ολ. αλέσεως ***Το λάδι σε κάθε μερίδα φαγητού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 κ.γ. ενώ στην σαλάτα το 1 κ.γ.

Αποτελέσματα 1 Σύνολο 30 Άντρες 2 Γυναίκες 28 Ηλικία 54,3±9,2 έτη Χρόνος παρακολούθησης 17,9 μήνες Απώλεια σωματικού βάρους (%) 10,4± 6,7 ΠΡΟ ΜΕΤΑ ΔΜΣ (Kg/m2) 37 ±4,1 33,1 ±3,5 * ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΜΕΣΗΣ (cm) 112,9 ±11,5 105,5 ±10,8 * ΣΑΠ (mmHg) 136,67 ±10,91 132,91 ±10,29 ΔΑΠ (mmHg) 89,33 ±8,91 78,91 ±9,95 * * p<0,001

Αποτελέσματα 2 ΠΡΟ ΜΕΤΑ Γλυκόζη νηστείας (mg/dL) 104,4 ±12,7 105,4 ±15,5 Μεταγευματική γλυκόζη (mg/dL) 135,7 ±52,4 117,2 ±39,3 * Ολική χοληστερόλη (mg/dL) 231,2 ±69,8 219,8 ±27,9 Τριγλυκερίδια (mg/dL) 154,4 ±77,6 122,2 ± 48,4 * HDL-χοληστερόλη (mg/dL) 43,3 ± 9,7 54,7 ± 15,4 ** LDL-χοληστερόλη (mg/dL) 157,13 ±61,1 139 ± 23,2 * p<0,05 ** p<0.001

Συμπεράσματα Η υγιεινοδιαιτητική παρέμβαση, με υποθερμιδική δίαιτα και φυσική άσκηση, και η επακόλουθη σημαντική (>10%) απώλεια σωματικού βάρους οδηγούν σε σημαντική βελτίωση της μεταγευματικής γλυκαιμίας σημαντική βελτίωση του γλυκαιμικού status των ατόμων με παχυσαρκία ακόμα και αν τα άτομα αυτά παραμένουν παχύσαρκα ή υπέρβαρα Είναι σημαντική η επίμονη εφαρμογή υγιεινοδιαιτητικής παρέμβασης για τη μείωση του σωματικού βάρους πριν από την έναρξη οποιασδήποτε φαρμακευτικής αγωγής.

Ευχαριστώ