Φυσική Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Το οικιακό ψυγείο ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Advertisements

ΦΑΣΜΑΤΟΦΩΤΟΜΕΤΡΙΑ Προσδιορισμος της σταθερας ταχυτητας αντΙδρασης οξεΙδωσης ιωδιοΥχων ΙΟΝΤΩΝ απΟ υπεροξεΙδιο του υδρογΟνου.
«Αναλυτική Χημεία – Ενόργανη Ανάλυση»
Ανάλυση λευκού φωτός και χρώματα
Ηλεκτρομαγνητικό Φάσμα
Ακτίνες Χ.
Ήπιες Μορφές Ενέργειας ΙΙ
Το Πράσινο Σπίτι.
Φυσική Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
2ο ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
Φυσική Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
ΤΟ ΟΙΚΙΑΚΟ ΨΥΓΕΙΟ.
Δημόκριτος ( π.Χ.) «Κατά σύμβαση υπάρχει γλυκό και πικρό, ζεστό και κρύο…. Στην πραγματικότητα υπάρχουν μόνο άτομα και το κενό».
Υπεριώδης και Υπέρυθρη ακτινοβολία
Φυσική Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
Το Ηλεκτρομαγνητικό Φάσμα
Εργαστήριο Φυσικής Χημείας | Τμήμα Φαρμακευτικής Δημήτριος Τσιπλακίδης
Ανάλυση του λευκού φωτός και χρώματα
Θερμικές ιδιότητες της ύλης
ΑΚΤΙΝΕΣ Χ Διδασκαλια σε 3 μαθηματα απο τον φυσικο, δεληβορια χρηστο
ΗΗΜΕΙΑ.
Το φως …όπως το εξήγησε ο Maxwell
Φάσματα.
α) κατασκευή ηλεκτρονικών λυχνιών
Ήπιες Μορφές Ενέργειας ΙΙ
ΕΝΟΤΗΤΑ 3η ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ Β΄
Ακτίνες Roentgen ή Ακτίνες Χ.
Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου
Φυσική Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
Λάμπες φθορισμού Σύγκριση λαμπτήρων πυρακτώσεως, φθορισμού και led.
6.1 ΦΩΣ: ΟΡΑΣΗ & ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΚΚΕΝΩΣΕΩΝ ΦΙΛΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μικροσκόπιο σκοτεινού πεδίου
8.3 ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ 8.4 ΤΟ ΧΡΩΜΑ.
Φωτεινές πηγές - λαμπτήρες
ΛΑΜΠΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ – ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
Επιμέλεια: Δρακοπούλου Ευαγγελία Αριθμός Μητρώου:
ΕΝΕΡΓΕΙΑ Όλες οι συσκευές που χρησιμοποιούμαι καθημερινά, από τις πιο μικρές ως τις πιο μεγάλες χρειάζονται ενέργεια, για να λειτουργήσουν .Χωρίς ενέργεια.
μέθοδοι προσδιορισμού
Χημεία και Αέρια θερμοκηπίου
ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Ήλιος & ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣΗ
Είδη λαμπών ΟΝΟΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΗ: Βασίλης Παπαδακης ΣΧΟΛΕΙΟ:1ο Λύκειο Σπάρτης ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ: ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:Νικόλαος Παπαζογλου.
ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ-ΣΙΛΙΚΟΝΕΣ Παπαδημητρίου Παναγιώτης Σαραντόπουλος Γιώργος
ΦΑΣΜΑΤΑ ΑΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ BOHR Φυσική Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
1ο ΕΠΑ.Λ. ΣΟΦΑΔΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Β’ ΤΑΞΗ
ΦΑΣΕΙΣ - ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Η Ιστορία των ηλεκτρικών λαμπτήρων. Κατασκευή και επίδειξη των κυριότερων κατηγοριών.
Ενόργανη Ανάλυση II Φθορισμομετρία Κοντογιάννης Χρίστος, Καθηγητής Τμήμα Φαρμακευτικής.
Η ακτινοβολία στην ατμόσφαιρα. Τι ονομάζουμε ακτινοβολία;  Η εκπομπή και διάδοση ενέργειας με ηλεκτρομαγνητικά κύματα (ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία).
Φασματοσκοπία NIR (Νear InraRed). Τι είναι NIR ; Tεχνολογία που έχει πολλές εφαρμογές στη γεωργία. Το εγγύς υπέρυθρο είναι ένα μικρό μέρος του φάσματος.
ΣΤΑΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ-ΑΡΓΥΡΗΣ ΕΙΔΗ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ιστορική αναδρομή………………..2-3 Πληροφορίες………………………..5 Προτερήματα……………………….6 Είδη λαμπτήρων…………………...7.
Τεχνολογία Περιβάλλοντος: Επεξεργασία Βιομηχανικών Υγρών Αποβλήτων
Πυροχημική ανίχνευση μετάλλων
Ένα ταξίδι στον κόσμο των λαμπτήρων
Το πρόβλημα του όζοντος
Εργαστήριο Παιδαγωγικών Εφαρμογών
ΦΥΣΙΚΗ Ε΄ ΔΗΜΟΤΙKOY ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ Ο
Μεθοδοι ΜαγειρεματοΣ 2.
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΑΠΕ 2016
ΤΕΙ ΑΜΘ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΠΕ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΟΥ ΣΤΟ ΑΤΟΜΟ ΤΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ
Η μηχανή του Carnot Sadi Carnot (1796 – 1832)
ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ
Μέθοδοι ενόργανης ανάλυσης
Εισαγωγικές έννοιες φωτισμού
ΦΩΣ & ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Ηλεκτρικό κύκλωμα Ηλεκτρικό κύκλωμα είναι κάθε διάταξη που περιέχει ηλεκτρική πηγή αγωγούς, μέσω των οποίων μπορεί να διέλθει ηλεκτρικό ρεύμα .
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Φυσική Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας ΕΙΔΗ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ http://users.dra.sch.gr/filplatakis

Φωτεινές πηγές ΨΥΧΡΕΣ ΘΕΡΜΕΣ Προσφορά ενέργειας για διέγερση, υπό τη μορφή θερμότητας π.χ. λαμπτήρας πυρακτώσεως Προσφορά ενέργειας για διέγερση, με τη διέλευση ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από αέρια ή ατμούς π.χ. λαμπτήρας φθορισμού ΓΕΝΙΚΑ: Λαμπτήρας είναι μια διάταξη που μετατρέπει σε φως μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που της προσφέρεται

Λαμπτήρας πυρακτώσεως

Λειτουργία του λαμπτήρα πυρακτώσεως Όταν λειτουργεί κανονικά ο λαμπτήρας έχει στα άκρα του την τάση κανονικής λειτουργίας του. Το αποτέλεσμα είναι το νήμα βολφαρμίου να θερμαίνεται και τα άτομα του να διεγείρονται σε στάθμες υψηλότερης ενέργειας (Ε2, Ε3, κλπ) Κατά την αποδιέγερση τους στη θεμελιώδη κατάσταση (Ε1) εκπέμπονται φωτόνια διαφόρων ενεργειών και συχνοτήτων. Μόνο το 10% όμως των φωτονίων είναι στη περιοχή του ορατού (το υπόλοιπο είναι στο υπέρυθρο), γι’ αυτό και η απόδοση του θεωρείται πολύ μικρή.

Βελτίωση των λαμπτήρων πυρακτώσεως Λαμπτήρες πυρακτώσεων με μεγαλύτερη απόδοση αλλά και διάρκεια ζωής είναι οι λαμπτήρες χαλαζία – ιωδίου, γνωστοί και σαν λαμπτήρες αλογόνου. Σ’ αυτούς το νήμα βολφαρμίου αποκτά θερμοκρασία 37000C με αποτέλεσμα να αποκτά διπλάσια απόδοση από τους κοινούς λαμπτήρες πυρακτώσεως. Το δε γυάλινο περίβλημα του λαμπτήρα που είναι από χαλαζία αποκτά θερμοκρασία 7000C.

Αρχές λειτουργίας λαμπτήρων αλογόνου Αυξάνοντας τη θερμοκρασία του βολφαρμίου, τα άτομα του εξαχνώνονται με μεγαλύτερη ταχύτητα και μειώνεται η διάρκεια της ζωής του νήματος. Γι’ αυτό το λόγο γεμίζουμε το λαμπτήρα με αδρανές αέριο και μικρή ποσότητα ατμών ιωδίου που επανατοποθετεί τα άτομα του βολφαρμίου στο νήμα. Ο κύκλος του αλογόνου φαίνεται στο διπλανό σχήμα: Με τη καταλυτική δράση του ιωδίου, όχι μόνο συντηρείται το νήμα, αλλά και αποφεύγεται το μαύρισμα του τοιχώματος του λαμπτήρα από τη προσκόλληση του βολφαρμίου στο εσωτερικό του.

Λαμπτήρας φθορισμού Φθορισμός είναι η ιδιότητα κάποιων χημικών ουσιών να ακτινοβολούν φως, όταν πάνω τους προσπίπτει αόρατη ακτινοβολία μικρού μήκους κύματος Παραδείγματα λαμπτήρων φθορισμού:

Περιγραφή του λαμπτήρα φθορισμού Ένας κοινός λαμπτήρας φθορισμού αποτελείται από: α) τον κυλινδρικό γυάλινο σωλήνα ο οποίος περιέχει αέριο αργό (Ar) και άζωτο (Ν) σε χαμηλή πίεση και σταγόνα υδραργύρου (Hg). Στο εσωτερικό των τοιχωμάτων του φέρει επίχρισμα φθορίζουσας ουσίας (κατάλληλης για το χρώμα που επιθυμούμε), η οποία έχει την ιδιότητα να μετατρέπει το υπεριώδες φως σε ορατό β) Δύο νήματα που βρίσκονται στις άκρες (τάπες) του γυάλινου σωλήνα

Αρχές λειτουργίας του λαμπτήρα φθορισμού Η απορρόφηση της υπεριώδους ακτινοβολίας από τα άτομα της φθορίζουσας ουσίας των τοιχωμάτων προκαλεί τη διέγερση τους. Τα άτομα αποδιεγείρονται και καταλήγουν στη θεμελιώδη κατάσταση με ενδιάμεσα ενεργειακά άλματα κατά τα οποία εκπέμπονται φωτόνια ορατού φωτός.

Ποιοτική σύγκριση λαμπτήρων πυρακτώσεως και φθορισμού Ο λαμπτήρας φθορισμού υπερτερεί του λαμπτήρα πυρακτώσεως σε διάρκεια ζωής και ενεργειακή οικονομία κατά τη χρήση. Υστερεί όμως στο ότι το φως του είναι «ψυχρό», ενώ του λαμπτήρα πυρακτώσεως είναι «θερμό» και «απαλό».