ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Ισορροπημένη διατροφή
ΠΡΩΙΝΟ : Το πρώτο γεύμα της ημέρας
Πυραμίδα των τροφών.
ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ (Οικιακή Οικονομία)
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ “ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
Η πυραμίδα της διατροφής
ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
τρώω καλύτερα ζω καλύτερα
ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Μαθαίνω για τις… Ομαδεσ τροφιμων.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Ομάδες τροφών Ιουστίνη.
Γεύματα και ομάδες τροφίμων
Ομάδες Τροφών Ακραμ.
Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Μάθημα Οικιακής Οικονομίας Καθηγήτρια: Γκουτζουρέλα Μαρία
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ♪ ΑΦΘΟΝΙΑ ΤΡΟΦΩΝ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΦΡΟΥΤΑ,ΛΑΧΑΝΙΚΑ,ΠΑΤΑΤΕΣ,ΟΣΠΡΙΑ) ♪ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ♪ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ.
Γιώργος Αθανασόπουλος Κατερίνα Αθανασοπούλου
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Ποια είναι η μεσογειακή διατροφή;
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
Συνιστώμενες Διατροφικές Οδηγίες για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους Μπίλιου Διαμάντω Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Εξειδικευμένη στις Διατροφικές.
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Επιμέλεια παρουσίασης Καλοδήμου Ιωάννα
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
Υγιεινή διατροφή: Είμαστε ό,τι τρώμε. Μια εργασία των μαθητών της Β΄ τάξης.
Διατροφική Αγωγή Σταμπουλής Θεόδωρος Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Υποψήφιος Διδάκτωρ Σ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
ΜΠΕΛΛΕΝΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΡΟΥ Σχ. Έτος: ΣΧΟΛΙΚΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ: ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΚΛΕΙΔΩΝΙΑΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΡΑΝΤΑΝΗ ΜΕΛΙΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.
Υγιεινή διατροφή Συντονίστρια εκπ/κός: Μαντικού Σταματία Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί διαχείρισης ομάδων: Καρβούνη Ευαγγελία Λιβανίου Ευαγγελία Τσούτσουρα Φρειδερίκη.
ΔΙΑΤΡΟΦΗΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.
ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. Πως γίνεται η συντήρηση: Τα 5 βασικά στάδια H συντήρηση έχει ως απώτερο στόχο να κάνει το άτομο να τρώει σε όλη την υπόλοιπη.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Κλινική διαιτολόγια ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
Γιατί τρεφόμαστε ; Ενέργεια Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (nutrients)
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
11 ερωτήσεις για τη διατροφή
ΠΡΟΣΕΧΩ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ ΠΛΑΘΩ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΜΟΥ
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Ομάδες τροφίμων.
Ισοδύναμα Τροφίμων Αποτελούν τη βάση για το σχεδιασμό των γευμάτων και αναπτύχθηκαν από μια επιτροπή του Αμερικανικού Συλλόγου Διαιτολόγων και του.
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
Ορθόδοξη Χριστιανική Διατροφή
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Τα τρόφιμα περιέχουν κάποιες ουσίες, κάποια συστατικά, που τα ονομάζουμε θρεπτικά συστατικά.

Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά Τα περισσότερα από αυτά τα συστατικά μπορεί να τα συνθέσει και ο ανθρώπινος οργανισμός. Υπάρχουν όμως κάποια συστατικά που δεν μπορεί να τα συνθέσει και γι’ αυτό πρέπει να τα παίρνουμε από την τροφή, για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά ο οργανισμός. Αυτά τα συστατικά ονομάζονται απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

Απαραίτητα Θρεπτικά συστατικά Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά είναι: Οι υδατάνθρακες Οι πρωτεΐνες Τα λιπίδια Τα ανόργανα συστατικά( μέταλλα και ιχνοστοιχεία). Οι βιταμίνες και Το νερό

Τα θρεπτικά συστατικά χρησιμοποιούνται Ως δομικά συστατικά των ιστών: πρωτεΐνες, ανόργανα στοιχεία, νερό Για την παραγωγή ενέργειας, δηλαδή σαν καύσιμη ύλη για την κίνηση και την εργασία: υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη Για τη ρύθμιση όλων των πολύπλοκων λειτουργιών που επιτελεί ο οργανισμός : Βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία, νερό

Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά χωρίζονται σε: Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά χωρίζονται σε: Θερμιδογόνα Θρεπτικά συστατικά Μη Θερμιδογόνα Θρεπτικά συστατικά Υδατάνθρακες (4Kcal/gr) Πρωτεΐνες (4Kcal/gr) Λιπίδια (9Kcal/gr) Τα ανόργανα συστατικά ( μέταλλα και ιχνοστοιχεία). Οι βιταμίνες Το νερό Φυτικές ίνες

Αντιοξειδωτικές ουσίες Οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι μη θρεπτικά συστατικά, δεν θεωρούνται απαραίτητες αλλά συμβάλλουν στην πρόληψη των ασθενειών και στη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας. Επιβραδύνουν τη φθορά των κυττάρων και έτσι ενδέχεται να αποφευχθεί ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο, η εκδήλωση καρκίνου αλλά και η πρόωρη γήρανση.

Αντιοξειδωτικές ουσίες Οι αντιοξειδωτικές ουσίες περιέχονται στα φρούτα, στα χόρτα, στα φρέσκα μυρωδικά, στο ελαιόλαδο, στο κρασί και σε πολλές άλλες τροφές.

Πλούσιες λοιπόν τροφές σε αντιοξειδωτικά συστατικά είναι κυρίως το αποξηραμένο δαμάσκηνο, η σταφίδα, το βατόμουρο, η φράουλα και το σπανάκι. το μαρούλι, το μπρόκολο κλπ. Άλλες τροφές που περιέχουν αντιοξειδωτικες ουσίες είναι η ντομάτα, το παντζάρι, το πορτοκάλι, οι κόκκινη πιπεριά, το κόκκινο σταφύλι, το κεράσι, τα φασόλια,, το κρεμμύδι και το σκόρδο. το γιαούρτι. Επίσης το πράσινο τσάι και οι ξηροί καρποί και κυρίως το καρύδι, το αμύγδαλο, το φουντούκι. 

Συμπληρώματα διατροφής Όποιος δεν προβληματίζεται για την καθημερινή του διατροφή ή προσλαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από συμπληρώματα διατροφής, όπως είναι τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα, πιθανότατα χάνει τις ευεργετικές ιδιότητες που κρύβουν οι τροφές.

Ποικιλία και ισορροπημένο διαιτολόγιο Κανένα τρόφιμο δεν έχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και στις ποσότητες που τα χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Τα τρόφιμα που έχουν περίπου τα ίδια θρεπτικά συστατικά οι διατροφολόγοι τα έχουν κατατάξει σε μεγάλες ομάδες. Γι’ αυτό πρέπει να τρώμε ποικιλία τροφίμων. Όποιο τρόφιμο και αν καταναλώσουμε από την ίδια ομάδα μας προσφέρει τα ίδια περίπου θρεπτικά συστατικά. Η ποικιλία στο είδος της τροφής θεωρείται προϋπόθεση για την ισορροπημένη υγιεινή διατροφή

Ομάδες τροφίμων 1η Ομάδα: Γάλα και γαλακτοκομικά. 1η Ομάδα: Γάλα και γαλακτοκομικά. 2η Ομάδα :φρούτα και χορταρικά 3η Ομάδα: Δημητριακά- Ψωμί 4η Ομάδα: κρέας- ψάρι- κοτόπουλο 5η Ομάδα: λίπη- έλαια

1η Ομάδα: Γάλα και γαλακτοκομικά. Αντιπροσωπευτικές τροφές: το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι.

2η Ομάδα :φρούτα και χορταρικά Αντιπροσωπευτικές τροφές: Όλα τα φρούτα και όλα τα λαχανικά/φρέσκα μυρωδικά

3η Ομάδα: Δημητριακά- Ψωμί Αντιπροσωπευτικές τροφές: τα δημητριακά και τα προϊόντα τους, όπως, το ψωμί , τα ζυμαρικά, το ρύζι και η πατάτα

4η Ομάδα: κρέας-ψάρι- κοτόπουλο 4η Ομάδα: κρέας-ψάρι- κοτόπουλο Αντιπροσωπευτικές τροφές: κρέας, ψάρια, κοτόπουλο,αυγά, όσπρια

5η Ομάδα: λίπη- έλαια Όλα τα είδη λαδιού (ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο κ.ά ) το βούτυρο, η μαργαρίνη οι ελιές η μαγιονέζα και οι ξηροί καρποί Αντιπροσωπευτικές τροφές:

ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ