Άσκηση Ο ρυθμός αλλοίωσης των τροφίμων και η διατηρησιμότητά τους μετά την επεξεργασία εξαρτάται από τη συσκευασία και από τις συνθήκες διανομής και αποθήκευσης,

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
GB ( ) 5 1 ( ) ( ) ( /cm 2 ) 0.2 /30min·φ90 (5 /m 3 ) 0.4 /30min·φ90 (10 /m 3 ) /30min·φ90 (25 /m 3 )
Advertisements

ΦΑΣΜΑΤΟΦΩΤΟΜΕΤΡΙΑ Προσδιορισμος της σταθερας ταχυτητας αντΙδρασης οξεΙδωσης ιωδιοΥχων ΙΟΝΤΩΝ απΟ υπεροξεΙδιο του υδρογΟνου.
2. Το ασύρματο κανάλι.
ΝΕΡΟ Είναι βασικό συστατικό του κυτταρικού περιβάλλοντος το οποίο συμβάλλει στη δομή, την εμφάνιση και τη διατηρησιμότητα των τροφίμων. Εξυπηρετεί απαραίτητες.
Επίδραση της Αφυδάτωσης στις βιταμίνες
Χημική Ισορροπία.
Αρχή LeChatelier: Όταν µεταβάλλουµε έναν από τους συντελεστές ισορροπίας (συγκέντρωση, θερµοκρασία, πίεση), η θέση της ισορροπίας µετατοπίζεται προς την.
Eπεξεργασία αστικών υγρών αποβλήτων
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Θερμιδομετρία Είναι η μέτρηση του ποσού θερμότητας που εκλύεται η απορροφάται σε μια χημική μεταβολή. Heat Capacity: the amount of heat required to raise.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
ΘΕΡΜΟΦΩΤΑΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΕΜΦΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ 2003
« ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΙΚΗΣ ΛΗΨΗΣ ΚΑΙ
Ποιότητας - Αλλοίωσης των συντηρούμενων υπό ψύξη τροφίμων
ΑΓΩΓΙΜΟΜΕΤΡΙΑ ΠροσδιορισμΟς της σταθερΑς ταχΥτητας της σαπωνοποΙησης οξικοΥ αιθυλεστΕρα.
ΕΚΦΕ ΣΕΡΡΩΝ Εργαστηριακές Ασκήσεις Εργαστηριακές ΑσκήσειςΧημείας B΄Λυκείου (κατεύθυνσης) Επιμέλεια: Θανασούλιας Αλέξης Χημικός Σχολ.Έτος:
ΙΣΟΖΥΓΙΑ ΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑ
ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Πηγή της ενέργειας Ενέργεια φωτονίων Χημική ενέργεια αποθηκεύεται σε «πράσινη» βιομάζα Χημική ενέργεια Αποθηκευμένη στην «κόκκινη» βιομάζα.
Οι Βιταμίνες.
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
«Η οργάνωση της γνώσης»
ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Ταχύτητα αντίδρασης Ως ταχύτητα αντίδρασης ορίζεται η μεταβολή της συγκέντρωσης ενός από τα αντιδρώντα ή τα προϊόντα στη μονάδα του χρόνου: ΔC C2.
ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΛΥΜΑΤΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΣΠΗΛΙΩΤΗ ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
Σταθερά ιοντισμού Κa ασθενούς οξέος
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ, ΟΞΕΑ, ΒΑΣΕΙΣ, pH. ΟΓΚΟΜΕΤΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΞΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ & ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΜΕΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ.
Ιονική ισχύς Η ιονική ισχύς, Ι, ενός διαλύματος δίνεται σαν το ημιάθροισμα του γινομένου της συγκέντρωσης καθενός συστατικού του διαλύματος πολλαπλασιασμένης.
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑΣ Ι
Καύση αιθανίου με αέρα Σ' έναν καυστήρα τροφοδοτείται μίγμα αιθανίου (C2H6) και οξυγόνου (Ο2) με γραμμομοριακή παροχή 10 kmol/h και αναλογία 80% v/v αιθάνιο.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΙΟΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
Κοστολόγηση Μάθημα 10.
Καταλύτες: Ονομάζονται τα σώματα που με την παρουσία τους σε μικρά ποσά, αυξάνουν την ταχύτητα μίας αντίδρασης, ενώ στο τέλος της παραμένουν ουσιαστικά.
ΨΥΞΗ.
10+1 λόγοι για τους οποίους το ελαιόλαδο cretanthos είναι ιδιαίτερο
ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ ΣΑΦΑΚΑ ΕΥΗ ΤΕΧ. ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
8. ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
6ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ Βυζιργιαννάκης Μανώλης
3. ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΩΝ
«Εν Χημικόν ωρολόγιον» Το χημικό ρολόι Β ΛΥΚΕΙΟΥ-ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ Η. Γαβρίλης.
ΦΥΣΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ 27/3/2012 ΑΡΛΙΝΤ ΣΕΡΙΦΗΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΒΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ - ΑΣΚΗΣΗ 8 - ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΣΕ ΧΗΜΙΚΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΝΑΔΕΥΣΗΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΕΡΓΟΥ CSTR ΠΙΛΟΤΙΚΗΣ.
Χημική Κινητική. Μελετώνται.. η ταχύτητα των χημικών αντιδράσεων οι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα χημικής αντίδρασης ο μηχανισμός της αντίδρασης.
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ο. ΣΑΚΧΑΡΑ Τα σάκχαρα αποτελούν το βασικότερο συστατικό (12–30 %), συντίθενται και συσσωρεύονται στις ράγες όσο προχωρεί η ωρίμανση.
Ειδικές Πληροφορίες Συντήρησης. Απώλεια βάρους σε θερμοκρασία 8 ο έπειτα από 7 και 14 ημέρες συντήρηση Η απώλεια βάρους σε καρπούς ΝΟΠ παίζει σημαντικό.
ΧΗΜΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
Κινητική Αντιδράσεων & Πρόβλεψη του Xρόνου Zωής ενός Tροφίμου με τη Mέθοδο των Eπιταχυνόμενων Δοκιμών Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας & Διατροφής Χαροκόπειο.
Αστικό μικροκλίμα – αστική θερμική νησίδα ασκήσεις
ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ
Διδακτικές ενέργειες Επίδραση της θερμοκρασίας
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3ο.
Τμ. Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΘ
ΑΣΚΗΣΕΙΣ 5 & 6 ΚΑΠΝΙΣΤΑ ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ.
Φαινόλες Ενώσεις που έχουν ένα τουλάχιστον –ΟΗ απευθείας ενωμένο σε C βενζολικού δακτυλίου. Οι φαινόλες έχουν αντιοξειδωτική δράση και δρουν ως παρεμποδιστές.
6-13. ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΙΩΔΙΚΟ ΚΑΛΙΟ
ΝΙΤΡΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Ν. Κουφόγιαννης, Β. Σπυρόπουλος
Ποιές ενώσεις ονομάζονται δείκτες; Που χρησιμοποιούνται οι δείκτες;
Σφάλματα Συστηματικά Τυχαία
Χημική Κινητική. Μελετώνται.. η ταχύτητα των χημικών αντιδράσεων οι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα χημικής αντίδρασης ο μηχανισμός της αντίδρασης.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Άσκηση Ο ρυθμός αλλοίωσης των τροφίμων και η διατηρησιμότητά τους μετά την επεξεργασία εξαρτάται από τη συσκευασία και από τις συνθήκες διανομής και αποθήκευσης, κυρίως τη θερμοκρασία. Για τα κατεψυγμένα τρόφιμα οι δράσεις υποβάθμισης είναι φυσικοχημικές. Mελετήθηκε η διατηρησιμότητα κατεψυγμένου σπανακιού. Μετρήθηκαν η περιεκτικότητα βιταμίνης C (ασκορβικού οξέος) και χλωροφύλλης. Η υποβάθμιση του ασκορβικού οξέος σχετίζεται κυρίως με τη χημική οξείδωση. Η μετατροπή της χλωροφύλλης σε φαιοφυτίνη είναι η κύρια αιτία αλλοίωσης του πράσινου χρώματος σε καστανό στα πράσινα λαχανικά.

1) Μέτρηση ασκορβικού οξέος: 1) Μέτρηση ασκορβικού οξέος: Η συγκέντρωση βιταμίνης C μετρήθηκε σε κατεψυγμένο σπανάκι που συντηρήθηκε στους -10°C. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης για τους διάφορους χρόνους δίνονται στον Πίνακα που ακολουθεί: Χρόνος (ημέρες) CvitaminC (mg/100g) 30+X1 5 28,5+X1 10 27+X1 15 26+X1 20 24,4+X1 30 23+X1 45 19,3+X1 70 16,3+X1 Η φαινόμενη τάξη αντίδρασης είναι πρώτη. Η επίδραση της θερμοκρασίας εκφράστηκε από τη σχέση Arrhenius με ενέργεια ενεργοποίησης J/mol. Η μέγιστη αποδεκτή τιμή απώλειας βιταμίνης C είναι 50%.

2) Μέτρηση χλωροφύλλης: 2) Μέτρηση χλωροφύλλης: Η συγκέντρωση χλωροφύλλης μετρήθηκε σε θερμοκρασία συντήρησης -15°C. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης δίνονται στον Πίνακα που ακολουθεί: Χρόνος (ημέρες) Χλωροφύλλη (mg/100g) 130+X1 30 123+X1 50 122+X1 100 115+X1 140 109+X1 200 103+X1 250 98+X1 Η φαινόμενη τάξη αντίδρασης είναι μηδενική. Η σταθερά ρυθμού αντίδρασης k στους -8ºC και στους -20ºC υπολογίστηκε ως εξής: k-8ºC = 0,19+X2/1000 (mg/100g•ημέρα) και k-20ºC = 0,09+X2/1000 (mg/100g•ημέρα). Η μέγιστη αποδεκτή τιμή ελάττωσης της χλωροφύλλης είναι 20%.

Να υπολογιστεί η διατηρησιμότητα του τροφίμου στους -5, -8 και -18°C βάσει των παραπάνω δεικτών και να εκτιμηθεί ο καθοριστικός παράγοντας για τον προσδιορισμό της ποιότητας σε κάθε μία από τις παραπάνω θερμοκρασίες. Θεωρήστε ότι Χ1 και Χ2 είναι το τελευταίο και προτελευταίο ψηφίο του Mητρώου του κάθε φοιτητή, αντίστοιχα (510X4X3X2X1). R=8,314 J/mol•Κ