Κυπριακή Οικονομία – Ανασκόπηση και Προοπτικές Παρουσίαση στα ΜΜΕ Χαρίλαος Σταυράκης Υπουργός Οικονομικών 09 Ιανουαρίου 2009.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η Οικονομική Κρίση: Επιπτώσεις και Αντιδράσεις στον επιχειρηματικό κόσμο Αποτελέσματα έρευνας Αθήνα, 14 Ιουλίου 2009.
Advertisements

 Τρέχουσα Διαχείριση των επιπτώσεων της κρίσης.  Στρατηγικός σχεδιασμός για τον περιορισμό των συνεπειών της.  Αντιστροφή του κλίματος στο μέλλον.
Σεμινάρια Επιθεωρητών Σεπτεμβρίου Σχολική χρονιά
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΕΝΩΜΕΝΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΟΠΕΚ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 22/01/2014 ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΕΒΕ.
Δημήτριος Κοντός πρ. Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εργασίας
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011 Νοικοκυρεύουμε την οικονομία Στηρίζουμε την ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική Υπουργός Οικονομικών 15 Σεπτεμβρίου 2010.
Νοέμβριος 2009 Κατερίνα Φυτράκη Φιλόλογος ΜΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
Υ π ουργός Οικονομικών Οκτώβριος 2011 Προϋ π ολογισμός 2012 Στοχεύσεις – Βασικές Πρόνοιες – Συνοδευτικές Πολιτικές 1.
Mάρτιος 2011 Υπουργός Οικονομικών Κυπριακή Οικονομία Δημόσια Οικονομικά.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
1 ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΡΟΒΟΛΙΔΗ Ξενοδοχείο Χίλτον Λευκωσία, 19 Ιανουαρίου ΑΚΙΝΗΤΑ – ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ, ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ.
Applied Econometrics Second edition
Η σημερινή εικόνα της Ελληνικής Οικονομίας. Η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής •Η οικονομία έχει μπεί σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση. •Το δημοσιονομικό.
Page  1 Προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας για την Ανώτερη Εκπαίδευση Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
Η Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη ως πλαίσιο Εκπαίδευσης Νεοδιορισθέντων Εκπαιδευτικών: Ποιοτικοί Εκπαιδευτικοί για Ποιοτική Εκπαίδευση ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ/ΠΑΙΔΙ/0308(ΒΙΕ)/07.
Πορεία και Προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας και οι επιπτώσεις της στη Κυπριακή Οικονομία και τον Τουρισμό Ε. Μπουλούτας Πα γ κύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων.
0,20 € 1 € 2 € 4 € 6 € 9 € 12 € 0,10 € 3 € Ποιό ήταν το νόμισμα της Ελλάδας πριν το ευρώ (€);
Διατροφή Σύγχρονη κατάσταση και προοπτικές. Διατροφή  Στη σύγχρονη εποχή η διατροφή έχει τροποποιηθεί σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με το παρελθόν. Παρατηρείται.
28. Κοινωνία και κράτος στον Μεσοπόλεμο
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Πολίτες και ΜΜΕ: Ποιος κατευθύνει ποιον; Ο ρόλος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου στην προώθηση της Παιδείας στα Μέσα Αντιγόνη Θεμιστοκλέους Λειτουργός.
1 Επίπτωση στις Κεφαλαιακές Απαιτήσεις των Τραπεζών βάσει του Νέου Εποπτικού Πλαισίου (Βασιλεία ΙΙ) ως προς τις Μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις ΜΑΡΤΙΟΣ 2007.
Lamans s.a. 1 / 9 INTERREG III A ΕΛΛΑΔΑ – ΙΤΑΛΙΑ Πρόγραμμα : Δίκτυο Κέντρων Υπηρεσιών για τον ολοκληρωμένο εναλλακτικό τουρισμό (TRIA net) ΕΡΕΥΝΑ.
Υ π ουργός Οικονομικών Νοέμβριος 2012 Προϋ π ολογισμός 2013 και Μεσο π ρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο
Διανεμητικές επιπτώσεις της λιτότητας και της ύφεσης Μάνος Ματσαγγάνης Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών.
Συντάχθηκε για λογαριασμό του Τηλεοπτικού Σταθμού ΑΝΤ1 Οκτώβριος 2011 © ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ.
ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2009 Παρουσίαση στα ΜΜΕ Χαρίλαος Σταυράκης Υπουργός Οικονομικών 17 Σεπτεμβρίου 2008.
Δεδομένα, Πληροφορίες και Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕΡΟΣ 1 Οι κατευθύνσεις της αναπτυξιακής και οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα ΜΕΡΟΣ.
European Commission 1 Μετανάστευση: Αποτελεσματική Πολιτική και Ανοιχτή Κοινωνία ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΛΑΣ ΚΑΜΙΝΑΡΑ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ.
ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – PEST ANALYSIS
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ετήσια έρευνα για την πορεία της τοπικής αγοράς.
MINISTRY OF ECONOMY AND FINANCE MANAGING AUTHORITY CSF «Συντονισμός διαδικασιών Σχεδιασμού 4ης Προγραμματικής περιόδου » Ειδική Υπηρεσία.
Ανάλυση Στατιστικών Στοιχείων ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 13/4/2010.
Παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο
Διάσκεψη Τύπου Αναπληρωτή Προέδρου ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου 22 Φεβρουαρίου 2011 «Τις εκπτώσεις τις πληρώνει ο φορολογούμενος»
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛIΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΧOI ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ Η ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ 1.
… από την αρχή της μέχρι σήμερα ...
Η Διεθνής Κρίση και η Ανεργία Μια Αμφ ί δρομη Σχ έ ση.
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Η Οικονομική Κρίση και η Διεθνής Οικονομική Συνεργασία και Ολοκλήρωση Διαλέξεις για το Μάθημα Διεθνής Οικονομική Συνεργασία και Ολοκλήρωση Δημήτρης Κατσίκας.
1 Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Μάθημα: Οικονομικές Πολιτικές και Εξελίξεις στην Ελληνική Οικονομία Ακαδημαϊκό έτος: Διδάσκων:
Βίκυ Σμπαρούνη Accounting & Taxation Manager ΕΒΕΑ - 14/04/2010
1 Θεωρητική Αντιπαράθεση για τη Μακροοικονομική Πολιτική Ομάδες σκέψης: Α. Παρεμβατιστές Β. Μη παρεμβατιστές Γ. Υποστηρικτές της εφαρμογής κανόνα οικονομικής.
Ερευνητική Εργασία ΘΕΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ
Α ΝΩΤΑΤΟ Τ ΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ Ε ΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ Ι ΔΡΥΜΑ Σ ΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΙΤΙΕΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ.
ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗN ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Δεκέμβριος Ταυτότητα Έρευνας Διεξαγωγή: Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) Περίοδος:Δεκέμβριος.
OIKONOMIKO ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 alco THE PULSE OF SOCIETY.
Εξωστρέφεια & Πωλήσεις Φ/Β πάνελ στο σημερινό έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον Κωνσταντίνος Κουκλέλης
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
ΧΡΗΜΑΤΟ-ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ 2008 – 2009 ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ(ΣΕΡΡΕΣ) ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΙΡΗΣΕΩΝ Παρουσίαση Πτυχιακής Εργασίας Η.
{ Κοινωνικοοικονομικό & εργασιακό περιβάλλον εν μέσω οικονομικής κρίσης Απόψεις – Στάσεις μιας ομάδας φοιτητών Κυραγγέλου Χριστίνα Αρ. Μητρώου 6983.
Α. ΔΕΔΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  ΔΥΟ ΑΡΧΕΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ◦ PATH DEPENDENCE ◦ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ  ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ  ΕΛΛΕΙΨΗ.
«Ξαναδιαβάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση με την έκθεση των πέντε προέδρων και την νέα δια-θεσμική συμφωνία: Νέα στρατηγική σε παλιό σκηνικό;» Λουτράκι
Χαρίλαος Τρικούπης Λεωνίδας Κραλίδης ΣΤ2 – ο Πειραματικό Δημοτικό Θεσ/νίκης.
Η Επίδραση της Οικονομικής Κρίσης σε Κοινωνικούς Δείκτες και Δείκτες Υγείας Γεώργιος Πιερράκος Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας Δήμητρα Λατσού Εργαστηριακός.
Μακροοικονομία Διάλεξη 6. Ανεργία Τριβής: (βραχυχρόνια) είναι το ελάχιστο επίπεδο ανεργίας σε μια οικονομία. Η ανεργία που οφείλεται στο χρόνο που είναι.
Διοίκηση ολοκληρωμένης επικοινωνιακής στρατηγικής
Κατά τη διάρκεια της κρίσης
Φοιτητής: Τάρταρης Παναγιώτης (Α.Μ 6510)
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Νομισματική Πολιτική της
Ιωάννης Ευστρατίου Αναπληρωτής Διευθυντής Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας
Mathew Shane & David Kelch
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 9η
Οργάνωση & Διοίκηση Αθλητισμού
Υγιείς Εργασιακές Σχέσεις, Σύγχρονες Επιχειρήσεις
Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων:
ΘΕΜΑ 2016 Ανεργία και Απασχόληση και οι συνέπειες τους για την οικονομία. α) Αίτια και πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας. β) Η επίδραση της σημερινής.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Κυπριακή Οικονομία – Ανασκόπηση και Προοπτικές Παρουσίαση στα ΜΜΕ Χαρίλαος Σταυράκης Υπουργός Οικονομικών 09 Ιανουαρίου 2009

Βασικά Μηνύματα Οι εξελίξεις του 2008 συνάδουν με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών. Η κυπριακή οικονομία αντεπεξέρχεται με πολύ ικανοποιητικό τρόπο στη διεθνή οικονομική κρίση. Επιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα στην Ε.Ε. για το 2009 πιο έντονες απ’ ότι αρχικά προβλεπόταν. Κυπριακή οικονομία επηρεάζεται ανάλογα. Δημοσιονομική πολιτική δίδει απαραίτητη ώθηση στην κυπριακή οικονομία και συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της. 2

Σημερινή Οικονομική Κατάσταση της Κύπρου (Προβλ.) Ρυθμός Ανάπτυξης (%)3,8 Ανεργία (%)4,0 Πληθωρισμός (%)<5,0 Δημοσιονομικό Ισοζύγιο (% ΑΕΠ)1,0 Δημόσιο Χρέος (% ΑΕΠ)48,5

Σημερινή Οικονομική Κατάσταση της Κύπρου Οι εξελίξεις του 2008 συνάδουν με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών (Εκτιμ.) Ρυθμός Ανάπτυξης (%)3,7 Ανεργία (%)4,0 Δημοσιονομικό Ισοζύγιο (% ΑΕΠ) 1,0 Δημόσιο Χρέος (% ΑΕΠ)49,5

Σημερινή Οικονομική Κατάσταση της Κύπρου (2) 5

Σημερινή Οικονομική Κατάσταση της Κύπρου (3) 6

Σημερινή Οικονομική Κατάσταση της Κύπρου (4) 7

Εξελίξεις το 2008-Σύγκριση με Ε.Ε. O ρυθμός ανάπτυξης της Κύπρου εξακολουθεί να είναι πολύ καλύτερος από πολλών άλλων Ευρωπαϊκών χωρών – αναμένεται να αυξηθεί η διαφορά στο ρυθμό ανάπτυξης. Η διαφορά μεταξύ του ρυθμού ανάπτυξης της Κύπρου και της Ε.Ε. σταδιακά αυξάνεται. 8

Εξελίξεις το 2008-Σύγκριση με Ε.Ε. Μείωση του ρυθμού πληθωρισμού στην Κύπρο – μείωση της διαφοράς σε σχέση με Ευρωζώνη 9

Προβλέψεις για το 2009 Πρόβλεψη “Consensus” για Ευρωζώνη 10

Προβλέψεις για το 2009 Αναθεώρηση κατά αραιά χρονικά διαστήματα. Τελευταίες προβλέψεις Ε.Ε. 23 Οκτώβριου Επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Ε.Ε. και ιδιαίτερα στο Η.Β. Επιδείνωση στην Ρωσία. Μείωση συναλλαγματικής ισοτιμίας της στερλίνας έναντι του ευρώ. Μείωση των τιμών των πρώτων υλών και ιδιαίτερα του πετρελαίου. 11

Διεθνής Οικονομική Κρίση: Πώς επηρεάζει την Κύπρο;  Επηρεασμός της πραγματικής οικονομίας: Επιδείνωση του κλίματος εμπιστοσύνης αναμένεται να επηρεάσει την ιδιωτική κατανάλωση. Οι οικονομίες των χωρών της Ε.Ε, (ειδικά του Η.Β.) αναμένεται να παρουσιάσουν ύφεση: Μείωση του τουρισμού το 2009 … και στον κατασκευαστικό τομέα – παραθεριστικές κατοικίες  Ρωσία & Κεντροανατολική Ευρώπη: Επιπτώσεις στις εξαγωγές υπηρεσιών. 12

Προβλέψεις για το (Αρχική Προβλ.) 2009 (Αναθεωρ. Προβλ.) Ρυθμός Ανάπτυξης (%)3,02,1 Ανεργία4,24,5 Δημοσιονομικό Ισοζύγιο (% ΑΕΠ)0,4-0,8 Πληθωρισμός (Εναρμονισμένος Δείκτης) (%) 2,52,02,0 Η διαφορά μεταξύ του ρυθμού ανάπτυξης της Κύπρου και της Ε.Ε. προβλέπεται να αυξηθεί από 2 μονάδες το 2008 σε 4 μονάδες το 2009.

Επιπτώσεις στα Δημόσια Οικονομικά για το 2009 Αρνητικά Επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των εσόδων: Μείωση κεφαλαιουχικών κερδών και τέλη κτηματολογίου και χωρομετρίας. Επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των εσόδων του ΦΠΑ. Θετικά Μείωση των επιτοκίων. Μείωση πληθωρισμού και ΑΤΑ Σημαντική τόνωση στην οικονομία. 14

Προβλέψεις για το 2009 Αβεβαιότητα και κίνδυνοι για μεγαλύτερη επίπτωση στην κυπριακή οικονομία: Διεθνές περιβάλλον: Παρατεταμένη, χρονικά, κρίση στον χρηματοοικονομικό τομέα Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη κρίση στην Ε.Ε., ειδικά στο Η.Β. Μεγαλύτερες διακυμάνσεις στην τιμή του πετρελαίου Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη κρίση στη Ρωσία και Ουκρανία Ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και στερλίνας– επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα Εγχώρια Οικονομία: Συγκράτηση στην ιδιωτική κατανάλωση Μεγαλύτερη διόρθωση στον κατασκευαστικό τομέα, από τα υψηλά επίπεδα των τελευταίων χρόνων 15

Προβλέψεις για το 2009 Σε περίπτωση που η κατανάλωση δεν επηρεαστεί από το αρνητικό κλίμα και αυξηθεί ανάλογα με το διαθέσιμο εισόδημα και η διόρθωση στον τομέα των κατασκευών είναι μικρότερη, τότε το σενάριο θα έχει ως εξής: 2009 Ρυθμός Ανάπτυξης (%)2.6 Δημοσιονομικό Ισοζύγιο (% ΑΕΠ)-0.6 Δημοσιονομικό Αντίκτυπο (% ΑΕΠ)1,0 16

Κύπρος: Μέτρα Αντιμετώπισης της Κρίσης  Δημοσιονομικά μέτρα: Οικονομικό πακέτο στήριξης της οικονομίας (€40εκ. για επίσπευση σημαντικών αναπτυξιακών έργων – €12 εκ. αύξηση του προϋπολογισμού του Κ.Ο.Τ). Επιτάχυνση σημαντικών αναπτυξιακών έργων (10% αύξηση του βαθμού υλοποίησης≈ €100 εκ.). Κοινωνικά μέτρα – (δημόσια βοηθήματα, ελάχιστες συντάξεις, στεγαστικά προγράμματα).  Μείωση εσόδων χωρίς αναπλήρωση Δημοσιονομική ώθηση 1,2% του ΑΕΠ. 17

18 Κύπρος: Μέτρα Αντιμετώπισης της Κρίσης (2)  Καταλληλότερη η πολιτική αύξησης των δαπανών.  Τυχόν μείωση της φορολογίας θα προκαλέσει ζημιά στην ευελιξία της κυβέρνησης για λήψη πρόσθετων μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης.  Δεν οδηγεί σε μείωση των τιμών ή/και αύξηση της κατανάλωσης.  Η Κύπρος σε αντίθεση με πολλές χώρες της Ε.Ε. έχει τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.  Δεν προστατεύονται οι θέσεις εργασίας.

19 Κύπρος: Μέτρα Αντιμετώπισης της Κρίσης (3)  Μεγαλύτερα ελλείμματα στην οικονομία θα επηρεάσει την πιστοληπτική της ικανότητα.  Αύξηση του κόστους δανεισμού της κυβέρνησης  Ο φορολογούμενος θα επωμισθεί το βάρος τα επόμενα χρόνια.  Έκδοση ομολόγου της Γερμανικής Κυβέρνησης ύψους €6 δις καλύφθηκε μόνο το 87%.

Συμπεράσματα  Τρέχον διεθνές οικονομικό περιβάλλον: αρνητικό και αβέβαιο - πιθανό να επηρεάσει και το  Η Κύπρος αναμένεται να επηρεαστεί αλλά σε μικρότερο βαθμό από άλλες χώρες της Ε.Ε.  Σημαντική η διατήρηση δημοσιονομικής ευελιξίας, έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης της οικονομίας σε περίπτωση που οι διεθνείς συνθήκες επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον  Στόχος μας είναι να πετύχουμε το ψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη. 20