Ταχύτητα Νίκος Αναστασάκης 2010.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ομαλή κυκλική κίνηση.
Advertisements

Συμβολισμός ομογενούς μαγνητικού πεδίου
ΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΔΥΟ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ Η διανυσματική αναπαράσταση.
… όταν η ταχύτητα αλλάζει
1η ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ
« Ερευνώ και ανακαλύπτω Ε΄ δημοτικού» Κουκούλης Παράσχος 1 ο δημ. Σχολ. Αγ. Δημητρίου
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ.
Φυσική A’ Λυκείου 1.1 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ
Φύλλο εργασίας Ευθύγραμμες κινήσεις.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ
Γιατί μαθαίνουμε Φυσική;
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης  ΣΤΟΧΟΙ να εξοικειωθούν οι μαθητές με την μελέτη της ευθύγραμμης ομαλά επιταχυνόμενης κίνησης να σχεδιάζουν και.
η τροχιά το υλικού σημείου είναι ένας κύκλος
Ταχύτητα: το πηλίκο της μετατόπισης δια τη χρονική διάρκεια υ=Δχ/Δt
ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ.
Αν θέλουμε να περιγράψουμε με ακρίβεια τις κινήσεις χρειαζόμαστε και άλλα μεγέθη. Κατά τη διάρκεια κάθε κίνησης ένα άλλο μέγεθος που αλλάζει συνεχώς.
Ενεργειακή αντιμετώπιση της σύνθετης κίνησης
Φυσική Α Λυκείου Μηχανική ΠΡΟΤΥΠΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ.
Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση
ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Αντικείμενο μελέτης της Φυσικής είναι:
Μεταβαλλόμενη Κίνηση σε μία διάσταση
Ευθύγραμμη ομαλά μεταβαλλόμενη κίνηση
Θέση και μετατόπιση x2=8 Δx=8-3=5 x1=3 x1=-2 x2=3 Δx=3-(-2)=5
2.1 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ.
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας Γωνιακή επιτάχυνση.
Μελέτη κίνησης με εξισώσεις
2ο΄ Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
Τεστ κινηματικής 11 Οκτωβρίου
Ευθύγραμμη ομαλά μεταβαλλόμενη κίνηση
Κεφάλαιο 2 Κίνηση σε μία διάσταση
ANAKOINWSH H 2η Ενδιάμεση Εξέταση μεταφέρεται στις αντί για , την 24 Νοεμβρίου στις αίθουσες ΧΩΔ και 110 λόγω μη-διαθεσιμότητας.
Ενέργεια Μορφές Ενέργειας Έργο 2 ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας.
2.2 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ.
Μεταβαλλόμενη κίνηση Μεταβαλλόμενη λέμε μια κίνηση κατά τη διάρκεια της οποίας η ταχύτητα (ως διάνυσμα) δε μένει σταθερή.
1. Ευθύγραμμη κίνηση. Ένα σώμα κινείται πάνω σε μια ευθεία.
Ευθύγραμμη Ομαλή Κίνηση
Φυσική κατεύθυνσης Γ’ Λυκείου Επιμέλεια –παρουσίαση χ. τζόκας
ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ 2 ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ. Ένα αυτοκίνητο κινείται κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού με μια ταχύτητα σταθερού μέτρου γύρω σε μια έλλειψη όπως δείχνεται.
Kίνηση.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
ΥΛΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗ Η κίνηση είναι χαρακτηριστική ιδιότητα της ύλης. Κίνηση παρατηρούμε από τους μακρινούς γαλαξίες έως μέχρι το εσωτερικό των ατόμων. Η.
2.3 ΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ
Περί Διαγραμμάτων Ταχύτητα Επιτάχυνση Μετατόπιση.
2.2 Η έννοια της ταχύτητας.
Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλής κίνησης.  Θέση - χρόνος - μετατόπιση - χρονικό διάστημα - ταχύτητα  Οι Στόχοι: 1.Να υπολογίζεις την ταχύτητα ενός σώματος.
Κινήσεις στερεών σωμάτων
Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλής κίνησης
Θέση σώματος, συμβολίζεται συνήθως με χ: πού βρίσκεται το σώμα σε σχέση με ένα σημείο αναφοράς (αρχή συστήματος αξόνων). Πλήρης περιγραφή της κίνησης προυποθέτει.
Πόση είναι η μετατόπιση του καθενός;
 Ένα σώμα κινείται πάνω σε μια ευθεία.  Από μια θέση πάει σε μια άλλη.  Πως θα μελετήσουμε την κίνηση; 1. Ευθύγραμμη κίνηση.
Εμβιομηχανική Γραμμικά κινηματικά μεγέθη Ενότητα 3: Γραμμικά κινηματικά μεγέθη Αθανάσιος Τσιόκανος, Γιάννης Γιάκας Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός 1 Η έννοια της ταχύτητας.
Ενέργεια Μορφές Ενέργειας Έργο.
Κίνηση σε δύο διαστάσεις (επίπεδο)
Γραμμική κίνηση Η κίνηση είναι σχετική Βασικές έννοιες Ταχύτητα
Εργο W Σταθερή δύναμη F που μετακινεί σώμα για διάστημα s (χωρίς περιστροφή). Όπου φ η γωνία που σχηματίζει η δύναμη με την μετατόπιση. Μονάδα μέτρησης.
ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ Μεταβαλλόμενη λέμε μια κίνηση κατά τη διάρκεια της οποίας η ταχύτητα (ως διάνυσμα) δε μένει σταθερή.
Η έννοια της ταχύτητας.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Μερκ. Παναγιωτόπουλος-Φυσικός
Γενική μεθοδολογία στις κινήσεις (1)
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση
Eυθύγραμμη ομαλά μεταβαλλόμενη κίνηση
*ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ονομάζονται οι ποσότητες που μπορούν να μετρηθούν και χρησιμοποιούνται για την περιγραφή των φυσικών φαινομένων. Παραδείγματα φυσικών μεγεθών:
Έργο Ισχύς = ΙΣΧΥΣ W P = t χρονικό διάστημα Σύμβολο : P
Ευθύγραμμη Ομαλά Μεταβαλλόμενη Κίνηση
Ευθύγραμμη ομαλή κίνηση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ταχύτητα Νίκος Αναστασάκης 2010

Πληροφορία: «Πόσο γρήγορα» Τι σχέση έχουν μεταξύ τους οι αποστάσεις που διανύει η μπάλα, σε ίσες χρονικές διάρκειες; Η μπάλα κινείται πιο γρήγορα. Τι αλλάζει στην εικόνα; Αλλάζω το πρόσημο της ταχύτητας. Τι θα αλλάξει στην κίνηση; … Αφού ολοκληρωθεί η διαφάνεια, γίνονται η ερώτηση 2 του Φ.Ε.1 και η ερώτηση 3. Πληροφορία: «Πόσο γρήγορα»

Πληροφορία: «Προς τα που» Τα δύο αντικείμενα κινούνται το ίδιο γρήγορα. Έχουν την ίδια ταχύτητα; Κάνουν την ίδια κίνηση; Η ταχύτητα δείχνει το πόσο γρήγορα αλλάζει η θέση αλλά και το προς τα που γίνεται η κίνηση. Διόρθωση (;) της ερώτησης 3 του Φ.Ε.1 Πληροφορία: «Προς τα που»

Είναι η ταχύτητα σταθερή; Ακολουθεί απάντηση στην 4η ερώτηση του Φ.Ε.1. Επίσης οι 5η και 6η σαν σύνοψη των προηγούμενων Είναι η ταχύτητα σταθερή;

Η ταχύτητα είναι το φυσικό μέγεθος που δίνει τον ρυθμό μεταβολής της θέσης (δηλ. το πόσο γρήγορα γίνεται η κίνηση) αλλά και την κατεύθυνση της κίνησης. Την συμβολίζουμε με το σύμβολο . Μονάδα ταχύτητας στο S.I. είναι 1m/s Διορθώνεται – συμπληρώνεται η ερώτηση 6. Απάντηση των ερωτήσεων 7-8 “Ταχύτητα”

Η ταχύτητα μπορεί να αλλάζει κάθε στιγμή, στην διάρκεια της κίνησης . Η ταχύτητα μπορεί να αλλάζει κάθε στιγμή, στην διάρκεια της κίνησης . …στιγμιαία ταχύτητα Όμως, η συνολική μετακίνηση του αντικειμένου θα μπορούσε να γίνει στον ίδιο χρόνο, με κάποια ταχύτητα σταθερού μέτρου. …μέση ταχύτητα Έλεγχος – συζήτηση της ερώτησης 8

Η μέση ταχύτητα υμ, είναι η ταχύτητα σταθερού μέτρου που θα έπρεπε να έχει το αντικείμενο, για να διανύσει την συνολική διαδρομή (Sολ) στον ίδιο χρόνο (Δtολ)… Υπολογίζεται: Είναι μονόμετρο μέγεθος… Απάντηση της ερώτησης 9 του Φ.Ε.1

ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΟΜΑΛΗ ΚΙΝΗΣΗ

Το αυτοκίνητο της εικόνας έχει σταθερή ταχύτητα; Τι είδους τροχιά διαγράφει; Αν κινηθεί για διπλάσιο χρόνο πόση απόσταση θα διανύσει (με την ίδια ταχύτητα);

Ευθύγραμμη Ομαλή Κίνηση Στην ευθύγραμμη ομαλή κίνηση, η ταχύτητα είναι σταθερή. Η απόσταση που διανύει το αντικείμενο είναι ανάλογη του χρόνου κίνησής του. Η εξίσωση που περιγράφει την θέση x του αντικειμένου (σε σχέση με το σημείο εκκίνησης του), κάθε χρονική στιγμή είναι: ….όπου Δt είναι η χρονική διάρκεια της κίνησης. Απάντηση στις ερωτήσεις 2-3 του Φ.Ε.2 Ευθύγραμμη Ομαλή Κίνηση

Γραφική Αναπαράσταση… Το μέτρο της ταχύτητας δεν μεταβάλλεται με τον χρόνο… Η απόσταση που διανύει το αντικείμενο, αυξάνεται συνεχώς, με σταθερό ρυθμό, ανάλογα με τον χρόνο κίνησης. Πριν την εκτέλεση της προσομοίωσης, ερωτήσεις 4-5 του Φ.Ε.2. Μετά την προσομοίωση, διόρθωση (;) . Επίσης γίνεται και η 6η ερώτηση. Γραφική Αναπαράσταση…

Διαγράμματα - Παρατηρήσεις Η κλίση στο διάγραμμα θέσης χρόνου δίνει την ταχύτητα κίνησης. x t Το εμβαδόν στο υ διάγραμμα ταχύτητας χρόνου, δίνει την μετατόπιση. θ Ε 7η - 8η ερώτηση (συνολική εφαρμογή της θεωρίας της Ε.Ο.Κ.). Διαγράμματα - Παρατηρήσεις