Μάθημα 6ο Οι τράπεζες και ο ρόλος τους στη δημιουργία χρήματος.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η δομή του τραπεζικού συστήματος-Αποτελεσματικότητα
Advertisements

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΩΝ
Ελαστικότητα 4η Διάλεξη.
Σχέση ισοτιμίας και εισοδήματος
Ζήτηση των Αγαθών..
Η ΑΓΟΡΑ 3η Διάλεξη.
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
Ανάπτυξη Επιχειρηματικότητας: από την ιδέα στην υλοποίηση Δρ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης 28/05/2004.
Μάθημα 2ο Τα τραπεζικά στοιχεία.
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Β’
Κεφ. 7: Χρήμα – πληθωρισμός
Διαμεσολάβηση και πραγματική οικονομία
Κόστος και οφέλη από τη χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ
Συνολική Ζήτηση Εθνικό Εισόδημα Εθνικό Προϊόν Εθνική Δαπάνη
MANAGEMENT OF FINANCIAL INSTITUTIONS
Ζήτηση χρήματος: εξαρτάται από ονομαστικό επιτόκιo, i
ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8Ο ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ/ ΤΙΜΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ/ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 4η
ΤΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΓΑΘΩΝ
Προσφορά και Ζήτηση Χρήματος
Κεφάλαιο 8 Ανοικτή οικονομία σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης Μακροοικονομία.
Κεφάλαιο 7 Δημόσια οικονομικά σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης Μακροοικονομία.
Κεφάλαιο 6 Το μοντέλο της πλήρους απασχόλησης Β μέρος
Δ.Λ.Π. 1 Παρουσίαση των Οικονομικών Καταστάσεων
Το κράτος, για να αντιμετωπίσει την ανεργία η οποία είναι αποτέλεσμα ανεπαρκούς ζήτησης, χρησιμοποιεί συνήθως δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα: Δημοσιονομικά.
Κεφάλαιο 11 Διαχείριση Συνολικής Ζήτησης: Δημοσιονομική Πολιτική «Κατόπιν, ας στραφούμε στα προβλήματα της δημοσιονομικής μας πολιτικής. Εδώ οι μύθοι αποτελούν.
Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα : Βέλτιστη Κεφαλαιακή Δομή, ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ – Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα.
1 Γραμμάτια Εισπρακτέα λογ. (31) Στον λογαριασμό (31) παρακολουθούνται: –οι απαιτήσεις που είναι ενσωματωμένες σε τίτλους συναλλαγματικών ή γραμματίων.
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 7η Περί Χρήματος. ΧΡΗΜΑ Χρήμα (Money) οτιδήποτε γενικά αποδεκτό στις συναλλαγές. Λειτουργεί ως:  Μέτρο υπολογισμού αξιών και.
ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ Hamilton Stationery Shop. Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΙ ΚΑΤΕΧΩ = ΤΙ ΟΦΕΙΛΩ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ = ΠΑΘΗΤΙΚΟ + ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ.
Κόστος κεφαλαίου Κόστος ευκαιρίας:
 Η περιληπτική εικόνα της απογραφής της επιχείρησης, ο οποίος περιέχει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης κατά ομοειδείς κατηγορίες σε μια δεδομένη.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.
Μακροοικονομία Διάλεξη 4. Χρήμα 1) Μέσο Ανταλλαγής -να είναι αποδεκτό από όλα τα μέλη της κοινωνίας -να μην υπόκειται σε φθορά και αλλοίωση με την πάροδο.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.
Χρηματοοικονομική Ανάλυση …η διαδικασία άντλησης οικονομικών πληροφοριών από τα χρηματοοικονομικά στοιχεία μιας εταιρείας. Η χρηματοοικονομική ανάλυση.
1 Σχέση ισοτιμίας και εισοδήματος Οικονομική πολιτική Βραχυχρόνιες-μακροχρόνιες επιπτώσεις.
Διάλεξη 7 Μακροοικονομία. Κεϋνσιανός Σταυρός Πραγματική δαπάνη (Υ): το ποσό που τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και το κράτος δαπανούν σε αγαθά και υπηρεσίες,
Μακροοικονομία Διάλεξη 8. Ισορροπία στο Υπόδειγμα IS-LM Καμπύλη IS: ισορροπία στην αγορά αγαθών Υ = C(Y – T) + I(r) + G Καμπύλη LM: ισορροπία στην αγορά.
Εισαγωγή στην Οικονομική Ι Ζήτηση, Προσφορά, Ελαστικότητες.
Λογιστική για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Αξιολόγηση Επενδύσεων
Ισολογισμός Ο Ισολογισμός εμφανίζει σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή:
ΠΡΟΤΥΠΟ ΥΠ’ΑΡΙΘΜΟΝ 7: ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΑΜΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Συστήματα χρηματοοικονομικής διοίκησης
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ (Κ105)
Άσκηση 1.
Η καμπύλη Προσφοράς Μεθοδολογία Ασκήσεων.
Μακροοικονομική Ενότητα: Χρήμα και νομισματικό σύστημα (Μέρος Γ)
Άσκηση 1η Δίνονται τα εξής στοιχεία: Αρχικό απόθεμα εμπορευμάτων 10000
Εισαγωγή στο Γραμμικό Προγραμματισμό
ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3.
Σύνθετα Λογιστικά Γεγονότα: Παράδειγμα
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Εφαρμογές οικονομικών συναρτήσεων
Πολιτική Παιδεία Α’ Λυκείου Διδάσκων: Κοψιδάς Οδυσσέας
ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
BA (Hons) Economics for Business Year 2 B2099 APPLIED MICROECONOMICS Lecture 2 Ελαστικότητα - Elasticity Panagiotis Koutsouvelis (Module leader) Maria.
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ (Κ105)
Άσκηση 1η Δίνονται τα εξής στοιχεία: Αρχικό απόθεμα εμπορευμάτων 10000
Copyright ©2015 Pearson Education Inc. All rights reserved.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΜΕΤΑ-ΚΕΫΝΣΙΑΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Η αγορά Ευρωνομισμάτων
Αναλυση χρηματοοικονομικων καταστασεων
Κεφάλαιο 30 Διαχείριση κεφαλαίου κίνησης Αρχές
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μάθημα 6ο Οι τράπεζες και ο ρόλος τους στη δημιουργία χρήματος

Δημιουργία χρήματος Έστω ότι έχουμε τον παρακάτω απλοποιημένο τραπεζικό ισολογισμό AssetsLiabilities Cash CbCustomer depositsDp Deposits at central bank DbShareholders’ funds Sf Loans to the public Lp Loans to government Lg Έχουμε βάλει όλα τα δάνεια και τις καταθέσεις μαζί και δεν έχουμε ορίσει τα διαθέσιμα σε κεφάλαια

Δημιουργία χρήματος Το επόμενο στάδιο είναι να δούμε τον απλοποιημένο ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας AssetsLiabilities Loans to commercial banks CBLb Deposits of commercial banks Db Loans to government CBLg Deposits of government Dg Securities (govt bonds) Bg Capital and reserves CR Fixed and other assets F Το Db είναι ακριβώς το ίδιο των στοιχείων του ενεργητικού του προηγούμενου πίνακα

Δημιουργία χρήματος Έστω τώρα ότι μια τράπεζα Α αυξάνει το δάνειά της προς κάποιο πελάτη Η πληρωμή του δανείου γίνεται σε ένα πελάτη μιας άλλης τράπεζας Β Τι συμβαίνει στους ισολογισμούς των 2 τραπεζών; Bank ABank B Cb DpCb Dp (+) (-) Db SfDb(+) Sf (+) LpLp LgLg Προφανώς για να διατηρήσει τον ισολογισμό, η Β λαμβάνει μια μεταβιβαστική πληρωμή από την Α σε ποσό Db

Δημιουργία χρήματος Θυμηθείτε ότι οι τράπεζες διατηρούν Db στην κεντρική τράπεζα. Πως επηρεάζεται αυτό; Η συνολική ποσότητα του Db παραμένει αμετάβλητη αλλά το ποσοστό που οφείλει η Β αυξάνεται ενώ της Α μειώνεται Central bankCBLbDb (–/+) CBLgDg Bg CR F Έστω τώρα ότι η Β αυξάνει τα δάνειά της με τον ίδιο τρόπο Πώς επηρεάζονται οι ισολογισμοί;

Δημιουργία χρήματος Bank ABank B CbDp (+)Cb Dp (+) (+) (–) DbSfDb (+)(–) Sf (+)LpLp (+)Lg Οι ίδιες ροές θα δημιουργηθούν προς την αντίστροφη κατεύθυνση Το Db θα παραμείνει αμετάβλητο αλλά τα δάνεια και οι καταθέσεις αυξάνονται Συνεπώς η προσφορά χρήματος αυξάνεται!

Δημιουργία χρήματος Παρατηρήστε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης οι ισολογισμοί ισοσκελίζονται, δηλαδή κάθε μεταβολή στο ενεργητικό ισοσταθμίζεται από μια μεταβολή στο παθητικό Αυτή όμως η ιστορία δημιουργεί και μια βασική ερώτηση: Αν μια αύξηση στα δάνεια δημιουργεί μια αντίστοιχη αύξηση στις καταθέσεις και αν μια αύξηση σε αυτά τα μεγέθη επιφέρει υψηλότερα κέρδη στις τράπεζες, τι αποτρέπει μια άπειρη αύξηση στο δανεισμό άρα και στην προσφορά χρήματος;

Επίβλεψη της προσφοράς (δημιουργίας) χρήματος Υπάρχουν 2 βασικοί τρόποι να τεθούν περιορισμοί Η μία αφορά την ικανότητα των τραπεζών να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση (supply constraint) Η άλλη αφορά την θέληση των δανειζόμενων να δανειστούν (demand constraint)

Supply constraint Cb+Db=R (reserves, αποθεματικά) Όπως έχουμε δει κάθε επιχείρηση χρειάζεται ένα ελάχιστο επίπεδο ρευστότητας για να λειτουργήσει Στην περίπτωση των τραπεζών απαιτείται η διακράτηση ρευστών διαθεσίμων για να μπορούν να ικανοποιηθούν οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις των πελατών της Η τράπεζα περισσότερο από τις απλές επιχειρήσεις ΠΡΕΠΕΙ να είναι σε θέση να ικανοποιεί αυτές τις απαιτήσεις Οποιαδήποτε κωλυσιεργία δημιουργεί συνειρμούς ενάντια στη φύση της τράπεζας που θα προκαλέσει κύμα πανικού εναντίον της Στην ΕΕ υπάρχει συγκεκριμένο επίπεδο απαιτούμενης ρευστότητας (διαθέσιμα/καταθέσεις)

Demand constraint Οι τράπεζες δεν μπορούν να δημιουργήσουν δάνεια και καταθέσεις από μόνες τους, κάποιος πρέπει να τα ζητήσει DLDL Net bank lending Interest rate

Demand constraint Το διάγραμμα μας λέει ότι τα καινούρια δάνεια είναι μια αρνητική σχέση της τιμής τους που δεν είναι άλλη από το επιτόκιο δανεισμού, ceteris paribus Προφανώς το ceteris paribus εδώ υποδηλώνει και τα επίπεδα των εισοδημάτων και των κερδών Η ευθεία γραμμή υποδηλώνει ένα συγκεκριμένο επίπεδο υποκατάστασης με σχετικά χαμηλή ελαστικότητα