Εβδομάδα 3 Παρουσίαση Δεδομένων

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
© 2002 Thomson / South-Western Slide 2-1 Κεφάλαιο 2 Διαγράμματα και Γραφήματα Περιγράφικής Στατιστικής.
Advertisements

Περιγραφική Στατιστική
1 Έρευνα 16-19/5/05 Πανελλαδική πολιτική έρευνα κοινής γνώμης ΠΕΙΡΑΙΑΣ Μάιος 2005.
1 CMR Cypronetwork Marketing Research & Consulting Ιούλιος 2009 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ για την Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών.
Πρωτογενής έρευνα Hi5, μία μόδα για νέους;. Μεθοδολογία - εργαλεία Η έρευνα διενεργήθηκε με την μέθοδο της συλλογής ερωτηματολογίων, τα οποία και συμπληρώνονταν.
Ιούλιος Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Ιούλιος 2012.
ΛΟΓΙΚΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ.
1 Α. Βαφειάδης Αναβάθμισης Προγράμματος Σπουδών Τμήματος Πληροφορικής Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης Μάθημα Προηγμένες Αρχιτεκτονικές Υπολογιστών Κεφαλαίο Πρώτο Αρχιτεκτονική.
3.0 ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 3.2 ΠΥΚΝΩΤΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ.
Εξελικτική πορεία της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας (ΔΟΠ)
Πρόγραμμα Αναβάθμισης Προγράμματος Σπουδών Τμήματος Πληροφορικής Τ. Ε
Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας έρευνα της Λαρισαϊκής αγοράς φθινόπωρο 2009.
Φύλλο εργασίας Ευθύγραμμες κινήσεις.
Page  1 Ο.Παλιάτσου Γαλλική Επανάσταση 1 ο Γυμνάσιο Φιλιππιάδας.
ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α’, Β’, & Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ανδρέας Σ. Ανδρέου (Αναπλ. Καθηγητής ΤΕΠΑΚ - Συντονιστής) Μάριος Μιλτιάδου, Μιχάλης Τορτούρης.
Έρευνα για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα Αθήνα 9 Νοεμβρίου ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Ι.Ο.Φο.Μ. Ι.Ο.Φο.Μ. – Π.Μ.Σ. Φορολογία και Ελεγκτική.
Στατιστική Ι Παράδοση 5 Οι Δείκτες Διασποράς Διασπορά ή σκεδασμός.
Στατιστική Ι Παράδοση 6 Η Κανονική Κατανομή
Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά 1 Μετατροπή Σχήματος Ο/Σ σε Σχεσιακό.
Αξιολόγηση ΜοντελοποίησηΈργα ΜαθήματαΑξιολόγηση Αναστοχασμός.
Πανεπιστήμιο Κρήτης Υπουργείο Υγείας Υπουργείο Παιδείας&Πολ/μού.
3 Συλλογή Στοιχείων 24 Νοεμβρίου έως 5 Δεκεμβρίου 2005 Εκλογική συμπεριφορά 1 3 ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ( Πρόθεση ψήφου )
Επιδημιολογικά Στοιχεία:
Presentation of information/Παρουσίαση πληροφοριών
Αξιολόγηση του επιπέδου των μαθηματικών των πρωτοετών φοιτητών της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Καβάλας Βασίλειος Σάλτας, Ιωάννης Πετασάκης, Περσεφόνη.
Έργο SECSTACON της Δράσης ΑΡΙΣΤΕΙΑ
1 Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ Σ.Δ.Ο. Τμήμα: Διαχείριση Πληροφοριών Ον.Επ.: Μπίκος Κωνσταντίνος Μάντη Χρυσάνθη Χατζημάρκου Αθηνά Καπίταλη Ζωή Εισηγητής: Χατζής Θέμα:
Στατιστική Ι Παράδοση 9 Ο Δείκτης Συσχέτισης.
Σύνταξη FREQUENCY (Πίνακας τιμών; Πίνακας διαστημάτων)
Βασικές Αρχές Μέτρησης
«Σχολείο …παγίδα» Μαθητική έρευνα των παιδιών της τάξης ΣΤ΄1 του 11ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου.
Στατιστική I Χειμερινό Γ. Παπαγεωργίου
Ερωτήσεις Σωστού - Λάθους
Γραφικές Μέθοδοι Περιγραφής Δεδομένων
Ανάλυση Ποσοτικών Δεδομένων Στατιστική
ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Η επιστήμη που ασχολείται με την συλλογή δεδομένων,ανάλυση και ερμηνεία αυτών Η επιστήμη με τη χρήση της οποίας λαμβάνουμε αποφάσεις κάτω από.
Εισαγωγή Στατιστική είναι η επιστήμη που με τη βοήθεια επιστημινκών μεθόδων ασχολείται με τη συλλογή, οργάνωση, παρουσίαση και ανάλυση αριθμητικών στοιχείων.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ
Τι είναι η Κατανομή (Distribution)
Το φυλλόγραμμα (stem and leaf plot) Αποτελεί ένα συνδυασμό πίνακα και ιστογράμματος. Κάθε παρατήρηση χωρίζεται Σε δύο μέρη: 1.
Μεθοδολογία των Επιστημών του Ανθρώπου: Στατιστική Ενότητα 1: Περιγραφική Στατιστική Βασίλης Γιαλαμάς Σχολή Επιστημών της Αγωγής Τμήμα Εκπαίδευσης και.
Μεθοδολογία των Επιστημών του Ανθρώπου: Στατιστική Ενότητα 1: Περιγραφική Στατιστική Βασίλης Γιαλαμάς Σχολή Επιστημών της Αγωγής Τμήμα Εκπαίδευσης και.
Διαστήματα Εμπιστοσύνης α) για τη μέση τιμή β) για ένα ποσοστό.
ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ Γ. Σιδερίδης. ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ- ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ Η στατιστική ως επιστήμη.....γιατί ακριβώς τη χρειαζόμαστε; Η στατιστική ως επιστήμη.....γιατί.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ Πηγή: Βιοστατιστική [Σταυρινός / Παναγιωτάκος] Βιοστατιστική [Τριχόπουλος / Τζώνου / Κατσουγιάννη]
ΔΙΑΛΕΞΗ 11η Ποσοτική έρευνα υγείας
Τι είναι «διάστημα» (1). Διαστήματα Εμπιστοσύνης α) για τη μέση τιμή (ποσοτικά) β) για ένα ποσοστό (ποιοτικά)
Επικρατούσα τιμή. Σε περιπτώσεις, που διαφορετικές τιμές μιας μεταβλητής επαναλαμβάνονται περισσότερο από μια φορά, η επικρατούσα τιμή είναι η συχνότερη.
Μεθοδολογία των Επιστημών του Ανθρώπου: Στατιστική
Τι μπορούμε να δούμε σε αυτό το ιστόγραμμα?
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΙΕΚ Γαλατσίου Στατιστική Ι Μάθημα 4
Καθηγητής Στατιστικής - Βιοστατιστικής
Άσκηση 2-Περιγραφικής Στατιστικής
Έλεγχος υποθέσεων με την χ2 «χι -τετράγωνο» κατανομή
Δρ. Γιώργος Μαρκάκης Καθηγητής Βιομετρίας Τ.Ε.Ι. Κρήτης
Η παρουσίαση του στατιστικού υλικού γίνεται με δύο τρόπους. 1 Η παρουσίαση του στατιστικού υλικού γίνεται με δύο τρόπους! 1. Ο πρώτος συνίσταται.
Μορφές κατανομών Αθανάσιος Βέρδης.
Ομαδοποιημένη Κατανομή Συχνοτήτων
ΙΕΚ Γαλατσίου Στατιστική Ι Μάθημα 3
Παρουσίαση Αριθμητικών Χαρακτηριστικών 1) Διακριτών
Παρουσίαση Αριθμητικών Χαρακτηριστικών 1) Διακριτών
ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ Δ. Τσιπλακίδης
Επιμέρους Στοιχεία Αξιολόγησης Εκπαιδευτικού Λογισμικού
Στατιστικά Περιγραφικά Μέτρα
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧ/ΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ΔΔΕ.
Τι είναι «διάστημα» (1). Διαστήματα Εμπιστοσύνης α) για τη μέση τιμή (ποσοτικά) β) για ένα ποσοστό (ποιοτικά)
Βιοστατιστική (Θ) ΤΕΙ Αθήνας Ενότητα 3: Περιγραφική στατιστική
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Εβδομάδα 3 Παρουσίαση Δεδομένων Στατιστική Ι Εβδομάδα 3 Παρουσίαση Δεδομένων

Εισαγωγή Κατά τη διεξαγωγή μιας έρευνας συλλέγονται μεγάλες ποσότητες δεδομένων, τα οποία είναι αδύνατον να παρουσιαστούν χωρίς κάποια επεξεργασία. Αρχικές τιμές: Τα δεδομένα που συλλέγει ο ερευνητής Προτού αποφασίσουμε για τον τρόπο με τον οποίο θα περιγράψουμε τα δεδομένα μας πρέπει να απαντήσουμε στο ακόλουθο ερώτημα: - Είναι τα δεδομένα μας κατηγορικά ή ποσοτικά;

Οργάνωση & παρουσίαση κατηγορικών δεδομένων Οι πίνακες και τα διαγράμματα που παρουσιάζουν ποιοτικά δεδομένα πρέπει να δείχνουν τη συχνότητα (frequency) των περιπτώσεων κάθε κατηγορίας Συχνότητα: Ο αριθμός των ατόμων ή των περιπτώσεων που εμπίπτουν σε μια κατηγορία Απόλυτη Συχνότητα: Ο αριθμός των ατόμων ή των περιπτώσεων μιας κατηγορίας σε απόλυτο αριθμό Σχετική Συχνότητα: Ο αριθμός των ατόμων ή των περιπτώσεων μιας κατηγορίας σε ποσοστό (%) επί του συνόλου

Πίνακας Συχνοτήτων Κατηγορικών Δεδομένων Πίνακας 1: Εκπαιδευτικό Επίπεδο Συμμετεχόντων

Κυκλικό Διάγραμμα Διάγραμμα 1: Εκπαιδευτικό Επίπεδο Συμμετεχόντων.

Ακιδωτό Διάγραμμα Διάγραμμα 1: Εκπαιδευτικό Επίπεδο Συμμετεχόντων.

Οργάνωση & παρουσίαση ποσοτικών δεδομένων Ο πιο συνηθισμένος τρόπος οργάνωσης μιας ομάδας ποσοτικών δεδομένων είναι η κατανομή συχνότητας (frequency distribution). Η κατανομή συχνότητας δείχνει πόσο συχνά συναντάται κάθε τιμή της μεταβλητής (όχι τόσο κατάλληλη για δεδομένα αναλογικής κλίμακας). Ομαδοποιημένη Κατανομή Συχνότητας: Πίνακας στον οποίο παρουσιάζεται ο αριθμός των ατόμων ή των περιπτώσεων που εμπίπτουν σε κάθε διάστημα τιμών

Παράδειγμα ομαδοποιημένης κατανομής συχνότητας Πίνακας 1: Ομαδοποιημένη Κατανομή Συχνότητας Εμφάνισης Τιμών Κανόνες κατασκευής ομαδοποιημένης κατανομής συχνότητας (Παρασκευόπουλος, 1990) Εύρος κατανομής τιμών Εύρος κατανομής < 30 –δεν χρειάζεται ομαδοποίηση Εύρος κατανομής 30-50 – 3 κατηγορίες Εύρος κατανομής 50-80 – 5 κατηγορίες Εύρος κατανομής > 80 – 7,9,11 κοκ κατηγορίες 2. Πλήθος τιμών ή μέγεθος δείγματος (Ν) Αριθμός κατηγοριών = Τετραγωνική ρίζα του Ν Η οργάνωση των δεδομένων πρέπει να γίνεται έτσι ώστε αυτά να παρουσιάζονται καλύτερα

Πραγματικά όρια των αριθμών

Παράδειγμα ομαδοποιημένης κατανομής συχνότητας με αθροιστικές συχνότητες Αθροιστική συχνότητα: Ο αριθμός (ή το ποσοστό) των περιπτώσεων που μετρήθηκαν με μια τιμή της κλίμακας και όλες τις χαμηλότερες από αυτήν τιμές

Διάγραμμα μίσχου και φύλλων (Tukey, 1977) Αυτός ο τύπος διαγράμματος είναι αποτέλεσμα της δουλειάς του Tukey (1977) στην διερευνητική ανάλυση δεδομένων (exploratory data analysis) Σχήμα 1: Διάγραμμα Μίσχου-και-Φύλλων των Ηλικιών των Συμμετεχόντων.

Βελτιωμένο διάγραμμα μίσχου και φύλλων

Ιστόγραμμα Ερώτημα: ‘οι υπολογιστές δεν με φοβίζουν καθόλου’ (Ν=80) Διάγραμμα 1: Στάσεις των Φοιτητών Απέναντι στους Υπολογιστές.

Ιστόγραμμα ομαδοποιημένης κατανομής Τα διαστήματα αναπαρίστανται από την μέση τιμή τους στο κέντρο κάθε ράβδου. Όλες οι ράβδοι έχουν το ίδιο πλάτος. Η επιφάνεια της κάθε ράβδου είναι ανάλογη του αριθμού (ή του ποσοστού) των περιπτώσεων που αναπαριστά. Το συνολικό εμβαδόν του ιστογράμματος αναπαριστά το σύνολο του δείγματος. Τα ιστογράμματα μας δίνουν πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά της κατανομής των δεδομένων. Πχ ποιά είναι η τιμή με την υψηλότερη συχνότητα, αν υπάρχουν ακραίες τιμές στην κατανομή, και (το σημαντικότερο) πώς διασπείρονται (κατανέμονται) οι διάφορες τιμές (σκορς).

Πολύγωνο συχνότητας Βάζουμε μία κουκίδα στο μέσο του ανώτερου σημείου της κάθε ράβδου, και ενώνουμε τις κουκίδες. Κάτω από την κατώτερη και πάνω από την ανώτερη τιμή συμπεριλαμβάνουμε μηδενικές τιμές (συχνότητες) στον οριζόντιο άξονα,κλείνοντας το πολύγωνο, γιατί υπάρχουν κι αυτές οι τιμές στην κλίμακα, οι οποίες είχαν συχνότητα μηδέν. Η γραμμή και στα δύο άκρα της κατανομής ξεκινάει από το μηδέν.

Η κατασκευή πολυγώνου συχνότητας Προσέχουμε να συμπεριλαμβάνουμε την τιμή μηδέν, όταν η συχνότητα ενός διαστήματος είναι μηδέν. Πχ αν δεν υπάρχει κανείς συμμετέχων που να έχει ηλικία από 13 έως 17, δεν παραλείπουμε να σημειώσουμε την τιμή μηδέν. Λάθος παράσταση Σωστή παράσταση Συχνότητα διαστημάτων 8-12 και 18-22= 7 Συχνότητα διαστήματος 13-17= 0

Η κατασκευή πολυγώνου συχνότητας Η επίδραση του χειρισμού του κάθετου άξονα στη μορφή του πολυγώνου… Πληθωρισμός 1997: 3.7% Πληθωρισμός 2000: 3.5%