Burnout Εκπαιδευτικών

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΕΛ/ΛΑΚ Ιουνίου Κέντρα Προώθησης Ελεύθερου Λογισμικού (ΚΠΕΛ) Λίνα Γουσίου.
Advertisements

Burnout: Η "νόσος" που προσβάλλει τους εκπαιδευτικούς
Διδασκαλία της Ευθύγραμμης Ομαλής Κίνησης
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΝΟΤΑΣ
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – Επιστημονική.
Σκοταράς Νικόλαος, Σχ. Σύμβουλος ΠΕ12, Δρ. Ε.Μ.Π Ιστοσελίδα :
Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Αναστασία Οικονόμου, Προϊσταμένη Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών σε θέματα.
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΝΟΤΑΣ
Εξελικτική πορεία της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας (ΔΟΠ)
Χρήση και αξιοποίηση των ΤΠΕ κατά τη διδασκαλία των μαθηματικών στη δευτεροβάθμια ελληνική εκπαίδευση Δρ. Σάλτας Βασίλειος, Ιωαννίδου Ευφροσύνη Τμήμα.
«Πρόγραμμα μέτρων εξατομικευμένης υποστήριξης μαθητών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για τη μεγιστοποίηση της ακαδημαϊκής και κοινωνικής.
ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ
ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ
Αξιολόγηση Σεμιναρίου με θέμα: «Υγιεινή Διατροφή και Στοματική Υγεία» Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013 Αντιγόνη Λυμπέρη Υπ. Αγωγής Υγείας ΠΕ Δ Αθήνας.
Page  1 Ο.Παλιάτσου Γαλλική Επανάσταση 1 ο Γυμνάσιο Φιλιππιάδας.
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Δ.Ε.
1ο Γυμνάσιο Κρύας Βρύσης ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΜΑ : Η αυλή μας χώρος μόρφωσης, παιχνιδιού, δημιουργίας.
Ένταξη Νέων Τεχνολογιών στο Εκπαιδευτικό Σύστημα και Άτομα με Αναπηρία
Χρησιμότητα & Τρόποι Αξιοποίησης από τους Διαπραγματευτές των μερών
ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ 2007 – 2013
Βασίλης Κόμης Αναπληρωτής Καθηγητής
3η Π.Δ.Κα.Π - Αλεξανδρούπολη 2009 Αξιολόγηση της επιμορφωτικής διαδικασίας των εκπ/κων ΠΕ19-20 Καράκιζα Τσαμπίκα Σχ. Σύμβουλος Πληροφορικής Δωδ/σου Κωσταλίας.
Ένταξη /ενσωμάτωση παιδιών με ιδιαιτερότητες/ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Η. Ε. Κουρκούτας.
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Π.Ε.
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα Γενική Εκτίμηση της Εικόνας του Σχολείου Κωδικοποίηση από τον Νικόλαο Τριπόδη, Σχολικό.
Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών Πληροφορικής.
Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία Ιστορικό Ιδρυσης Το Μάρτη του 1918, μία ομάδα μαθηματικών αποφάσισε να δημιουργήσει την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, με.
ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»
Η κοινωνία εμπιστεύεται το σχολείο Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Σχολική Μονάδα Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Σχολική Μονάδα Ο θεσμός.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕ ΚΑΙ ΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Β΄ ΑΘΗΝΑΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Δομιστική προσέγγιση (Ι)
Ένταξη /ενσωμάτωση παιδιών με ιδιαιτερότητες
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Στρατηγικές ένταξης και επικοινωνίας Ευάγγελος Πεπές.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης.
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑ!!.
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΣΤΟΧΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ
Οριζόντιο Έργο Υποστήριξης Σχολείων, Εκπαιδευτικών και Μαθητών στο Δρόμο για το ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, νέες υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Στήριξη.
Πρακτικές Οδηγίες Εκπαίδευσης στην Κοινωνικοποίηση… Το τρίπτυχο της συνεργασίας: οι ομάδες που πλαισιώνουν τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ΕΙΡΗΝΗ.
ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΕΠΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΧΑΣΜΑΤΟΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΘΩΜΑΣ ΣΦΗΚΟΠΟΥΛΟΣ.
1. Ποιοτική Αναβάθμιση της Εκπαίδευσης στην Κύπρο
Επιμόρφωση Εκπ/κών στη χρήση και την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική και διδακτική διαδικασία.
ΕΡΕΥΝΑ ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. - Ο.Λ.Μ.Ε. (Απρίλης – Μάης 2008)
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ.
Ενότητα 1_1 ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Τίτλος μαθήματος: Εκπαιδευτική αξιολόγηση.
Δεκαπενθήμερο Ενημέρωσης για την Πρόσβαση στην Εκπαίδευση, Οκτωβρίου 2015 «Προσβάσιμο Εκπαιδευτικό και Εποπτικό Υλικό για αμβλύωπες Μαθητές» Βουγιουκλίδης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΘΕΜΑ: « Μαζί με τους Ρομά… Δράσεις προώθησης της ενσωμάτωσης των τσιγγάνων μαθητών στο σχολείο, την κοινωνία και το ευρωπαϊκό πλαίσιο»
 Το 1978 τονίζεται ότι ο θεσμός του Επιθεωρητή είναι ξεπερασμένος, καθώς οι δάσκαλοι εκφράζουν την απαγοήτευσή τους απέναντι στο πρόσωπο του Επιθεωρητή,
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΒΟΗΘΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ. Για να αποκτήσεις γνώσεις, να εξασκηθείς και να πάρεις πτυχίο Βοηθού Βρεφονηπιοκόμου πρέπει να επιλέξεις σπουδές στο.
O ΌΡΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΉΘΗΚΕ ΑΡΧΙΚΆ, ΓΙΑ ΆΤΟΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΎΝΤΑΝ ΣΤΟ ΧΏΡΟ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΉΣ ΥΓΕΊΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΣΥΝΔΈΘΗΚΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΠΆΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΎ,
Βασικοί Παιδαγωγικοί όροι
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Ερωτηματολόγιο Α.Κί.ΔΑ για τις βασικές πρόνοιες ενός Νέου Σχεδίου Αξιολόγησης Απόψεις Εκπαιδευτικών.
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου
Επιθεώρηση Συμβουλευτικής-Προσανατολισμού,
KAINOTOMA ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Οι επιπτώσεις της κρίσης στην εκπαίδευση
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Προσχολική Εκπαίδευση
Αναστασία Γεωργιάδου Σχολική Σύμβουλος ΠΕ04
ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης:
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΒΟΗΘΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ
Άξονες Σχολιασμού.
Καθηκοντα και αρμοδιοτητεσ των Σχολικων συμβουλων
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
Ο κλασικός Αθλητισμός στο Δημοτικό Σχολείο
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Burnout Εκπαιδευτικών Ειρήνη Βλαστάρη – Σχολική Σύμβουλος Mανώλης Κουμπιας-Σχολικός Σύμβουλος Κων/νος Παπαχρήστος-Σχολικός Σύμβουλος Κωνσταντίνος Καστραντάς - Δάσκαλος

Στόχοι της έρευνας Διερεύνηση του τρόπου με τον όποιο οι εκπαιδευτικοί αντιλαμβάνονται τη δουλειά τους Διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι εκπαιδευτικοί αντιλαμβάνονται τους μαθητές τους Αποσαφήνιση του φαινομένου της επαγγελματικής εξουθένωσης (Burnout) των εκπαιδευτικών

Η ταυτότητα της έρευνας

Η ταυτότητα της έρευνας

Η ταυτότητα της έρευνας

Η ταυτότητα της έρευνας

Η ταυτότητα της έρευνας

Προτάσεις ερωτηματολογίου (1) 1 2 3 4 5 6 ΝΙΩΘΩ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ ΑΔΕΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΑΔΕΙΟΣ , ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΕΙΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕΣΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΧΟΛΑΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ ΟΤΑΝ ΞΥΠΝΑΩ ΤΟ ΠΡΩΙ & ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΠΩΣ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΟΣΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 4ης ΠΕΡ. Ν. ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Προτάσεις ερωτηματολογίου (2) 1 2 3 4 5 6 ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΠΩΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΜΑΙ ΑΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΟ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΩ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΕΞΟΥΘΕΝΩΜΕΝΟΣ ΑΠΌ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 4ης ΠΕΡ. Ν. ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Προτάσεις ερωτηματολογίου (3) 1 2 3 4 5 6 ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΟΤΙ ΕΠΗΡΕΑΖΩ ΘΕΤΙΚΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΟΥ ΕΧΩ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΟΣ ΑΠΌ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΩ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΟΤΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΚΑΝΕΙ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΟ ΝΙΩΘΩ ΓΕΜΑΤΟΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 4ης ΠΕΡ. Ν. ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Προτάσεις ερωτηματολογίου (4) 1 2 3 4 5 6 ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ ΑΠΌ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΌΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΕΤΥΧΩ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥ ΠΟΥ ΒΑΖΩ ΝΙΩΘΩ ΟΤΙ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΑ ΔΕ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ Η ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΟΥ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 4ης ΠΕΡ. Ν. ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Προτάσεις ερωτηματολογίου (5) 1 2 3 4 5 6 ΝΙΩΘΩ ΑΒΑΣΤΑΧΤΗ ΕΝΤΑΣΗ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΑΝΕΤΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΝΙΩΘΩ ΚΑΛΑ ΜΕΤΑ ΑΠΌ ΜΙΑ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΌΤΙ ΕΧΩ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΩ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 4ης ΠΕΡ. Ν. ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Προτάσεις ερωτηματολογίου (6) 1 2 3 4 5 6 ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ ΜΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ ΗΡΕΜΑ ΤΙΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 4ης Περ. Ν. ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Συμπεράσματα - Προτάσεις

Πιο έντονο το φαινόμενο στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου υπάρχει ο έντονα ανταγωνιστικός χαρακτήρας των κοινωνικών σχέσεων, ο μεγάλος βαθμός αποξένωσης των ανθρώπων μεταξύ τους, οι ποικίλες ψυχοτραυματικές εμπειρίες, το συνεχές άγχος της καθημερινότητας, η δέσμευση του ελεύθερου χρόνου σε επιπλέον εργασία.

Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη. Για το λόγο αυτό το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να διενεργήσει και να καταγράψει πανελλήνια και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, όχι μόνο την έκταση και τους παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του συνδρόμου, αλλά και τις συνιστώσες εκείνες που μπορούν να προβλέψουν την εμφάνιση της επαγγελματικής εξουθένωσης.

τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στο σχεδιασμό του εκπαιδευτικού έργου, τη συνεχή επιμόρφωση τους, Τη διεύρυνση των θέσεων των Σχολικών Συμβούλων την παροχή ευκαιριών υπηρεσιακής εξέλιξης, και τέλος την εκπόνηση και χρησιμοποίησης ειδικών "εργαλείων" ελέγχου του συνδρόμου

Ο ίδιος ο εκπαιδευτικός ως επαγγελματίας οφείλει να καταβάλει προσπάθεια ελέγχου των παραμέτρων που προκαλούν επαγγελματικό άγχος, να αναγνωρίσει εγκαίρως τα συμπτώματα και να ζητήσει βοήθεια από ειδικούς

Ειδικά για το Νότιο Αιγαίο Εκπαιδευτική ενίσχυση σε πόρους, υποδομές, αντισταθμιστικούς θεσμούς και εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό των περιοχών με χαμηλούς δείκτες εκπαί­δευσης και ευημερίας, με στόχο την αντιμετώπιση των κρουσμάτων σχολικής δυσλειτουργίας και αναποτελεσματικότητας

Πλήρης κάλυψη της περιοχής με μονάδες Προσχολικής Αγωγής & Βρεφονηπιακούς Σταθμούς. Προτεραιότητα στην κατασκευή σύγχρονων σχολικών κτηρίων. Δημιουργία σχολικών εργαστηρίων Παροχή ουσιαστικών κινήτρων για την παραμονή τόσο των νεοδιορισμένων εκπαιδευτικών περισσότερο του ενός έτους στο σχολείο διορισμού τους Πλήρης λειτουργία υποστηρικτικών σχολικών θεσμών Tμήματα Ένταξης σε κάθε Σχολική μονάδα. Ίδρυση περισσοτέρων Κ.Ε.Δ.Δ.Υ.

Προτεραιότητα και κίνητρα για την πλήρη σε ειδικότητες, στελέχωση των σχολικών μονάδων Ενδυνάμωση της παιδαγωγικής και επιστημονικής διάστασης της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσα από την ενίσχυση του παιδαγωγικού και συντονιστικού ρόλου του Σχολικού Συμβούλου Δημιουργία και λειτουργία υποδομών τηλεκπαίδευσης στις απομακρυ­σμέ­νες περιοχές καθώς και μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων των εκπαιδευτικών της περιφέρειας.