Οι Βιταμίνες.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Διατροφή και υγεία.
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Βιταμίνες Η ζωή είναι τόσο σύντομη, ώστε δεν πρέπει να κοιτάζουμε ούτε πολύ μακριά πίσω ούτε πολύ μακριά μπροστά. Γιαυτό ας εξετάσουμε πως θα βρούμε την.
Γαλακτοκομικά Προϊόντα
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
ΕΝΟΤΗΤΑ 3 ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ.
ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
Εργασία Οικιακής Οικονομίας με θέμα: ΥΠΕΡΒΙΤΑΜΙΝΩΣΗ&ΥΠΟΒΙΤΑΜΙΝΩΣΗ.
Ενοτητα 2.1 Βιταμίνες.
ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ
Ενότητα 5.1 Λίπη - Λάδια.
Ενότητα 6.1 ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ.
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Ομάδες τροφών Ιουστίνη.
Ομάδες Τροφών Ακραμ.
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΕΚΤΟΡΑΣ ΦΟΥΣΕΚΗΣ ΑΝΝΑ ΚΟΥΣΟΥΛΑ ΑΡΙΑΔΝΗ ΚΟΥΖΕΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΜΑΝΙΩΤΗΣ.
Βιταμίνες & Οφέλη.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου
Η διατροφή των παιδιών Μυρογιάννη Αγγελική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
ΧΛΩΡΕΛΛΑ.
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ.
ΦΩΣΦΟΡΟΣ (Ρ).
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ.
ΠΑΝΤΟΘΕΝΙΚΟ ΟΞΥ.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6.
ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ.
Πρωτεΐνες – Ανόργανα στοιχεία
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ. Χαρακτηρίζεται μία ουσία, όταν η απουσία της από τη δίαιτα για ορισμένο χρονικό διάστημα να προκαλέσει συμπτώματα έλλειψης, τα οποία.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014 Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία Για να μπορεί να λειτουργεί ο μεταβολισμός του κολύβριου σε πλήρη ανάπτυξη για τόσες πολλές ώρες συνεχώς,
Βιταμίνες Άννα Παπαηλιού. Βιταμίνες Βιταμίνες  Δεν μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό και δεν του παρέχουν ενέργεια, αλλά συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία.
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας Χημεία Τροφίμων Ενότητα #7: Τα ανόργανα συστατικά Αθανάσιος Μανούρας Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας.
Πρωτεΐνες ή Λευκώματα:. Πρωτεϊνες Το όνομά τους « πρωτεΐνες » προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και υποδηλώνει την πρωταρχική τους σημασία για τη ζωή, αν.
13 βασικές βιταμίνες Μάθημα :project Ομάδα :super girls Συμμετείχαν : Ιωάννα Ντερβίση Χριστίνα Γιονούζη Χριστίνα Νάξη Πολυτίμη Καρακοβούνη.
Διατροφή-Διαιτολογία Ενότητα 7: Βιταμίνες Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Το περιεχόμενο.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας Χημεία Τροφίμων Ενότητα #6: Βιταμίνες και Πρόσθετα Αθανάσιος Μανούρας Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Κλινική διαιτολόγια ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ - Είναι οργανικές ενώσεις που περιέχονται στα τρόφιμα σε μικρές ποσότητες και δεν συντίθενται στον ανθρώπινο οργανισμό Είναι υπεύθυνες για την.
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
Το Πεπτικό Σύστημα του ανθρώπου
ΟΜΑΔΕΣ & ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Διατροφή- Διαιτολογία
ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στον Μεταβολισμό
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ
Μικροσυστατικά ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ Μικρές ποσότητες.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ. ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Σ΄ αυτήν την εργασία θα αναφερθούμε συνοπτικά στις ομάδες τροφίμων, στα θρεπτικά που περιέχονται σ’ αυτές και.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Οι Βιταμίνες

Βιταμίνες Κατάταξη Λιποδιαλυτές Υδατοδιαλυτές Είναι μια ομάδα οργανικών ενώσεων με μεγάλη θρεπτική αξία. Δεν χρησιμοποιούνται άμεσα για ενέργεια αλλά απαιτούνται σε μικρές ποσότητες και έχουν διάφορες λειτουργίες: Ως συνένζυμα Συστατικά αντιοξειδωτικών μηχανισμών (ασκορβικό οξύ και βιταμίνη Ε) Ως παράγοντες σε γενετικές ρυθμίσεις (βιταμίνες A και D) Σε εξειδικευμένες λειτουργίες (η βιταμίνη Α στην όραση, η βιταμίνη K σε αντιδράσεις καρβοξυλίωσης) Ο όρος βιταμίνες προέρχεται από το «vital amines» από το ζωτικό τους ρόλο στη διατροφή και επειδή οι πρώτες βιταμίνες που ανακαλύφθηκαν ήταν αμίνες. Κατάταξη Λιποδιαλυτές Υδατοδιαλυτές

Λιποδιαλυτές βιταμίνες Βιταμίνη Α (Ρετινόλη)  Ρετινάλη ή Ρετινικό οξύ Ακόρεστη πρωτοταγής αλκοόλη Απαντά στο συκώτι και στο λίπος των ζώων Λαμβάνεται από τα καροτένια 750 μg/μέρα Ζωικά τρόφιμα: συκώτι, ηπατέλαια, βούτυρο, τυρί, ψάρια, γάλα Φυτικά τρόφιμα:καρότο, σπανάκι, φρούτα, λαχανικά Βιταμίνη Α β-καροτένιο Ρόλος Καθυστέρηση στην ανάπτυξη Προβλήματα στην όραση Περιεκτικότητα σε ισοδύναμα ρετινόλης (RE) ή διεθνείς μονάδες (ΙU) 1 μg ρετινόλης = 1 RE Ζωικά τρόφιμα: 1RE = 10/3 IU Φυτικά τρόφιμα: 1RE = 10 ΙU = 6 μg β-καροτίνης RDA Γυναίκες 800 RE Άνδρες  1000 RE

Λιποδιαλυτές βιταμίνες Βιταμίνη D (αντιραχιτική) Δομή βασισμένη στα στεροειδή (10 στερόλες) Ενισχύει την απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου από τις τροφές Σχηματίζεται με έκθεση του οργανισμού στον ήλιο 2,5-10 μg/μέρα ΠΗΓΕΣ Ηλιακή ακτινοβολία Ψάρια, βούτυρο, αυγά ΡΟΛΟΣ Ραχίτιδα, οστεομαλακία Εργοκαλσιφερόλη ή D2 Βιταμίνη D Χοληκαλσιφερόλη ή D3

Λιποδιαλυτές βιταμίνες Βιταμίνη Ε Τοκοφερόλες (α, β, γ, δ) Φυσικά αντοξειδωτικά Απαραίτητες για την ανάπτυξη και αναπαραγωγή 8-12 mg/μέρα α-τοκοφερόλη = 5,7,8-τριμεθυλο-τοκόλη β-τοκοφερόλη = 5,8-διμεθυλο-τοκόλη γ-τοκοφερόλη = 7,8-τριμεθυλο-τοκόλη δ-τοκοφερόλη = 8-τριμεθυλο-τοκόλη ΠΗΓΕΣ Έλαιο σπέρματος σίτου, γάλα, φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς Βιταμινική δράση: α > β > γ > δ Αντιοξειδωτική δράση: δ > γ > β > α

Λιποδιαλυτές βιταμίνες Βιταμίνη K (αντιαιμοραγική) Βιταμίνες Κ1 – Κ7 Απορρόφηση ασβεστίου Αντιθρομβωτικές ιδιότητες Σύνθεση 6 πρωτεϊνών του πλάσματος του αίματος Σύνθεση προθρομβίνης Παιδιά 5 μg/μέρα, γυναίκες 65 μg/μέρα, άνδρες 80 μg/μέρα Βιταμίνη K1 (φυλλοκινόνη)

Υδατοδιαλυτές Bιταμίνες Αντι – μπέρι μπέρι Μορφή συνένζυμου Απαραίτητη για το μεταβολισμό των υδατανθράκων Απαντάται στα σιτηρά, πατάτες, κρέας, συκώτι κλπ 1-2 mg/μέρα Καταστρέφεται με τις επεξεργασίες Θειαμίνη ΠΗΓΕΣ Γάλα, χοιρινό, λαχανικά, μαύρο ψωμί

Υδατοδιαλυτές Bιταμίνες Βιταμίνη Β2 (Ριβοφλαβίνη) Δρα ως συνένζυμο (FNM - FAD) Αξιοποίηση της ενέργειας των τροφών Έλλειψη προκαλεί καθυστέρηση στην ανάπτυξη, δερματίτιδα, αναιμία, φλογώσεις Σχετικά σταθερή στις επεξεργασίες. Ευαίσθητη στο φως 1,5-2 mg/μέρα Ριβοφλαβίνη ΠΗΓΕΣ Γάλα, τυρί, γιαούρτι, κρέας, συκώτι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, δημητριακά

Υδατοδιαλυτές Βιταμίνες B3 (Νιασίνη ή Νικοτινικό οξύ – PP ή αντιπελαργική) Δρα ως συνένζυμο (ΝΑD+, NADP+) Ανεπάρκεια σχετίζεται με την πελάγρα Συντίθεται από την τρυπτοφάνη Κρέας, αναποφλοίωτα δημητριακά 12-20 mg/μέρα Νικοτινικό οξύ Νικοτιναμίδιο

Υδατοδιαλυτές Βιταμίνες Β5 (Παντοθενικό οξύ) Συστατικό συνένζυμου Α Συκώτι, ζύμη, βασιλικός πολτός, φρέσκα λαχανικά 5-10 mg/μέρα

Υδατοδιαλυτές Βιταμίνες Β6 (Πυριδοξίνη) Τρεις χημικές μορφές: Πυριδοξίνη, πυριδοξάλη και πυριδοξαμίνη Έλλειψη προκαλεί μικροκυτταρική αναιμία, νευρικότητα, αδυναμία 2 mg/μέρα ανά 100g πρωτεΐνης Πυριδοξίνη Πυριδοξαμίνη Πυριδοξάλη

Υδατοδιαλυτές Βιταμίνες Β10 (Φολικό οξύ) Σύνθεση πουρινών, πυριμιδινών και αμινοξέων Σχηματισμό και λειτουργία των κυττάρων Αιματολογικές ανωμαλίες (μεγαλοβλαστική αναιμία) Πράσινα λαχανικά, νεφρά, συκώτι 0,3-0,4 mg/μέρα Β12 (Κυανοκοβαλαμίνη) Κυανοκοβαλαμίνη, υδροξυκοβαλαμίνη, νιτριτοκοβαλαμίνη συκώτι, κρέας, γάλα, ψάρια, αυγά, ζυμούμενα φυτικά προϊόντα Κακοήθης αναιμία, γενική δυσλειτουργία των νεύρων 2-3 μg/μέρα

Υδατοδιαλυτές Βιταμίνες Βιοτίνη ή Βιταμίνη Η Μεταβολισμό, σύνθεση λιπαρών οξέων, συνένζυμο σε καρβοξυλιώσεις Συκώτι, νεφρά Χάνει τη δράση της παρουσία αβιδίνης 0.2 mg/μέρα

Υδατοδιαλυτές Βιταμίνες Βιταμίνη C (Ασκορβικό οξύ) Αναγωγικές ιδιότητες Όξινος χαρακτήρας Καταστρέφεται εύκολα με τις επεξεργασίες Απορρόφηση σιδήρου Σκορβούτο Εσπεριδοειδή, λάχανο, ντομάτες, μαρούλι 60 mg/μέρα