Διατύπωση Λειτουργικού Ορισμού

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 1.1 Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα.
Advertisements

Δεξιότητες Επιστημονικής Μεθόδου
Πανασέτη Στέφανη Σκαρπάρη Παρασκευή
Eπιμέλεια Τίκβα Χριστίνα
ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Υδροστατική πίεση «Το νερό έχει δύναμη;»
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΤΔΕ ΡΟΔΟΣ 2010
Η Θεματική Ταξινόμηση και η Συμβολή της στην Αναζήτηση Ευρωπαϊκών Κοινωνικών Δεδομένων.
Xαρτογράφηση Εννοιών Εννοιολογικοί Χάρτες και οι εφαρμογές τους στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών.
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Μοντέλο Διδασκαλίας Φυσικών Επιστήμων, για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση, στην Κατεύθυνση της Ανάπτυξης Γνώσεων και Ικανοτήτων. Π. Κουμαράς.
Στοιχεία διδακτικής Φυσικών Επιστημών
14 Απριλίου 2008Ημερίδα για Μπολόνια1 Η Ανερχόμενη Σημασία των Μαθησιακών Αποτελεσμάτων Ελπίδα Κεραυνού-Παπαηλιού Ημερίδα σε Θέματα Μπολόνιας 14 Απριλίου.
Διδακτικές αρχές για τη διδασκαλία των Φ.Ε σύμφωνα με το Δ.Ε.Π.Π.Σ Οι Φ.Ε είναι πειραματικές επιστήμες, περισσότερο Οι Φ.Ε είναι πειραματικές επιστήμες,
Δεδομένα, Πληροφορίες και Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές
1.1 Οι φυσικές επιστήμες και η μεθοδολογία τους
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Ευθυγράμμιση Στόχων – Διδασκαλία – Αξιολόγηση ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ανδρέας Σ. Ανδρέου.
Σημειώσεις : Χρήστος Μουρατίδης
Διδακτικά σενάρια.
Κεφ.1 Εισαγωγη στην εννοια του Αλγοριθμου και στον Προγραμματισμο
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Μοντελοποίηση Μοντέλο + ποιώ Από τους φοιτητές: Αντωνίου Αντώνης Δημητρίου Γεωργία Σοφοκλέους Γαβριέλλα Σοφοκλέους Μαριλένα
Σεμινάριο Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών στο πλαίσιο του μαθήματος ΕΠΑ 429: Σχολική Εμπειρία Μάριος Παπαευριπίδου – Δήμητρα Χατζηχαμπή Ειδικό Εκπαιδευτικό.
Συμβολική αναπαράσταση της γνώσης
Ερμηνεία δεδομένων και εξαγωγή συμπερασμάτων
3 / 4 / 2002 μοντέλα ανάλυσης ενεργειών χρήστη
Ερευνητικές Εργασίες: Πόσο
Συνείδηση Τι είναι συνείδηση;
Διδασκαλία των Θρησκευτικών με Νέες Τεχνολογίες
Οργανικός και Λειτουργικός Σχεδιασμός Εκπαιδευτικού Λογισμικού
ΕΠΑ 336 ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Μοντέλο Διδασκαλίας Φυσικών Επιστήμων, για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση, στην Κατεύθυνση της Ανάπτυξης Γνώσεων και Ικανοτήτων. Π. Κουμαράς.
Επικοινωνία (communicating) Δεξιότητες Επιστημονικής Μεθόδου.
3/4/2015Μαθηματικές έννοιες και Φυσικές Επιστήμες 1 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Συνάντηση 5η.
EXCEL – λογιστικά φύλλα. Χρήση επεξεργασία, αναπαράσταση και επικοινωνία αριθμητικών (η γενικότερα ποσοτικών) δεδομένων Ειδικότερα Εφαρμογή εκπαιδευτικών.
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Τεχνολογία ΛογισμικούSlide 1 Τεχνολογία Απαιτήσεων u Καθορίζει τι θέλει ο πελάτης από ένα σύστημα λογισμικού.
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ συστηματική και μεθοδευμένη δραστηριότητα κατά την οποία ο δάσκαλος αποσκοπεί να επιδράσει, σύμφωνα με ορισμένους σκοπούς και χρησιμοποιώντας.
Εισαγωγή στην Έννοια του Αλγορίθμου και στον Προγραμματισμό
Ένα Παιχνίδι Ρόλων στο Δημοτικό για τη Διδασκαλία των Διαδικασιών σε Logo Θωμάς Σκυλογιάννης Καθηγητής Πληροφορικής.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη Ενότητα 3: Νοσηλευτική Διεργασία. Κοτρώτσιου Ευαγγελία, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, T.E.I. Θεσσαλίας.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη Ενότητα 4: Στρες και Στρατηγικές Αντιμετώπισης – Νοσηλευτική Φροντίδα. Κοτρώτσιου Ευαγγελία, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής,
«Οι Αρχές της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής
Καταιγισμός ιδεών Συνιστάται για την πολυεπίπεδη εξέταση ζητήματος ή κεντρικής έννοιας, μέσω της παρακίνησης των εκπαιδευόμενων να προβούν σε ελεύθερη,
► Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Έρευνα ► Ορισμοί ► Χαρακτηριστικά επιστημονικής έρευνας ► Τύποι της έρευνας ► Η χρησιμότητα της έρευνας στο χώρο της υγείας.
Δραματική Τέχνη στην εκπαίδευση: Ερευνητικό Σχέδιο ΙΙ
Συνέντευξη με νήπια.
Μεθοδολογία της έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες Ι &ΙΙ
Μεθοδολογία της Έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες
Ανάλυση κρίσιμου συμβάντος
Τι είναι/ περιλαμβάνει ένα περιβάλλον μάθησης;
Επεξεργασία Κειμένου Διδακτική προσέγγιση των λογισμικών γενικής χρήσης Ζωγραφική Λογιστικά φύλλα Βάσεις δεδομένων.
Συμμετοχική παρατήρηση Συστηματική παρατήρηση
Μέθοδοι και εργαλεία της Διδασκαλίας
Δομημένη Εκπαίδευση Βασικές Αρχές
Η Αξιολόγηση στα φύλλα εργασίας 5, 8 και 9
Μεθοδολογία της έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες Ι &ΙΙ
H Ώρα Ρότζιος Γεώργιος, ΑΕΜ : 3960.
Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον ΑΕΠΠ
Προσεγγίσεις στην κοινωνική έρευνα - Ποιοτική και ποσοτική μεθοδολογία
Η Αξιολόγηση στα φύλλα εργασίας 5, 8 και 9
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Γ΄ Γυμνασίου Α΄ Τρίμηνο
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Σκοπός Η συνοπτική παρουσίαση
Κεφάλαιο 2ο: ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Οργανικός και Λειτουργικός Σχεδιασμός Εκπαιδευτικού Λογισμικού
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Διατύπωση Λειτουργικού Ορισμού Από τους Φοιτητές: Ανδρέου Στέφανη Δημητρίου Κυριάκο Προκοπίου Λούη Στυλιανού Μιχάλη

Διατύπωση Λειτουργικού Ορισμού: Είναι γλωσσική δεξιότητα. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση γνώσης στις Φυσικές Επιστήμες.

Ο Λειτουργικός Ορισμός: Αποσκοπεί στην απόδοση νοήματος που προσδίδουμε σε μια έννοια μια χρονική στιγμή. Η κατανόηση μιας έννοιας εξασφαλίζεται μόνο όταν ο λειτουργικός ορισμός διαμορφώνεται βιωματικά. Στηρίζεται στα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν την έννοια και τη διαφοροποιούν από άλλες.

Είναι μια διαδικασία που αποτελείται από μια σειρά οδηγιών, τις οποίες θα εκτελέσει κάποιος για να καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο και μόνο αντικείμενο/ γεγονός/ φαινόμενο/ λειτουργία που ανταποκρίνεται στην έννοια.

Επιστημονικός Vs Λειτουργικός Ορισμός Ο επιστημονικός ορισμός πρέπει να ικανοποιεί το κριτήριο της γενίκευσης, δηλαδή πρέπει να καλύπτει όλα τα αντικείμενα που εμπίπτουν στην έννοια και να τα διαχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα αντικείμενα. Αντίθετα ο λειτουργικός ορισμός δεν χρειάζεται να ικανοποιεί αυτό το κριτήριο.

Επίπεδα διατύπωσης Λειτουργικού Ορισμού Το παιδί: 1ο Επίπεδο: Εκτελεί τις οδηγίες ενός δοσμένου λειτουργικού ορισμού από την καθημερινότητα. Αναγνωρίζει παρεκκλήσεις στις εκτελέσεις οδηγιών από άλλους. Περιγφάφει συγκεκριμένες εμπειρίες και γεγονότα ακολουθώντας την χρονική ακολουθία των γεγονότων. Περιγράφει τη χρήση και το σκοπό ενός αντικειμένου.

2ο Επίπεδο: Εκτελεί δύο εναλλακτικούς ορισμούς και τους αξιολογεί συγκριτικά. 3ο Επίπεδο: Διατυπώνει οδηγίες που συνθέτουν ένα λειτουργικό ορισμό για τις εμπειρίες που βιώνει και για τα αντικείμενα του καθημερινού του περιβάλλοντος, με λεπτομερή καθοδήγηση (ερεθίσματα, προκλήσεις).

Η διατύπωση λειτουργικού ορισμού απαιτεί γενικεύσεις, γεγονός που δυσκολεύει τα παιδιά. Για το λόγο αυτό ο/ η εκπαιδευτικός επιλέγει τις κατάλληλες ερωτήσεις, τις οποίες υποβάλλει σε συγκεκριμένη σειρά ώστε να οδηγεί τα παιδιά σε ακριβέστερες παρατηρήσεις αντικειμένων και φαινομένων και, σταδιακά, σε διατύπωση λειτουργικού ορισμού.

Τέτοιες ερωτήσεις είναι σχετικές με διάφορες ιδιότητες ενός αντικειμένου ή φαινομένου. Τί είναι; Από τί αποτελείται; Ποιά είναι τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά; Σε τί χρησιμεύει; Πώς θα το αναγνωρίσω αν το δω; Με ποιό τρόπο θα είμαι βέβαιος ότι είναι αυτό; Τί δεν είναι;

Οι λειτουργικοί ορισμοί των παιδιών τροποποιούνται συνεχώς, ανάλογα με τις εμπειρίες τους.

Στη διατύπωση λειτουργικού ορισμού ο/ η εκπαιδευτικός ασκεί το παιδί: Να περιγράφει ένα αντικείμενο/ φαινόμενο ως προς τα χαρακτηριστικά, ιδιότητες, χρησιμότητα, λειτουργία του με βάση τις εμπειρίες και τις παρατηρήσεις του. Να εκτελεί τις οδηγίες (λεκτικές, γραφική αναπαράσταση) δοσμένου λειτουργικού ορισμού. Να δέχεται ότι για ένα αντικείμενο/ φαινόμενο μπορούν να δοθούν ή να εκτελεστούν περισσότεροι από ένας λειτουργικοί ορισμοί. Να εκτελεί οδηγίες για δύο δοσμένους λειτουργικούς ορισμούς που αφορούν την ίδια έννοια, να τους συγκρίνει και να τους αξιολογεί. Να ετοιμάζει κατάλογο οδηγιών που θα βοηθήσουν στην αναγνώριση της έννοιας και στη συνέχεια να τις εκτελεί το ίδιο ή άλλο παιδί. Να τροποποιεί λειτουργικό ορισμό υπό το φως νέων δεδομένων.

Ο/ η εκπαιδευτικός συχνά πρέπει να προσπαθεί να παρερμηνεύσει με οποιοδήποτε τρόπο τις οδηγίες που δίνουν τα παιδιά ενθαρρύνοντας τα έτσι να διατυπώνουν τις οδηγίες τους με απλά λόγια, με σαφήνεια και πληρότητα.