© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Β’ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ελαστικότητα 4η Διάλεξη.
Advertisements

Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
Σχέση ισοτιμίας και εισοδήματος
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011 Νοικοκυρεύουμε την οικονομία Στηρίζουμε την ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική Υπουργός Οικονομικών 15 Σεπτεμβρίου 2010.
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Β’
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
1 Πραγματικοί Οικονομικοί Κύκλοι. 2 Βραχυχρόνιες διακυμάνσεις Σε συναθροιστικά οικονομικά μεγέθη: Προϊόν, απασχόληση, ανεργία. Ιδιωτικές επενδύσεις, κατανάλωση,
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ 10η Διάλεξη.
Διαμεσολάβηση και πραγματική οικονομία
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Β’ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ 9η Διάλεξη.
1 Προϋπολογισμός 2007 Δεκέμβριος Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης του Κρατικού προϋπολογισμού ; Ο προϋπολογισμός του 2007, όπως και κάθε προϋπολογισμός,
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
Συνολική Ζήτηση Εθνικό Εισόδημα Εθνικό Προϊόν Εθνική Δαπάνη
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 14η Διάλεξη.
Ζήτηση χρήματος: εξαρτάται από ονομαστικό επιτόκιo, i
1 Θεωρητική Αντιπαράθεση για τη Μακροοικονομική Πολιτική Ομάδες σκέψης: Α. Παρεμβατιστές Β. Μη παρεμβατιστές Γ. Υποστηρικτές της εφαρμογής κανόνα οικονομικής.
Α ΝΩΤΑΤΟ Τ ΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ε ΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ Ι ΔΡΥΜΑ Σ ΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΙΤΙΕΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ.
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 4η
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ 13 ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Σκοπός της Μακροοικονομικής πολιτικής Είναι η αύξηση του Α.Ε.Π, η δίκαια.
Πληθωρισμός... Πληθωρισμός είναι η συνεχής αύξηση των τιμών
Κεφάλαιο 8 Ανοικτή οικονομία σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης Μακροοικονομία.
Κεφάλαιο 7 Δημόσια οικονομικά σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης Μακροοικονομία.
Κεφάλαιο 6 Το μοντέλο της πλήρους απασχόλησης Β μέρος
Μακροοικονομική της Ανοικτής Οικονομίας Μακροοικονομική της Ανοικτής Οικονομίας n … είναι η μελέτη των οικονομιών στις οποίες οι διεθνείς συναλλαγές.
Κεφάλαιο 15 Τα Ελλείμματα του Προϋπολογισμού στη βραχυχρόνια και μακροχρόνια περίοδο «Ευλογημένοι είναι οι νέοι, γιατί αυτοί θα κληρονομήσουν το εθνικό.
Το κράτος, για να αντιμετωπίσει την ανεργία η οποία είναι αποτέλεσμα ανεπαρκούς ζήτησης, χρησιμοποιεί συνήθως δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα: Δημοσιονομικά.
Εισαγωγή στη Μακροοικονομία
Κεφάλαιο 11 Διαχείριση Συνολικής Ζήτησης: Δημοσιονομική Πολιτική «Κατόπιν, ας στραφούμε στα προβλήματα της δημοσιονομικής μας πολιτικής. Εδώ οι μύθοι αποτελούν.
Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα : Βέλτιστη Κεφαλαιακή Δομή, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ – Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα.
Μετρώντας το εισόδημα ενός έθνους Κεφάλαιο 22 Copyright © 2001 by Harcourt, Inc. All rights reserved. Requests for permission to make copies of any part.
ΤΟ Α.Ε.Π. ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΟΥ.. Τι ονομάζουμε Α.Ε.Π. ; Το ποσό που αξίζουν τα αγαθά και οι υπηρεσίες που παράγει μια οικονομία σε ένα συγκεκριμένο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ νοικοκυριά επιχειρήσεις ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Δημόσιοι Οργανισμοί Δημόσιες επιχειρήσεις Στόχοι: 1.νοικοκυριά: max.
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 3 η ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.
1 Σχέση ισοτιμίας και εισοδήματος Οικονομική πολιτική Βραχυχρόνιες-μακροχρόνιες επιπτώσεις.
Διάλεξη 7 Μακροοικονομία. Κεϋνσιανός Σταυρός Πραγματική δαπάνη (Υ): το ποσό που τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και το κράτος δαπανούν σε αγαθά και υπηρεσίες,
Μακροοικονομία Διάλεξη 8. Ισορροπία στο Υπόδειγμα IS-LM Καμπύλη IS: ισορροπία στην αγορά αγαθών Υ = C(Y – T) + I(r) + G Καμπύλη LM: ισορροπία στην αγορά.
1 To πρότυπο υπόδειγμα του εμπορίου Κοινά χαρακτηριστικά υποδειγμάτων διεθνούς εμπορίου: Προσφορά προϊόντος - σχετική προσφορά Ζήτηση προϊόντος – σχετική.
Εισαγωγή στην Οικονομική Ι Ζήτηση, Προσφορά, Ελαστικότητες.
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 6 η Προσδιορισμός του Εισοδήματος και ο Δημόσιος Τομέας.
Μακροοικονομία Διάλεξη 5. Πληθωρισμός: μετράει τη μεταβολή του γενικού επιπέδου των τιμών Τα αίτια του Πληθωρισμού 1)Η θεωρία του πληθωρισμό ζήτησης:
Μακροοικονομία Διάλεξη 6. Ανεργία Τριβής: (βραχυχρόνια) είναι το ελάχιστο επίπεδο ανεργίας σε μια οικονομία. Η ανεργία που οφείλεται στο χρόνο που είναι.
Δρ. Σίσκος Ευάγγελος, Τακτικός Καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων
Απασχόληση & μισθοί σε μη πλήρως ανταγωνιστική αγορά εργασίας
Υπολογιςμος εθνικης παραγωγης – Πληθωριςμος και ανεργια
Σε αυτό το Κεφάλαιο θα μάθετε:
Παρουσίαση Άρθρου στο μάθημα “Παγκόσμια Οικονομική Ανισορροπία” Ταμουρίδου Μαρία (ΑΜ:35030) Living with Global Imbalances - Cooper (2007) - Έρευνα πού.
ΘΕΩΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΝ
Ο κρατικός προϋπολογισμός
Mathew Shane & David Kelch
Ενότητα :Δημοσιονομική πολιτική Καραμάνης Κωνσταντίνος
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 9η
To πρότυπο υπόδειγμα του εμπορίου
Παγκόσμια Οικονομική Ανισορροπία Κωστελέτου Νικολίνα Οκτ. 2017
A Supply-Side Explanation for Current Account Imbalances 2014
Τα μέσα εμπορικής πολιτικής 1. δασμός
Philip McCann Αστική και περιφερειακή οικονομική 2η έκδοση
Διεθνής οικονομική Θεωρία και πολιτική 4η βελτιωμένη έκδοση
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΘΕΜΑ 2015 μη κληρωθέν α) Ποιες επιδράσεις επιφέρει στο εγχώριο εμπορικό ισοζύγιο μια υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος σε μια μεγάλη χώρα με ανεξάρτητη.
ΘΕΜΑ 2016 Ανεργία και Απασχόληση και οι συνέπειες τους για την οικονομία. α) Αίτια και πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας. β) Η επίδραση της σημερινής.
To πρότυπο υπόδειγμα του εμπορίου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Β’ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch

© 2007 Εκδόσεις Κριτική Δημοσιονομική Πολιτική και Εξωτερικό Εμπόριο 21

© 2007 Εκδόσεις Κριτική Κάποιοι βασικοί όροι  Δημοσιονομική πολιτική - η πολιτική της κυβέρνησης αναφορικά με τις δαπάνες και τους φόρους  Σταθεροποιητική πολιτική - οι ενέργειες της κυβέρνησης που έχουν σκοπό να διατηρήσουν το προϊόν κοντά στα δυνητικά του επίπεδα.  Έλλειμμα του προϋπολογισμού - η διαφορά μεταξύ δημοσίων δαπανών και εσόδων του δημοσίου τομέα.  Δημόσιο χρέος - το σύνολο των ανεξόφλητων οφειλών της κυβέρνησης.

© 2007 Εκδόσεις Κριτική Ο δημόσιος τομέας στο υπόδειγμα εισοδήματος-δαπανών  Άμεσοι φόροι - επηρεάζουν την κλίση της συνάρτησης κατανάλωσης. - άρα και την κλίση της καμπύλης συνολικής ζήτησης (AD).  Οι δημόσιες δαπάνες επηρεάζουν τη θέση της καμπύλης AD.

© 2007 Εκδόσεις Κριτική Δημοσιονομική πολιτική;  Φαίνεται ότι η κυβέρνηση μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο του συνολικού προϊόντος αυξάνοντας την AD από AD 0 σε AD 1, αυξάνοντας επομένως και προϊόν ισορροπίας από Υ 0 σε Υ 1.  Αγνοούνται όμως κάποια σημαντικά ζητήματα, όπως οι τιμές, τα επιτόκια και η ανάγκη χρηματοδότησης των δημοσίων δαπανών. Εισόδημα, προϊόν Συνολική ζήτηση γραμμή 45 o AD 0 Y0Y0 AD 1 Y1Y1

© 2007 Εκδόσεις Κριτική Ο κρατικός προϋπολογισμός  Το έλλειμμα του προϋπολογισμού ισούται με τις συνολικές δημόσιες δαπάνες μείον τα συνολικά φορολογικά έσοδα.  Αν οι δημόσιες δαπάνες δεν εξαρτώνται από το εισόδημα, αλλά οι καθαροί φόροι εξαρτώνται, τότε ο προϋπολογισμός θα είναι ελλειμματικός για χαμηλά επίπεδα εισοδήματος και πλεονασματικός για υψηλά επίπεδα εισοδήματος.  Σύμφωνα με τον πολλαπλασιαστή ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, μια αύξηση των δημοσίων δαπανών συνοδευόμενη από μια ισόποση αύξηση των φόρων προκαλεί αύξηση του προϊόντος. Εισόδημα, προϊόν G, NT NT Y0Y0 G Ισοσκελισμένος προϋπολογισμός

© 2007 Εκδόσεις Κριτική Ελλείμματα και δημοσιονομική αντιμετώπιση  Το μέγεθος του ελλείμματος του προϋπολογισμού δεν αποτελεί καλό μέτρο της δημοσιονομικής στάσης της κυβέρνησης.  Ο διαρθρωτικός προϋπολογισμός δείχνει την εικόνα που θα είχε ο προϋπολογισμός αν το προϊόν βρισκόταν στο δυνητικό του επίπεδο.  Ο προσαρμοσμένος στον πληθωρισμό προϋπολογισμός χρησιμοποιεί τα πραγματικά αντί για τα ονομαστικά επιτόκια για τον υπολογισμό της δημόσιας δαπάνης που κατευθύνεται στην πληρωμή των τόκων του δημοσίου χρέους.

© 2007 Εκδόσεις Κριτική Αυτόματοι σταθεροποιητές  Οικονομικοί μηχανισμοί που μειώνουν την αντίδραση του ΑΕΠ σε διαταραχές.  π.χ. σε περίοδο ύφεσης, - αυξάνονται οι πληρωμές για επιδόματα ανεργίας. - μειώνονται τα έσοδα από το ΦΠΑ και από το φόρο εισοδήματος.

© 2007 Εκδόσεις Κριτική Όρια της ενεργούς δημοσιονομικής πολιτικής Γιατί δεν είναι δυνατό να αντισταθμιστούν άμεσα οι διαταραχές στη συνολική ζήτηση από τη δημοσιονομική πολιτική;  Χρονικές υστερήσεις. Χρειάζεται χρόνος - για τη διάγνωση του προβλήματος. - για την ανάληψη δράσης. - για να λειτουργήσει η διαδικασία του πολλαπλασιαστή.  Αβεβαιότητα - το μέγεθος του πολλαπλασιαστή δεν είναι γνωστό. - η συνολική ζήτηση μεταβάλλεται συνεχώς.  Προκαλούμενες συνέπειες στην αυτόνομη ζήτηση - αλλαγές της δημοσιονομικής πολιτικής μπορεί να προκαλέσουν αντίθετα αποτελέσματα σε άλλες συνιστώσες της συνολικής ζήτησης.

© 2007 Εκδόσεις Κριτική Όρια της ενεργούς δημοσιονομικής πολιτικής (2) Γιατί η κυβέρνηση δεν ασκεί επεκτατική δημοσιονομική πολιτική όταν η ανεργία είναι σταθερά υψηλή;  Το έλλειμμα του προϋπολογισμού - φόβοι για άνοδο του πληθωρισμού εάν αυξηθεί το έλλειμμα.  Ίσως να υπάρχει ήδη πλήρης απασχόληση! - η ανεργία μπορεί να είναι (τουλάχιστον εν μέρει) εκούσια.

© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εξωτερικό εμπόριο και καθορισμός του εισοδήματος  Εισάγουμε στο υπόδειγμα τις εξαγωγές (X) και τις εισαγωγές (Ζ).  ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ - η αξία των καθαρών εξαγωγών (Χ-Ζ)  ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ - όταν οι εισαγωγές υπερβαίνουν τις εξαγωγές.  ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ - όταν οι εξαγωγές υπερβαίνουν τις εισαγωγές.  Ισορροπία έχουμε όταν ισχύει - Υ=C+I+G+X-Z

© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εξαγωγές, εισαγωγές και το εμπορικό ισοζύγιο Έστω ότι οι εξαγωγές είναι ανεξάρτητες του εισοδήματος, αλλά οι εισαγωγές αυξάνονται μαζί με το εισόδημα. Σε σχετικά χαμηλά επίπεδα εισοδήματος οι εξαγωγές υπερβαίνουν τις εισαγωγές, έχουμε δηλαδή εμπορικό πλεόνασμα. Σε υψηλότερα επίπεδα εισοδήματος έχουμε εμπορικό έλλειμμα. Το εμπορικό ισοζύγιο είναι ισοσκελισμένο για επίπεδο εισοδήματος Υ*, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το επίπεδο αυτό αντιστοιχεί σε πλήρη απασχόληση. Εισόδημα X, Z Imports Exports. Y*

© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εξωτερικό εμπόριο και ο πολλαπλασιαστής  Η οριακή ροπή για εισαγωγές - είναι το ποσοστό κάθε πρόσθετης μονάδας εθνικού εισοδήματος που οι κάτοικοι της χώρας επιθυμούν να δαπανήσουν για επιπλέον εισαγωγές.  Το εξωτερικό εμπόριο έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του μεγέθους του πολλαπλασιαστή. - όσο μεγαλύτερη είναι η οριακή ροπή για εισαγωγές τόσο μικρότερη θα είναι η τιμή του πολλαπλασιαστή.